Jag har godartad cancer, basalcellscancer, i ett sår på benet. Cancer, ett laddat ord som så klart får tankarna att snurra. Tumör ger ytterligare laddning. 

Har tidigare berättat att jag inte fick bada för läkaren, för jag hade ett sår på benet. Då hade jag varit på sjukhuset och de tog prov på cellerna i mitt sår som var svårläkt. Med öppet sår är det inte läge att bada, för infektionsrisken. I fredags fick jag beskedet från provet de tagit, jag har basalcellscancer.

Varför berättar jag det?

Den här bloggen är en livsstilsblogg. Den berättar om vårt valda liv att bo i husbil. Det här beskedet kan komma att påverka våra resplaner. För det kan vara så att vi måste ändra när vi åker söderöver. Men förhoppningsvis inte! Dessutom är det så mycket enklare att vara spontan och transparent i framtida inlägg om ni känner till detta. Jag hoppas dessutom att det kanske inspirerar någon annan att vara mer försiktig i solen än jag varit.

Vad är basalcellscancer?

Det är den vanligaste formen av hudcancer. Jag kände till att det fanns godartad och elakartad cancer och jag kopplade ihop ordet tumör med cancer. Men tumör är detsamma som knöl. Så en kan ha en tumör utan att det är cancer, vet jag nu. Fast mitt sår är cancer, alltså celler som delar sig okontrollerat. Men basalcellscancer ger nästan aldrig metastaser, dotterceller.

Basalcellscancer orsakas av solens strålning och något som oftast drabbar oss när vi blir äldre, när solens strålning mot huden ackumulerats till många timmar. Det drabbar vanligtvis personer som lätt blir brända och som har fräknar. Jag tillhör inte den kategorin men jag har slarvat med solskydd, detta eftersom jag inte bränner mig och för att jag känner mig instängd när jag smörjer in mig (använder väldigt sällan hudlotion också).

Vad händer nu?

Igår var jag på en privat hudklinik, via min sjukvårdsförsäkring, och fick en second opinion. De kommer skrapa bort mitt sår och min basalcellscancer på måndag. Den läkare jag träffade är även plastikkirurg, och hon tyckte inte jag skulle operera bort såret, vilket sjukhuset hade tänkt göra. Detta är en ytlig variant och något som går att skrapa. Då går dessutom läkningen mycket fortare.

Att skära bort ett sår på benet kräver plastikkirurgi eftersom det inte finns lös och överflödig hud där. När en blivit äldre, jag har ju passerat 50 minsann, så blir benen ofta vätskefyllda i värmen och då skvalpar läkecellerna runt utan att kunna göra nytta. Stödstrumpa och benen högt placerade är vad som gäller, för att undvika bl.a. bensår. Ytterligare en anledning till att en skrapning är att rekommendera när såret är ytligt som mitt.

Så förhoppningsvis går allt bra med skrapningen och läkningen går fort. Då påverkas inte våra planer alls. Men om läkningen strular.. då kanske vi inte kommer iväg i mitten av september som nu är målet.

Jag har i flera år betalat in pengar till en sjukvårdsförsäkring, den kan jag nu utnyttja för att påskynda processen. Hade jag använt vanlig sjukvård hade jag troligen blivit opererad (det stod så i deras besked de skickade mig) och jag har ännu inte fått någon remiss till kirurgen så jag vet inte när det skulle bli. Har försökt komma fram till allmänna sjukvården, men kommer aldrig fram, det är ständigt upptaget, så nu har jag istället skickat ett meddelande via Mina Vårdkontakter och meddelat att jag väljer privat sjukvård, så deras tid kan läggas på andra patienter i stället.

Använda solskydd!

Jag är inte orolig, är inte en orolig person, men att jag har cancer känns konstigt. Jag har ju bara ett sår som behöver hjälp att läka. Men jag ska inte marginalisera det för om jag använder de rätta orden, tumör och cancer, kanske jag fattar att det kan drabba även mig. Även om den elakartade varianten av hudcancer, malignt melanom, är helt andra celler och därmed inte är något som automatiskt kommer drabba mig för att jag nu fått basalcellscancern. Men hela jag har ju utsatts för solens strålar i över 50 år, så det kan ju utveckla elakartad cancer också, i andra celler. Min pappa och farfar dog i cancer, så det finns i generna.

Eftersom jag inte bränner mig i solen har jag tänkt ”det händer inte mig..” när jag sett alla varning och påbud om solskydd. Känner du igen dig? Tänker du så ibland med i olika sammanhang kanske. Jag behöver i alla fall lära mig att använda solskydd och välja skugga oftare. Detta blir så klart ännu viktigare när vi åker söderöver, när vi nu kommer spendera hela året utsatta för solens starka strålning.

Jag har nu köpt det solskydd apoteket rekommenderat utifrån mina preferenser, såg samma medel även på den privata hudkliniken jag var på igår så det känns som det är ett bra val att använda just det märket. Får återkomma om hur jag mår när jag kletat på det.

/Anna