Trädgårdsfredag #8

Fredagar är trädgårdsfredagar! I alla fall på min blogg, för om jag inte har det här temat så glömmer jag av att fota just i trädgården.

Jag är ju i trädgården mest hela tiden och jag njuter av allt jag har där. Men fota gör jag inte när jag grejar i trädgården. Så tack vare de här fredagarna så tar jag målmedvetet med mig kameran ut för att dokumentera.

Idag blir det yuccapalm, fågelbad, tefatspumpa och min ljuvliga kaktus. Men också en sista bild på en av balsaminplantorna.

Yuccapalmen blommar

Hos oss är yuccapalmen näst intill omöjlig att döda. Vi tog bort en redan första året, den var enorm och fortfarande kommer det små skott från där den stod, trots att marken frästes efteråt. Vi har dock två palmer kvar, vilka vi håller efter så de inte blir enorma på bredden. Och nu blommar den ena ståtligt med en stor stängel av vita blommor.

Tefatspumpa

Fick fröer av svärmor, hade inga andra pumpor på gång så tyckte det var kul att se om det kunde bli något av de här. Läste inte på, utgick från att det var en pumpa. Men nej, det är en zucchini. Växten växer precis som en zucchini, skörden är enorm, precis som zucchini och den används precis som zucchini i matlagningen. Eftersom jag trodde det var en pumpa så väntade jag mig att frukterna skulle bli stora, men de ska skördas när de är 5-7cm stora, fast vi har fått flera som är ca 10cm som varit precis som de andra i smaken. Skillnaderna mellan dessa ufoformade och vanlig zucchini är helt klart utseendet men också att de här är mycket mer fasta i köttet.

Har delat med mig av dem, för som du ser på bilden så kommer det många frukter på varje planta och jag har tre plantor.

Fågelbad

Vi har två fågelbad i planteringarna framför huset. Och så har vi ett litet lerfat på marken till insekter. Det är mestadels gråsparvarna, koltrasten och blåskatorna som nyttjar våra fågelbad. Men även om det inte skulle vara en endaste fågel där så tycker jag de är dekorativa. Jag har en liten solcellsdriven fontän i varje, men bara så vattnet är i rörelse, det sprutar inte för då försvinner ju vattnet.

Sombri har blivit väldigt duktig på att fånga fåglarna när de sitter där och dricker. Men vi tänker att även om det är en fälla, så är det också ett livselexir med vattnet. Vi vill tro att vi räddar fler fåglar än vad katterna fångar.

Kökssjöborrekaktus

Eller Echinopsis Oxygona som den heter på latin blommar igen, bilderna nedan tog jag dock vid förra blomningen som var i slutet av maj och början av juni. Jag kan inte få nog av denna fantastiska växt, är så glad att den verkar trivas på sin nya boplats.

Närbilden har jag tagit med teleobjektivet och den andra med det nya zoomobjektivet. Har suttit vid poolen och lekt med kameran och fångat in kaktusen.

Balsamin

I Trädgårdsfredag #6 så visade jag blomningen från balsamin och det här blir den sista bilden på den växten. För jag kommer inte så den igen, då den inte klarar värmen här. Och alla balsaminplantor är nu borttagna.

Önskar dig en fantastisk fredag!

Publicerat:

i:

42 svar till ”Trädgårdsfredag #8”

 1. Profilbild för LillaSyster
  LillaSyster

  Fina bilder från din trädgård. Yuccapalm som blommar har jag nog aldrig sett – riktigt fin. Förr hade jag ett fågelbad högre upp och lite mer fritt så att inte katterna kunde ligga och lurpassa lika lätt. Nu har jag tre olika bad och jag har inte sett att Busan är intresserad av fåglarna då de är där…. kanske börjar åldern ta ut sin rätt…hon är blir ju 10 år nästa vecka. Ha en fin fredag! Nu ska jag strax sätta mig i bilen och köra Småland tur och retur.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tack! Så fint att få ha Busan så länge med er, hoppas det blir många år till. Kör försiktigt!

