soluppgång

Det är ljusare och svalare inne nu

Fortfarande över 30 grader ute på dagarna men inne har både ljus och temperatur förändrats nu när hösten är här.

Den största anledningen till det är solens upp- och nergång eftersom våra fönster vätter mot just öst och väst. Vi trodde ju inte vi skulle behöva luckorna när vi bytte fönstren, men jo, de behövs absolut!

På sommaren

När det är sommar stänger vi våra fönsterluckor på balkongen (mot öster) redan på kvällen för att solens strålar inte ska lysa in på oss i sängen för tidigt på morgonen och för att inte få in den värmen som solen då ger. Vi öppnar luckorna vid 12-tiden mot öster, då når solen inte in genom fönstren längre.

Åt väster stänger vi luckorna vid 17-tiden då den heta eftermiddagssolen börjar leta sig in genom de fönstren. De är stängda hela natten för att det inte ska gå att se om fönstren står öppna på vid gavel (vilket de ju ofta gör på natten på sommaren). Fönsterluckorna öppnas sedan direkt på morgonen igen när vi gått upp.

Det betyder att alla fönsterluckor är öppna för att släppa in ljuset i huset endast under 5 timmar på sommaren. Och att ljuset bara kommer från ett håll på morgonen och eftermiddagen.

Temperaturen inne har som mest varit 30 grader i sommar, men oftast har det varit 27-28 grader på eftermiddagen. Därför är det viktigt att kunna öppna fönstren mycket på natten för att få in den svalare nattluften.

Nu på hösten

Just nu går solen upp 7:40 i öster och så går den ner vid 19.00 i väster. Det gör att vi inte behöver stänga fönsterluckorna mot öster redan på kvällen då det inte gör något om solen väcker oss, om vi nu skulle sova ända till soluppgången.

När vi äter frukost får solen gärna värma mina bara ben!

Och luckorna åt väster behöver fortfarande stängas på eftermiddagen då solen är som varmast då, men vi kan öppna dem igen redan på kvällen när solen gått ner. Vi har inte heller fönstren åt det hållet öppet på vid gavel längre, det räcker gott med ventilationsläge.

Detta gör att ljuset släpps in i huset från båda håll nästan hela dagen, det är bara 2-3 timmar på eftermiddagen som vi har stängda luckor åt väster. Och ju tidigare solen går ner desto tidigare kan vi öppna luckorna. När det senare blir kyligare väder kan vi ha alla luckorna öppna hela tiden!

Nu blir det inte varmare än 25 grader inne, så fläkten behövs ytterst sällan. På morgonen kan det vara 21 grader när vi vaknar.

Mer njutning

Jag som älskar ljus njuter extra mycket nu. Det är varmt och skönt ute och när jag går in är det öppet, ljust och svalt. Dessutom ser jag ut i trädgården och den härliga vyn vi har på baksidan. Att inte bli begränsad i utsikt är viktigt för mig. Kanske det behöver byggas ett litet tak över verandan för att slippa stänga fönsterluckorna på kvällen åt väster. Men samtidigt blir det alltid mörkare inne då..

Att dessutom kunna se både solens upp- och nedgång varje dag, från soffan, diskbänken (vid disken) eller sängen, ja det är verkligen inte fy skam. Översta bilden är onsdagens soluppgång.

Har alltid gillat hösten mest, och det gör jag fortfarande!

Publicerat:

i:

,

2 svar till ”Det är ljusare och svalare inne nu”

 1. Profilbild för Lena
  Lena

  Låter helt underbart med värme och sol ☀️
  Här regnar det I sidledes och blåser☔men jag älskar hösten ändå. Vi lever ju i kappsäck halva året, ja gott och väl. Så nu är det skönt att krypa upp i soffan ????????
  Men det låter ju alldeles alldeles underbart det du skriver om om solens upp och nedgång och fönsterlucker som öppnas och stängs????

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Hösten är en fin årstid även i Sverige. Men skönt att slippa regnet på tvären. Ja ljuset är viktigt för mig, så glad att det är mer av den varan även inne nu.

Senaste inläggen

Vädret

Ourique, PT
23°
Molnigt
06:5120:12 WEST
LörSönMånTisOns
23°C / 12°C
24°C / 12°C
25°C / 9°C
25°C / 8°C
25°C / 9°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.