Selfie om köket

Denna veckan så ställer Klimakteriehäxan frågor om köket och här är mina svar på sex frågorna.

Jag har ju glädjen av att ha två kök, eller ett och ett halvt i alla fall. På verandan har jag både arbetsbänk, skåp och en multifunktionell grill. Men till dagens frågor kommer svaren utifrån mitt riktiga kök, inomhus, även om ovanstående mobilbild är från uteköket.

1. Den kryddan (förutom salt och peppar) använder jag ofta

Vitlök (egenodlad), spiskummin, italiensk salladskrydda och chili (egenodlad)

Kan inte välja bara en, för de används ungefär lika mycket. Vitlök och chili använder jag till det mesta. Spiskummin använder jag till hummus och belucatacos. Italiensk salladskrydda till coleslaw och dressingar.

vitlöksskörd 2022

2. Den kokboken rådfrågar jag ofta  

Jag sparar recept jag hittar i appen Recipe Keeper, så det är min kokbok. Där finns recept från alla möjliga platser. Favoritkockar är annars Jamie Oliver och Zeina.

3. Den köksprylen är jag glad att jag har 

Min Vitamix highspeed blender som vi köpte för många år sedan. Jag använder den numera mest till att göra cashewdressing, för att göra mjöl av kikärtor och att göra soppor släta. Men det har blivit många smoothies genom åren.

Jag fick en tagine (översta bilden) i present nyligen och den provade jag i måndags för första gången. Så nu är jag glad att jag har den, för det blev väldigt gott!

Grönsaksgryta gjord i tagine med grillad halloumi

 4. Den köksprylen använder jag så sällan att jag borde göra mig av med den 

En tekanna för lösviktste. Vi dricker gärna te när det är kallt, men det blir i påsform eftersom vi oftast vill ha olika smaker. Det är en hel vetenskap att göra te på rätt sätt, men jag är inte så knusslig, så te i påse funkar utmärkt för mig!

Har inte heller sett lösviktste här, så tror inte det är så lätt att hitta. I Portugal dricks ju enormt mycket kaffe.

5. Det är viktigt för trivseln i mitt kök

Rena arbetsytor. Om det står lite disk i diskhon spelar ingen roll, men ytorna behöver vara rena från prylar. Extra viktigt eftersom vi har en öppen planlösning med vardagsrummet. En viktig sak för trivseln i mitt kök är utsikten. När jag diskar så kan jag antingen titta på katterna, om de är på balkongen. Eller så tittar jag på ängen bakom huset, på mina träd eller på fåren i grannens hage.

6. Den prylen gör mitt kök speciellt

Vad som gör mitt kök speciellt.. svår fråga. Kanske mitt väggkakel? Eller min takfläkt kanske. Tänker det är en smaksak, men för mig är det nog utsikten som gör att jag tycker mitt kök är speciellt! Även från uteköket är utsikten finfin 😉

Publicerat:

i:

30 svar till ”Selfie om köket”

 1. Profilbild för LillaSyster
  LillaSyster

  Vilken utsikt! Fast just nu är inte min så dålig heller med äppelträd i fullblom. Du får hitta ett nytt användningsområde till tekannan, kan ju funka som vattenkanna eller så planterar du något i den. Ha en fin onsdag!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Underbart med äppleblom i utsikten! Ja det kan jag ju göra kanske, tack för tipset! Tack detsamma!

 2. Profilbild för Åsa
  Åsa

  Ett rejält utekök vore härligt att ha, men här känns det nästan inte värt det. Säsongen är så kort! Ert utekök ser härligt ut! Och vilken farligt snygg tagine – jag försökte att inte titta för mycket utan scrolla förbi snabbt innan jag övertygat mig själv om att vi behöver nåt liknande. Köksprylar som både är snygga och praktiska är ju svåra att motstå! 😀

  Om du gillar kallt te – har du provat att kallbrygga te? Det har blivit en favorit för mig. Jag har 2 flaskor med sil i som är väldigt praktiska, men i synnerhet om man använder tepåsar så funkar det ju i vilken karaff eller kanna som helst. Jag har i lite te och fyller med kallt vatten. På med locket och in i kylskåpet. Efter några timmar är det drickfärdigt och märkligt nog verkar i stort sett alla teer bli jättegoda kallbryggda. Det passar väldigt bra som måltidsdryck och är min nya favorit sedan något år.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Skulle gärna ha ett rejält utekök också, ska berätta mer om det så småningom. Nej har inte provat att kallbrygga te. Gillar inte ice tea och tycker inte heller om när teet har blivit stående och blivit kallt. Men värt att prova, det kanske är något helt annat att kallbrygga det. Tack för tips!

