gratisbilder

Välja rätt gratisbilder till inläggen!

Det är inte lätt att välja rätt gratisbilder till inläggen på en blogg eller till företagsnyheter, särskilt om en inte har egna bilder eller en satt bildpolicy att följa. Hur kan en tänka för att gratisbilderna en laddar hem ska vara rätt för ändamålet?

Allt fler, även jag, använder gratisbilder från ex. Pixabay eller Kaboompix. De bilderna är lättillgängliga, snygga och en kan nästan alltid hitta något som fungerar bra med det en skrivit. När något är lättillgängligt brukar det vara bra att fundera en vända till, har jag lärt mig. Här några enkla tips på frågor att ställa sig, om en vill.

Vad jag ibland gör är att jag letar bild bland många olika bildbanker – men sedan istället blir inspirerad till en bild och så gör jag den själv. Som jag gjort till det här inlägget t.ex.

Vad föreställer bilden?

Stämmer miljön? Är landet där fotot är taget rätt? Ibland kanske det inte spelar någon roll. Men om man t.ex. vill ha en bild på en husbil så är det inte husbilar i USA jag vill ha, för de har en helt annan look än den vi köpt. Man hade direkt sett att det inte var en svensk bil och då funkar de inte för min blogg i alla fall. Även om jag inte vill vilseleda (skriver alltid när bilderna är från en bildbank) så vill jag ju ändå inte ge fel associationer.

Vem föreställer bilden?

Om jag har en bild med en person på kan det spelar roll hur personen ser ut. Om jag t.ex skriver om en barnapp till telefonen är det tokigt tycker jag att visa en bild på rynkiga händer som håller i en telefon.

Generellt använder jag aldrig bilder på män, om inte inlägget specifikt handlar om män. Jag är en kvinna och jag vill lyfta kvinnor. Jag vill välja bilder som visar olika utseenden. Vi matas generellt av normativa bilder och kan jag hitta bilder på vanliga personer så väljer jag alltid det. Så tänker jag.

Kan jag tweaka bilden?

Får jag ändra bilden enligt gällande licens? På pixabays bilder får du det enligt deras CC licens. Kanske det räcker med att spegelvända den för att göra den lite annorlunda. Eller göra den svart/vit? Dra i reglagen för mättnad eller andra justeringar kan göra bilden mer din.

Licenser för gratisbilder

Vilken licens som gäller för just den bilden du hämtat måste du själv läsa dig till. Det är olika för alla bildbanker. Nya bildbanker tillkommer hela tiden, det är alltid viktigt att veta hur du har rätt att använda bilden.

Plocka aldrig bilder från en Googlesökning! Gå till rätt sajt, läs på och ladda hem gratisbilder.

Publicerat:

i:

16 svar till ”Välja rätt gratisbilder till inläggen!”

 1. Profilbild för Nathalie Sjögren

  Kaboompix kände jag inte till, tack för tipset.

  1. Profilbild för webbtanten
   webbtanten

   Vassego! Finns många fler, kanske dags att göra ett inlägg med tips på gratisbilder.

 2. Profilbild för Ewaluvan

  Tack för bra tips! Använder mest egna bilder, men får väl erkänna att det hänt att jag slarvat ibland

  1. Profilbild för webbtanten
   webbtanten

   Tycker inte det är att slarva att använda gratisbilder 🙂

   1. Profilbild för Ewaluvan

    Med slarva menade jag att jag kanske inte använt ”justa” bilder, utan stulit dem ;-(

 3. Profilbild för Sandra Jönsson

  Tack för bra information om gratis bildlicenser. Jag är säker på att man många kommer ha stor nytta av din guide och skulle vilja ha ytterligare tips på hur man väljer icke-normativa bilder. Jag kämpar med att hitta ett representativt urval av bilder nästan dagligen, för precis som du vill jag spegla ”vanliga” människor.

  1. Profilbild för webbtanten
   webbtanten

   Vore roligt om någon har nytta av mina inlägg! Förstår att du får slita för att hitta rätt bilder.

 4. Profilbild för Sandra Jönsson

  Jag hade för övrigt heller aldrig hört talas om Kaboompix, så tack för tipset!

  1. Profilbild för webbtanten
   webbtanten

   Roligt! Jag ska göra ett inlägg med alla gratisbildbanker jag känner till.

 5. Profilbild för Helena Roth

  Själv använder jag egna bilder, och om jag inte har en bild jag tycker passar, eller jag inte lyckas ta en i stundens hetta, så blir det som oftast en bomdomatic.com-bild där jag lyfter fram ett ord eller en mening eller två från blogginlägget.

  Viktigt dock att lyfta fram creative commons och rättigheter, för de tillfällen jag faktiskt använder en bild jag själv inte tagit (händer inte på bloggen, men emellanåt om jag ska hålla en presentation eller två) så är jag noga med att arbeta ”juste” liksom!

  1. Profilbild för webbtanten
   webbtanten

   Försöker hitta ditt tips på bomdomatic – men hittar inget. Berätta gärna mer vad det är för tjänst. Ja arbeta juste är viktigt, det tycker jag också.

 6. Profilbild för Tess Mabon

  Tack för bra inlägg – och ser fram emot en lista på fler sajter.
  Själv har jag just nu ”snöat” in på Unsplash.com – och de får man INTE tweaka….och måste skriva var men ”lånat” den ifrån. Men gratisbilder är det likväl.
  Dina båda var helt nya för mig.

  Tror att Helenas tips är en app där man skapar en bild med sina ord som man vill lyfta fram.

  Och visst har vi väl tidigare pratat om carva.com och pixlr.com också? De finns ju som appar till iPad bägge och pixlr även till iPhone.

  1. Profilbild för webbtanten
   webbtanten

   Jag gillar oxå unsplash! Man får visst modifiera deras bilder.. ”More precisely, Unsplash grants you an irrevocable, nonexclusive copyright license to download, copy, modify, distribute, perform, and use photos from Unsplash for free, including for commercial purposes, without permission from or attributing the photographer or Unsplash. This license does not include the right to compile photos from Unsplash to replicate a similar or competing service.”

   Det kommer ett nytt inlägg på lördag med en lista på de 10 bästa sajterna 🙂

   pixlr och canva ser jag mer som bildredigeringsprogram än som bildbanker, men ja de är användbara!

 7. […] av bildbanker med gratisbilder är något nästan alla gör, mer eller mindre. Det är viktigt att använda rätt bilder, som jag skrivit om tidigare. Då skrev jag om motivet och hur en kan tänka vid val av motiv på […]

 8. Profilbild för Liw

  Intressanta tankar. Mycket att ta med sig av. Ju verkligare desto mer äkta helt klart! Jag gillar när en bild har en dubbelmening och kan vara lite rolig Bilder är viktigt!

  1. Profilbild för webbtanten
   webbtanten

   Kan man få dubbelmeningar och humor i bilden tycker jag också det är bäst. Bilder är ruskigt viktigt av flera anledningar tycker jag.

Vädret

Ourique, PT
21°
Mestadels molnigt
06:1020:56 WEST
TisOnsTorFreLör
23°C / 14°C
22°C / 14°C
24°C / 11°C
30°C / 13°C
34°C / 16°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.