varför blogga

Tankar om bloggandet

Ditte bloggar om Stockholm och sina resor, i december skrev hon om tankar hon haft under en av alla sina promenader. De tankarna fördjupar jag mig i idag.

Det är nu ett tag sedan och jag har funderat på det här lite till och från sen dess.

Vad är det som gör att andra läser min blogg? Varför fortsätter jag att skriva blogg. Vilka bloggar läser jag och varför.  Hur tänker du om att läsa bloggar och vad gör att du återkommer till en blogg (både sporadiskt och mer frekvent) 

Dittes blogg

Varför läser andra min blogg?

Det är ju en fråga till dig som läsare. Så svara gärna med kommentar på varför du läser mina inlägg.

Men det jag vet är att mina bilder uppskattas och min variation på innehåll. Min struktur och mitt sätt att skriva varje inlägg om en specifik sak eller plats uppskattas. Det finns läsare som är nyfikna på Portugal och livet här. Jag vet också att jag inspirerar till att ta beslut och göra förändringar i sitt liv. Att inte nöja sig utan aktivt påverka sitt liv åt det håll en vill. Varför läser du min blogg?

Dimma på väg mot kusten

Varför fortsätter jag att blogga?

Jag älskar att skriva. Det är nog den största anledningen till att jag bloggar. Jag älskar också att fotografera (och vill utveckla det ännu mer) och med bloggen kan jag visa mina bilder.

Tycker också om att inspirera, att få höra att det jag skriver om har hjälpt någon på något sätt är fantastiskt roligt. Att berätta om mina val, mitt liv, mina erfarenheter är roligt. Om jag genom det inspirera är det ju häftigt.

Min blogg är ännu viktigare för mig nu när jag inte har några sociala kanaler längre. Min blogg är min historia. Om någon släktforskar i framtiden så kan de lära känna mig via bloggen. Läsa om vilka val jag gjorde och varför. Åtminstone om det jag väljer att blogga om.

Eftersom mitt bloggande är långsiktigt, jag är inne på mitt 16:e år nu, så är det viktigt för mig att jag inte är beroende av någon bloggtjänst eller annan person. Jag äger min blogg, alla kodfiler, min text och mina bilder, allt ligger på ett webbutrymme som jag betalar för. Det är viktigt för mig att ingen annan kan ändra förutsättningarna för mitt bloggande.

Jag bloggar inte varje dag, fast det publiceras inlägg nästan varje dag. Mitt bloggande är inte en dagbok på vad som hände igår. När jag skriver inlägg gör jag kanske 2-6 stycken på en gång. Redigerar (mest beskärning) bilder och skriver tidig morgon eller en hel kväll. Sedan tidsinställer jag inläggen.

Västkusten i Portugal, Porto Covo.

Vilka bloggar läser jag och varför?

Att följa en blogg betyder ofta att en följer en person. Men även om personen är intressant så är det ju viktigt att innehållet också är intressant, i alla fall emellanåt. För alla inlägg behöver ju inte läsas. Jag använder Feedly till att prenumera på bloggar och då ser jag redan där om jag vill klicka mig in och läsa just det inlägget.

Inspiration, glädje och ny kunskap är viktigt för mig när jag väljer vilka bloggar jag följer. Fina bilder tycker jag om och älskar när bilderna inte är tillrättalagda (så där med en liten blomma bredvid en kaffekopp typ..) utan bra ändå. Att läsa om andra som lever som jag är kul, just nu alltså bloggar från Portugal, de flesta jag läser är skrivna på engelska.

Uppskattar bloggar om mina intressen, vilka varierar och så även bloggarna jag följer. Men just är det bloggar om foto, matlagning och böcker som är extra intressant, men vill även få läsa om personen bakom så jag förstår recensionerna.

