Fåglar i vår omgivning

Jag tycker om att titta på fåglar! Vissa av de vi ser känner vi igen från Sverige, men andra är helt nya.

Jag använder BirdNet appen för att identifiera fåglarna via deras ljud och dessutom finns där förteckning över fåglar som ofta ses i vårt område, vilket hjälper mig att identifiera utifrån utseendet.

Älskar när de hänger vid vårt fågelbad, för då är de hyfsat nära när vi sitter ute i pergolan. Men de flesta ser vi faktiskt från balkongen, på baksidan av huset och då är de ganska långt bort, men med kikaren så kan jag få en uppfattning av fågelns utseende.

Fåglar både i Sverige & Portugal

Dessa fåglar har jag lärt mig känna igen i Sverige. Och de finns också här omkring oss i Portugal.

Vi har sett koltrast, korp, stare, nötskrika, grönfink, steglits, ladusvala, hussvala, gråsparv, blåmes, sädesärla, ringduva, vit stork, talgoxe, härfågel, bofink, rödhake och nötväcka.

Sen har vi ju våra egna duvor och många av deras kompisar som de hänger med på åkrarna omkring oss.

Igår såg jag dessutom en riktigt stor rovfågel med vit kropp. Kan ha varit en havsörn, men jag vet inte.

Edit: Kan ha varit Egyptisk gam eller kanske mer troligt en spansk hök.

svalor
Svalor och bon i Lousal

Fåglar i Portugal

Nedan fåglar har jag sett här och även försökt att identifiera, men det finns många fler här omkring som jag inte vet vad det är för art. Att fotografera dem är omöjligt då ingen av mina kameror klarar avståndet jag måste hålla för att inte skrämma dem.

Gulhämpling – trodde det var gulsparv första gången, men insåg att det var en annan art. Trivs vid vårt fågelbad.

Gam – har bara sett när de flyger i cirklar i stora flockar i himlen, ingen har landat i närheten så jag kunnat se dem på nära håll. Tyvärr, för det hade varit fräckt.

Biätare – så otroligt vacker. Har bara sett ett gäng vid ett tillfälle på våra staket, men har också sett den när vi kört småvägar, då den sitter på staketstolpar.

Biätare av Trebol-a – Eget arbete, CC BY 3.0

Lagerlärka – jag tror det är lagerlärka jag sett på åkrarna omkring oss.

Blåskata – första bekantskapen för några år sedan, tycker den är ruskigt vacker. I år hade vi dessutom ett bo i närheten av vår altan så kunde följa familjen ett tag.

Rödhuvad törnskata – ganska säker på att den rödhättade fågeln vi ser ofta är en variant av denna. Men säker är jag definitivt inte.

Kohäger – på nyligen plöjda fält samt hos kossor syns de vita långsmala fåglarna. De fullvuxna är helvita.

Röd glada – en mäktig fågel som glidflyger över vårt hus väldigt ofta. Ofta i par men också ensamma.

Svarthakad buskskvätta – gillar vårt fågelbad.

Och en massa sparvar jag inte kunnat identifiera.

Publicerat:

i:

14 svar till ”Fåglar i vår omgivning”

 1. Profilbild för Ingrid

  Så trevligt med lite portugisiska fåglar, jag har tittat på dem och de är verkligen vackra, speciellt den där biätaren!
  Ha det så gott!
  /Ingrid

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja biätaren är otroligt vacker! Även blåskatan bjuder på fina färger, men också höga och skräniga ljud 🙂

 2. Profilbild för Äventyret framtiden

  Jag/vi är också intresserade av fåglar. Numera har vi inte så många olika arter att se på men visst finns de. Gåsgamen som är allmän i Medelhavsområdet blev vi bekanta med på Kreta första gången, senare också i Spanien. Här har vi aldrig sett den däremot.
  Här har vi falkar, vråkar med tanke på rovfåglar, syns det någon örn här så handlar det om att den bara rastar här på väg över havet.
  Vita havsörnar, finns det sådana i Portugal? Så spännande!
  I Norden är det bara stjärtpennorna som är vita på dem.
  Fåglar har ju andra färger längre söderut, t.ex. bofinken ser annorlunda ut här än hemma.
  Koltrasten har annat ljud här, men de är ju härmfåglar så de har säkert annat att härma här än vad vi är vana med. Fåglar är kul! Tog just en bild av en liten gulärla 🙂
  Biätaren är så vacker, vilken glädje för er att ha den runt omkring er.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Havsörn har setts i området, vi bor nära en damm. Bilden i min app visar en vit kropp, har ingen aning om de har olika utseenden i olika delar av världen. Men om det var det jag såg vet jag inte, det var i alla fall en rovfågel jag inte sett tidigare, så det är kul oavsett vad det var. Utan foto kan jag ju inte heller återberätta utseendet. Vi ser inte biätaren så ofta (vilket kanske är bra då jag vill ha bina i min trädgård) men den är otroligt vacker!

