Skräpa inte ner så förbannat!

Ett himla onödigt och tråkigt inlägg att skriva, men vi vill verkligen ryta ifrån nu. För vi ser så mycket skräp och skit.
Det finns vissa saker som vi reagerar väldigt starkt över. Och nu ryter vi! Naturen väl och vår gemensamma miljö och planet är en otroligt viktig aspekt i detta inlägget, men även husbilisters rykte och framtida möjligheter att resa och finna boplatser är i fokus.

Fulla papperskorgar

När en papperskorg är full, lägg i nästa. Det ramlar ut om det är för mycket i. Fåglarna kommer åt det och sliter ut det, och det skräpar ner otroligt. Det får fart i vinden, hamnar i havet och i naturen. Djur fastnar och lider till döds. Skräpet kommer inte brytas ner på lång tid. En väldigt enkel regel att förhålla sig till är att aldrig lägga skräp utanför en sopbehållare.

Gråvattnet är inte bara tvål och vatten

Vi möter ofta människor som tycker det är ok att låta gråvattnet rinna ut, oavsett var de står med sin bil. ”För det är bara lite tvålrester i”. Vi undrar hur de lever i sin bil. För i vårt gråvatten är det bland annat rester från matlagning, fett, vinslattar, diskmedel, gråvattenkemikalier, tvål, schampo, tandkräm, raklödder… med mera. Inget av detta hör hemma i naturen. Det finns avsedda platser för att tömma gråvattnet av en anledning och det är dessutom ofta gratis. Finns inga ursäkter. Avlopp hör hemma i avlopp, inte i naturen. Vi har även sett folk tömma sitt gråvatten när de står på en ställplats där det finns tömningsstation!

Toalettpapper

Ibland händer det att vi går in bakom en buske för att göra våra behov när vi är ute och utforskar i naturen. Alldeles för ofta hittar vi toalettpapper liggandes där. Ta med er pappret till en soptunna! De finns ju nästan överallt. Eller ha en bajspåse i ryggsäcken.

Nej det är inte en vit blomma. Det är toalettpapper.

Flaskor och plast

Eftersom det är väldigt många som köper vatten i dunkar (5-8 liters) blir det mycket plastsopor. Men att folk bara slänger de där dunkarna där de står, likaså flaskor/burkar från annan dricka, vi förstår det verkligen inte. På varje plats vi stått har det funnits antingen sopbehållare eller sopsortering. Inget behöver läggas i naturen eller utanför behållarna. Och det är ju dessutom lika enkelt att bära med sig tillbaka igen om en burit med sig det dit en är.

Detta är bara några exempel på nedskräpning vi ser.

Vi kan göra skillnad

Har läst att husbilister inte spenderar särskilt mycket pengar (där känner vi igen oss) och därmed inte är intressanta att attraherra som turister. Så om vi dessutom förstör och skräpar ner kommer det ju bli ännu svårare att hitta platser att stå på framöver.

Jag ska köpa mig en skräpplockare. För jag vill hjälpa till att förändra. Har plockat en del för hand men tycker det är äckligt så vill med skräpplockaren känna att jag inte har någon ursäkt för att låta skräpet jag ser ligga kvar. Jag hoppas vi tillsammans kan göra skillnad, skillnaden att vi husbilister tillför något i vår framfart istället för att fördärvar och skräpar ner. Hänger du på?

Edit: Här finns en variant av detta https://plogga.se

/Anna

23 svar till ”Skräpa inte ner så förbannat!”

 1. Profilbild för FREEDOMtravel

  Usch vad tråkigt! Men håller helt med. Vi undrar ofta hur en del kan fricampa en månad i sträck. Hur är det möjligt med gråvatten och toalett … egentligen? Har hört en del rykten om att man ”kan stå helt gratis i Sydeuropa” osv, men även om man kan göra det tillfälligt så får man nog räkna med att betala emellanåt. Vore det inte konstigt annars? Och självklart ska man inte skräpa ner!

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Ja det är så tråkigt. På en strand plockade jag två sopsäckar fulla på 20 minuter.

  2. Profilbild för Christina Wiman
   Christina Wiman

   Visst möjligt att fricampa en månad eller längre. Det finns många ställplatser du kan köra in och tömma och fylla på för en billig peng.

 2. Profilbild för Lisa

  Bra att du skriver om nedskräpning. Ett otyg är det och så onödigt. Vi ska värna om vår natur och inte sprida vår skit i naturen. Vill inte ta oss husbilsfarare i försvar men all skräp som ligger överallt måste även komma från icke husbilsfolk. Frankrike där vi är nu är lika nedskräpat som Spanien. Bra med demonstrationen i Nîmes igår. Läste att det var en europeisk omfattande skoldemonstration för miljön. Vi får hoppas på dom unga och även att vi äldre tar lärdom och visar mer respekt för naturen.

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Självklart är det inte bara husbilister Lisa. Tänk om vi husbilister plockar upp efter andra och därmed gör skillnad. Det vore fantastiskt! Vet också att många gör så, men det är väldigt många som inte gör det redan. Nu kommer i alla fall jag att bli mer fokuserad på att plocka skräp efter andra.

