fujifilm telefoto 150-600

Teleobjektiv Fujifilm 150-600mm

Jag har ett nytt objektiv! Jag valde ett stort och tungt teleobjektiv med zoom, och så här resonerade jag.

Ägnade flera veckor åt att dagligen titta på videoklipp om olika brännvidder, för att hitta det objektivet som skulle motsvara mina önskemål. Och till slut så blev det detta maffiga objektiv. Som är mitt första zoomobjektiv!

Vad ska jag fotografera?

För att välja rätt objektiv är det ju viktigt att fundera kring vad syftet är. Vad är det jag vill kunna fotografera?

I mitt fall är det fåglar och andra djur (ödlor & katter t.ex.). Vi har mängder med fåglar omkring oss och jag skulle så gärna vilja kunna fånga dem i olika situationer utan att störa/skrämma genom att gå nära.

Men även landskap. Jag gillar detaljer i landskapsbilder, att komma närmare. De vida panoramabilderna är inte riktigt min grej utan det är ett ganska smalt fokus som jag gillar. Jag vill kunna fokusera på ett objekt även i landskapsbilder, inte bara fotografera en vy som jag mestadels gör idag då jag inte kan zooma in på ett objekt med mina befintliga objektiv.

Jag hoppas att solnedgångar, soluppgångar och månbilder ska bli bra med det här objektivet också.

Fujifilm Fujinon XF 150-600/5,6-8

Jag har en Fujifilm kamera (X-T30) och vill använda objektiv av samma märke Har för dålig kunskap för att veta om 3-parts objektiv skulle funka lika bra, så jag väljer original objektiv, åtminstone tills vidare.

Så här skriver Cyberphoto om det här objektivet:

 • Fujis längsta brännvidd för sport- och djurfoto
 • Zoomomfång 150-600mm 
 • Ljusstyrka f/5,6-f/8 
 • 9 st avrundade bländarlameller
 • Intern zoom 
 • Supersnabb autofokus på 0,15 sekunder 
 • 4 super ED och 3 ED linser. Totalt 24 element 
 • Mycket snabb och nästan ljudlös autofokus 
 • Fungerar med telekonvertrar 
 • Tålig mot temperaturförändringar 
 • Fukt- och dammtätad konstruktion 
 • Fujifilm XF-fattning 

Det är ett relativt tungt (1605 gram) och otympligt objektiv. En stor fördel är att det är intern zoom (objektivet blir alltså inte längre om jag zoomar). En ryggsäck är inte min grej, men jag har en gammal datorrygga som jag har det i. Men när jag vill ha kameran lättillgänglig, så jag har ett clip som jag sätter fast på remmen till kameraväskan eller ryggan där jag kan ha kameran med objektivet monterat. Jag tänker att när jag är ute i naturen med det här objektivet så är det för att fotografera. Om fokus är vandringen så får det här objektivet stanna hemma.

Jag kommer troligen oftast använda detta objektivet hemma, med att försöka fånga alla fåglarna på bild.

Jag tycker är riktigt roligt är att nu ha ett zoomobjektiv. Det är lättare att skapa en bra komposition direkt i kameran när jag kan zooma bort störande objekt, det blir mindre beskärning i redigeringen. Men det är också en annan typ av användning som jag behöver vänja mig vid.

Och så klart kommer jag dela med mig av många bilder och tankar kring hur det är att använda. Men jag har först en stor utmaning framför mig, att lära mig använda det på bästa sätt.

Översta bilden är en av de första bilderna jag tog med nya objektivet.

Publicerat:

i:

,

38 svar till ”Teleobjektiv Fujifilm 150-600mm”

 1. Profilbild för Kerstin Sjöström

  Grattis!! Jag har haft er liknande dockTamron men hade enorm glädje. Så roligt för dig att komma nära och fånga riktigt speciella bilder som inte går annars. Har inte mitt kvar men utan det hade mina bilder från Namibiaresorna inte varit desamma. Hoppas du får många härliga timmar med detta Anna.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Jag ser verkligen fram emot att lära känna det här objektivet och komma närmare våra fåglar. Tack!

 2. Profilbild för Anette

  Vad spännande. Vi kommer väl att få se många häftiga bilder framöver.
  För mig är det oftast ögonblicksbilder som gäller, visst gillar jag att fotografera men inte på din nivå.
  Lycka till med ditt nya objektiv.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Det blir definitiv bilder framöver, hur häftiga vet jag inte 🙂 Tack så mycket!

