stickling

Sticklingar – en ny hobby?

Jag har aldrig tidigare tagit sticklingar och på det viset förökat växter. Frön har varit min grej men nu provar jag sticklingar.

Hibiskus

Det började med att jag beskar min Hibiskus (som inte alls trivdes där jag planterat den så har nu satt den i kruka intill husväggen istället). Det blev ju en massa ”pinnar” från beskärningen och det kändes trist att slänga dem. Så jag satte dem i vatten i köksfönstret för att se om det kom ut några rötter. Det gjorde det inte, en av dem dog men två av dem skickade fram nya små blad. Så jag planterade om dem i varsin kruka istället. Så får vi se om det blir något av det.

De ser ut att må ganska bra, även om jag inte hade en aning om vad jag sysslade med.

Johns metod

Efter att ha kollat på Trädgårdstider så lärde jag mig lite nytt om sticklingar, så denna gång gjorde jag enligt Johns beskrivning istället.

Skarpa snitt med en kniv. Skär av från plantan precis under en nod, behåll endast ett par blad på sticklingen, kanske rent av halvera bladens storlek på de som lämnas kvar. Skär bort toppen och tryck ner sticklingen nära kanten i en kruka med jord. Vattna och täck med plastpåse för att behålla fuktigheten.

Kaprifol

I en trädgård hos bekanta fanns en doftande och stor kaprifol, så jag frågade om jag fick ta några sticklingar. Självfallet fick jag till svar så tre nya och pigga grenar fick följa med hem. Jag klippte ner dem och satte dem i en kruka och på med plastpåse. Ska bli spännande att se om det blir något, jag vill väldigt gärna ha kaprifol utmed staketet. Översta bilden är sticklingarna av kaprifol.

Granatäpple

På en av mina morgonturer i trädgården såg jag att granatäpplet skickat en massa skott. Så jag hämtade trädgårdskniven och skar av tre stycken, som jag sedan strippade ner till sticklingar. Samma behandling som med kaprifolen och ut i vitrinskåpet.

Jag har även en nyköpt klätterväxt som jag ska prova ta sticklingar på, det här är ju kul! Återkommer så småningom med rapportering om resultatet.

Har du erfarenhet av sticklingar? Gör du som John eller har du en egen metod?

Publicerat:

i:

2 svar till ”Sticklingar – en ny hobby?”

 1. Profilbild för Ditte

  Lycka till! Och så roligt att testa. Hoppas du återkommer och berättar.
  Nu i Spanien tog jag sticklingar från vår fina passionsblomma och har nu planterat dem. Hoppas och önskar att några ska ta sig.
  Önskar dig en bra vecka.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tack! Jag ska försöka komma ihåg att rapportera resultatet 🙂 Hoppas din passionsblomma tar sig oxå.

Vädret

Ourique, PT
18°
Växlande molnighet
06:1820:40 WEST
OnsTorFreLörSön
24°C / 8°C
27°C / 9°C
29°C / 10°C
29°C / 12°C
30°C / 12°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.