 2. Profilbild för Barbro

  Yuccapalm – nu förflyttades jag ett ANTAL år tillbaka i livet. Den finns ju fortfarande att köpa i blomsteraffärer, men då på 80-90-talen(?) var den väldigt i ropet.

  Ja den där kaktusen med rosa/lila blommor är så himla fin, förstår att du tycker mycket om den.

  Trevlig helg Anna!

  Idag är det barnbarnsfredag för oss, vilket innebär att vi hämtar den blivande 4-åringen på förskolan och får några timmar tillsammans.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Jag hade oxå en liten yukkapalm i en kruka en gång i tiden. Nu har jag två enorma i trädgården. Ha en fin dag!

 3. Profilbild för Ulla

  Yuccapalm hade jag en länge i uterummet men till slut så blev den för stor. Och den blommade
  inte heller. Fina blommor har den ju annars.
  Den kaktusen är fantastisk! Jag har faktiskt letat lite efter den men inte hittat någon ännu. Blommorna är helt underbara!
  Önskar dig en fin helg!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Kul den blev stor i alla fall. Blommorna är fina och mäktiga. Skulle gärna skicka dig ett skott, undrar om den klarar posthanteringen 🙂 Detsamma!

   1. Profilbild för Ulla

    Åh, skulle du vilja det? Så roligt! Jag betalar naturligtvis vad det kostar i så fall.
    Jag skickar dig ett mail med min adress.
    Tusen tack!

    1. Profilbild för Anna Forsberg

     Klart jag gärna gör, ska hålla utkik efter ett skott. Vi hörs vidare via mejl!

 4. Profilbild för znogge

  Så fina bilder från trädgården. Yuccapalmer har jag sett och haft men dock aldrig någon som blommar. De verkar trivas som fisken i vattnet hos er. Det som inte trivs är däremot inte lönt att så och jag förstår man lär sig det efter hand. Kaktusen med rosalila blommor är ljuvlig tycker jag.

  Önskar en fin fredag nu!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tack! Har nog inte sett blomningar tidigare heller, kanske behöver bo här i rätt klimat för det. Ja det är en ständig utveckling i trädgården. Detsamma!

 5. Profilbild för Jessica
  Jessica

  Gillar verkligen Trädgårdsfredag! Dina bilder och hur ni odlar och planterar inspirerar verkligen. Trevlig helg!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Vad roligt att höra Jessica! Tack detsamma!

 6. Profilbild för bmlarsreseblogg
  bmlarsreseblogg

  Så härligt med trädgårdsfredag, men oj att det redan gått en vecka igen! Att yuccapalmen kunde få då fantastiska blommor hade jag ingen aning om. Jag minns dem mest som en tacksam krukväxt från 80- eller 90-talet. De lila kaktusarna är helt underbara och härligt att de blommar igen!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja tiden springer verkligen fort framåt. Tror inte jag sett blommor på krukväxterna i Sverige. Så glad för alla blomningar.

 7. Profilbild för Marika

  Så fin trädgård du har. Jag hänger på som vanligt fast min trädgård ser ut som kom och hjälp mig att dö just nu.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tack! Kul du hänger på, jag kommer in till dig strax 🙂

 8. Profilbild för Mamma C

  Det är vackra blommor på yuccapalmen när den blommar.
  Jag undrade häromdagen när du la ut en bild på tefatspumpan. Så det är som en zucchini alltså.
  Fågelbad skulle inte fungera här hos oss. Då skulle Ixa sitta och vänta in de små fåglarna som vill dricka vatten. Hon jagar dem när de dricker vatten i våra vattentunnor när de har vatten.
  Kökssjöborrekaktusen var fin.
  Ha en bra fredag.
  Kram Carin

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Det är det verkligen! Japp en zucchini som är riktigt bra, föredrar den nog framför den vanliga, så ska ta frön till nästa år igen. Här är mycket fåglar, men ibland så blir det en färre.. Tack detsamma, kram!

