Ett himla onödigt och tråkigt inlägg att skriva, men vi vill verkligen ryta ifrån nu. För vi ser så mycket skräp och skit.
Det finns vissa saker som vi reagerar väldigt starkt över. Och nu ryter vi! Naturen väl och vår gemensamma miljö och planet är en otroligt viktig aspekt i detta inlägget, men även husbilisters rykte och framtida möjligheter att resa och finna boplatser är i fokus.

Fulla papperskorgar

När en papperskorg är full, lägg i nästa. Det ramlar ut om det är för mycket i. Fåglarna kommer åt det och sliter ut det, och det skräpar ner otroligt. Det får fart i vinden, hamnar i havet och i naturen. Djur fastnar och lider till döds. Skräpet kommer inte brytas ner på lång tid. En väldigt enkel regel att förhålla sig till är att aldrig lägga skräp utanför en sopbehållare.

Gråvattnet är inte bara tvål och vatten

Vi möter ofta människor som tycker det är ok att låta gråvattnet rinna ut, oavsett var de står med sin bil. ”För det är bara lite tvålrester i”. Vi undrar hur de lever i sin bil. För i vårt gråvatten är det bland annat rester från matlagning, fett, vinslattar, diskmedel, gråvattenkemikalier, tvål, schampo, tandkräm, raklödder… med mera. Inget av detta hör hemma i naturen. Det finns avsedda platser för att tömma gråvattnet av en anledning och det är dessutom ofta gratis. Finns inga ursäkter. Avlopp hör hemma i avlopp, inte i naturen. Vi har även sett folk tömma sitt gråvatten när de står på en ställplats där det finns tömningsstation!

Toalettpapper

Ibland händer det att vi går in bakom en buske för att göra våra behov när vi är ute och utforskar i naturen. Alldeles för ofta hittar vi toalettpapper liggandes där. Ta med er pappret till en soptunna! De finns ju nästan överallt. Eller ha en bajspåse i ryggsäcken.

Nej det är inte en vit blomma. Det är toalettpapper.

Flaskor och plast

Eftersom det är väldigt många som köper vatten i dunkar (5-8 liters) blir det mycket plastsopor. Men att folk bara slänger de där dunkarna där de står, likaså flaskor/burkar från annan dricka, vi förstår det verkligen inte. På varje plats vi stått har det funnits antingen sopbehållare eller sopsortering. Inget behöver läggas i naturen eller utanför behållarna. Och det är ju dessutom lika enkelt att bära med sig tillbaka igen om en burit med sig det dit en är.

Detta är bara några exempel på nedskräpning vi ser.

Vi kan göra skillnad

Har läst att husbilister inte spenderar särskilt mycket pengar (där känner vi igen oss) och därmed inte är intressanta att attraherra som turister. Så om vi dessutom förstör och skräpar ner kommer det ju bli ännu svårare att hitta platser att stå på framöver.

Jag ska köpa mig en skräpplockare. För jag vill hjälpa till att förändra. Har plockat en del för hand men tycker det är äckligt så vill med skräpplockaren känna att jag inte har någon ursäkt för att låta skräpet jag ser ligga kvar. Jag hoppas vi tillsammans kan göra skillnad, skillnaden att vi husbilister tillför något i vår framfart istället för att fördärvar och skräpar ner. Hänger du på?

Edit: Här finns en variant av detta https://plogga.se

/Anna