Då var det dags för sista delen i vår lilla serie om våra måsten vid köp av husbil. 

Att vi skulle köpa en ny bil var redan bestämt sedan tidigare. Framför allt var det viktigt för att jag är allergisk och ville inte riskera att få med hundhår eller annat som skulle göra min vistelse i bilen omöjlig. När en beställer en ny bil är valfriheten större än vid köp av redan befintliga bilar, vi kunde ju påverka utrustningen på bilen.

Vi hade inga tankar om vilket märke vi skulle köpa, utan vi gick till husbilsmässan förra året med helt öppna ögon och fullt mottagliga för säljarnas argument.

Digital manöverpanel

Som digitala nördar kändes det viktigt med en digital manöverpanel. Alla nya bilar har nog det, så egentligen inget vi behövde leta efter, men en manuell panel hade den vi lånade förra sommaren och vi tyckte inte den gav oss de svar vi sökte.

Myggnät i både bodelsdörr och fönster

Jag blir lätt myggbiten och vi får båda stora bölder och enormt mycket kliande när myggen slurpar vårt blod. Så myggnät i både fönster och dörrar var viktigt för oss.

Duocontrol och krocksensor

Krocksensorn stoppar gastillförseln vid en eventuell krock, finns på både våra P11:or och vår LPG-tank. Duokontrollen gör att gasolens förbrukning hoppar till nästa P11 om den första är tom. Vi behöver alltså inte gå upp mitt i natten och manuellt byta flaska som ska användas. Det gäller dock att ha koll på förbrukningen, så vi inte blir överraskade att vi inte har någon gasol kvar helt plötsligt.

Skön soffa

Många soffor i husbilar är väldigt obekväma. De är i 90 grader mellan sittdyna och ryggstöd. Vår FrankieBoy har skönare sittgrupp än någon av de vi provade (inom vår budget). Viktigt när vi sitter och jobbar vid datorer i bilen.

LPG tank

En fast gasoltank monterad på fabrik var en avgörande faktor. Vi ville inte eftermontera en sån stor grej i en helt ny bil. LPG är alltså gasol som tankas på samma sätt som en tankar drivmedel. I Sverige finns inte så många ställen för LPG, men i Europa är det väldigt utbrett. Ett sätt att gardera att vi alltid har gasol.

Solcell

En solcell som laddar våra bodelsbatterier är viktigt för oss som förbrukar en del ström när vi jobbar. Vår solcell är på 160watt. Vi kommer troligen att utöka med ytterligare en solcell om ett år, som det känns nu.

Inverter

Återigen en utrustning som hänger ihop med jobbet. För att kunna ladda datorerna genom 12V batterierna behövs en inverter som omvandlar 12V till 230V. Vår inverter är på 1700 watt och den suger tyvärr en hel del batteri men funkar utmärkt för vårt behov.

Hög lastvikt

En så hög lastvikt som möjligt utan att för den skull ha en 7,5 ton bil. Vår bil väger 5000kg som max. Vi har knappt ett par hundra kilo till godo när vi har lastat in allt vi äger och oss själva. Vi ska väga igen med fulla tankar och se hur det ser ut då…

Nu har vi listat alla våra must have i fyra inlägg och hoppas vi inte missat något :).

Du kan hitta de fullständig utrustningslistan på sidan om FrankieBoy, vi fick ju med en hel del annat än det som stod på vår must-have.

Del 1 – våra must have

Del 2 – våra must have

Del 3 – våra must have

/Anna