 9. Profilbild för Anita

  Yuccapalm har jag haft men blommade gjorde den aldrig. Det var en rejäl blomma! Jag som älskar att läsa om ätbart tyckte det var roligt att läsa om tefatspumpan som är en zucchini. Jag minns när jag varit utomlands så har man kunna köpa zucchiniblommor för att fritera. Har du gjort det? Har alltid funderat på hur de smakar. Väldigt vacker färg på balsaminen.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja det är det verkligen! Nej jag har aldrig provat att fritera zucchiniblommor, de älskas ju verkligen av bina så har inte hjärta att ta dem 🙂

 10. Profilbild för Hanneles bokparadis

  Så vackert, och nyttigt! Tonåringarna skulle hjälpt mig lite med trädgård igår, men ösregn, idag 12 grader. Men flickorna fick äta söta körsbär, femtonåringen klättrade i mullbärsträdet, klara nu.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Usch det var en kylig start på juli i Götlaborg. Fint tonåringarna hjälper till!

 11. Profilbild för Micke

  Men visst måste vi tänka på fåglarna också så de får sitt livsnödvändiga vatten, med sådan torka vi har lite överallt med jämna mellanrum så är det väl vår skyldighet nästan.
  Sen om katten fångar en och annan, jaja, det hör väl till det också. 😉

  Ha nu en fin fredag.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Jag tänker så också. Och om de får sitt vatten så kanske de också har kraft att flyga iväg när katten närmar sig. Tack detsamma!

 12. Profilbild för Åsa
  Åsa

  Väldigt vackra blommor – i synnerhet kaktusblommorna är SÅ läckra! Det är fantastiskt humörhöjande att gå en runda i trädgården och bara titta på allt som blommar – även om jag får titta på annat än kaktusblommor hos oss! 🙂 Alltid hittar man något som man missade förra gången man tittade – och så får man blunda lite för ogräsen om man inte ids rensa för tillfället! Om man kisar lite och tittar på lagom avstånd så ser det lummigt och grönt ut och man ser inte vad som är ogräs och vad som är planterade växter. 😉 Och lite vildvuxet är ju dessutom bra för den biologiska mångfalden. (Det är väldigt bra att titta på brittiska trädgårdsprogram där de ofta framhåller hur viktigt det är att tänka på att inte rensa FÖR mycket… 😀 )

  Och visst är det trevligt med vatten till fåglarna? Vi har en damm som uppskattas mycket och även brukar gillas av grodorna, några små fågelbad och en liten stenfontän där det bubblar upp vatten uppe på stenen och vattnet rinner ner över en räfflad yta ner i ett stentråg för recirkulation. Den får fyllas på rätt ofta dock eftersom fåglarna älskar att bada i bubblet. Fågeljacuzzi! Rätt vad det är sitter det en flugsnappare eller blåmes i vattenbubblet och viftar med vingarna. Det ser rätt kul ut när de doppar huvudet i vattenbubblet. Eftersom fontänen står vid en rabatt utanför köksfönstret leder det till lite pauser i matlagningen ibland när vi båda står och tittar på våra gulliga badgäster istället!

  Det är väldigt kul att se vad som blommar hos er. Uppskattar verkligen din återkommande trädgårdsfredag!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tack Åsa! Jag är allt mindre angelägen om att inte ha ogräs, nör jag började med trädgårdsintresset var jag nästan fanatisk, nu är det inte så noga längre. Särskilt blommande ogräs, det får bina njuta av innan jag tar bort det. Låter som ni har det väldigt vackert i er trädgård med alla olika detaljer. Förstår absolut att ni pausar i matlagningen när ni har badgäster. Kul du uppskattar trädgårdsfredag!

