undantagstillstånd portugal

Undantags­tillstånd råder nu här i Portugal

I går kväll bestämdes undantags­tillstånd här i Portugal vilket trädde ikraft vid midnatt i natt och kommer att pågå i 15 dagar. Minst. Det är en lång lista på åtgärder som ingår i det beslutet.

Det är första gången i vårt liv vi upplever något sånt här. Vi är fortfarande inte oroliga, inte för själva viruset. Men vad det gör med människor och företag känns ogreppbart. Självklart tänker vi på barn, föräldrar och vänner. Men också på andra företagare och entreprenörer som inte har en susning om hur detta påverkar deras liv framöver. Uppsägningar och börsen som fallit som ett korthus är effekter som drabbar många av oss.

Vad innebär undantagstillståndet för oss?

Om vi hade velat köra hem så ska det tydligen vara görbart. Men vi vill inte det. Vi tror att vi minimerar spridningsrisken om vi stannar här. Vi har redan hållit ett socialt avstånd i närmare tre veckor, inte för att vi varit sjuka utan för att det känns som det enda rätta att göra. Och vi kommer alltså fortsätta med det åtminstone tills Portugals undantagstillstånd dras tillbaka. Vi är friska och mår bra. Vi stannar hellre i detta klimatet och kan vara utomhus mycket än att sitta instängda i FrankieBoy i Sverige. Så om vi inte blir utkastade från ställplatsen eller Portugal så stannar vi.

Vi kan inte lämna vårt hem för annat än att handla mat, på grund av undantagstillståndet. I vårt fall är hemmet nu en stor yta inhägnad av en mur. Vi har alltså inte bara FrankieBoy att vistas i, utan hela denna ställplatsen som ingen utomstående kommer in i. Vi delar ställplatsen med sju andra husbilar.

Kö till Continente häromdagen. En del har munskydd och handskar, en del håller avståndet, andra inte.

Affärerna har speciella tider då vi kan gå och handla mat, där finns det också tydliga regler för hur en ska förhålla sig till varandra. Det finns gott om mat i hyllorna och kön utanför är inte alltför lång.

Här är Portugals regerings förklaring av undantagstillståndet, på portugisiska. Öppna i Chrome och översätt sidan där.

Vad gör vi hela dagarna?

Vi umgås med våra vänner som bor på denna ställplatsen också. Vi jobbar, kollar film och läser böcker. Men vi har lite planer på annat som vi kan sysselsätta oss med under tiden vi är instängda här i vår lilla bunker. Det kommer vi så klart berätta mer om framöver!

Har du något tips på vad vi kan hitta på utomhus så får du gärna berätta för oss! Vi är fyra vuxna och en liten vovve som behöver stimulans.

Vi är väldigt tacksamma för att vi är friska och att vi kan fortsätta vårt liv i frihet. En annorlunda frihet, men likaväl fria att ta nya beslut varje dag.

Ta hand om varandra!

Edit: 21 mars läste vi att sveriges utrikesminister ger rådet att stanna kvar där en befinner sig.

Bilden är från klipporna närmast ställplatsen. Vi ser inte havet, men vi hör vågorna slå emot dessa klippor om vinden ligger på rätt.

/Anna & Roger

Publicerat:

i:

23 svar till ”Undantags­tillstånd råder nu här i Portugal”

 1. Profilbild för Ove Lundqvist
  Ove Lundqvist

  Hej
  Vi spelar kort när vi umgås med fler än oss själva, kille (speciella kort) fyrmansvist, plump, ginrumy, är vad jag kan komma på.

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Vi har lite spel och kortlekar, så det kommer vi spela. Plump älskar vi! Kanske ska passa på att lära oss ginrummy. Tack!

 2. Profilbild för Maria
  Maria

  hoppa hage, måla bilder på asfalten med vatten, skriva/rita historier, dvs en börjar, viker bort det mesta och nästa fortsätter utan att veta hur början ser ut,

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Tack! Hoppa hage pratade vi om igår. Vi får lägga ut något som skapar rutorna, för kritor har vi inga. Vi får helt enkelt vara kreativa och hitta lösningar!

 3. Profilbild för Lena

  Lyllos er, som kan umgås med era vänner i alla fall! Här på campingen i Benidorm får vi inte lämna vår pitch om vi inte ska till servicehuset eller handla. Vi har fått skriva på ett papper att vi stannar på egen risk och att vi inte samlas hos grannarna. Vi får bara vara högst fem personer i servicehuset åt gången. Trist som attan!

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Ja vi är verkligen glada för vännerna som är här. Och att vi har denna stora plats att röra oss på. Att inte få lämna pitchen känns verkligen hårt. Överväger ni att vända hemåt?

   1. Profilbild för Lena

    Nej, vi stannar här tills läget lugnat ner sig. ????

 4. Profilbild för Eva

  Skönt att ni känner er trygga i er lilla värld. ????????

