Vad kostar det att bo i Portugal

Vad kostar det att bo i Portugal?

Den frågan är ju omöjlig att ge ett generellt svar på. Men vi kan ju berätta vad det kostar oss att bo i vårt hus här i Portugal.

Oftast är det ju boendekostnaden och maten som är de största utgifterna i ett hushåll. Hos oss är det väldigt tydligt matkontot som är det största. Denna sammanställning gäller för perioden februari till september 2021.

Våra förutsättningar

Förutsättningarna varierar enormt, så därför vill jag börja med att förtydliga vilka förutsättningar vi har.

Vi är två personer utan husdjur som bor i ett Alentejohus (byggt för varma somrar) på 70 kvm på landsbygden i Ourique kommun. Elen kommer via stolpe och drickbart vatten från kommunen. Element är installerade i huset men vi har inte använt dem än. De värms upp av en luft-värmepump. Vatten till disk och dusch värms upp av en solfångare på taket. Vi har inga lån.

Läget av vårt hus gör att vi behöver en bil, vi har valt att leasa en bil den första tiden. Inköp av bil är dyrt, även begagnade bilar är dyra.

Jag är vegetarian, Roger äter kött ibland och väljer då alltid finare köttbitar. Handlar en hel del glutenfria varor såsom spagetti, skorpbröd, kex, wraps till exempel och det är mycket dyrare än vanliga produkter med t ex. vete i. Båda älskar ost.

Väljer ekologiskt på alla kemtekniska produkter och på mat där möjligheten finns.

Vi odlar en hel del, men är långt ifrån självförsörjande. Men vi strävar mot att ha mer och mer egenodlat på tallriken varje gång vi äter. Vi äter ute sällan, men det händer.

Egenodlad aubergine fylld med halloumi och köpetomater.

Månadskostnader

Nedan följer en redovisning av vad det kostar att bo i Portugal för oss, med våra förutsättningar.

El

Vi har fått avläst elen en gång och då blev det helt plötsligt gratis en månad för vi hade betalat in mer än vi nyttjat. Men de sänkte inte uppskattade förbrukningen för det. Vi lär väl nyttja mer i vinter så det kanske jämnar ut sig. Å andra sidan körs maskiner av. alla de slag när vi renoverar. Våra elräkningar är på €35,- per månad.

Vatten

De har inte läst av vattenmätaren någon gång. Jag har försökt tyda siffrorna men jag har inte full koll då räkningarnas brytdatum varierar och alltid ligger en bit bakåt i tiden. Men jag misstänker vi betalat för lite för vatten, då vi vattnar en hel del och att det går åt vatten till allt cementbyggande. Våra vattenräkningar är på ca €25,- per månad.

Gasol

Vår spis och vår grill drivs av gasol. Vi har därmed två P11:or som vi fyller upp emellanåt. Gasol kostar oss max €5,- per månad

Försäkringar

Vi har valt att endast ha en hemförsäkring, den täcker €135 000,-. Den kostar €190,- per år så €16,- per månad ungefär. Vårt resonemang kring sjukvårdsförsäkring – något vi alltså inte tecknat.

Digitalt

Vi har ingen TV, men vi betalar för satellit-TV och 40mbit mobilt internet via Meo. Det ingick TV vare sig ville ha det eller inte. Hoppas på fiber i framtiden, finns i byn, men inte i vår lilla dal. Fast vi klarar oss väldigt bra som det är. €35,-/månad

Ett portugisiskt mobilabonnemang har vi för samtal inom Portugal. Främst för att folk inte svarar om en ringer från ett utländskt nummer. €14,-/månad

För att kunna se Formel 1 med svenska kommentatorer så har vi ViaPlay under säsongen. €45,-/månad (450,- SEK)

Netflix använder vi och betalar ca €13,-/månad. (129,- SEK)

Allt digitalt kostar oss €107,- per månad

Personbil

Leasingen för vår Opel Astra är €239,- per månad

Bensinförbrukningen varierar oerhört. Den drar ca 0,55 liter milen och bensinpriset är just nu €1,79 per liter. Vi tankar i genomsnitt för ca €100,- per månad.

