pollen i portugal

Pollen i Portugal, jodå nu är jag ordentligt allergisk

Nu är det mycket pollen i Portugal! Tredje våren som jag bor i Portugal och jag har för första gången drabbats av en fruktansvärd pollenallergi. Jag som trodde jag skulle slippa det här…

Det är ju dumt att tro att jag inte skulle bli allergisk här, då jag var väldigt allergisk i Sverige. Men eftersom jag bara har känt av gräspollen lite grann de första två åren så trodde jag i min enfald att det var så det skulle vara.

Men det tar ju lite tid att utveckla allergi och troligen har jag nu utvecklat allergi även mot olivträd och andra sorters växter som jag inte ens kände till fanns. Se nedan bild över pollensituationen i Portugal. Just nu massor av både oliv- och gräspollen, bland annat!

Pollen i Portugal

Efter ett par veckor, då jag trodde det var en långdragen förkylning så insåg jag att det nog inte är så. Jag är helt enkelt ordentligt allergisk. Allergimedicinen hjälper knappt eftersom allergin redan fått fäste, allergimedicin ska ätas förebyggande för att hjälpa som bäst. Fast jag tar en tablett dagligen nu och hoppas det lindrar mina besvär på sikt.

De symptom jag har nu med tät näsa och kliande gom har jag inte haft förut, det är en ny typ av allergireaktion för mig och då tänker jag det beror på en ny typ av pollen. Fast jag vet ju inte, gissar ju bara.

För att förvärra det hela så har jag även haft förkylningssymptom som huvudvärk, munsår och slemhosta och varit väldigt trött. Så kanske det är allergi i kombination med en förkylning. Feber får jag ytterst sällan även när jag är förkyld så även om det brukar vara ett enkelt sätt att hålla isär allergi och förkylning så funkar det inte på mig.

Jag googlade och lärde mig att även att vara tät i näsan kan vara en allergireaktion. Det har jag alltid trott varit en förkylningssymptom, jag har i alla fall aldrig tidigare varit tät när jag varit allergisk, utan det har bara runnit och kliat.

Här är en förteckning över pollen i Portugal, eller rättare sagt i Alentejo. Vill du se andra delar av pollen i Portugal så följ nedan länk som leder till Zyrtec, en av allergimedicinerna jag provat.

Kalender över pollen i Portugal

Pollen i Portugal, alentejo

Den här vintern har det regnat mer än på många år här i Alentejo och det har säkert bidragit till min starka allergireaktion. Jag tänker att alla växter som exploderade när värmen kom och som fick sådan livskraft av allt vatten i jorden. Ja det har nog bidragit till mängden pollen, jag håller tummarna för att det blir mindre allergi nästa vår 🙂

Allergi mot katterna

Det är klart att även katterna bidrar till ökad allergi, eftersom allergi är ackumulerande. Men av djur brukar jag få astma och ögonklåda, även om jag också kan reagera med nysningar om det yr päls framför ansiktet.

Tänk vad spännande livet ändå är, att en lär sig mer och mer, dag för dag. Jag blir aldrig fullärd, inte ens på det här området, trots att jag har varit allergisk i snart 50 år.

Publicerat:

i:

26 svar till ”Pollen i Portugal, jodå nu är jag ordentligt allergisk”

 1. Profilbild för Anette

  Trist, olivträd har jag förstått av italienarna kan vara riktigt besvärligt om man blir allergisk mot dem.
  Det är inget jag känner av, tack och lov. Annars är jag en gammal ”hösnuva”- allergiker. Som barn var det kortison som gällde, tur att det finns andra läkemedel idag.
  Under mina år i Thailand var jag helt fri från symtom och trodde att allergin äntligen ”vuxit bort 😂.
  Nu efter fem år i Sverige känner jag av den igen, men mycket lindrigare.
  Hoppas din allergi lägger sig och att det just nu bara är mycket av allt.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Om det är olivträden så kan jag absolut skriva under på att det är riktigt besvärligt. Det här är nog den värsta allergin jag upplevt, åtminstone som jag minns.

