vardagen får ta tid

Vardagen får ta mycket tid

Det är en stor skillnad i hur vi lever vårt liv nu, mot tidigare. Den där vardagen som vi ville undvika då i vår tidigare livsstil, den älskar vi nu.

Att låta vardagen ta tid är fantastiskt. Att liksom ha fötterna på jorden hela tiden och känna vad som finns under trampdynorna. Det handlade nästan alltid om att fly vardagen förut, det kändes som något vi inte ville ha. Vi gjorde vad vi kunde för att avklara de vardagliga sysslorna på så kort tid som möjligt. Idag är det tvärtom, de får väldigt gärna ta tid.

Vardagen tar tid

Vad är skillnaderna och förändringarna mellan vardagen tidigare och nu.

Maten

Mat var något nödvändigt ont, som skulle gå snabbt och vara enkelt. Knappt behöva planeras, vara så enkelt så det bara var att slänga ihop. Många recept promotas idag som snabblagat, de fastnar inte hos mig längre.

Nu handlar det om att hitta goda recept på mat som vi vill prova. Hur lång tid de tar är ganska ointressant, möjligen att vi väljer bort recept där maten ska stå i ugn över en timme, särskilt när det är varmt ute. Vi äter upp all mat vi handlar, om det så innebär att vi får använda samma råvara tre dagar på raken. Det gör inget, snarare är det en rolig utmaning att skapa olika rätter av den. Det är också kul att planera handling och få ut så mycket mat som möjligt av de råvaror vi köper.

Att planera, handla och laga mat tar mer tid än nånsin i vårt liv. Igår lagade vi t. ex rödbetsbourguignon med stekta kantareller och potatismos till. Tog ca 2 timmar att tillaga och var helt okej.

Vatten & avlopp

Det tog ju ingen tid alls att hantera vatten & avlopp i tidigare livet. Vatten finns i kranen, både varmt och kallt. Avloppet är inte heller något vi behövde engagera oss i, möjligen rensa en golvbrunn emellanåt.

Nu ska det planeras, tömmas och fyllas. Toalettkassetterna ska sköljas och gärna rengöras ordentligt emellanåt. Ska varmvattnet vara på eller inte, det behöver planeras när det ska duschas. Finns vatten så det räcker eller behöver vi flytta oss till en plats där vi kan fylla vatten?

Och som du ser på översta bilden så får det även ta tid att reda ut håret när det blivit tvättat.

Rörelse

Vi planerade in vår rörelse förr, en timme här och en timme där. Tidigt upp på morgonen för att gå till gymmet, eller en kvällspromenad när vi ätit middag. Vi pusslade. Och när vi inte fick in det i vår vardag skapade det ofta dåligt samvete.

Idag har vi massor av rörelse, vi cyklar, går och SUPar. I den här livsstilen får vi nya vägar, byar och vyer, nya sjöar och hav att utforska med vår förflyttning. Rörelsen är inget som ”måste” in, det kommer in automatiskt. Och det får ta precis hur mycket tid som helst. Idag är vi inne på ett termalbad och rör oss 🙂

SUP

Städning

Ett par perioder i vårt tidigare liv hade vi en städerska som kom och gjorde grundligt rent i huset varannan vecka. För vi hann inte. Vi ville inte. Vi hade råd att betala någon annan och tyckte det var skönt att slippa.

Idag städar vi lite här och där. När det behövs. Och vi har 16kvm att hålla rent. Det är en så liten yta att vi knappt tänker på att det måste städas, utan vi gör det när vi reagerar över damm eller smuts. Visst gör vi storstädningar ibland och låter det ta mer tid. Men det är verkligen inte något som vi funderat på hur vi kan slippa i den här livsstilen.

Diskning

Förut diskade vi inte, allt åkte ner i diskmaskinen. Det var ett sätt att också få undan synen av smutsig disk i köket. Vi sköt problemet åt sidan (eller ner i maskinen). Jag har alltid gillat att diska så det hände att jag diskade för hand istället, när jag tyckte jag hade tid och lust.

Nu diskar vi varje dag, ibland ett par gånger varje dag, beroende på vad vi använt för ”porslin”. Eftersom vi har ett sånt litet hem där allt syns hela tiden är det skönt att få undan disken. Och det är mysigt att stå ute när det är väder för det, då får det gärna ta extra lång tid.

diska slukar vatten
Utedisk

Tvätt

Senaste åren hade vi både tvättmaskin och torktumlare i hemmet. Jag laddade tvättmaskinen på morgonen och tidsinställde den att starta så den var klar när jag kom hem på eftermiddagen. Det var aldrig något som planerades eller tog särskilt mycket tid i anspråk att sköta tvätten.