Vägtullar nyttjar vi när syftet är att transportera oss till en plats. Till exempel till IKEA. Vi tjänar ungefär 60 minuter tur och retur till Loulé om vi använder betalväg istället. Det kostar oss €12,- fram och tillbaka, men vi värdesätter vår tid till mer än det. I genomsnitt betalar vi €15,- per månad för vägtullar av olika slag.

Mataffärer & restauranger

Allt vi handlar i mataffärer, på restauranger och caféer är sammanslaget här. Det är vin, kemtekniskt, pizzor, uteluncher, toalettpapper etc. Denna siffran är högre än vad vi egentligen vill, men samtidigt så är mat något vi alltid har låtit kosta. För vi älskar mat, vill inte kompromissa med kvalitet och vi tycker om att bunkra. Vi har knökfull frys och skafferilådor. Snittet blir att vi har handlat mat etc. sedan vi flyttade in i huset för €470,- per månad.

Kläder

Vi köper väldigt lite kläder. Bara det vi absolut behöver. T.ex nya T-shirtar och ett par skor. En ny handväska är med i den här summan också. Snittet blir €31,- per månad för kläder och skor.

Kroppsvård

I den här kategorin hamnar tandläkare, myggmedel, allergimedicin, värktabletter, ögondroppar etc. Det blir €27,- per månad i snitt.

Övrigt

Här hamnar fröer, myrdödarmedel, digitala kurser, nytt pass för Roger, böcker och andra utgifter som inte passar in under de övriga rubrikerna. Övriga summan varierar ganska mycket men utslaget sedan vi flyttade hit har det blivit i snitt €36,- per månad

Vad kostar det att bo i Portugal?

För oss kostar det €1106,- per månad att bo i Portugal, här i vårt hus. Alltså € 553,- per person. Utöver detta tillkommer renoveringar och sånt vi köper till huset, för det räknar vi inte in i den rörliga kalkylen för månadsutgifter.

Hoppas denna lilla redovisning kan hjälpa dig med din kalkyl om du funderar på att flytta till Portugal. Jag gör en ny om 6-12 månader för att se hur siffrorna förändras när vi bott här längre.

-> Här kan du läsa vad vårt hus kostade.

-> Här kan du se förteckning över alla projekt vi gjort och gör, inklusive länkar till beskrivande inlägg med kostnader.

Under taggen ”Levnadskostnader” få hittar du inlägg med mer aktuella uppgifter.

Publicerat:

i:

10 svar till ”Vad kostar det att bo i Portugal?”

 1. Profilbild för Carolyn johnsen
  Carolyn johnsen

  Väldigt bra information

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tack, hoppas den hjälper någon som vill flytta hit.

 2. Profilbild för Mikael
  Mikael

  Ang. Formel 1 abonnemang kostar detta mindre än 900:- sek per år via Formula1.com, m.a.o. ca två månader av via Viasat tycket att det skall kosta…
  Går via lina och språket är engelska eller annat (ej sv).

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Vi vet att det finns flera billigare alternativ. Detta är ett aktivt val att se på Viasat.

 3. Profilbild för Åsa

  Intressant! Jag skrev en liknande sammanställning för ett tag sedan. och ett inlägg där jag jämförde matkostnader

  Min poäng var väl att med tanke på att folk tjänar så himla lite här är det förvånansvärt dyrt.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja det är många som har svårt att få ihop ekonomin här. Vi tycker dock mycket är billigare. Kan det vara skillnad mellan regioner oxå kanske? Ser att jag glömt fastighetsskatten men den har vi inte betalat än så vet inte exakt vad den blir. Ditt inlägg är 5 år gammalt, vore kul att se hur det ser ut för er nu.

 4. Profilbild för Ove Lundqvist
  Ove Lundqvist

  Tack för info det jag funderade på är elräkningen då vi betalar dels nätavgift (nätägare är inte valbar) dels förbrukning som är valbar, du skrev enbart förbrukning antar jag eller?

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Nej jag skrev komplett elkostnad 🙂

   1. Profilbild för Ove Lundqvist
    Ove Lundqvist

    Okej då får en anta att el är billigare än i Sverige ????

Vädret

Ourique, PT
22°
Växlande molnighet
06:1620:42 WEST
FreLörSönMånTis
30°C / 9°C
29°C / 13°C
29°C / 10°C
29°C / 12°C
32°C / 14°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.