bildbanker med gratisbilder

Bildbanker med gratisbilder – de 10 bästa

Bildbanker med gratisbilder finns det massor av. Flera av bankerna hämtar bilder från flera andra bildbanker och samlar ihop på en sajt. Jag gillar dock att gå till olika sajter beroende på vad mitt behov är. Här är mina 10 mest använda bildbanker!

Att använda sig av bildbanker med gratisbilder är något nästan alla gör, mer eller mindre. Det är viktigt att använda rätt bilder, som jag skrivit om tidigare. Då skrev jag om motivet och hur en kan tänka vid val av motiv på bilderna.

I detta inlägget får du tips på bildbanker med gratisbilder under licensen Creative Commons eller liknande. Även om man inte måste ge erkännande till bildbanken så brukar jag göra det. För jag vill mest använda egna bilder och när jag då ibland använder mig av bildbanksbilder vill jag säga det.

Vad innebär Creative Commons 1.0?

”Personen som associerat ett verk med Creative Commons 1.0 har dedikerat verket till public domain genom att avsäga sig sina rättigheter till verket i hela världen enligt upphovsrättslagstiftningen, inklusive alla relaterade och närstående rättigheter, så lågt lagen tillåter.”
Läs mer om Creative Commons ->

Du får kopiera, modifiera, distribuera och framföra verket, även i kommersiellt syfte, utan att fråga om lov.

Mina tips på bildbanker med gratisbilder

Här har du en lista med de bästa sajterna som erbjuder gratisbilder under Creative Commons eller liknande licens.

Pixabay

En bildbank med mängder av bilder som används flitigt av de flesta. Skaffa konto för att bl.a. kunna favorisera bilder.

Unsplash

Min favorit när det gäller bildbank för gratis bilder. De hänvisar inte till CC men man kan använda bilderna fritt. Läs deras licensregler.

Kaboompics

Bildbank med många fina bilder. Dock använder de inte CC rätt av. De har ett undantag vad gäller distribution, så läs noga deras licens under FAQ.

re:splashed

Högupplösta och fina bilder fria att använda till vad man vill och behöver. Licensen är inte angiven, men det står att de är fria att använda.

Gratisography

Annorlunda motiv blandat med mer traditionella motiv. Här kan man hitta riktiga guldkort när man letar efter lite mer unika bilder.

StockSnap

Skaffa ett konto för att kunna favorisera och själv bidra med bilder.

Magdeleine

Många av bilderna i denna bildbank har i mina ögon en dyster och ödslig känsla. Det är inte en stor bildbank, men eftersom bilderna är lite speciella tycker jag den passar utmärkt att använda i särskilda sammanhang.

Freerange Stock

Här finns även illustrationer. De använder en annan licens, men bilderna är fria att använda för både kommersiellt och privat bruk. Jag tycker inte bilderna har samma höga kvalitet här som i många andra bildbanker. Vilket kan passa utmärkt ibland.

Foodiesfeed

Underbara matbilder! En nischad bildbank, perfekt när man letar matbilder.

Nature Stock

En blandning av naturbilder, både vad gäller motiv och kvalitet. Finns många guldkorn här men också mycket solnedgångar…

Flickr-bilder under CC0

Man kan alltid gå till Flickr och hämta bilder som är publicerade under CC-licens. Det finns sajter som arbetar med Flickrs API och hämtar in bilderna åt dig så du inte behöver sortera själv. Här ett par sajter som erbjuder varianter av Flickr-bilderna.

TinEye Labs

En riktigt smart tjänst! De samlar bilder med CC från Flickr och sorterar dem i färg. Så man väljer färg i en färgskala och får fram bilder som ligger inom den. Man kan även sortera på etiketter när bilderna kommit fram i en viss färg. Många miljoner bilder i resultatet.

Foter

En sajt som också via API hämtar Flickr bilder som finns under licensen CC. Alltså hämtas bara bilderna in, ingen bedömning om ifall bilderna uppfyller något krav annat än licensen. På gott och ont tänker jag. Finns även som tillägg till WordPress tydligen, något jag inte provat.

Använder du några andra bildbanker för gratisbilder som inte finns med här? 

Photo by Matteo Vistocco on Unsplash

Publicerat:

i:

4 svar till ”Bildbanker med gratisbilder – de 10 bästa”

 1. Profilbild för Kristina

  Tack för tipsen. Detta inlägg ska jag komma ihåg och återvända till vid behov. Idagsläget fixar jag alltid mina egna illustrerationer. Tycker det går snabbare plus att jag får användning för mina bilder som annars fastnar i bildarkiv.

  1. Profilbild för webbtanten
   webbtanten

   Jag håller med, egna bilder är definitivt roligare att använda.

 2. Profilbild för Jennifer

  Väldigt bra och användbar lista!

  1. Profilbild för webbtanten
   webbtanten

   Tack!

Vädret

Ourique, PT
14°
Fair
06:1520:44 WEST
MånTisOnsTorFre
29°C / 10°C
33°C / 13°C
34°C / 14°C
34°C / 14°C
33°C / 14°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.