Ändrade planer för förrådet

Vi tar ju beslut lite titt som tätt, har lätt för det. Och nu har vi bestämt vad vi ska göra med halva förrådet. Det blir inte som vi tänkt från början.

Vårt förråd är ett gammalt hönshus, alltså ett halvdant bygge. Vi har delat av huset invändigt med en mellanvägg och använder den delen som vätter mot vår trädgård som förråd för maskiner och verktyg. Den andra delen kommer vi lämna orörd tills vidare.

Huset står precis vid tomtgränsen, vilken är en ca 70cm hög stenmur, vi kommer alltså inte åt att dränera utmed en långsida. Och vi kan inte riva och byggas upp huset på nytt utan ett bygglov. Vi kan inte höja taket eller göra andra förändringar på konstruktionen.

Vi har återanvänt en dörr och ett fönster från renoveringen av vårt hus.

Huset behöver förbättras för att kunna användas, men vi är inte beredda att lägga hur mycket pengar som helst på det, vi har redan lagt ganska mycket på både dränering och el. Så vi tänker så här.

Golvet

Vi vill: plana ut golvet och minimera fuktgenomsläppet.

Förutsättningar: En gammal gjuten platta finns, med samma lutning som marken. De har gjutit plattan direkt på marken som de först grävt ut, så golvnivån är ca 20-30cm lägre än marknivån. Vi har dränerat där vi kommit åt (alltså utmed tre väggar).

Vår tänkta åtgärd: Vi kommer att täcka golvet med plast och grus och sen gjuta ovanpå för att få bort en del av fukten. Det kommer ändå komma fukt från väggarna, men det blir mindre totalt sett, hoppas vi.

Taket

Vi vill: sänka värmen inne i förrådet

Förutsättningar: Taket på förrådet är ett plåttak, som vetter mot söder.

Vår tänkta åtgärd: Vår tanke var först att byta ut plåttaket mot ett s.k. sandwich tak. Det är ett plåttak med inbyggd isolering som är väldigt vanligt här. Se nedan bild. En köper det i sektioner och monterar det sedan på takbjälkarna. Vi tänkte att vi med det här taket kan få ner hettan inne i förrådet.

Men vi har tänkt om. Vi kommer istället att köpa isolering i form av frigolit och sätta fast på insidan av det befintliga plåttaket. Att köpa isolering istället för sandwichtak är ungefär en femtedel av priset och det känns mest vettigt för vårt förråd.

Väggarna

Väggarna ska putsas invändigt, inte så noga, men de behöver jämnas till för att vi ska kunna sätta upp hyllor. Visst hade det varit fint om vi kunde putsa både ut- och insida och måla. Men det är för mycket fukt för att det ska blir bra.

El & ventilation

Elen till förrådet är redan dragen, vi gjorde det när vi hade fått beskedet att vi skulle få bygga ett garage. Tanken är att vi ska kunna ha en ordentlig frys där inne så småningom, samt att det ju är bra att kunna ladda batterierna till verktygen i samma utrymme där verktygen finns.

Ventilation ska vi borra hål för, det har vi gjort i alla utrymmen och hus, eftersom det inte fanns någonstans i någon byggnad.

Slutkläm

Vi har en del geckos som bor där inne och de hjälper ju till att hålla det fräscht och katterna kan inte komma in och äta upp dem. Så vi hoppas de vill stanna kvar när vi gjort lite justeringar.

När detta sker har vi inte planerat, men nu när vi vet vad vi vill så kan vi planera in våra projekt i den ordning som faller oss (Roger) in.

Har du idéer på lösningar så får du gärna berätta dem i en kommentar.

Publicerat:

i:

,

26 svar till ”Ändrade planer för förrådet”

 1. Profilbild för Hanneles bokparadis

  Det känns härligt att ha olika hus till olika ändamål, men det blir ju en del pyssel.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Jo, så är det ju, men husen finns här redan så det är ju bra att vi kan använda dem.

 2. Profilbild för Znogge

  Spontant tycker jag det låter som en bra lösning. Just tanken på att behålla det befintliga taket och isolera från insidan är väl smart. Dessutom så kostar det betydligt mindre. Att kunna ha en frys där är väl alldeles utmärkt.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja det tror vi är bra. Han är smart min man! Längtar efter en större frys.

 3. Profilbild för Mamma C

  Jag tycker det låter som en toppenlösning på ert förråd.
  Toppen att sedan kunna ha en frys där ute sedan med.
  Ha en bra torsdag.
  Kram Carin

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Det känns som en bra lösning, hoppas det blir så bra som vi tror, varit en bra dag. Kram

 4. Profilbild för Carita Liljendahl

  Mycket jobb men bra tänkt och planerat, tror jag. Och pengar kan sättas på annat, fastän det här nog också slukar en del 🙂

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Allt kostar ju, men det gäller ju att fördela det på bästa sätt 🙂

 5. Profilbild för Marianne

  Ni behöver inte gå sysslolösa minsann 🙂
  Bra lösningar för erat förråd, att ladda verktyg där de förvaras är ju det ultimata.
  kan tänka mej att det blir som en bastu därinne när solen gassar, idén med frigolit i taket var ju fiffig.
  Ha en fin dag,
  kram

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Nej, sysslolösa är vi aldrig, det skulle vi inte gilla 🙂 Det var en fiffig idé av Roger, blir nog avsevärt mycket bättre än nu och billigare än med helt nytt tak. Kram

 6. Profilbild för Micke

  Bra planering där, det blir inte alltid som man tänkt, fint när det genomförts iallafall.
  Förmodar att det ju kostar ändå men det hör ju till trots allt.

