solcell

Våra ”måsten” när vi köpte husbil – del 4

Då var det dags för sista delen i vår lilla serie om våra måsten vid köp av husbil. 

Att vi skulle köpa en ny bil var redan bestämt sedan tidigare. Framför allt var det viktigt för att jag är allergisk och ville inte riskera att få med hundhår eller annat som skulle göra min vistelse i bilen omöjlig. När en beställer en ny bil är valfriheten större än vid köp av redan befintliga bilar, vi kunde ju påverka utrustningen på bilen.

Vi hade inga tankar om vilket märke vi skulle köpa, utan vi gick till husbilsmässan förra året med helt öppna ögon och fullt mottagliga för säljarnas argument.

Digital manöverpanel

Som digitala nördar kändes det viktigt med en digital manöverpanel. Alla nya bilar har nog det, så egentligen inget vi behövde leta efter, men en manuell panel hade den vi lånade förra sommaren och vi tyckte inte den gav oss de svar vi sökte.

Myggnät i både bodelsdörr och fönster

Jag blir lätt myggbiten och vi får båda stora bölder och enormt mycket kliande när myggen slurpar vårt blod. Så myggnät i både fönster och dörrar var viktigt för oss.

Duocontrol och krocksensor

Krocksensorn stoppar gastillförseln vid en eventuell krock, finns på både våra P11:or och vår LPG-tank. Duokontrollen gör att gasolens förbrukning hoppar till nästa P11 om den första är tom. Vi behöver alltså inte gå upp mitt i natten och manuellt byta flaska som ska användas. Det gäller dock att ha koll på förbrukningen, så vi inte blir överraskade att vi inte har någon gasol kvar helt plötsligt.

Skön soffa

Många soffor i husbilar är väldigt obekväma. De är i 90 grader mellan sittdyna och ryggstöd. Vår FrankieBoy har skönare sittgrupp än någon av de vi provade (inom vår budget). Viktigt när vi sitter och jobbar vid datorer i bilen.

LPG tank

En fast gasoltank monterad på fabrik var en avgörande faktor. Vi ville inte eftermontera en sån stor grej i en helt ny bil. LPG är alltså gasol som tankas på samma sätt som en tankar drivmedel. I Sverige finns inte så många ställen för LPG, men i Europa är det väldigt utbrett. Ett sätt att gardera att vi alltid har gasol.

Solcell

En solcell som laddar våra bodelsbatterier är viktigt för oss som förbrukar en del ström när vi jobbar. Vår solcell är på 160watt. Vi kommer troligen att utöka med ytterligare en solcell om ett år, som det känns nu.

Inverter

Återigen en utrustning som hänger ihop med jobbet. För att kunna ladda datorerna genom 12V batterierna behövs en inverter som omvandlar 12V till 230V. Vår inverter är på 1700 watt och den suger tyvärr en hel del batteri men funkar utmärkt för vårt behov.

Hög lastvikt

En så hög lastvikt som möjligt utan att för den skull ha en 7,5 ton bil. Vår bil väger 5000kg som max. Vi har knappt ett par hundra kilo till godo när vi har lastat in allt vi äger och oss själva. Vi ska väga igen med fulla tankar och se hur det ser ut då…

Nu har vi listat alla våra must have i fyra inlägg och hoppas vi inte missat något :).

Du kan hitta de fullständig utrustningslistan på sidan om FrankieBoy, vi fick ju med en hel del annat än det som stod på vår must-have.

Del 1 – våra must have

Del 2 – våra must have

Del 3 – våra must have

/Anna

Publicerat:

i:

14 svar till ”Våra ”måsten” när vi köpte husbil – del 4”

 1. Profilbild för FREEDOMtravel

  Vår inverter använder vi väldigt mycket! Det är tack vare den vi kan fricampa och stå på ställplatser utan el 🙂

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Ja utan den hade det inte gått att vara digital nomad! Så glad att vi lärde oss om det innan vi beställde bilen 🙂

 2. Profilbild för Malin Lundskog

  Vad mycket ni vet redan från början. Imponerande! Kontaktar er när jag ska ge mig ut på långresa 😉 Gilla inte att planera så mkt, kör och kör … inte alltid så lyckat!

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Det är rätt mkt pengar som ska ut, så för oss var det viktigt att veta vad vi ville ha 🙂 Om du gillar att bara köra, så är det ju tappen att ha boendet med sig hela tiden!

 3. Profilbild för Agnes

  Wow, tänk vilken dålig koll jag har på husbilar. När jag var liten så lånade min familj en husbil över en helg och det var så mysigt. Ska se om jag kan övertala maken om att ge oss ut på vägarna.

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Det har kanske hänt en del sen du var liten, utvecklingen går ju framåt hela tiden. Ändå är husbilar inte de mest utvecklade fordonen 🙂 Kanske vi ses på vägarna framöver då!

 4. Profilbild för Barbro

  Tack för en mycket intressant sida.

  Läser med stor behållning och gillar alla fakta ni skriver om, trots att jag själv aldrig ägt/rest med husbil (eller planerar att göra det).

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Tack Barbro för din feedback! Roligt att kunna inspirera.

 5. Profilbild för ReiseLinda

  Det är verkligen en hel del att tänka på, vi har inte tänkt på allt ni har tänkt på. Vissa grejer har vi fått med på köpet och vissa är inte så viktiga. Men med tanke på storleken på investeringen är det värt att fundera genom allt. Layouten och lastvikten blev det viktigaste för oss efter ett besök på Kistamässan efter att vi köpt och använt husbilen konstaterar vi att vi tänkte rätt!

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Underbart att höra att ni tänkt rätt kring layout och lastvikt, för det är som du säger otroligt viktigt. Svårt att ändra när en väl flyttat in. Alla har olika listor och olika prioriteringar och självklart olika möjligheter, så det är väldigt kul att kika i andras bobilar 🙂

 6. Profilbild för Mikael
  Mikael

  Hej på er!
  Jag förundras lite över att ni använder inverter till era datorer. Verkningsgraden på invertern är väl sisådär 85% och då försvinner ju 15% ut som värme till ingen nytta åtminstone nu när det är varmt och gott.
  Själv använder jag omvandlare 12 -> 19 volt och inbillar mig att jag sparar en hel del energi på det.
  Hälsar Mikael

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Vi fick höra att inverter var det bästa då vi båda jobbar med datorer. Vi har försökt kolla på alternativ med enklare omvandlare men inte hittat nåt som känns bra o värt pengarna att testa. Än.

 7. Profilbild för Lillan Kind

  Vi har dubbla solceller och inverter, och det är guld värt! Har haft saker på laddning nästan för jämnan utan att suga ur batterierna?

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Vi har en solcell, en inverter och tre bodelsbatterier. Ska testa första året och se hur vi gillar livsstilen och hur långt vår solcell klarar sig. Vi är inställda på att kanske köpa till en solcell. Tack för att du delar med dig!

Vädret

Ourique, PT
14°
Fair
06:1520:44 WEST
MånTisOnsTorFre
29°C / 10°C
33°C / 13°C
34°C / 14°C
34°C / 14°C
33°C / 14°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.