sjukkvårdsförsäkring

Sjukvård och sjukvårds­försäkring i Portugal

Allmänna sjukvårdssystemet sägs vara bra, rent av bättre än i Sverige, och erbjuder specialistsjukvård via remiss. Behöver en då fundera på försäkringar och privat sjukvård när en flyttat hit?

Allmän sjukvård

Som folkbokförd i Portugal har en rätt till den allmänna sjukvården. Med ett utente-nummer identifierar en sig vid besök på vårdcentral eller sjukhus.

NISS-nummer förvillar

På många sajter står det att en inte kan få sjukvård i Portugal om en inte har ett NISS-nummer. Socialförsäkringsnummer. Men så är det inte, vår advokat har bekräftat att det inte krävs ett NISS-nummer för att kunna nyttja den allmänna sjukvården. så länge. en är folkbokförd här. NISS-numret är för att få pension, arbetslöshetsutbetalningar och föräldrapenning etc. Något som bara är aktuellt för de som arbetar i eller har eget portugisiskt företag.

Blå EU-kortet

Som folkbokförd i annat EU-land (ex. Sverige) kan en få nödvändig sjukvård med hjälp av det blå EU-kortet från Försäkringskassan, till exempel akut vård samt provtagningar och kontroller för en kronisk sjukdom.

Vi är inte ännu utskrivna från Försäkringskassan i Sverige. De har långa handläggningstider. Så våra blå kort gäller fortfarande, både här i Portugal och övriga Europa. Dock behöver vi det inte i Portugal då vi är folkbokförda här.

Privat sjukvård & försäkringar

Vi hade en svensk sjukvårdsförsäkring men den gällde inte utomlands, så den sa vi upp när vi flyttade hit. Våra olycksfall- och livförsäkringar som vårt företag haft i Sverige för oss gäller bara för 1 års utlandsvistelse, så de är uppsagda per den 1 september.

Om en nu har tillgång till den allmänna sjukvården, varför ska en då teckna en försäkring här? Jag har dessutom en historia med godartade tumörer, vilket gör att om jag skulle få cancer så gäller inte försäkringen för det. Detsamma gäller min astma. Inga lungrelaterade sjukdomar skulle heller täckas av försäkringen.

Argument för försäkring

Det finns argument för att ha en sjukvårdsförsäkring i Portugal. Nedan listar jag de vi kommit på. Har du andra argument får du gärna kommentera!

 • privatsjukvården är bättre på engelska
 • privatsjukvård har inte samma väntetider
 • kan lägga till reseförsäkring

Den försäkringen vi har fallit för, i jämförelse mellan 4 olika, är den via föreningen AF POP, Medal försäkring (Allianz) där nedan argument sticker ut för oss:

 • telefonsupport typ 1177 på engelska 24/7
 • inkluderar reseförsäkring för 60 dagar
 • inkluderar skador vid trafikolyckor
 • de andra offerterna var svårtydliga (även om de var på engelska)

Vad talar emot försäkringen då?

Priset. Det kostar dubbelt så mycket som de vi hade i Sverige. Det hamnar runt 150-200 Euro per månad, för oss båda. Och då gäller som sagt den inte om jag får cancer eller lungproblem.

Det blir troligen olika läkare varje gång en nyttjar försäkringen. I alla fall enligt viss finstilt information på försäkringsofferterna.

Den bästa försäkringen är ju den som aldrig behöver nyttjas. Och vi har i hela vårt liv haft försäkringar för både det ena och det andra. Det är väl endast bilförsäkringen och sjukvårdsförsäkringen vi behövt anmäla skador för, i Sverige.

Vi har inte beslutat hur vi ska göra än. Alla argument för och emot är varmt välkomna!

Photo by Olga Kononenko on Unsplash

Publicerat:

i:

8 svar till ”Sjukvård och sjukvårds­försäkring i Portugal”

 1. Profilbild för Nils-Åke

  Blå EU-kortet från Försäkringskassan Har vi använt i Spanien. Vi hade privat sjukförsäkring men det allmänna i Spanien tog hand om Birgitta.
  Men vet att sjukvård fungerar utmärk i Portugal.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Skönt att höra att det funkar fint med det Blå Kortet i Spanien.

 2. Profilbild för Urmas Lepp
  Urmas Lepp

  God morgon.
  Ja det är verkligen inte lätt det där med privat sjukförsäkring eller inte. Om du bara visste hur mycket vi har funderat på att skaffa en för oss. Man blir ju hela tiden uppmanad att skaffa en. Både via annonser, mail och från vänner som har en och som alltid berättar om vilka otroliga fördelar dessa har.
  Men vi hade ingen då vi bodde i Brasilien och det fungerade alldeles utmärkt för oss. Speciellt bra då man där kunde åtnjuta fördelarna av att vara ”preferençial” Det vill säga den fördel man hade så som varande över 60 år. Man fick då alltid gå före i kön så att säga. Förtur på banken, sjukhuset, privata kliniker, tandläkare och till och med när man behövde boka tid på bilverkstad! Samma ”förtur” gäller inte lika fullt ut här, men ”preferençial” gäller även här men i mindre grad.
  Vi har alldeles utmärkta erfarenheter av den allmänna sjukvården här. Det har aldrig strulat förrän pandemin kom. Nu är vi ju i en mycket speciell situation och det är väl bara att hoppas och tro att vi åter kommer att få det som det var innan.
  Då vi har bil här så blev vi medlemmar i ACP (Auto Clube Portugal) till en kostnad av ca. 100€ för mig och ca. 50€ för frugan. Detta medlemsskap ger, förutom en otroligt bra och billig bilförsäkring, en otrolig massa andra förmåner. Man har rätt till ett hembesök 24/7 av en läkare och det kostar bara 10€/besök. Fri hjälp på telefon av läkare dygnet runt. En mängd rabatter hos tandläkare etc.
  Så vi har faktiskt kommit fram till slutsatsen att varför skall man behöva köpa en extra, och ofta väldigt dyr, sjukförsäkring när den allmänna fungerar så förträffligt bra.
  Men man måste ju själv komma fram till ett eget beslut baserat på den egna situationen.
  Jag önskar er i alla fall ”lycka till” med ert val.
  Kram.
  Urmas

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Nej det är verkligen inte ett lätt beslut. Så tack för att du delar din erfarenhet, både när du var här och nu i en kommentar!

 3. Profilbild för Kicki

  Jag har valt en privat sjukförsäkring av skäl förutom de du redan nämnt. Den ger ersättning vid långvarig sjukdom, invaliditet orsakad av antingen sjukdom eller olycksfall. (Om man behöver anpassa bostad osv). Och den betalar också ut en tillräcklig summa om jag skulle gå bort, så mina anhöriga har råd att ta hand om allt kring en sådan händelse.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tack för att du delar med dig Kicki!

 4. Profilbild för Tricia Pimental
  Tricia Pimental

  We were very happy with Medis, and don’t forget the health perks of acp, even though they are primarily for autos!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Thanks, great to hear. But since you are now living in Sweden I guess you will change to a Swedish insurance instead? We are not members of ACP since we are leasing our car, with insurance included.

Vädret

Ourique, PT
14°
Växlande molnighet
06:2420:53 WEST
OnsTorFreLörSön
34°C / 14°C
37°C / 18°C
37°C / 17°C
33°C / 17°C
32°C / 15°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.