Olikheter berikar mig så jag fastnar också för bloggar där ett liv som är väldigt olikt mitt beskrivs. Men mode-, mamma- , tränings- smink- och skönhetsbloggar läser jag inte. Och att följa vardagen hos en 20-30 åring jag inte känner är inte intressant. Inte heller följer jag bloggar där grundvärderingen är totalt olik min. Sen undviker jag faktiskt bloggar som ligger på nouw – en bloggplattform som är galet fylld med reklam samt dålig användarupplevelse.

Jag undviker bloggar med mycket samarbeten, reklam och sponsring. Alla gör som de vill, precis som jag gör. Så jag väljer att undvika reklam i de sammanhang som jag kan göra det.

Att släppa taget är viktigt också, att inte fastna i att lägga tid på en blogg som inte ger någon behållning. Om intresset falnar släpper jag. Det handlar som vanligt om att jag väljer vad jag vill inspireras av och engagera mig i. Enkelt.

Jag kan trötta på en blogg där språket stör mig. Visst är det viktigt att försöka förstå vad bloggaren vill säga, men om jag varje gång fastnar i språk och uttryck så lämnar jag bloggen.

Dagboksbloggar kan vara jättetrevliga, men det blir lätt lite för enahanda, om det inte händer något nytt nån gång i bland. Risken finns att jag tröttnar jag till slut.

Grisöra blomning

Vad gör att jag återkommer till en blogg?

Det är som jag ovan beskrivit viktigt att bloggen jag följer ger mig något. Det finns så otroligt många bloggar och jag har varken tid eller lust att följa mer än jag kan hantera. Så jag behöver sålla emellanåt.

Vissa bloggar besöker jag bara ibland, läser ikapp några inlägg och kommenterar på ett av dem. På vissa bloggar läser jag i princip allt.

De som kommenterar hos mig brukar jag besöka och kommentera hos, åtminstone nån gång ibland. Det är god ton tycker jag. Ofta sparar jag RSS i Feedly så jag kan återvända vid varje nytt inlägg. Men om innehållet inte ger mig något efter ett tag så slutar jag prenumerera.

Översta bilden är en kompass som sitter på en stolpe i byn. Det gäller att ha tungan rätt i mun och göra aktiva val kring vilka bloggar jag vill läsa.

Publicerat:

i:

36 svar till ”Tankar om bloggandet”

 1. Profilbild för Madde

  Jag hittade till dig efter att du skickat en kommentar. Det som gör att jag återkommer är blandningen. Gillar att inspireras av ditt liv i Portugal, och din livsstil. Gillar äkta bloggar där man får följa med i både med och motgångar. Är precis som du att jag har svårt för rena modebloggar, träningsbloggar ( såvida det inte är att förändra något som skadar ens hälsa. Beach någonting går helt klart bort) Följer hellre äldre bloggare då man känner att man har mer gemensamt där.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Kul du inspireras av det jag skriver Madde! Tack!

 2. Profilbild för Zince
  Zince

  Jag läser din blogg för att du lever mitt drömliv. Tyvärr är det inte möjligt att göra min dröm verklig, iaf inte i överskådlig framtid. Så varje söndagsmorgon när maken fortfarande sover sitter jag med en kaffekopp, läser veckans inlägg och njuter av livet i Portugal och samtidigt lär känna dig lite närmare även om vi förmodligen kommer aldrig att träffas. Älskar också dina ”filosofiska ” inlägg som får mig tänka på ett sätt som jag kanske inte skulle gjort spontant…

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Men åh! Så glad jag blir att jag ge dig en liten insyn i det du kallar ditt drömliv. Vi är så tacksamma att vi har denna möjligheten och vi inser att det inte är för alla men också att de som vill inte kan. Att inspirera till nya tankar är fantastiskt, tack!

 3. Profilbild för Monika Ahlberg
  Monika Ahlberg

  Sluta aldrig att blogga. Jag läser din blogg varje dag. En viktig morgonrutin för mig. Det är så trevligt att följa er på resan till Portugal och er stora renovering av huset. Härligt med alla bilder du lägger upp. Roligt att följa dina odlingar och se hur du lyckas med så fina grönsaker.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Awwww, tack Monika! Har inga planer på att sluta. Jag älskar ju att skriva och även fotograferade vilket jag ju nu lägger mycket tid och engagemang på. Det vill jag så klart få med på bloggen också.