 13. Profilbild för Marianne

  Det är ju katternas natur att jaga och hålla ner antalet fåglar, möss och annat. En av mina katter hade ett skafferi under altanen, jag blev inte glad, men det är så det ska vara i naturen.
  Yuccapalmen blommar för fullt, jag hade en i kruka hemma och blev jätteförvånad när den började blomma, det blev mina vänner också.
  Ha en fin fredagskväll,
  Kram

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Visst är det så, men det gör samtidigt lite ont i mig när jag ser henne så enkelt ta dem när de är törstiga. Vad kul att du fick Yukkapalmen att blomma i Sverige, första gången jag hört talas om det! Detsamma, kram

 14. Profilbild för ibod11 - Ingrid

  Det är så häftigt att de växter vi har i små krukor här växer som stora buskar eller träd hos er och i andra länder söderut. Jag har aldrig ens tänkt att en yuccapalm får blommor och så får jag se dessa pampiga blommor här. Fågelbaden är fina i sig och det är nog som du tror, att fler fåglar klarar sig än hamnar i Sombris klor. Växterna är inte bara fina, en del har festliga namn också. Kökssjöborrekaktus, vem kommer egentligen på sådana namn. Men den är väldigt dekorativ och vad kul att den trivs så bra 😀
  Kram

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja verkligen! Benjaminfikus är stora träd här 🙂 Jag undrar också hur och vem en kan komma på ett sånt namn! Kram

 15. Profilbild för Anki
  Anki

  Du har så mycket fint i din trädgård … och vatten till småfåglarna känns välkomnande 🙂
  Vackra blommor på yuccapalmen!
  Ha en fin fredagskväll!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tack! Vi gillar att kolla in fåglarna och här är så torrt så det är vatten som gäller om en vill hjälpa dem. Mat har de i och med alla insekter året om. Skulle lyxa till det med äpplen till dem i julas, men de rörde inte dem 🙂

 16. Profilbild för Channal

  Hej Anna! Just det, det är ju fredag idag. Ja, jag blir väldigt dagvill när jag är långledig. Det känns som fredag hela veckan. Fint i din trädgård. Yuccapalm hade väl alla i sitt vardagsrum på 80-90-talet. Jag har aldrig sett den blomma, vackert! Så fint med fågelbad och lysande lila blommor. Spännande med pumpan… kul att den växer så det knakar. Zucchini åt jag idag med aubergine. Så GOTT!

  KRAMAR Anna

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Lätt att bli dagvill verkligen. Jag tror också vi var många som hade yukkapalmen i vardagsrummet då. Och blomma gjorde i alla fall inte min. Ja pumpan, eller zucchini som det egentligen verkar vara är gott. Kram

 17. Profilbild för Susjos

  Yuccapalmer känner jag igen från min ungdom 😉
  Så fina bilder från din trädgård, kökssjöborrekaktus var en spännande och väldigt fin växt!
  Här på landet matar vi småfåglarna, tyvärr kommer grannens katt och hälsar på med jämna mellanrum, och snart ska vi vara kattvakt åt två katter…
  Ha det fint!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja den kaktusen är så otroligt vacker och blommar flera gånger varje år, men blommorna dör efter 1-2 dagar. Ja, katterna tar fåglarna, så är det ju. Detsamma!

 18. Profilbild för Kraka

  Spännande växt den där tefatspumpan. Den ska gå att odla här också ser jag på google.

  Ha en bra och skön söndag!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Det ger en riklig skörd så definitivt en kul grönsak att ha i trädgårdslandet. Detsamma!

 19. Profilbild för Äventyret Framtiden

  Här har inte yuccapalmen börjat blomma ännu men snart snart…
  Du ser för härlig ut i headern. Jag blir glad av att se dig där..
  Kram till dig Anna!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   De är så fräcka blommorna, den andra stängeln blommar nu. Tack, kram!

 20. Profilbild för Anni

  Det där med pumpa och zucchini är inte så lätt. Antar att det betyder att de är väldigt nära släkt? Dina tefat är i alla fall väldigt vackra! Hoppas att de är goda också, inte sjutton spelar det så stor roll om de är 7 eller tio cm, mer än att det blir ännu mer att äta 😉

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   UFO-pumporna är jättegoda, bättre än vanlig zucchini tycker vi båda två. De blir lite mjukare inuti om de är 10cm, så det är bättre att ta dem lite tidigare så de är spänstigare.

Senaste inläggen

Vädret

Ourique, PT
36°
Soligt
06:3020:48 WEST
TorFreLörSönMån
34°C / 17°C
34°C / 17°C
34°C / 16°C
35°C / 19°C
36°C / 19°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.