Vad är lyx?

Vad är lyx i vår moderna tid?

Att jobba mindre och leva enklare. Är det den nya sortens lyx?

Eller är det att köpa märkesväskor & resa i första klass? Eller är det att bo en natt eller för alltid i en miljö som bilden? Vad är lyx för dig?

Vad är lyx egentligen?

I SAOB står det så här:

1) yppighet l. överdåd i sätt att leva l. uppträda, i förbrukning av varor o. d.; levnadssätt som utmärker sig genom överflöd, slöseri, överdrivet stor bekvämlighet, överflödiga (o. förfinade) njutningar o. d.; ståt, prakt

2) konkretare, om ngt som är överdrivet dyrbart l. elegant l. om sådant som icke är nödvändigt för en normal levnadsstandard l. behövligt för det avsedda ändamålet; särsk. i fråga om heminredning, moderna bekvämligheter, prydnadsföremål, ekiperingsdetaljer

Modernare sätt att se på lyx

Texten ovan är skriven 1947. Det är 70 år sen. Nog ser lyx annorlunda ut idag? Eller? Det tycker i alla fall jag!

Välja bort normen

I ovan beskrivning av lyx hänvisas till ”normal levnadsstandard”, vad är det? Lyxen att kunna och våga välja bort normen. Att göra okonventionella livsval. Att förändra. Helt utanför det som förväntas. Av normen. Heja säger jag! Det tycker jag är lyx. Också.

Äga sin egen tid

Att kunna välja vad man ska göra med sin tid. Att inte vara låst till fasta jobbtider t.ex. Eller att ha hittat ett sätt att förvalta sin tid som lämnar utrymme för mängder av egna val utan stress. Det tycker jag är lyx. Också. Sofia bloggade om tid igår.

Upplevelser

Prylar och lulllull har mindre värde. För mig i alla fall. Att välja upplevelser som förgyller livet. Det tycker jag är lyx. Också.

Inte svart eller vitt

Men visst tycker jag det är härligt att bo på ett urlyxigt hotell och njuta av allt överdåd emellanåt. Men det ena behöver inte utesluta det andra.

Sen kan ju en kombination av svindyra hotellnätter i ett tält vara nåt också. Såg på TV4 imorse om tält i antarktis som kostar skjortan att bo i! Läs mer om White Desert om du är nyfiken på det.

Den här kvinnan har gjort sina egna val i över 30 år (filmen har några år på nacken) – det är lyx. Också.

https://vimeo.com/109995031

Vad är lyx för dig?

 

Publicerat:

i:

8 svar till ”Vad är lyx i vår moderna tid?”

 1. Profilbild för Åsa

  Härlig film! Ibland vill man ha det så!
  För mig är det lyx att ha en riktigt skön säng att krypa ner i; vatten att bada i och dricka; ett hem; fred och frihet. Framför allt att ha någon att älska; att älskas och hälsan.

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Då är du ense med mig om att definitionen bör skrivas om 🙂

 2. Profilbild för Helena Roth

  ”What more do you need?” – härlig slutkläm i filmen.

  Och mmm, onekligen är det en definition som tarvar omskrivning. Eller att hitta en definition som är tillräckligt förklarande utan att var så specifik, för vad lyx är, är ju i hög utsträckning både något som är väldigt personligt, och samtidigt säkert väldigt tidsbundet.

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Ja det är personligt. Nu. Men det var nog inte det tidigare, tänker jag..

 3. Profilbild för Ingela

  Åh, vilket bra inlägg! Lyx för mig är att få äga min egen tid, göra vad jag vill när jag vill. Bland det bästa jag vet är att stiga upp tidigt på morgonen, skriva dagbok, dricka te och ägna mig åt inre tänkande.

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Åh tack Ingela! Det låter som en riktigt lyxig morgon. Tid för dig.

 4. Profilbild för Sofia // Hildas.se

  Vilket intressant inlägg Anna! Det här är helt klart något att fundera på och att det behöver omdefinieras känns självklart.
  Jag ser det som ett högst subjektivt begrepp. Lyx för mig personligen är inte så starkt förknippat med pengar. Jag tycker att jag lever ett väldigt lyxigt liv, men jag gör knappt av med några pengar. Jag tycker att lyx är att ha ynnesten att kunna göra vad man vill – oavsett belopp. Att kunna spendera min tid som jag vill är den högsta formen av lyx.

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Tack! Ja jag tror många känner numera att lyx inte är kopplat med pengar. Jag tycker det är en känsla som kan komma till mig när jag ligger i en skön säng, omges av mycket blommor, känner mig uppassad (ja jag gillar det ibland.. ) eller precis som du säger att kunna göra vad jag vill, som är den absolut starkaste känslan av lyx.

Senaste inläggen

Vädret

Ourique, PT
23°
Molnigt
06:5120:12 WEST
LörSönMånTisOns
23°C / 12°C
24°C / 12°C
25°C / 9°C
25°C / 8°C
25°C / 9°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.