 3. Profilbild för Ditte

  Spännande med alla fåglar och roligt att veta namnen på dem. Och just att fåglar i olika länder ser olika ut trots att de har ett gemensamt namn-
  Roligt att då veta vilka just ni har nära.
  Vad gäller duvor är de inte mina favoriter i mer tätbebyggda områden och där de ju verkligen ”skitar” ner överallt.
  Havsörnar ser vi ganska ofta i Stockholms skärgård och det finns en koloni på Fjäderholmarna som ligger bara 30 minuter med båt från Slussen i Stockholm- Ibland cirklar de också över där vi bor.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Mitt intresse för fåglar började när vi bodde på landet i Sverige och vi hade fågelbord. Jag längtade tills domherrarna kom på vintern. Men även de andra småfåglarna var rolig att titta på. Det var nog ingen havsörn dessvärre. Men det hade varit kul att se, så får hålla utkik för det händer att det flyger över såna här tydligen.

 4. Profilbild för bmlarsreseblogg

  Är det något jag skulle vilja kunna så är det fler fåglar. Vi är riktigt dåliga på fåglar men uppskattar att titta på dem ändå. Ibland har jag tänkt gå någon nybörjarkurs som fågelklubbarna har men har hittills inte kommit till skott!
  Så kul med lite annorlunda fåglar ni har i er omgivning.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Jag kan inte så mycket om fåglar, det är typ detta jag kan 🙂 Har inte gått någon kurs utan bara haft en fågelbok och appar så jag kan försöka identifiera dem. För mig passar det att inte göra så stor affär av det, men ändå njuta av dem, oavsett om jag vet vad de heter. Nyfiken är jag ju alltid.

 5. Profilbild för BP

  Hatten av! Vad du kan, är mäkta impad. Flora och fauna är nog mina svagaste ämnen. Tänker ofta att om man är intresserad av nåt så fastnar informationen på ”hårddisken”. Men saknar man intresse så fastnar ingenting, tyvärr…

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tack, det är det här jag kan om fåglar. Så finns mycket kvar att lära, om jag vill. Har ett intresse, men inte så jag måste lära mig alla fåglar. Precis så är det, intresse krävs för det ska fastna på min hårddisk också.

 6. Profilbild för Susjos

  Blir imponerad av alla de fåglar som faktiskt är kända/vanliga i Sverige också! Förra året såg jag en steglits för första gången, blev så imponerad av färgerna, har aldrig sett en sån fågel förut!
  Ha det gott!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Visst är de fina! Blev också glad första gången jag såg en steglits. Detsamma!

 7. Profilbild för Rolf Svensson
  Rolf Svensson

  Hej! Kan tipsa om ”Birdwatching Festival of Sagres” som pågår 1-5 oktober. Där finns allt inom natur, blommor och bin(!), fåglar, kräldjur, fiskar osv…. Finns ett digert program att utforska och ev anmäla sig till. De flesta upplevelserna är gratis men båtturer kostar en slant. Man kan se ringmärkning av fåglar och en av ringmärkarna talar svenska! Har varit där 5-6 gånger och alltid lika kul. Blir en road-trip runt 15 september ner dit, skall inom Pyrenéerna och leta lammgam sen vidare till Peniche några dar för havsfågelskådning. Efter det ner till Sagres och sen vidare längs Algarvekusten, en avstickare till Castro Verde för stäppfåglarna. Tänker mig en 4-5 veckors rundresa. Hoppas bara det har börjat svalna av med värmen, det är ju varmt ändå! ps: den vita rovfågeln har varit antingen en ormörn eller dvärgörn.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Vad kul att det finns en massa aktiviteter för fågelskådning. Jag är inte aktiv på det sättet, tycker det är kul i min närhet bara. I alla fall nu, kanske det utvecklas i framtiden. Hoppas din rundresa blir fantastisk. Jag vet inte vad det var för rovfågel, den var tydligt vit på kroppen men med mörka vingar. Svårt att artbestämma något som bara passerade och jag inte såg via kikaren och dessutom så orutinerad spanare 🙂

Senaste inläggen

Vädret

Ourique, PT
13°
Fair
06:4820:14 WEST
MånTisOnsTorFre
26°C / 9°C
25°C / 8°C
25°C / 9°C
23°C / 9°C
20°C / 9°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.