trädgårdsfredag

Trädgårdsfredag #1

Eftersom Lillasyster bestämt sig för att inte fortsätta med färgsprakande fredag så kör jag vidare med att sätta färg på fredagarna under benämningen ”Trädgårdsfredag”.

Eftersom jag bor där jag bor så kan jag året om bjuda på färger, olika färger och olika starka. Så jag vill inte sluta att tänka på de färgade fredagarna, utan kör vidare. Häng på om du vill!

Det är inte säkert det blir varje fredag, det är inte ens säkert det blir något från trädgården. Men det är min målsättning. Jag känner själv att jag vill dokumentera mer av det som finns här i trädgården och det gäller alla typer av växter och djur. Så nu när jag bestämt mig för det så kanske jag blir bättre på att plåta i trädgården.

Jag tänker att jag väljer ut några olika saker att fokusera på varje vecka, så som jag gjort de senaste fredagarna, jag berättar lite kort om motivet och visar bilder.

Echinopsis oxygona

Denna ljuvliga kaktus stod i en kruka när vi flyttade hit. Jag har planterat om den och njutit av fantastiska blomningar varje år. I vintras grävde vi ner den i rabatten för att inte begränsa dess tillväxt.

Flytten har nog stressat plantan lite, för den är inte riktigt lika grön som tidigare och det är färre blommor än förra året. Men vi hoppas den rotar sig ordentligt och kommer trivas allt bättre. Dessutom äter någon på blomknopparna, troligen snäckor..

Provade att fota i kvällsljus den här gången. Placeringen av växten gör att det är svårt att få till en bra komposition. Det är i alla fall en fantastisk växt tycker jag, blommorna lyser upp under en dag, sedan vissnar de ner. Efter några dagar kommer det nya.

Finns fler inlägg med denna ljuvliga blomma, du hittar dem här.

Orange bi

Hittar inte rätt identifikation för detta bi, men det är troligen någon typ av storullsbi, fast det jag hittar är inte orange, så är lite osäker. Det är i alla fall ett solitärbi, som vi njuter av i mängder på vår Scrubby Germander buske.

Grannens äng

Nu har grannen slagit ängen med blomhavet som jag visade för ett tag sedan. Jag hade ett par bilder kvar som idag får sätta lite färg på internet också. Annars är det numera guldfärg som gäller på allt fler fält i omgivningarna. Och självfallet kommer jag visa det framöver.

De två sista är fotade i gyllene timmen.

Malva

Malva är ett ogräs här, växer överallt och det tar verkligen över. Vi låter den växa på ängen, men nu har vi klippt allt högt gräs för brandrisken. Men Roger gick och plockade en liten bukett en dag och då förevigade jag den väldigt söta rosa/vita blomman.

Hoppas du får en fin fredag och kanske det blir något fredagsmys ikväll?

Publicerat:

i:

31 svar till ”Trädgårdsfredag #1”

 1. Profilbild för Znogge

  Så fin kaktusen är så jag hoppas att den rotar sig fint och tar sig. Det kan ta en säsong eller så efter en flytt. Även buketten med malva och vallmo är så vackert. Oavsett årstid så finns det färg i naturen även om vinterns är lite mer diskreta, i alla fall här.

  Trevlig fredag!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja den fick nog en liten chock av flytten och så måste jag bli av med sniglarna, plockade 1/2 liter typ i morse… Tack detsamma!

   1. Profilbild för Znogge

    Oj, det var verkligen många. Sådana småkryp kan ställa till det…

    1. Profilbild för Anna Forsberg

     Ja och då är det ändå mindre och mindre nu ju varmare och torrare det blir…

 2. Profilbild för Ulla

  Åh. de här bilderna blir jag glad av att titta på! Så vacker den är kaktusen. Och biet, så färgstarkt. Ljuvliga malvor! Trädgårdsfredag, ja det
  kanske jag hänger på längre fram, när jag kan fota igen. Det ämnet passar ju mig. 😀

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Vad roligt du blev glad av det här inlägget. Vore kul om du hänger på, när du kan fota igen!

 3. Profilbild för Hanneles bokparadis

  Så mycket fint! Jag har varit väldigt förtjust i kaktusar, samlat ett antal… inte längre.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Jag gillar kaktusar, de har ofta väldigt vackra blommor.

 4. Profilbild för Mamma C

  Vi får hoppas att kaktusen kommer till rätta där i rabatten efter sin flytt. Fin är den i alla fall.
  Superfina bilder som alltid.
  Ha en bra fredag.
  Kram Carin

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja det får vi hoppas. Tack så mycket, detsamma, kram!

 5. Profilbild för bmlarsreseblogg
  bmlarsreseblogg

  Fortsätt gärna med färgglada bilder på fredagar och er trädgård bjuder verkligen på många motiv.
  De rosa kaktusblommorna är verkligen fina, så även malvorna.
  En fin helg önskar vi er!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja här finns mycket att fota, och hela året om. Tack detsamma önskar vi er!

