Att konservera mat från min egen odling vill jag utveckla. Under 2021 började jag så smått att prova mig fram.

För att kunna bli självförsörjande i stor grad som möjligt behöver jag hitta sätt att förvara mat som inte kan växa året runt i odlingslådorna. Även om jag gärna äter efter säsong så finns det vissa matvaror vi vill ha året runt.

Jag försöker skriva lite inlägg här och där om hur odlingen gått för olika grödor och då även berätta vad jag gjort med skörden. Men det blir inte inlägg om varje enskild gröda varje år, därför tänkte jag att all konservering kan få ett eget inlägg.

Konservering i glasburkar

Det finns olika sätt att konservera mat i glasburkar, jag är inte kunnig på de olika teknikerna än, utan har provat lite olika sätt. Allt som är konserverat i glasburkar står förvarat i rumstemperatur. Det som eventuellt inte klarar det kommer jag inte göra igen, för vi har ingen annan lämplig förvaring. Men inget har hittills blivit dåligt och mycket har stått i över sex månader.

  • 4 burkar kålpesto
  • 1 burk syrad kål (kommer inte göra igen, det tyckte vi inte om)
  • 1 burk basilika pesto
  • 3 burkar plommonlikör (inte gjort likören än, men plommon ligger inlagda i sprit)
  • 4 burkar tomatsås
  • 1 burk inlagda körsbärstomater enligt Camilla Plums metod
  • 1 burk sambal ölek
  • 3 burkar inlagda päron i ingefära (sockerlag som inte fick plats i burkarna använde vi som glassås)
  • 2 burkar inlagda päron i portvin + glassås
  • 3 burkar med plommonsylt med rosépeppar
  • 2 burkar plommonmarmelad
  • 2 burkar portvinsfikon
  • 6 burkar fikonmarmelad
  • 4 burkar inlagd aubergine
  • 2 burkar inlagd paprika
  • 11 burkar inlagd chili (för flera års förbrukning)
  • 5 burkar inlagda svarta oliver (räknar det till 2021 även om den slutgiltiga ”burkningen” blev häromdagen)
  • 1 burk koriander & chilifräs (har gjort massor men vi äter upp det direkt, en burk får däremot stå länge för att testa hållbarheten)

Konservering genom frysning

Viss mat är enklast att frysa in, men vi har en ganska liten frys så allt kan inte hamna där.

  • förvällda bondbönor
  • klippt gräslök
  • basilika
  • persilja (växer året runt i landet också)
  • koriander (växer året runt i landet också)
  • 3 stora påsar med chilifrukter (tänkte klara oss i flera år på det)

En vacker dag kanske jag har ett utrymme för en extra frys, då kan vi frysa mer mat.

Konservering genom torkning

Torka mat kommer vi göra mer av, ska bygga oss en liten torkställning som vi kan ställa ute och på det viset nyttja solens varma strålar.

  • 2 burkar soltorkade tomater
  • 2 burkar torkade fikon i ugn
  • 1 burk soltorkade fikon
  • 1 kryddburk malen torkade tomatskal

Det ser kanske mycket ut, men det är egentligen bara chili, frukten och örter som räcker året runt. Nästa år ska jag odla mycket tomater så jag kan göra många burkar med egna konserverade tomater.