basalcellscancer

Sår på benet är basalcellscancer

Jag har godartad cancer, basalcellscancer, i ett sår på benet. Cancer, ett laddat ord som så klart får tankarna att snurra. Tumör ger ytterligare laddning. 

Har tidigare berättat att jag inte fick bada för läkaren, för jag hade ett sår på benet. Då hade jag varit på sjukhuset och de tog prov på cellerna i mitt sår som var svårläkt. Med öppet sår är det inte läge att bada, för infektionsrisken. I fredags fick jag beskedet från provet de tagit, jag har basalcellscancer.

Varför berättar jag det?

Den här bloggen är en livsstilsblogg. Den berättar om vårt valda liv. Det här beskedet kan komma att påverka våra resplaner. För det kan vara så att vi måste ändra när vi åker söderöver. Men förhoppningsvis inte! Dessutom är det så mycket enklare att vara spontan och transparent i framtida inlägg om ni känner till detta. Jag hoppas dessutom att det kanske inspirerar någon annan att vara mer försiktig i solen än jag varit.

Vad är basalcellscancer?

Det är den vanligaste formen av hudcancer. Jag kände till att det fanns godartad och elakartad cancer och jag kopplade ihop ordet tumör med cancer. Men tumör är detsamma som knöl. Så en kan ha en tumör utan att det är cancer, vet jag nu. Fast mitt sår är cancer, alltså celler som delar sig okontrollerat. Men basalcellscancer ger nästan aldrig metastaser, dotterceller.

Basalcellscancer orsakas av solens strålning och något som oftast drabbar oss när vi blir äldre, när solens strålning mot huden ackumulerats till många timmar. Det drabbar vanligtvis personer som lätt blir brända och som har fräknar. Jag tillhör inte den kategorin men jag har slarvat med solskydd, detta eftersom jag inte bränner mig och för att jag känner mig instängd när jag smörjer in mig (använder väldigt sällan hudlotion också).

Vad händer nu?

Igår var jag på en privat hudklinik, via min sjukvårdsförsäkring, och fick en second opinion. De kommer skrapa bort mitt sår och min basalcellscancer på måndag. Den läkare jag träffade är även plastikkirurg, och hon tyckte inte jag skulle operera bort såret, vilket sjukhuset hade tänkt göra. Detta är en ytlig variant och något som går att skrapa. Då går dessutom läkningen mycket fortare.

Att skära bort ett sår på benet kräver plastikkirurgi eftersom det inte finns lös och överflödig hud där. När en blivit äldre, jag har ju passerat 50 minsann, så blir benen ofta vätskefyllda i värmen och då skvalpar läkecellerna runt utan att kunna göra nytta. Stödstrumpa och benen högt placerade är vad som gäller, för att undvika bl.a. bensår. Ytterligare en anledning till att en skrapning är att rekommendera när såret är ytligt som mitt.

Så förhoppningsvis går allt bra med skrapningen och läkningen går fort. Då påverkas inte våra planer alls. Men om läkningen strular.. då kanske vi inte kommer iväg i mitten av september som nu är målet.

Jag har i flera år betalat in pengar till en sjukvårdsförsäkring, den kan jag nu utnyttja för att påskynda processen. Hade jag använt vanlig sjukvård hade jag troligen blivit opererad (det stod så i deras besked de skickade mig) och jag har ännu inte fått någon remiss till kirurgen så jag vet inte när det skulle bli. Har försökt komma fram till allmänna sjukvården, men kommer aldrig fram, det är ständigt upptaget, så nu har jag istället skickat ett meddelande via Mina Vårdkontakter och meddelat att jag väljer privat sjukvård, så deras tid kan läggas på andra patienter i stället.

Använda solskydd!

Jag är inte orolig, är inte en orolig person, men att jag har cancer känns konstigt. Jag har ju bara ett sår som behöver hjälp att läka. Men jag ska inte marginalisera det för om jag använder de rätta orden, tumör och cancer, kanske jag fattar att det kan drabba även mig. Även om den elakartade varianten av hudcancer, malignt melanom, är helt andra celler och därmed inte är något som automatiskt kommer drabba mig för att jag nu fått basalcellscancern. Men hela jag har ju utsatts för solens strålar i över 50 år, så det kan ju utveckla elakartad cancer också, i andra celler. Min pappa och farfar dog i cancer, så det finns i generna.

Eftersom jag inte bränner mig i solen har jag tänkt ”det händer inte mig..” när jag sett alla varning och påbud om solskydd. Känner du igen dig? Tänker du så ibland med i olika sammanhang kanske. Jag behöver i alla fall lära mig att använda solskydd och välja skugga oftare. Detta blir så klart ännu viktigare när vi åker söderöver, när vi nu kommer spendera hela året utsatta för solens starka strålning.

Jag har nu köpt det solskydd apoteket rekommenderat utifrån mina preferenser, såg samma medel även på den privata hudkliniken jag var på igår så det känns som det är ett bra val att använda just det märket. Får återkomma om hur jag mår när jag kletat på det.

/Anna

Publicerat:

i:

26 svar till ”Sår på benet är basalcellscancer”

 1. Profilbild för Tess
  Tess

  Jag håller tummarna för att läkningsprocessen går fort så att ni kommer iväg i tid. Krya på dig!

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Tack så mycket, det hoppas (och tror) jag med 🙂

 2. Profilbild för Helena Roth

  Så bra att det upptäcktes och att du har möjlighet att få snabb och professionell hjälp – håller alla tummar jag har för snabb läkning!