 4. Profilbild för Kraka

  Ja, det är intressant både varför man bloggar och vilka som läser. Det finns säkert många svar på båda frågorna. Jag är i första hand dagboksbloggare och skriver till viss del för min egen skull, går ofta tillbaka och kollar på händelser och då minns jag i de flesta fall också kringhändelser som inte är med i bloggen. Det händer enormt mycket i mitt liv som jag väljer bort att publicera. Av olika skäl. Ett är förstås att en stor del av min vardag utspelar sig i vården och där råder tystnadsplikt, en lagstadgad sådan, och de saker som påverkar mig mest kan jag aldrig skriva om. Dem gömmer jag och begrundar i mitt hjärta, för att travestera en känd bibeltext.
  Jag började blogga när jag fyllde 50, lite för att så många sa till mig att nu var det väl dags att sitta ner och sluta resa och uppleva saker. Nu var det dags för mig att inse att jag var gammal. På riktigt.
  När jag var barn och ungdom var en 50-åring gammal ur samhällets synvinkel. Idag förväntas vi till och med jobba långt upp i åldrarna. Jag ville berätta om att livet inte tar slut bara för att man blir 50. I ett av mina första inlägg skrev jag att det är precis lika många år mellan 50 och 80 som mellan 20 och 50 och även om innehållet har annat fokus så är det ändå ett liv värt att leva. Något som alla inte verkar inse och det tycker jag är synd och vill gärna ändra på.

  Jag läser helst dagboksbloggar. Väljer bort livsstilsbloggar som mammabloggar, träningsbloggar, modebloggar och liknande.
  Din blogg hittade jag genom någon annans blogg, minns inte vilken, via någon kommentar du skrev. Det är inte alla dina inlägg som jag tycker intresserar mig, men tillräckligt många för att jag ska återkomma.

  Det är svårt att veta vilka som läser min blogg, det är trots allt bara en handfull läsare jag har koll på. Några genom deras bloggar, några som återkopplar via FB. Ibland dyker det upp någon känd person som kommenterat på något jag skrivit. Men de flesta kommentarerna kommer från andra bloggare. Just nu ligger jag på cirka 750 läsare/unika IP-nummer. Det händer ibland att det plötsligt far upp i statistiken och då beror det ofta på att jag skrivit, eller länkat, till något speciellt.

  Jag började blogga 2005, det tog fart mars 2006 och den här bloggen jag har nu är från september 2008.

  Ha en fin söndag Anna!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Det är helt rätt att livet, oavsett ålder, är värt att upplevas och njutas av. Bra du vill visa på det! Kul att du finner en del av mina inlägg intressanta. Om du prenumererar på söndagsmejlet så ser du ju rubrikerna och kan då få en aning om vad inläggen handlar om. Så behöver du inte komma hit varje dag utan genom mejlet se om det är något intressant jag skrivit.

 5. Profilbild för Kristina Nilsson

  Din blogg berikar min vardag! Fina texter och ljuvliga bilder. Drömmen om ett liv i ett varmare land kommer för alltid att vara i mitt hjärta. Genom att få förmånen följa din blogg hålls drömmen vid liv.

  Vänligen Kristina Nilsson

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Blir så glad att läsa det Kristina! Hoppas din dröm kan bli sann en dag. Trevlig söndag!

 6. Profilbild för Ewa
  Ewa

  Hittade din blogg av en slump och har fortsatt följa ditt liv och leverne med intresse. Hur det går för någon som bryter upp vardagslunken och gör något helt nytt. Du skriver bra, har varierat innehåll och har ett bra ”språk” (förutom att du skriver ”en” istf ”man” 😂). Ibland dyker det upp inlägg som jag har personlig nytta av eller lägger på minnet för framtida bruk (som Mercadonas guacamole, som jag blivit helt besatt av).
  Följer bara rese-eller landsorienterade bloggar och bara din och 4000mil.se regelbundet.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Hihi, jag kan förstå reaktionen mellan en/man 🙂 Kul att inläggen kan ge dig både nytta, glädje och inspiration. Fint att vara tillsammans med 4000mil som skriver så fint!

