Att jobba mindre och leva enklare. Är det den nya sortens lyx?

Eller är det att köpa märkesväskor & resa i första klass? Eller är det att bo en natt eller för alltid i en miljö som bilden? Vad är lyx för dig?

Vad är lyx egentligen?

I SAOB står det så här:

1) yppighet l. överdåd i sätt att leva l. uppträda, i förbrukning av varor o. d.; levnadssätt som utmärker sig genom överflöd, slöseri, överdrivet stor bekvämlighet, överflödiga (o. förfinade) njutningar o. d.; ståt, prakt

2) konkretare, om ngt som är överdrivet dyrbart l. elegant l. om sådant som icke är nödvändigt för en normal levnadsstandard l. behövligt för det avsedda ändamålet; särsk. i fråga om heminredning, moderna bekvämligheter, prydnadsföremål, ekiperingsdetaljer

Modernare sätt att se på lyx

Texten ovan är skriven 1947. Det är 70 år sen. Nog ser lyx annorlunda ut idag? Eller? Det tycker i alla fall jag!

Välja bort normen

I ovan beskrivning av lyx hänvisas till ”normal levnadsstandard”, vad är det? Lyxen att kunna och våga välja bort normen. Att göra okonventionella livsval. Att förändra. Helt utanför det som förväntas. Av normen. Heja säger jag! Det tycker jag är lyx. Också.

Äga sin egen tid

Att kunna välja vad man ska göra med sin tid. Att inte vara låst till fasta jobbtider t.ex. Eller att ha hittat ett sätt att förvalta sin tid som lämnar utrymme för mängder av egna val utan stress. Det tycker jag är lyx. Också. Sofia bloggade om tid igår.

Upplevelser

Prylar och lulllull har mindre värde. För mig i alla fall. Att välja upplevelser som förgyller livet. Det tycker jag är lyx. Också.

Inte svart eller vitt

Men visst tycker jag det är härligt att bo på ett urlyxigt hotell och njuta av allt överdåd emellanåt. Men det ena behöver inte utesluta det andra.

Sen kan ju en kombination av svindyra hotellnätter i ett tält vara nåt också. Såg på TV4 imorse om tält i antarktis som kostar skjortan att bo i! Läs mer om White Desert om du är nyfiken på det.

Den här kvinnan har gjort sina egna val i över 30 år (filmen har några år på nacken) – det är lyx. Också.

Vad är lyx för dig?