Ett inlägg om hur jag odlat, skördat och förädlat vårens zucchini här i Alentejo Portugal. Samt vad jag lärt mig.

Kärt barn har många namn sägs det, och zucchini är en mycket tacksam grönsak att odla. Kanske därför den i Sverige även kallas squash och courgette.

Jag har odlat grönsaker i några år i Sverige, men har massor kvar att lära. Dessutom befinner jag mig i ett helt nytt klimat och det ger ytterligare dimensioner till odlandet. Med dessa inlägg om olika grönsaker så dokumenterar jag både för mig själv och för dig, om du vill. Och jag öppnar upp för att få tips!

Odling

Zucchini gillar värme, som de flesta (alla?) all gurkväxter. Jag var ivrig att peta ner frön när vi flyttade hit till huset därför sådde jag redan 16 februari i odlingsbrätten på balkongen i ett litet plastväxthus. Det var enligt fröpåsen rekommenderat att så frön febr-maj.

Jag planterade ut mina plantor i en 30 cm upphöjd bädd jag gjort av ett år gammal fårgödsel. Samplanterade med majs i mitten av mars. Enligt påsen kan utplantering mars-juni.

Gödslade med bokashivatten efter att det börjat komma frukter. Inte noterat hur ofta, men kanske 2-3 ggr innan plantorna gav upp.

squash
Den första skörden av zucchini, i början av maj.

Skörd

Enligt fröpåsen kan zucchinin skördas från maj till oktober. Så klart beroende på när en sår. Jag skördade vår första zucchini den 3 maj och avslutade livsuppehållande åtgärder för plantorna i mitten av juni. Räknade eller vägde inte skörden (ska göra det nästa år) men njöt av varje grönsak vi fick!

Förädling & användning

Vi gav bort några zucchini till vänner, när skörden var som rikast. Har inte konserverat eller tillagat något som vi kan njuta av senare. Årets skörd åt direkt.

Exempel på tillagning:

Ostkaka med squash
Squashfritters samt zucchiniplättar
Citron & squash pasta
Summer rolls (receptet innehåller inte zucchini, men använder istället för gurka)
Stekt zucchini med vitlök
Stekt ris med grönsaker
Samt i air fyren med paprika & vitlök

Nästa år hoppas jag på större skörd med fler plantor. Då vill jag prova göra squashgrund och lägga i frysen samt testa att göra panerade i air fryern. Har du några recept med zucchini som du vill dela med dig av?

Lärdomar till nästa år

Så gärna i februari för att få en tidig skörd, men gör det i sålåda som går att täcka med plast eller glas under mars/april om kalla nätter. En andra omgång, utan behov av täckning, för senare skörd är möjlig, men kräver mycket vatten. Kanske en skuggig plats skulle funka på högsommaren. Värt att prova.