 2. Profilbild för bmlarsreseblogg
  bmlarsreseblogg

  Dessa pollen….. Själv har jag aldrig reagerat på någonting men de sista åren har näsan runnit och kliat vid den här tidpunkten. Förra helgen blev jag istället alldeles täppt och trodde det var förkylning men det blev just nästäppa, huvudvärk och en rejäl trötthet som äntligen börjar släppa så jag skyller nog på pollen.
  Då får vi vara hoppas att dina besvär inte blir värre utan klingar av.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Det är svårt att veta vad som är vad, men jag är nu övertygad om att det är allergi hos mig. Eller i kombo med en förkylning. Tack, ja det får vi verkligen hoppas 🙂

 3. Profilbild för Åsa
  Åsa

  Men så tråkigt att det inte höll i sig med lindrig allergi för dig. 🙁 Här brukar det ofta vara så att det är lugnare året efter om det varit extra mycket pollen ett år. I alla fall vad gäller björkar som min äkta hälft är rejält allergisk mot. Hoppas det är så hos dig också med vad du nu känner av i år, så att nästa vår blir lugnare!

  Det smällde till och blev betydligt varmare för några dagar sedan och nu har pollensäsongen dragit igång här också – trist för maken som mest lider av björk och gräs (och pälsdjur). Så fort det blir sommar och man kan vara ute och njuta så blir det allergi istället.

  Allergi och förkylning samtidigt låter ju inte som en hit heller. Hoppas förkylningen ger sig och att medicinen lindrar allergin. Sen kanske pollenhalten i luften minskar snabbt om det är extra intensivt nu? Jag håller tummarna för det.

  Tack för att du skriver och berättar om hur det funkar i Portugal och lägger till så intressanta länkar. Du är en guldgruva av information. 🙂

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja, det är trist. Jag var allergisk mot björk förr, men det försvann. Gräset har däremot alltid funnits där, mer eller mindre. Och pälsdjur. Mycket matallergi som nötter och äpplen har också försvunnit. Men hoppas verkligen detta inte är mitt normala mående i maj framöver. Blir så glad att mina inlägg kan vara en bra information för dig och andra.

 4. Profilbild för Hanneles bokparadis

  Tråkigt, själv har jag klarat mig…

 5. Profilbild för Znogge

  Pollenallergi är inte rolig och jag är själv allergisk mot gräs vilket tyvärr har en lång säsong. Jag brukar komplettera min tablett med ett nässprej innehållande kortison vilket jag tycker har mycket god effekt både för näsa och ögon. Det finns receptfritt i Sverige och finns garanterat hos er med. Hoppas att säsongen inte blir för långvarig hos er.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Den kortison nässprayen använde jag i Sverige. Ska leta efter det här, tack för tipset.

 6. Profilbild för Anita

  Nej men så tråkigt att du fått så kraftiga reaktioner av pollen. Själv är jag inte allergisk vilket jag är väldigt glad över för jag förstår hur jobbigt det måste vara. Nu kan jag bara hoppas att det du är allergisk mot snart är över. Ser ju på kartan att det ser ut att finnas mycket pollen under hela året men det är ju inte allt man reagerar mot som tur är.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja det är väldigt trist, trodde ju var jag av med det värsta.. så det känns som ett elakt bakslag. Tack!

 7. Profilbild för Mamma C

  Men så trist för dig att du fått en sådan kraftig pollenreaktion. Jag har aldrig varit allergisk mot något eller haft besvär av pollen. Gubben hade i Sverige på en viss grässort som han reagerade häftigt på ibland.
  Ha en bra tisdag.
  Kram Carin

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Skönt att slippa allergi! Bra om grässorten gubben reagerade mot inte finns i Spanien! Tack, kram!

 8. Profilbild för LillaSyster
  LillaSyster

  Att vara allergisk mot pollen och andra saker är jobbigt. Hoppas att du hittar något för att lindra besvären.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Det är det verkligen! Kom iväg till apoteket idag och köpte nässpray.