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Tack Helena!

 3. Profilbild för Rolle o Carina

  Tänk så många cancerformer det finns,aldrig hört talas om den förut!
  Men vi håller tummarna att det läker bra så ni kan andas ut o resa.

  Ha det gott o sola lugnt…..

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Ja, många fler än vad jag känner till. Insett hur dåligt påläst jag är.

 4. Profilbild för Linda Brolin

  Så tråkigt läsning. Hoppas verkligen såret läker fint så ni kan fortsätta era planer i livet. Jag tillhör den där fräkniga typen som ALLTID bränner mig. Även med solskyddsfaktor 50.
  Jag kämpade i många år av att bli brun för att alla andra är det. Men har lagt ner det. Jag solar inte, vistas inte i direkt solljus. Väljer skuggiga platser och mår lika bra för det.

  Solskydd är ett måste

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Att bli brun är verkligen inte något att sträva efter. Jag är inte fåfäng i något annat avseende än att bli brun. Det är rätt intressant. Men nu blir det skugga, solhatt och +50!

 5. Profilbild för Birgitta Strand
  Birgitta Strand

  Hoppas allt löser sig till det bästa för dig/er och att ni kommer iväg som tänkt.
  Kram

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Hoppas (och tror) vi också!

 6. Profilbild för Kors och Tvärs

  Skönt att du får hjälp så fort! Så tror och hoppas vi att läkningen går bra också. Jag har också slarvat med Solskyddskräm, mest här hemma i Sverige. Man tror ni inte att det behövs när man fått lite färg. Ska genast bättra mej!
  Kram till dej

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Ja men det krävdes privat sjukvård, glad jag har den försäkringen. Bra att du inspireras att bli bättre med smörjandet.

 7. Profilbild för Ewaluvan

  Tråkigt att höra, men du verkar ju ta det med ro så jag väljer att lita på att det inte är nån fara. Intressant att det finns solskydd för olika preferenser. Hur får man reda på ens egna behov?

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Ja jag tar det med ro. Accepterat. Preferenserna jag syftar till är att jag känner mig instängd och behöver bästa skydd. Så de rekommenderade en väldigt tunn kräm.

 8. Profilbild för FREEDOMtravel

  Tråkigt att läsa, men hoppas nu att du får bra och snabb hjälp! Varma kramar från oss

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Tack!

 9. Profilbild för Anki

  Inte något roligt besked att få, men ändå bra att det inte är den värre cancerformen. Bra att du har en privat sjukförsäkring och kan få snabbare vård! Håller tummarna att läkningen går fort och utan komplikationer!

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Ja det gäller att acceptera, anpassa och accelerera 🙂

 10. Profilbild för Helena Norberg

  Livet tar sina svängar och allt som händer oss på gott och ont fortsätter att forma oss. Känner att ert val att leva enklare med fokus på lägre konsumtion och mindre ägande, nog kan göra din sjukdomsperiod enklare för er. Ni kan lätt förflytta er dit expertis finns. Ni kan lätt ta er i väg för en välbehövlig break vid en strand över en helg. Vi önskar dig ett snart tillfrisknande och att ni mår bra trots allt mitt i det hela. Hade själv cancer som 20 åring. Och det är en process såväl mentalt som rent fysiskt. Men när det senare ligger bakom en så blir det en del av en själv. Inte så att man önskar sig olycka och sjukdomar. Men när väl allt har gått bra så har man vuxit och fått nya insikter. Livet har blivit än viktigare och livsvalen blir bättre och man värdesätter det lilla men goda. Stora kramar från oss. Gillar er öppenhet och transparens. Tack! Och såklart, hör av er om ni vill ha någon att vädra livet med. Kram!

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Älskar dina uttömmande och härliga kommentarer! Tack! Jag ser inte min lilla cancer som en sjukdom.. oj, kanske jag borde det? Nåja jag har accepterat, anpassat och nu accelererar vi. Skönt att höra att du tillfrisknat från din cancer. Och ja, allt som sker i livet påverkar värderingar och insikter, vilket jag är innerligt tacksam för. Absolut att vi ska vädra livet – ser fram emot en sundowner med er! Hoppas ni kommer tillbaka till Spanien/Portugal i vinter.

 11. Profilbild för ReiseLinda

  Hoppas du får snabb hjälp och läkning!

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Tack!

 12. Profilbild för Kristina

  Hej!
  Jättetråkigt men å vad bra att du får snabb vård genom din privata sjukförsäkring! Hoppas att det snabbt läker och att du slipper komplikationer. Det finns som sagt många sorters cancer och även om ordet är laddat så är det STOR skillnad på dem.
  Mitt bästa solskyddstips när ni åker söderut är hatt och tunna kläder i siden, linne eller ylle. Kletiga cremer ger mer falsk trygghet.
  Krya på dig

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Tack för tips och ja, min variant av cancer är ju lindrig helt klart.

 13. Profilbild för Ingela
  Ingela

  Ja, jäklar i min låda. Nu sa jag in och smeta in mig ordentligt med solkräm. Säger bara som Richard Wolff: Använd solkräm! https://www.youtube.com/watch?v=z1nSd1tBm-g

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Bra där! Han säger mkt klokt i det där klippet!

Senaste inläggen

Vädret

Ourique, PT
27°
Soligt
06:2720:51 WEST
SönMånTisOnsTor
32°C / 15°C
38°C / 20°C
40°C / 20°C
40°C / 17°C
35°C / 16°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.