 3. Profilbild för Hanneles bokparadis

  Är du med i någon fotoklubb, trevligt att träffa andra, prata och tipsa.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Skulle gärna vara med i en fotoklubb, men har inte hittat någon här omkring. Men jag fortsätter leta efter andra fotointresserade.

 4. Profilbild för LillaSyster

  Du kommer att ha fullt upp ni när du blir passionerad pensionär=) Jag ser fram emot dina bilder. Ha det gott, nu blir det promenad till jobbet- solen är på g!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Eller hur! Älskar det uttrycket ”passionerad pensionär”. Det kommer jag låna av dig framöver, tack!

 5. Profilbild för Madde

  Men så roligt. Har inte haft med mig kameran ut på väldigt länge, men vidvinkel är inte riktigt min grej heller, utan gillar macroobjektiv bäst i alla fall just nu.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Macroobjektivet är underbart! Det här är ju ganska annorlunda dock 🙂

 6. Profilbild för bmlarsreseblogg
  bmlarsreseblogg

  Så kul med ett nytt objektiv. Vi investerade också i varsitt telezoom. Jag som har Nikon valde ett Nikkor 200-500/ 5,6 medan Lars till sin Canon valde ett Tamron 150-600/5-6,3. Vi är nöjda med bildkvalité men som du säger är det inget vi bär med oss på vandring precis för oj vad tungt det blir. Då har jag ett gammalt 300 zoom som inte är så bra men får duga som du får se på bloggen i morgon medan Lars har ett Canon 70-200/2,8 som är hans älsklingsobjektiv. Det ska bli kul att se dina foton. Själv försöker jag fotografera mer med fast objektiv, då e er n får zooma med fötterna istället.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Jag ska gå in och läsa om era upplevelser snart, har en del att gå igenom nu när vi kommit hem igen efter vistelsen i Sverige 🙂 Roligt ni är nöjda med era objektiv. Visst känner jag att jag skulle vilja ha något mer objektiv som är lite lättare när jag är på utflykter etc. Men jag vill känna på zoom först, har ju bara fasta annars. Att zooma med fötterna är bra, men ibland skulle jag vilja kunna göra färdigt kompositionen direkt istället för att tänka vad jag kan beskära.. 🙂

 7. Profilbild för Ulla

  Grattis, vad spännande! Jag har mitt Sigma 300mm tele som jag är väldigt nöjd med, men som ändå kan kännas tungt ibland. Jag gillar också att fokusera på mindre utsnitt ur landskapet. Det blir en annan känsla då, tycker jag. Sen har jag mitt lilla Tamron 200 mm. Det är lätt och behändigt så det blir mest att jag använder det. 😀 Ser fram emot bilder med ditt nya objektiv!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Kul att höra om dina objektiv, det blir troligen ett till här framöver som är lämpligt att ta med på utflykter etc. Tills vidare får mitt ljuvliga 35mm följa med, men om jag blir frälst i zoomobjektiv så behöver jag ju ett till 🙂 Hahah, vilken materialsport detta är!

 8. Profilbild för Mamma C

  Så kul och spännande.
  Ska bli skoj att få se lite bilder när du varit paparazzi i din trädgård bland djur och insekter.
  Fin och bra onsdag.
  Carin

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Hahah, ja stackars insekter och fåglar som ska bli jagade av paparazzi! Fin torsdag önskar jag dig!

 9. Profilbild för Emma Ek

  Kul, grattis till ett nytt objektiv! 😀
  Älskar mitt supertelezoom och det följer alltid med i kameraväskan, även om vidvinkeln är det som oftast sitter på.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Kul att höra! Tack! Ska kolla in din sida lite mer nu när jag är hemma igen.

 10. Profilbild för Znogge

  Grattis till det nya objektivet som jag är säker på att du får mycket glädje av. Skulle gärna tänka mig att sådant men själv. Ska bli spännande att se fler bilder som du tagit!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tack så mycket! Det hoppas jag verkligen att jag ska få. Det kommer .. =)

 11. Profilbild för Marianne

  Fin bild på duvan (?) bra där! Att fota fåglar är svårt och tålamodsprövande. Jag ser fram emot att få se de fåglar du har hos dej, kanske lär jag mej känna igen nya arter som inte finns här 🙂
  Kul med nytt objektiv har du stativ till kameran? Jag tänker att med ett tungt objektiv blir det väl lättare ett sånt?
  En av anledningarna att jag sällan använder Nikon är att jag inte orkar släpa med den på mina promenader.
  Kram

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja det är en duva 🙂 Först ut är fler fåglar från Sverige, ska få ordning på alla inlägg jag vill skriva först bara. Nu har jag ju inga mer tidsinställda att slänga in så blir att blogga en del idag. Vi har många samma fåglar, kanske detta inlägget från förra året kan vara kul för dig att läsa. Kram!