 7. Profilbild för Jossu

  Jag har svårt att avgöra vad det är som gör att jag fastnar för en blogg, vissa har bara ”det”. Som du t.ex.

  Jag brukar också försöka att kommentera dom som kommenterar hos mig, tycker precis som du att det är god ton. Dock märker jag att vissa bloggare verkar kommentera utan att ens ha läst inlägget, antagligen för att själva få läsare och en kommentar tillbaka. Dom kommenterar aldrig något man har skrivit, utan till detta inlägg hade dom t.ex bara skrivit ”Fina bilder”. Och det mönstret ser jag från dom även när dom kommenterar andra bloggar. Dessa bloggar brukar jag undvika.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tack! De där nya ”följarna” som bara skriver ”fina bilder” och ”vackert” eller liknande, de kommentarerna godkänner jag inte ens faktiskt. Det är ett fiske som jag inte nappar på. Dessutom ligger de ofta på nouw och den bloggplattformen läser jag inte på.

 8. Profilbild för bmlarsreseblogg

  Sedan jag blev pensionär har bloggläsning blivit en del av frukostrutinen som jag uppskattar mycket. Jag väljer dock mina bloggar och väljer bort de som inte ger mig något.
  Din blogg är verkligen varierad och välskriven och en del inlägg ger även en tankeställare, vilket är trevligt!
  Själva bloggar vi dels som en dagbok för oss själva och dels för att ibland göra något med våra foton, så ibland när det blir mycket vardagsliv blir det också lite längre mellan inläggen.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Glad ni hänger med fast vi lämnat husbilslivet. Att välja aktivt vilka en följer tror jag är viktigt, det går ju inte att följa allt. Tack för fina ord! Jag tycker så klart det är kul att följa bloggar där jag även har träffat personerna bakom också, att det är långt mellan inläggen spelar ingen roll tycker jag. Glad för de ni gör!

 9. Profilbild för Anette

  Jag tror att anledningen till att jag fastnat för din blogg är att vi lever så olika liv.
  För mig är det mer givande än att följa någon som är lik mig. Under åren i Asien följde jag i och för sig nästan bara bloggar om svenskar som reste så då är det kanske inte helt sant.
  Visst kan man periodvis tröttna på någon blogg, ibland lämna den helt, ibland återvända. Variation i en blogg är viktigt. Ratar alla mode, inrednings, skönhets och träningsbloggar. De är så enahanda.
  Själv hade jag inte tänkt blogga vidare när vi 2019 flyttade hem igen men det kändes tomt så jag började med en ny blogg. Lady i Bangkok kunde jag ju inte heta.
  Tyvärr har jag ofta snålt med tid och hinner inte skriva så mycket jag skulle vilja, eller heller fotografera.
  Till viss del avundas jag dig din tillvaro men om några år kanske jag lever mer likt dig.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tack för att du följer 🙂 Jaha, du hade en annan blogg innan, visste inte det. Jag gillar variationen också, hos dig blir det ju både Italien och Sverige t.ex. Tänker också att bloggen får ta den tid en har möjlighet/vilja att ge. Jag prioriterar bloggandet högt, men inte högst. Ser fram emot eventuella förändringar i ert liv.