 6. Profilbild för Kraka

  Älskar malva, är en så fin blomma. Vissa ogräs är ju enormt vackra. Även maskrosorna lyser upp här, men jag får väl försöka bekämpa dem annars får väl grannen spader. Man vet aldrig när hon går till attack.
  Trädgårdsfredag låter trevligt och jag ska ta mig en funderare på om det kan vara något för mig att hänga på. Har ju inte trädgård året om, men något med färg på fredagar korsar säkert min väg. 🙂

  Önskar dig en fin och bra fredag och en fin kväll. Vi får väl se om det blir något fredagsmys för mig. Det visar sig. I vart fall är det mysigt nu när katterna flyttat hem igen.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Det är verkligen en vacker blomma. Jag gillar maskrosor med, har faktiskt druckit maskrosvin en gång som var riktigt gott. Vore kul om du hänger på! Önskar dig detsamma!

 7. Profilbild för Annika

  Anna, vilka fina bilder!! Nu … ja du vet … inspo … som sagt …
  Kaktusen som blommar är ju underbar.
  Sen resten av dina foton. OCH grannens sommaräng, visst är det smörblommor? De blommar här med, men eftersom solen lyser med sin frånvaro slår de ju inte ut sina kronblad under grå dagar.
  Malvorna och dess färger är next level.

  TACK för ett fint inlägg denna fredag.

  Kramar och trevlig helg till dig och Roger!!!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tack! Roligt att kunna inspirera dig, snart byter du nog ut canon till en bättre 🙂 Nej det är inga smörblommor det har jag aldrig sett här. Kram och detsamma till er!

 8. Profilbild för Marianne

  Malva hör till mina favoriter, men som sagt, det är ett ogräs.
  Vilket vackert bi ni har, fint tecknat med orange och svart.

  Jag hade glömt att färgsprakande fredag är slut och funderade på vad som skulle spraka här idag, så jag blev glad att du fortsätter dela med dej av alla fina blommor. Tack för det 🙂
  Kram

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Aha det är ett ogräs i Sverige med, det visste jag inte. Jättefint bi! Jag fortsätter spraka på, men vill ju inte ta Lillasysters benämning så blev Trädgårdsfredag istället. Kram

 9. Profilbild för Micke

  Så fantastiskt fina blommor med massor av färg, uppskattas ju alltid av oss läsare.

  Tillönskar dig nu en fin kväll. 🙂

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tack, roligt du gillar färg och blommor. Detsamma!

 10. Profilbild för Anita

  Vilken härlig trädgårdsfredag! Underbara bilder och kaktusen är väldigt fin, jag hoppas den rotar sig och kommer att trivas på sin nya plats. Vackra bilder på det orange biet (heter det så tro?). Bild nummer två är så vacker med sin diffusa bakgrund och vackra reflexer i pastell. Malva må vara som ett ogräs men ett vackert sådant.
  Har själv kommit in efter ett eftermiddagspass i trädgården. Så härligt att kunna vara därute igen efter den långa vintern.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Det hade ju varit enkelt om biet hette så 🙂 Jag gillade färgerna i den bilden med. Vad skönt att du också hängt i trädgården i dag.

 11. Profilbild för Ajli

  Som jag njuter av läsning och dessa färgstarka bilder. Äntligen händer det ett och annat även här, men jag njuter ändå mest av dina delningar som ju är så exotiska för mig!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Vad roligt att höra!

 12. Profilbild för Åke

  Jodå jag hakar på, mitt inlägg i fredags får bli #1 🙂 Mycket vackert du visar upp. Biet vart riktigt snyggt 🙂

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Jätteroligt Åke! Tack, blev väldigt nöjd med biet, och tack för länken!

 13. […] Anna-Forsberg driver då på en Trädgårdsfredag 🙂 […]

 14. Profilbild för Jag

  Malvor är vackra växter, som du ju visar i dina jättefina bilder. Jag antar att det finns olika sorter, jag har nog någon trädgårdssort. Den hoppar lite hit och dit och bestämmer själv var den vill växa och jag låter den vara, de flesta trivs i min rosenhäck. Jag skulle tro att din fina kaktus behöver lite tid att vänja sig. Vackra bilder i hela inlägget!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Vad roligt att du har malvor i din rosenhäck, kan tänka mig det är riktigt vackert. Du kanske vill föreviga det en fredag 🙂 Ja du har säkert rätt att den behöver vänja sig. Tack så mycket!

 15. Profilbild för Ibod11 - Ingrid

  Om jag hade haft en trädgård med lika fantastiska växter så skulle jag också vilja fota och dokumentera mycket. Tack för att du bjussar så generöst på din trädgårdsfägring.
  Kram

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tack för att du hänger med i min trädgård! Kram

Vädret

Ourique, PT
28°
Soligt
06:1120:57 WEST
LörSönMånTisOns
34°C / 15°C
36°C / 18°C
35°C / 15°C
31°C / 14°C
29°C / 15°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.