Numera tvättar vi när det är torkväder och det finns en tvättmaskin tillgänglig. Men jag tvättar gärna för hand också när det är väder för det och där det finns vatten och gråtömning lättillgängligt. Vi kan klara oss i flera veckor utan att tvätta, då vi har många ombyten av underkläder och annat vi använder. Det tar mycket tid för tvätt nu, för vi behöver planera in det. Särskilt eftersom jag helst vill torka tvätten i sol och vind, inte i torktumlare.

Jobba

Att jobba som digital nomad och själva planera när vi vill jobba är fantastiskt härligt. Något som passar oss utmärkt. Förut jobbade vi dagtid och kom hem på kvällen helt slut av hårt arbete hela dagen. Fanns sällan ork över till så mycket annat. Kanske delvis därför vi ville slippa alla vardagliga saker.

Nu jobbar vi morgon och kväll. Och har oftast dagsljuset till andra aktiviteter. Vi delar upp arbetet i olika block under dagen och tömmer oss inte på energi på samma sätt som tidigare. Jobbet tar så klart en hel del tid av vår vardag, men vi jobbar inte mer än heltid längre. Vi jobbar deltid, båda två.

Vår vardag är kanon!

Vi tycker om att de basala behoven får ta tid. Det känns rätt på nåt sätt. Idag älskar vi vår vardag, det är den vi vill ha massor av. Definitivt inte undvika eller försöka göra oss av med på alla möjliga sätt. Varje dag som vi har mycket vardag känns som en bra dag. Att vi förflyttar oss och upptäcker nya platser är inte att resa för oss, det är vårt liv. Vår vardag.

Helgerna då?

Även våra helger är ibland fulla av vardag. Vi jobbar ju inte måndag till fredag. Men visst känner vi av helgerna, då är det tyst från kunder och vi kan känna oss ännu friare. Vi skulle kunna lämna telefonen hemma om vi så vill, fast det blir sällan så då vi använder telefonerna som kameror.

Oftast glider våra dagar ihop och vi gillar det. Vi lever ju ett liv där vi inte har behov av semester, som vi brukar säga.

/Anna & Roger

Publicerat:

i:

10 svar till ”Vardagen får ta mycket tid”

 1. Profilbild för Britt-Marie Lundgren

  Vilket underbart inlägg om er nya livsstil och den livskvalitet den fört med sig. Vi som pensionärer har ju också fått det på ungefär det viset!
  Härligt!!

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Tack Britt-Marie! Ja vi har verkligen öppnat upp och anammat för en annan livsstil. Inte bara bytt boendeform. Hrm.. ett nytt inlägg om det kanske 😀

 2. Profilbild för Gunnel
  Gunnel

  Ni är verkligen sanna livsnjutare! Så skönt att läsa och jag märker verkligen skillnad på när vi är hemma o nu längtar vi att få komma iväg.

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Ja den etiketten gillar vi ”sanna livsnjutare”. Hoppas kunna inspirera fler att njuta av livet på det sätt som passar var och en bäst. Ser fram emot att se var ni landar, och kanske vi hinner ses innan vi lämnar Tyskland.

 3. Profilbild för Rolle o Carina

  Visst lever ni ett härligt Bobilsliv!
  Bara att njuta vidare….

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Det gör vi. lovar!

 4. Profilbild för Gunilla Fredriksson
  Gunilla Fredriksson

  En dröm vi har haft länge är att vara fria att rulla med husbil och bo i den. Tyvärr måste vi jobba för vår inkomst ska ju täcka vårt dagliga liv men drömma kan man ju göra gratis. Kul att ni kan leva som ni gör????

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Vi är glada att vårt arbete går att sköta digitalt och platsoberoende. Hoppas ni hittar möjligheter som gör att ni kan leva er dröm.

 5. Profilbild för FREEDOMtravel

  Känner igen din beskrivning från det året vi var ute med husbil. Skönt liv! Skulle gärna leva det livet igen vid tillfälle, får se när vi får möjlighet … 😉

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Var lite oväntat att det var just vardagen som vi skulle älska mest i den här livsstilen 😀

Senaste inläggen

Vädret

Ourique, PT
16°
Klart
06:2320:54 WEST
MånTisOnsTorFre
28°C / 14°C
30°C / 13°C
33°C / 14°C
36°C / 16°C
37°C / 17°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.