 9. Profilbild för Annika

  Men usch Anna, så trist. Ja det är ju som du säger, det tar tid att utveckla allergier. Trodde jag var ”safe” de första åren efter att jag flyttat hit. det finns inga björkar och det var mitt problem i good old Sweden. MEEEEN efter några år kom hösnuvan som ett brev på posten och jag fick besvär igen av annat.
  Men det lustiga är att det försvunnit, sedan jag fyllde 40 har min hösnuva vikt hädan. Beklagar så att det inte blev så för dig :-(.
  Nästa år får du ladda långt i förväg, för jaaa att behandla tidigt på säsongen hjälper massor.
  Hatar det du har nu, snuva, kliande och rinnande ögon, trötthet och att sånt. Minns ju hur det var. Tycker att hösnuva känns annorlunda mot en förkylning, klådan sitter liksom högt upp i näsan och halsen och gommen kliar. VET exakt vad du menar med gommen, UÄCK!!

  Anna, hoppas det lindras.

  Stor kram från mig!!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Det är ju underbart att din allergi vikt hädan! Trodde som sagt min gjort det med.. men jaja, den kanske försvinner när jag fyller 60. Och tröttheten.. den är inte rolig heller. Tack, kram!

 10. Profilbild för Marianne

  Så synd att allergin följde med dej till Portugal, det måste vara jobbigt att vara pollenallergiker, det är ju svårt om inte säga omöjligt att komma undan den. Det är ju som du skriver ju fler allergener en exponerar sej för ju mer eskalerar det.
  Själv blev jag allergisk mot hö efter jag skaffade stallet och strax efter det en av fem katter. Min syster är väldigt allergisk mot många saker och har alltid varit det.

  Kram

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Det är som det är, den har utvecklats här och kommer nog utvecklas vart jag än befinner mig. Kram

 11. Profilbild för Susjos

  Så jobbigt med allergier! Jag fick ”hösnuva” efter att jag skaffade katt som 20 -åring, reagerade på gräs, framför allt gråbo. Det kliade i ögonen, fick snuva och klåda i gommen, suck! Men med åldern så har allergin blivit bättre och bättre. Yngsta sonen är allergisk mot björk, och under de år han bodde på Malta så slapp han allergin, men nu är han hemma i Sverige igen och lider av pollen.
  Hoppas du snart mår bättre!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Det är så skönt när allergin blir bättre, när en känner att våren kan vara fylld av härliga färger och blommor som ger glädje istället för allergi. Tack, rätt nässpray har gjort susen.

 12. Profilbild för Stefan

  Man längtar till våren och när den väl är här så drabbas många av detta elände. Känns inte rättvist. Har själv inga allergier, mig veterligt, så jag kan bara känna sympati med andra.
  En förkylning på det, låter inget kul.
  Med hopp om snar tillfriskning.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja, när jag var yngre kunde jag inte glädjas åt våren alls. Undvek alla blommor jag kunde.. Men nu styr den inte mitt liv längre, även om det varit ett par jobbiga veckor innan jag insåg att det var allergi. Förkylningen är borta och med rätt nässpray är även allergin mycket lättare att hantera. Tack!

 13. Profilbild för ibod11 - Ingrid

  Men fy, vad trist. Just den lärdomen kunde du nog helst vara utan. Jag lider med alla som har olika nivåer av pollenallergi och du verkar hårt drabbad. Nu när du vet hur det förhåller sig så kanske du kan se fram emot mildare pollensäsonger kommande år men det är nog en klen tröst nu. Jag håller alla tummar för att dina besvär ska lindras snart och att tabletterna ska hjälpa lite.
  Kram

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja det kunde jag verkligen varit utan. Nu har det värsta blåst förbi och innan det gjorde det så hjälpe nässpray väldigt bra. Ja nu behöver jag inte bli chockad nästa vår. Kram!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vädret

Ourique, PT
14°
Fair
06:1520:44 WEST
MånTisOnsTorFre
29°C / 10°C
33°C / 13°C
34°C / 14°C
34°C / 14°C
33°C / 14°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.