 10. Profilbild för Barbro

  Vilket intressant inlägg Anna.
  Börjar fundera över varför jag läser vissa bloggar och andra inte.
  En sak som jag helt klart gillar är personer som (precis som du) varierar sig, detsamma gäller för Insta-konton.
  Sedan kan det vara andra saker som ”klickar” också.
  Det finns faktiskt flera bloggare som skriver om sin (i deras ögon) ganska torftiga vardag, som jag ändå gillar att följa. Då handlar det oftast om deras SÄTT att skriva.
  Tror att jag har bloggat i ca 15 år, men med många olika bloggar. Tyvärr är alla borta nu. . . eller det kanske är lika så bra. 😉

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Jag har ju samlat alla mina bloggar här, så har kvar alla inlägg vilket jag tycker är kul. Kan ibland läsa gamla inlägg som jag idag inte alls kan förstå hur jag tänkte 🙂 Det ärju inte alltid en vet varför saker och ting klickar, huvudsaken är att en kan göra som en vill! Jag gillar iaf de flesta av dina inlägg.

 11. Profilbild för Marianne

  Jag hittade till dej genom att du kommenterat något i min blogg, det var ganska nyligen. Vad som får mej att följa din blogg, jag vet faktiskt inte, men dina odlingar och planerna där är spännande, att du tar med oss följare på utflykter och visar fina foton är en annan sak som jag gillar samt att du har många bra tankar om saker som får mej att fundera.
  Som vanligt har jag läst igenom de tidigare kommentarerna här, och noterade Ewas kommentar om ”en” istället för ”man” det är ovant, men min son gör likadant och jag börjar så smått att vänja mej 🙂
  Annars läser jag dagboksbloggar och/eller om djur.

  Livsstilsbloggar, träning och mode väljer jag bort, lika med de som innehåller länkar till reklam, samt så´na som fiskar läsare genom ”fina foton” och liknande kommentarer hoppar jag över.
  Ett klart exempel är en vän som mådde dåligt och skrev om det, så fick hon en kommentar ”hoppas allt är bra med dej, kram”

  När jag började blogga -04 eller -05 skrev jag huvudsakligen om mina hästar och livet på gården. Sen har livet förändrats och nu är den min dagbok, där jag skriver om allt möjligt från mående, tankar, minnen och mina dagar. Det har funnits funderingar på att lägga ner den emellanåt, men det blir nog inte så.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Vad glad jag blir över att jag får dig att fundera en extra sväng ibland. Förstår din kompis inte blev så glad för den kommentaren. Jag är då glad att du inte lagt ner, jag gillar dina inlägg och dina fantastiska bilder. Ser fram emot att få uppleva våren på Öland genom din blogg!

 12. Profilbild för LillaSyster

  Jag vet inte riktigt hur jag halkade in hos dig? Följde ju tidigare Ama’s blogg och livet i Spanien. Gillar dina bilder och ditt odlingsintresse=)
  Ha en bra eftermiddag! Nu ska jag jag läsa klart sista delen i serien om Nathalie Svensson av Jonas Moström

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Jag gillar din kreativitet och kärlek till blommorna! Detsamma, jag ska läsa vidare i Hotell Angleterre.

 13. Profilbild för Micke

  Läser ju av olika anledningar, dels så är din blogg så välstrukturerad, sådant tycker är en fröjd och sen så har du ju gjort något som jag själv skulle kunna tänka mig i framtiden, lämna fosterlandet för lite värme och ett annat klimat.

  Hade inte en aning om att man kunde använda kartonger till sådant, kul att få läsa sig något nytt.

  Ha en fin kväll.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tack, ja strukturerad är jag, det håller jag med om 🙂 Och att lämna Sverige är det många som funderar på men alla kommer inte till skott. Vet jag kan inspirera där, och det gör mig glad. Det är en anledning till att blogga, att lära sig nya saker! Detsamma!

