Sockermajs odling, skörd & förädling 2021

Jag har odlat majs i två omgångar i år. Idag berättar jag om mina lärdomar och annat om att odla sockermajs här i södra Alentejo Portugal.

Majskolvar är något av det godaste jag och Roger vet. Vi äter dem alltid kokta eller grillade. Med smör och salt. Inget annat. Sen vi fick vår första skörd i Sverige 2008 har vi aldrig köpt konserverad eller fryst majskolv, det smakar helt annorlunda. Färska kolvar har vi köpt ett fåtal gånger i affären men det är också annorlunda eftersom stärkelse utvecklas så fort. Så du förstår nog att längtan efter årets skörd var stor.

Odling

Sockermajs heter ”doce milho”. Viktigt att det är sockermajs, annars är risken stor att en får majs som används till djurfoder, och det är inte gott.

Majs gillar värme, det står på påsen att fröna ska sås april-juni.

Omgång 1

Jag sådde första omgången i mitten av februari, bara några dagar efter att vi fått nycklarna till huset. Hoppades det skulle bli en varm vår. Är det något jag lärt mig av odling så är det att testa mig fram. Planterade ut omgång 1 i mitten av mars i samma bädd som jag planterat zucchinin, i fårgödsel ca 50cm hög bädd och gödslade med bokashivatten några gånger.

Omgång 2

Kom på lite för sent att jag skulle plantera en andra omgång. Så 15 maj åkte fröna ner, inom rekommendation enligt påsen i alla fall. 2-3 veckor senare planterade jag ut plantorna i en upphöjd bädd med bokashi en bit ner under 4 år brunnen kogödsel. Fick också bokashivatten några gånger.

odla majs
Mums!

Skörd

Skörd enligt såpåsen kan ske juli till september. Jag skördar när honblomman vissnat och det kommer ut mjölkvit vätska från majskornen, när en klämmer på dem.

Omgång 1 blev misslyckad, väldigt dålig pollinering. Skrev ett inlägg om det som du kan läsa här. Även andra omgången blev dessvärre också dåligt pollinerad, trots att jag hjälpt till så mycket jag kunnat, genom att ”sexa” dem. Den blev dock bättre än första omgången, så ett steg i rätt riktning.

Förädling & användning

Om jag hade haft ett stort fält av majs hade jag kunnat konservera dem, för vi äter gärna majskorn till tacos. Men vi äter dom som sagt allra helst färska och det gör inget om vi äter majskolv till lunch 10 dagar i sträck, då det verkligen är en säsongvara.

Lärdomar till nästa år

Eftersom majs kräver både mycket näring och vatten så är det ju bra om regn kan hjälpa till med bevattningen. Därför är en tidig plantering bra. Men då är också risken större för kalla nätter.

Men det största problemet i år har varit pollineringen. Det blåser här, så jag misstänker att pollen från hanblomman flyger för långt och därmed inte landar på honblommorna. Därför tänker jag prova att så majsen i två lådor intill varandra nästa år, med rätt avstånd till varandra. Och använda dropbevattning. Jag kommer inte att ha plats till mer än en omgång troligen så det blir sådd i mars/april, mitt emellan året sådder.

Publicerat:

i:

Senaste inläggen

Vädret

Ourique, PT
31°
Soligt
06:3020:48 WEST
TorFreLörSönMån
34°C / 17°C
34°C / 17°C
34°C / 16°C
35°C / 19°C
37°C / 20°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.