 3. Profilbild för Anki
  Anki

  Jag hänger på! Jag plockar ofta skräp, försöker tänka 5 skräp om dagen ?
  Jag har ingen förståelse för folk som bara slänger sitt skräp var som helst!
  Om var och en tar ansvar för sin plats på jorden, kommer det att se annorlunda ut. Det gäller även andra saker som moder jord/universum blir lidande av, inte bara skräp ? Vi kan alla hjälpas åt att värna om universum!
  Tack för ett bra och viktigt inlägg!

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Härligt Anki! Vilken bra tanke, 5 om dagen! Nej det finns ingen förståelse härifrån heller, bara förundran.

 4. Profilbild för Lisa

  Fint tänkt Anna du kommer att få fullt upp. Själv tror jag att jag nöjer mej med att plocka upp efter oss och ta upp litet där vi står . Men spridningen av vårt budskap är nog ändå det som gör störst verkan.

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Ja det finns verkligen ingen hejd på mängden sopor som ligger spritt i vår natur. Vi hjälps åt med det vi kan. Ingen skam på den som inte plockar efter andra.

 5. Profilbild för Reiselinda

  Så tråkigt med alla sopor! Inom geocachingen arrangeras det träffar för att plocka sopor och det är helt otroligt vad vi hittar! Bra att du uppmärksammar detta!

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Vad bra att det arrangeras sånt i geocachningscommunityn (vilket långt ord det bidde).

 6. Profilbild för Kors och Tvärs

  Visst är det så himla onödigt att slänga allt, där man står och går. Så trist att ditt initiativ att plocka upp efter andra, överhuvudtaget ska behövas. Vi är många som förfasar oss över det sk resandefolket eller asfaltläggare som lämnar högar efter sig. Snart finns det ju risk för att bofasta ser alla husbilister på samma sätt. Trist utveckling och kan vi vända den, hakar iallafall vi på!

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Härligt att höra att ni hakar på! Fram med engångshandskarna eller skräpplockaren.

 7. Profilbild för Åsa
  Åsa

  Håller med till fullo!
  Men att säga att grpvattentömning är gratis visa på att vårt land är väldigt avlångt. Bor i norrlands inland. OM det hade funnit gråvattentömning kanske det varit gratis. Men det finns mycket sällan den möjligheten. Tyvärr…. Latrintanken får du tömma på toa hemma i huset om du inte vill betala full avgift på camping.

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Tack för påpekandet! Jag hade nog mest Portugal i åtanke eftersom det är här vi är. Men viktigt det du skriver, att det inte är gratis överallt. Vägverket har flera gratis tömningsstationer i södra Sverige. Du har så rätt i att jag var begränsad i min tanke. Ber om ursäkt för det och ska bättra mig!

 8. Profilbild för Barbro

  ”Håll naturen ren” helt enkelt.

  Det sitter i ryggraden och jag har mycket svårt att förstå varför det är så skräpigt runtomkring oss numera.
  Vad har hänt?

  Jättekul att beteendet att plocka skräp när man är ute och rör på sig, sprider sig.

  Ibland känner jag mig som ett original när jag plockar upp skräp nere på stan.
  Men det bjuder jag på. 🙂

  Heja dig/er! ♥

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Exakt, hur svårt kan det vara egentligen? Att vara unik är ju fantastiskt 😉 Heja även dig!

 9. Profilbild för Rolle o Carina

  Tyvärr blir folk mer o mer förslöade,slänger där dom står!
  Ofattbart dåligt….

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Ja det är otroligt dåligt!

 10. Profilbild för Christina
  Christina

  Hänger på. Har ofta gnällt på att det är så skräpigt i Frankrike, Spanien och Portugal men här hemma i Sverige ligger vi snart inte långt efter. Brukar ”plogga” runt där jag bor men håller med Barbro ovan, känner mig som ett original när jag går och plockar skräp. Det behövs nog en ny kampanj om att hålla naturen ren.

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Härligt att höra Christina! Ja, när vi skaffade husbil såg vi helt plötsligt hela vägrenen och det är snuskigt vad det skräpas ner även i Sverige.

 11. Profilbild för Helena S/y Wilma

  Heja heja, då blir du (ni) också en planetstädare som Tjoppe (oss). Vi måste alla hjälpas åt och jag tänker att det är en viktig signal man sänder ut till andra som iakttar ens plockande och städande. Att det är helt ok att städa och plocka upp efter andra, att det blir svårare för andra att skräpa ner i naturen om grannen sen går och plockar upp, skämsmössan åker på för de som skräpar ner. Vi hejar glatt på och håller med. Det är på tok för nedskräpat. Portugal o Grekland har hittills varit de skräpigaste länderna utmed vår resa och Marocko var förvånansvärt städat och rent, fast de har sämre möjligheter! Nu vill vi ha ett rent jordklot! ?

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Japp, så är det, håll jorden ren!

Senaste inläggen

Vädret

Ourique, PT
14°
Klart
06:2320:54 WEST
MånTisOnsTorFre
28°C / 14°C
30°C / 13°C
34°C / 14°C
36°C / 16°C
37°C / 17°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.