Tommys Tekakor

Tommys Tekakor

Publicerat:

Min f.d. svärfar Tommy gjorde dessa tekakor varje helg. Det var en fröjd att sova över hos dem och vakna till doften av nybakade tekakor. Han gjorde större än vad jag gör men jag tyckte de blev för stora. Men gillar du stora tekakor (riktigt stora!) så delar du degen i 12 delar istället.

Antal: 24 st

Ingredienser:

  • 150 gr smör
  • 1/2 liter mjölk
  • 1/2 liter vatten
  • 1 pkt jäst, gärna till söt deg
  • 2 kg vetemjöl
  • 1 ägg
  • 1 dl ljus sirap
  • 1 dl socker
  • 1 tsk salt

Gör så här:

Blanda mjölken och vattnet. Smält smöret och tillsätt vatten/mjölkblandningen. Värm till 37 grader. Smula sönder jästen i degbunken och häll sedan i lite av degvätskan och smält jästen. Häll sedan i resten av vätskan. Blanda ner ägg, sirap, socker och salt. Tillsätt sist mjölet och blanda till en smidig deg.

Låt jäsa under dug i ca 45 minuter, tills den är dubbelt så stor.

Dela degen i 24 delar och kavla ut kakor som är ca 12 cm i diameter och lägg 2-3 st/bakplåtspapper. Nu ska det jäsa ytterligare i ca 40 minuter.

Grädda tekakorna i 225 graders värme i ca 7 minuter (längre om du gör större tekakor).

Translate »