 12. Profilbild för Cathinka

  Grattis till första zoomobjektivet😘
  Som du vet älskar jag zoomobjektiv i alla möjliga brännvidder..

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tack vännen, det är så kul och så mycket att hålla ordning på 🙂 Hahah, så skönt att autofokus är snabbt och bra i det här objektivet för det är svårt att fokusera manuellt med ett tungt objektiv har jag märkt! I alla fall när jag håller det själv. Är väl annat på stativ, men det har jag inte testat än. Jag var nära att köpa ditt nya favvo när jag var i butiken, det var på extrapris. Men jag höll tillbaka! Kram!

 13. Profilbild för Anita

  Grattis till nya objektivet! Tror du kommer få mycket glädje av det och jag ser fram mot bilder …

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tack så mycket! Ja det hoppas jag verkligen, ännu längre och fler fotosessioner blir det 🙂

 14. Profilbild för Ibod11 - Ingrid

  Grattis till ditt nya objektiv och ett stort lycka till 😀 Det blir kul och spännande att få se de foton du kan ta med din nya utrustning 😀

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tack så mycket! Ja det blir väldigt kul och spännande även för mig 🙂

 15. Profilbild för Susjos

  En jättefin bild! Så kul med ett nytt objektiv!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tack! Ja väldigt roligt och spännande!

 16. Profilbild för Lillan Kind

  Wow vilken fin inläggsbild du har tagit! Det är nästan så jag vill åka och köpa en sån kamera med ett sånt objektiv som du har. Jag är otroligt missnöjd med kameran i mobiltelefonen som jag köpte för lite drygt ett år sedan, och nu får jag dras med eländet i nästan två år till. Fotar med gamla mobilen ibland fortfarande. Men hursomhelst behöver jag även lära mig att fota med en riktig kamera, så det är väl inte bara att köpa en och förvänta sig pangbilder direkt 🙂

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tack! Vad tråkigt du är missnöjd med kameran i din telefon. Att lära sig om komposition och sånt är ju bra, oavsett vilken kameran en har. Men att lära sig grunderna i fotografering kräver tid. Och en systemkamera:)

 17. Profilbild för Paula Merio

  Grattis till kommande gamnacke! Haha, skojar bara, på tal om att fota fåglar…Jag antar att du väljer rätt tillfällen att använda det stora tunga objektivet, dessutom finns det väl kameraväskor man kan bära på annat vis. Duvan på bild är jättefin, fotade själv duvor härom dagen, men nu törs jag nog inte publicera de kassa bilderna längre…Och vilka vackra färger fågelskruden har, i olika grå, blå och lila nyanser!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Jag har redan gamnacke efter alla år med digitalt arbete 🙂 Jag kommer använda gamla dataryggsäcken för objektivet om jag behöver flytta det längre sträckor. Annars clippet på remmen, funkar urbra! Klart du kan publicera dina bilder, jag gillar dem iaf.

 18. Profilbild för Åke

  Vad trevligt! Ska bli spännande att följa vidare dina kommande resultat. Jag är lite nyfiken på din brännvidd, slutartid och bländare respektive ISO du fick gå på i din fågelbild? Jag brukar vara nöjd när man ser fåglars ögon, du har lyckats med råge 🙂 Häftig bild.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Bilden är rejält beskuren. 600mm, f8, 1/160, iso125. Tack!

 19. Profilbild för Jag

  Säger som alla andra här: Grattis! Jag är milt sagt avundsjuk, men det är som det är, med mina smärtor kan jag inte bära med mig och knappt ens hålla ett så tungt objektiv. Jättefin bild på duvhuvudet, vad kul du kommer att ha med ditt nya verktyg framöver!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Jag tror också jag kommer ha riktigt roligt!

Senaste inläggen

Vädret

Ourique, PT
25°
Soligt
06:1020:56 WEST
MånTisOnsTorFre
28°C / 17°C
24°C / 14°C
22°C / 13°C
25°C / 12°C
31°C / 15°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.