   1. Profilbild för Åsa
    Åsa

    Lustigt nog blir det en annorlunda och mildare smak på kallbryggt te. Min man är inget stort fan av te normalt sett (Earl Gray är ok – med socker i! 😮 ), men kallbryggt tyckar han är ok som måltidsdryck. Själv har jag blivit helt beroende av det och måste ALLTID ha en flaska kallbryggt te på lut i kylen. 😀

    1. Profilbild för Anna Forsberg

     Jag ska prova 🙂

 3. Profilbild för Hanneles bokparadis

  Mysigt med egna kryddor, vi har haft örter med sniglarna gillar det också. Jamie Olivers italienska kokbok läser jag som roman 🙂 Du som har sån energitänk, konstigt att ni inte har energisnål snabb vattenkokare… Vi vill inte heller ha köket som arbetsrum, bara köksliga saker, men vi har plats i huset att syssla med annat någon annanstans.
  Favoritfrukostplatsen nu är på altanen på östsidan med morgonsol 🙂

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja det är gott med egna kryddor. Det kan du ju tycka, men vi dricker te för sällan, det skulle bli en pryl som bara skulle bli stående. Det är inte heller vettigt.

 4. Profilbild för Anki
  Anki

  Härligt med två kök!
  Underbar utsikt, så jag förstår att du njuter av den!
  Ha en fin fortsättning på veckan!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja det är underbart att ha ett utekök! Tack detsamma!

 5. Profilbild för Znogge

  En härlig utsikt från köket gör verkligen köket speciellt. Vanligtvis när hus byggs får köksdelen oftast den lite sämre utsikten men hos er är det rena njutningen. Zeina tycker jag har många bra och tilltalande recept och jag har en av hennes kokböcker. Den används ofta men annars tar vi mest recept från nätet numera.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Det är konstigt tycker jag, för det är ju i köket en står och grejar och drömmer sig bort. I alla fall jag 🙂 Jag inspireras också av nätet när jag ska laga mat.

 6. Profilbild för Paula Merio

  Att titta på betande får är både vackert och blodtryckssänkande! Jag försöker tänka om jag nånsin i alla mina boenden haft förmånen att ha ett fönster vid diskbänken, men kan inte komma på ett enda! Tahinen är så vacker, den lyser! Jag har aldrig ägt någon eller lagat mat i en men snålvattnet rinner när jag ser din tallrik! Läser en bok som heter ”Explosiva mikrovanor” där jag lär mig om extra nyttiga kryddor som gurkmeja uppblandad med svartpeppar, och kanel. Det bästa är att det står att både torkade, färska och frysta är lika nyttiga. Så nu ska jag försöka ta till mig nya hälsotips som är tillräckligt enkla för att jag ska orka följa dem. Appen låter vettig, jag har en mapp på datorn där jag sparar recept när jag kommer över något jag vill testa. Tyvärr blir det listan ohanterligt lång…ler
  Ha en fin onsdag, kanske har vi lika varmt här i Dalarna idag som ni!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Djur är så härligt att iaktta! Taginen är verkligen vacker, så glad för den gåvan. Det är bra att hitta hälsotips som en kan följa, för om en inte håller ut är det nog inte mycket med det, ger bara dåligt samvete. Tack detsamma!

 7. Profilbild för Klimakteriehäxan

  Hej där, roligt att du är med igen – kul att läsa dina svar.
  Jag använder också ofta vitlök (fast jag får köpa min) och tycker att jag är frikostig med den, likväl tycker jag alltid att det blev lite för lite!
  Klart man ska ha kakel på köksväggen om man bor i Portugal! Så fint!
  Gillar verkligen din utsikt från köksfönstret.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   När du träffar rätt med frågorna så hänger jag gärna på 🙂 Jag gillar verkligen vitlök i alla dess former, har nyligen snöat in på pickled garlic – finns här på indiska hyllan i butiken. Så gott! Tack, njuter av utsikten verkligen.

 8. Profilbild för Marianne

  Trevligt med dessa selfies, jag blir påmind om vissa saker samt får lite tips!