  Ha nu en fin torsdagseftermiddag. 🙏

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Inget är ju gratis, men det här är nog den billigaste lösningen för att kunna använda utrymmet över huvudtaget. Detsamma!

 7. Profilbild för Annika

  Jamen det låter bra allting. Så bra sedan med ett bra ställe för förvaring. Som du säger, bra om ni kan ha en frys därinne också.
  Klokt med taket och isolering inifrån.
  All lycka till!
  Kramar!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Vi tror det blir bra, Rogers ide med isolering från insidan tycker jag var riktig smart. Tack, kram!

 8. Profilbild för Åsa
  Åsa

  Så himla intressant att läsa om era planer – och det ni tidigare gjort som du länkar till! Det låter smart att förbättra det ni har med t.ex. frigolitisolering under befintligt tak och att förbättra med mer ventilation. (Och allt annat som du listar!) Sen ser ni ju hur resultatet blir och vad mer som kan behöva åtgärdas. Eller så blir det ”det här är tillräckligt bra och funkar för de behov som vi har”. 🙂

  Att ha bra biytor och förvaring är ju faktiskt väldigt värdefullt och förenklar tillvaron en hel del. Och utrymme för en extra frys måste ju vara toppenbra! Vi har fullhögt frysskåp och frysbox på 2 personer och förstår inte hur man klarar sig med mindre! Bortskämda? Ja – lite grann… 😀

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Vi tror det blir bra mycket bättre än det är och på det viset ett bättre utrymme utan att kosta oss allt för mycket. Vi vill ju inte ha onödigt mycket grejer, men när en har en trädgård så krävs vissa saker. Och Roger som bygger behöver ju sina verktyg. Det vill vi inte ha i vardagsrummet 🙂 Längtar efter en större frys! Vår är bara 30cm bred.. 🙂

 9. Profilbild för Channal

  Hej Anna! Haha ett fint hus till geckoödlor, och de städar där också! Låter bra att ha det som ett förråd med frysbox och dricka. Kan förstå att ni inte vill lägga så mycket pengar på det. Sen kan jag inget om byggnationer så inga smarta lösningar från mig.

  Må gott och KRAM Anna

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Eller hur, de har det bra våra söta ödlor! Tack för hejarop 🙂 Kram

 10. Profilbild för bmlarsreseblogg
  bmlarsreseblogg

  Alltid skoj att höra om era planer och planer tycker vi är till för att ändras. Smart att isolera invändigt och hoppas det blir bra så ni kan ställa en frys där. Vi har numera vår extra frys i ettuthus på Lars dotters gård och det fungerar perfekt att hämta hem bär, svamp och ibland bröd därifrån när det behövs här hemma.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Eller hur, planer kan definitivt ändras. Särskilt när omständligheter förändras. Vi tror det blir bra, en frys behövs när blåbären blir många! Perfekt för er att ha tillgång till en frys på gården!

 11. Profilbild för LillaSyster
  LillaSyster

  Så fint det blommar i din trädgård. Jag hittade inget kommentarsfält till trädgårdsfredag=) Ha en bra dag!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tack för att du upplyste mig, jag hade lyckats stänga av den funktionen på det inlägget. Fixat nu! Detsamma!

 12. Profilbild för Åke

  Vilket kul projekt 🙂 Men så viktigt att göra riktigt från grunden. Synd med tomtgränsen. Här i Svedala löses vi det muntligt på landet. Viktigt för grannsämjan. Jag flyttade mitt hönshus när vi lade ner hönsen. Jag bar bort det med traktorn och ställde det i hörnet av tomten, det fick bli ett däck förråd och skottkärre förråd och diverse annat. Jag kommer hänga på din fredags utmaning. jag hade ett eget inlägg som du såg.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Det är dumt när det inte är gjort rätt från början, men det var ju inte ett viktigt hus i sin begynnelse när det bara var åkermark här. På grund av alla bränder är det viktigt med bygglov här. Vad kul du hänger på Trädgårdsfredag, ja jag så såg ditt och tack för länken tillbaka!

 13. Profilbild för Ibod11 - Ingrid

  Det låter som bra planer men även bra planer kan behöva lite justeringar för att blir perfekta. Och jag håller tummarna för att allt ska gå som smort 😊
  Kram

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja så kan det ju vara, och vi har inga problem att ta nya beslut. Tack! Kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vädret

Ourique, PT
14°
Fair
06:1520:44 WEST
MånTisOnsTorFre
29°C / 10°C
33°C / 13°C
34°C / 14°C
34°C / 14°C
33°C / 14°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.