  På nätet finns det gott om olika frågesporter och quiz man kan göra enskilt eller i grupp. Vill man röra på sig mer finns det även massor av olika, festliga femkamper. Vi brukar, typ varje gång vi ses ett gäng, ha en enkel musicquiz där en väljer låtar från olika musiklistor och de andra svarar blixtsnabbt. Det blir lätt lite bullrigt med mycket skratt.

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Ja vi har en egen liten fysiskt värld, men tack vare internet får vi en syn i allas världar, det känns också tryggt. Tack för tips om quiz! Cirkelträning tänkte vi göra någon dag också.

 5. Profilbild för Kors och Tvärs

  Att hålla sig på avstånd från folk tror jag är det enda rätta. Skönt att ni står där ni står och att vädret är fint ☀️ Då har ni ju tid på er att mickla med myggdörren ????

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Ja det är nog både det enklaste och det mest rätta, det tror jag med. Nej, myggdörren tar vi inte ner igen, så kul var det inte 😀

 6. Profilbild för Steinar
  Steinar

  Jag önskar er allt gott i denna helt ofattbar situation,
  och så braaa att ni är några till i ”bunkern”!!
  Kram o hej från mej❣️

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Tack Steinar! Vi har det bra trots allt.

 7. Profilbild för Anette Carlgren
  Anette Carlgren

  Om ni har ritpapper o pennor kan ni skissa allt. Efter ett tag blir ni nog duktiga. Vi gav upp Spanien i söndags o är på väg hem. Tråkigt men känns bra nu. Har 60 mil kvar till Danmark. Får se om vi blir insläppta. Hade problem att komma in i Tyskland. Ha det så bra ni kan.

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Rita är roligt, men jag använder faktiskt en app där jag färglägger. Gillar det! Hoppas alla gränser släpper igenom er, som de ska, och att ni kommer hem och kan hålla er karantän i hemmamiljö.

 8. Profilbild för bmlarsreseblogg

  Det är bara att gilla läget och se tiden an! Vi hoppas verkligen på vår flygbiljett med SAS på tisdag.
  Kortlek och sällskapsspel gör att några timmar försvinner fort och så försöker vi röra på oss trots vårt begränsade område.

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Ja vi gillar läget och försöker göra det bästa av situationen. Håller tummarna för att ert flyg går som det ska på tisdag!

 9. Profilbild för Monika Fransson
  Monika Fransson

  Har följt er under en tid. Jag gillar er livsstil. Ni har en otrolig fin blogg, lättnavigerad, lättläst text och toppenfina bilder. Ni har en härlig syn på livet och ett härligt mindset till livet. Ni är otroligt generösa och delar med er av mycket. Tack för för att ni dela med er av er!

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Varmaste tack för de fina och stärkande orden Monika! Glad att du hänger med oss här 😀

 10. Profilbild för BME
  BME

  Till Er och alla ( vi) andra som sitter isolerade. Fri eller ofrivilligt

  Bara för att skingra tankarna kan man tex: Skriva en bok ” ansiktsbok”.kanske.
  Är man husbilsåkare kan man skriv om : Vad vilket är viktigast att tänka på när man reser. Vad skall man undvika. Vilket är Bästa- sämsta, finaste- värsta, farligaste, intressantaste osv.

  Kanske inte blir någon riktig bok men rolig/intressant för fam./ släkt o vänner att läsa.

  Man kan skriva sina memoare eller klura på framtiden. Skriva en dikt.
  Under tiden man hoppar rep/hage fantiserar man ihop en gonattsaga till barbarnen.
  (Sänd skype eller nätet) .
  Kan man inte hitta på något annat stå på ”huvet”. Det avleder tankarna det också.

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Tack för tipsen!

 11. Profilbild för Kjell Åberg
  Kjell Åberg

  Tack för allt ni delar med er av. Problemen är lika stora i Italien där vi har släktingar och svårigheterna att få röra sig. Vår situation här i Byske Västerbotten är annorlunda. I dag lördag så var det lite minusgrader på morgonen men med solens hjälp så stiger temperaturen raskt till plus så då passar vi på och tar en fin promenad på skarsnön innan den mjuknar och i ryggsäcken så hade vi med oss kaffe smörgåsar och frukt. Satt och gosade oss i solen och det stilla vattnet i Bottenviken och blir synade av en säl som väntar på laxvandringen uppför Byskeälven. Denna tid på vårvintern är helt fantastisk med vårens alla nykomlingar. Taljoxens vårsång sångsvanarna som kommer till sina häckningsplatser och tranorna börjar snart dansa på ängsmarkerna och dagarna som blir längre och snart ljust 24 timmar om dygnet. Välkomna hemåt.

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Tack Kjell för den underbara beskrivningen av er dag! Ja de ljusa dagarna är fantastiska i Sverige, det är något vi gärna kommer hem till så småningom.

Senaste inläggen

Vädret

Ourique, PT
25°
Soligt
06:1020:56 WEST
MånTisOnsTorFre
28°C / 17°C
24°C / 14°C
22°C / 13°C
25°C / 12°C
31°C / 15°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.