 14. Profilbild för Anita

  Jag hittade din blogg då du kommenterade hos mig och upptäckte då att ”den bloggen vill jag allt följa”. Just det där med ert nya liv i Portugal tycker jag är spännande. Tycker också mycket om dina foton, du tar motiv som tilltalar mig och jag tycker om när du skriver om era projekt, odlingar och annat. Själv skriver jag inte så ofta och har väl någon form av ”dagboksblogg”. Fotografering är ju mitt stora intresse så det är väl mest en fotoblogg jag har med lite tillhörande text. Just nu känns det ganska lagom för mig. Sluta blogga tänker jag inte göra och inte sluta följa bloggar heller. Så mig får du nog dras med och ibland kan nog mina kommentarer bli lite väl långa. Hörde en gång att jag var känd som ”hon som skriver så långa kommentarer” … ha, ha … nu är det här visst på väg att bli en sådan lång kommentar så det är bäst jag slutar 🙂

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Jag älskar dina bilder, så jag blir väldigt glad över att du inte har några planer på att sluta blogga. Jag hoppas jag blir mer inspirerad av dig nu när jag själv vill utveckla mitt fotograferande. Du får skriva hur långa kommentarer som du vill! Trevlig söndagskväll!

 15. Profilbild för Susjos

  Minns inte hur jag hittade till din blogg, men gillar dina fina bilder och som sagt, ett liv utomlands lockar alltid, kul att läsa om. Själv gillar jag också att skriva, och har alltid skrivit dagbok, nu har bloggen blivit som min dagbok, det är fantastiskt att kunna gå tillbaka och leta efter någon resa eller dylikt och få se både bilder och läsa lite vad man gjort.
  Ha en fin kväll!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tack! Visst är det härligt att kunna gå tillbaka och se vad en skrivit innan. Detsamma!

 16. Profilbild för Veiken

  Jag kan inte göra annat än att instämma med tidigare kommentatorer. Jag gillr’t helt enkelt. Just nu är jag sååå trött på min egen blogg, men det har hänt förr och jag kommer igen.
  Ha det bäst med din blogg som är precis i min smak!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tack! Kul du gillar, jag gillar din med, även om det inte är så ofta du bloggar. Hoppas du kommer igen snart 🙂

 17. Profilbild för Ditte

  Kul att läsa dina tankar och en hel de av dem stämmer med de funderingar jag själv hade när jag skrev mitt inlägg om bloggtankar i december. Tack för länken.
  Och de tankarna jag hade då är fortfarande aktuella. Men visst har även också en del andra tankar tillkommit.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Det är ju vettigt att göra en reflektion ang. sitt bloggande emellanåt tycker jag och det var dags nu så dina frågor passade mig bra!

 18. Profilbild för Tove toviska

  Det fina med blogg/hemsida är att det är ens eget, det fria valet vad en vill publicera – och läsa -om vad som är viktigt för en själv samt vad en vill ha av andras. Vill andra ha något av mitt så bjuder jag. Jag har bloggat på olika forum till och från sedan 2013. Till och från ivrig följare av flera och blivit följd. Nu sista omgången sedan i november då jag ville öppna igen för att jag saknade att skriva, har massor med bilder och mina tavlor som kan vara med i mina inlägg. Jag bloggar om min vardag och reflekterar rätt ofta över var jag befinner rent fysiskt, mentalt och socialt. Har bara bloggat med mina närmaste bloggvänner/vänner en tid, men så kom Hoppa på tåget då jag utökar bloggosfären lite igen.
  Din blogg känner jag inte så väl, men det är klart du ska blogga om det som du vill. Omöjligt att följa allt och alla – sålla är en naturlig del. Ibland korsas bloggvägen av något som en gillar, ibland inte.
  Vi är alla olika och vårt behov av olika är också olika.
  Bra och friskt vågat att leva och bo som du gör!
  Lycka till vidare Anna – vi bloggses ju vid tillfälle 👍😊

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Så bra beskrivet, så där är det ju precis. Jag tycker det är viktigt att reflektera över mina val, jag är bra på att ta aktiva beslut och med mina reflektioner i bagaget tar jag lätt nya när jag vill och behöver. Detsamma med bloggandet 🙂 Vi ses på tåget!

Vädret

Ourique, PT
22°
Växlande molnighet
06:1620:42 WEST
FreLörSönMånTis
30°C / 9°C
29°C / 13°C
29°C / 10°C
29°C / 12°C
32°C / 14°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.