topografisk karta online

Topografisk karta online

En topografisk karta online, alltså en karta som visar höjder och lutningar tydligt, är väldigt användbart i vägval och planeringar. 

Efter vår överfart över Iberiska halvön inser vi att vi hade en väldig tur med vädret, det var nämligen högre upp än vad vi hade förstått. Vi hade inte koll på att det var riktigt så höga berg där vi körde, eftersom vi körde söder om Pyreneerna.

När jag pratade med Anette efteråt så föll poletten ner, hon skickade mig en länk på hur snöovädret hade ställt till det på A1:an mellan Paris och Burgos. Vi körde inte den vägen men vi körde genom Burgos från väst till öst.

Google satellitkarta duger inte

Då insåg jag att Google Maps inte räcker hädanefter. Googles satellitvy är inte alls så tydlig och det förstår jag nu när jag jämför kartorna. Inte konstigt vi inte fattat de höga höjderna. Så här ser Google Maps satellitläge ut och överst i inlägget är en bild från den topografiska kartan.

Tycker du Googles karta är tydlig med var det är höga berg till exempel?

Det tycker inte jag. De högsta områdena är gröna, men det är också de lägsta, visserligen i en annan nyans. Nej, den kartan duger inte. Den funkar finfint inne i städer etc. men som vägledning på vilka vägar vi ska köra faller den bort från och med nu.

Topografisk karta

Jag googlade och fick lära mig att det heter topografisk karta, när höjder och lutningar är synliga, och att det finns en online. Den ska vi använda när vi planerar vår färd till Sverige och nästa tur ut i Europa, för risken för snö eller onödigt branta vägar vill vi fortsätta undvika. Genom att klicka i kartan kan en även se exakt höjd på den platsen.

Hoppas du också har användning för en topografisk kartan i din planering och att du slipper fasta i oväntade situationer. Så tacksam att vi klarade oss från ovädret och att det ändå gav oss en läxa. Att faktiskt leta och hitta den här kartan för framtida planeringar. Nytt ord för mig också!

En kan ju använda papperskartor för samma ändamål har jag förstått, men vi gillar inte pappersformatet alls.

[su_button url=”https://en-gb.topographic-map.com/places/Spain-784052/” target=”blank” style=”flat” background=”#159a97″ size=”6″]Topografisk karta online[/su_button]

/Anna

Publicerat:

i:

10 svar till ”Topografisk karta online”

 1. Profilbild för Britt-Marie Lundgren

  Kan nog tänka mig att man kan ha god nytta av en sådan karta. Ibland när vi sitter och planerar med papperskarta kan det ändå bli fel och GPS tycker definitivt inte att våra valda vägar passar för en tung husbil.

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Vi har ställt in vår GPS med vår vikt, längd och höjd. Men Astrid (som vår GPS heter) vill ändå ta in oss på konstiga vägar ibland. En är aldrig riktigt säker på vart en hamnar.

 2. Profilbild för Tina & Bengt

  Tack! Lär komma till stor nytta!!!

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Eller hur! Glad jag hittade den.

 3. Profilbild för Kors och Tvärs

  Den kommer garanterat att bli till nytta. Tack. Skönt att ni klarade er från snöväder! Hittade en höjdmätarapp också och det är kul att se hur högt man är, just då. Fast den funkar ju inte inför en planering förstås.

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Vassego! Ja en höjdmätarapp har jag också, det var så jag märkte att det var rätt högt upp vi var, om en då bortser från molnen som lurade runt varje krök. Kul också när en är ute och går att se hur högt upp en tagit sig.

 4. Profilbild för Hasse
  Hasse

  Hej!
  Mycket intressant och givande blogg. Snöade in på det här med topografisk karta, klickar på länken ovan men får bara upp en minikarta som inte täcker mobilskärmen, blir krångligt tillsammans med dålig syn. Är nog inte så bra på att tolka ut hur en ska göra i den internetska världen, något tips för att få ”fullformat” på kartan.
  Mvh

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Tack! Kartan är inte vår, det är en annan webbplats och inget jag dessvärre kan göra bättre användarvänlighet för 🙂 Vi zoomar in och ut via mobilen, eller använder datorn. Fullformat verkar inte gå att få.

   1. Profilbild för Hasse
    Hasse

    Okey men vad synd…
    Tack för snabbt svar, fortsätter att följa era resor med intresse..

    Mvh

    1. Profilbild för Anna
     Anna

     Tack!

Vädret

Ourique, PT
14°
Växlande molnighet
06:2420:53 WEST
OnsTorFreLörSön
34°C / 14°C
37°C / 17°C
37°C / 17°C
33°C / 17°C
32°C / 15°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.