Gjort glassås av röd kaktusfrukt

Gjort glassås av röd kaktusfrukt

Vi har en kaktus som står gömd på vår åker och jag tar inte hand om den på något sätt. Däremot skördar jag frukterna en gång om året.

Du ser växten ovan, vi har bara den men den ger 20-30 frukter varje år. Fotade efter att jag skördat, bara lämnat ett par omogna och ett par övermogna som myrorna kalasade på.

Frukterna är klara nu i augusti, då ser jag hur de lyser rött. Jag plockar dem med en kökspincett eller grilltång en dag då det inte blåser mycket. Dess taggar lossnar lätt och sätter sig i kläderna och i huden. Så handskar (som jag är beredd att slänga efter) har jag på mig hela tiden.

kaktusfrukt
Just den här omogna är ganska lik kaktusfikon.
Men de mogna är runda och mörkröda
Piggar som fastnat på grilltången

När alla frukter är skördade så rullar jag dem runt i en rund hink till piggarna har lossnat. Sköljer av dem med vattenslangen och först därefter tar jag i frukterna, fast fortfarande med handskar på mig.

Förra året använde jag skörden av de här frukterna till smoothies. Jag frös in och kunde göra ett par goda och friska smoothies även under vintern. I år tänkte jag göra sylt, men det blev sås…

Delar frukten med skalkniv, pillar bort ”knappen” där blomman suttit och gröper ut innanmätet ner i en skål. Resterna lägger jag på komposten.

Innanmätet från alla frukterna
Silar bort kärnorna
röd kaktusfrukt
Glassås av röd kaktusfrukt

Jag kör allt i vitamixen och sedan silar jag bort de stenhårda kärnorna. Fruktsaften kokade jag med socker, lime och citron. Skummade och gjorde sylttestet innan jag hällde upp på rena burkar. Dessvärre stelnade det aldrig så vi använder det till glassås istället och det är ofantligt gott!

Det går inte att beskriva smaken, den är unik och passar oss väldigt bra.

Publicerat:

i:

,

12 svar till “Gjort glassås av röd kaktusfrukt”

 1. Opuntian är så användbar på olika sätt. Vilken sort av kaktusfikonsläktet som man använde till att färga kläder med låter jag vara osagt nu men det var vanligt att man gjorde så på Teneriffa för länge sedan. Det lärde vi oss när vi var där för ett antal år sedan. Så kul att man kan använda frukten till att göra gelé, sås o.d.
  Ser smaskens ut och är säkert också nyttigt.

  • Det skulle kunna vara denna sorten..det blir starkt rött överallt. Riktigt gott men med allt socker inte så nyttigt, fast kanske vitaminer vi normalt inte får i oss.

 2. Smoothies sitter ju aldrig fel oavsett vilken tid det är på året, gott gott gott.
  Förmodligen är den väldigt nyttig också, aldrig fel det heller. 😉

  Ha en underbar afton.

 3. Har ätit kaktusfrukter både på Teneriffa och på Cypern, fast i skivad form med vispgrädde på och utan socker. Tyckte det var riktigt gott. Å en färgglatt dessert tackar man ju inte ned till. Kaktusen har ett roligt namn på engelska – prickly pear. Rätt passande tycker jag:-)

  • Nyfiken, hur kan en äta dem skivade utan att få med kärnorna? De är stenhårda i mina frukter och inte alls något jag vill äta. Tänker det kanske finns olika varianter?

 4. Vilken spännande frukt, undrar verkligen hur den smakar, men förstår att det är svårt att beskriva!
  Ha det gott!
  Kram

 5. Alltid kul att testa. Jag har också testat, precis som BP att äta skivad kaktus tillsammans med andra frukter. Och varianterna på kaktusar är många-
  Kul att du testade att ta till vara frukterna och att ni blev nöjda med resultatet.

  • Kul att testa använda frukterna, vill ju inte de ska gå till spillo. Men dessa hade inte funkat att skiva upp och äta, kärnorna är många och stenhårda.

Translate »