  Rena ytor och fritt från disk är ett måste i mitt kök, städar oftast undan och diskar det som blir medan jag lagar mat. Så du gör såser i blendern? Smart! Jag glömmer bort min blender och använder den starkaste stavmixern till det. Jag har två.
  Det som gör mitt kök speciellt är min köksmöbel, ett barbord i s.k återvunnet träslag och stolarna med sin höjd.
  Du kan ha sett delar av det på foton hos mej.
  Kram

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Vad bra du gillar selfie-inläggen. Jag är med när det passar mig. Ja, jag blötlägger t.ex. cashewnötter, sedan mixar jag dem med äpplescidervinäger, vatten och salt och får en himla god kall sås som jag blandar med vitlök coh chili och dippar grönsaker i. En stor favorit här! Det blir så slätt i mixern andra maskiner gör det bara grynigt och det är inte lika gott tycker jag. Kram!

 9. Profilbild för bmlarsreseblogg
  bmlarsreseblogg

  Håller med om att vitlök är ett måste i köket, även om vår inte är egenodlad. Min stavmixer är nog det köksredskap som används mest, både till smoothies, soppor och vad som ska mixas. vi har faktiskt aldrig haft någon blender och alla redskap som tar för stor plats är numera totalt bannlysta. Det räcker med min assistent som får stå i en garderob i arbetsrummet men får komma fram varje gång det är brödbak på gång. Recept hämtas numera ofta på nätet, men två gamla pärmar med favoritrecept används fortfarande ganska ofta, en för mat och en för bak.
  Tyvärr är utekök en utopi men för er del förstår jag att det är toppen…

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Vitlök är alltid gott, oavsett var den kommer ifrån 🙂 Utekök är härligt, ni har säkert grill med i husbilen.

 10. Profilbild för Annika

  Fullkomligt ÄLSKAR din utsikt! GULD att titta ut över det vackra landskapet, mmmm …. Vilket lugn.
  Tänker på Ferdinand och korkekar och allt möjligt mysigt … AHH!!

  Google är min kokbok numera, sparar ner recepten på min läslista på datorn. Gillar också Zeina mkt.

  Härligt med alla egenodlade kryddor och örter du har, älskar vitlök och chili jag med. Jag har bara lite örter i krukor, basilika, oregano och timjan. Det är bra det med.

  Nu ska jag titta på dina bilder igen.

  Kram från regn-Reston

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Jag med, det är en fantastisk utsikt som jag kan förlora mig i väldigt lätt. Jag tänker ofta på Ferdinand när jag ser en stor ensam korkek på en höjd. Det är absolut bra med egna färska kryddor, njutbart! Kram

 11. Profilbild för Channal

  Hej Anna! Vilket roligt inlägg… det fick mig att tänka till! Svårt att bara välja en! Härligt med ett utekök, även om du bara räknar det som ett halvt. Jättefint kaklat bord och här har du en till som är pollenallergiker! Jag nyser och näsan rinner. Men, men det går snart över!

  Må gott och KRAM Anna

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Det är roligt att svara på såna där listor ibland tycker jag. SKit med pollenallergin, men det är ju övergående som du säger! Kram

 12. Profilbild för Susjos

  Så kul att läsa dina svar, och din utsikt från köket är svårslaget! Wow!
  Vitlök används här hemma också, italiensk salladskrydda använder jag varje dag till mitt kokta ägg, lite annorlunda kanske 🙂
  Tagine har jag inte hört talas om, ser spännande ut! Får googla på det!
  Nu ska jag snart cykla mot jobbet!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tack, jag gillar verkligen vår utsikt! Kan tänka mig att salladskryddan är god till ägg. Tagine är en marockansk gryta, typ som lerkruka som var på ropet ett tag i Sverige. Ha en bra jobbnatt!

 13. Profilbild för Mamma C

  Vilken härlig utsikt du har från ditt kök.
  Vitlök och chili det odlar vi med och vi använder det mycket.
  Så kul att din grönsaksgryta blev bra i din nya födelsedagspresent.
  När jag letar recept så brukar jag googla.
  Ha en fin onsdagskväll.
  Kram Carin

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja det är en trevlig utsikt från köksfönstret (och balkongen). Lätt att odla både vitlök och chili och så gott! En bra onsdag, snart sängen. Kram

 14. Profilbild för ibod11 - Ingrid

  Lyxigt med två kök 😀 Förmodligen är det vanligare hos er än här men många har i alla fall olika typer av grillar för matlagning utomhus.
  Kram

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja grillar är ju väldigt vanligt i Sverige med. Kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vädret

Ourique, PT
14°
Fair
06:1520:44 WEST
MånTisOnsTorFre
29°C / 10°C
33°C / 13°C
34°C / 14°C
34°C / 14°C
33°C / 14°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.