varför leva enkelt

Varför lever vi ett enklare liv?

Hur kom vi på att vi ville downshifta och hur var vår process? En fråga från en läsare som vi ska försöka besvara idag.

När något pågått under många år är det svårt att i efterhand förklara hur processen varit och vad som utlöst olika händelser. Men självklart vill vi försöka.

Processen att downshifta

Vår downshifting process började 2007 när vi flyttade till en avstyckad gård i Vimle och blev egna företagare. Då lärde vi oss att leva utan inkomster. Det första året använde vi våra sparade pengar för att köpa mat etc. När företagets ekonomi tillät började vi ta ut lön, den första bruttolönen var på 5000,-/månad. Vi odlade mycket och gjorde aktiva val kring vad vi kunde köpa och inte. En otroligt lärorik tid som la grunden för insikten i vad vi egentligen behöver i livet.

Men vår reslust drev oss till andra prioriteringar. Finns att läsa om i ett tidigare inlägg, ganska långt. Men där finns en del som förklarar hur vi valt vår väg.

När vi beslutat oss för att flytta in i en husbil så förstod vi att vi behövde minska antal prylar. Att hyra ett förråd för möbler och kartonger samt ett garage för Rogers fina bil fanns med från början, men snart insåg vi att vi inte ville ha de utgifterna. Allt såldes och när den första pinalen var såld så gick resten på löpande band. Vi njöt av att se alla saker lämna lägenheten vi bodde i. Och vi njuter fortfarande av varje grej som vi väljer bort.

Prylar – antal och kvalitet

Ingen av oss är eller har varit samlare av något slag. Det har aldrig staplats saker i våra hem. Vi har flyttat mycket och varje gång har vi rensat och gjort oss av med sånt vi inte haft känslomässigt eller funktionsmässigt behov av att spara. Det är inte svårt alls för oss att inte äga en massa prylar.

Förr kunde vi handla utan att tänka särskilt mycket på det. Vi kunde köpa en stor och skön soffa för 30 000,- utan att reflektera. För hade vi pengarna på kontot så hade vi ju råd. Samma sak med resor, vi betalade ganska mycket för korta resupplevelser, för vi hade råd.

Spendera mindre

Att ha råd är inte samma sak för oss idag idag. Vi mäter våra pengar i månader istället. Det ger oss en tydligare bild av vad pengarna är värda. Att låna är inget vi gör lättvindigt och vi trivs definitivt bäst med att inte vara i skuld. Det är en enorm frihet att veta att hela lönen är min/vår, då behöver vi inte räkna bort ett antal tusenlappar som dras automatiskt till räntor och amorteringar.

Idag har vi kontroll på varje utgift. Inte för att vi behöver vända och vrida på kronorna utan för att kunna göra aktiva val. Både nu och i framtiden. Vi är spontana personer men vi handlar inte spontant. Innan vi köper något frågar vi oss själva om vi verkligen. behöver det. Visst händer det att vi också köper sånt som vi egentligen inte behöver, men som vi väldigt gärna vill ha. Som t.ex. 4 kartonger jordgubbar eller några nystan garn i härliga färger. Men summorna för sådana inköp är mycket lägre idag.

Varför är enkelheten viktig?

Så varför tycker vi då det är så viktigt att leva enkelt? Först och främst är det så mycket mindre att bry sig om, så lite som behöver underhållas och vårdas. Vi har mängder med tid, tid som vi kan ägna oss åt precis vad vi vill. Dessutom har vår medvetenhet för vår jord ökat enormt de senaste åren och vi anser det är vår skyldighet att göra vad vi kan för att vända skutan. Det gör vi till exempel genom mindre konsumtion, återvinning, minskad vatten- & elförbrukning, obefintligt matsvinn, äta mestadels vegetariskt (en hel del veganskt), städa naturen och i bland skänker vi även pengar till olika rädda-världen projekt.

Varför leva komplicerat när det är så enkelt att leva enklare? Att strunta i andras val, istället fokusera på det som vi själva mår bäst av är viktigt för oss. Det har lett oss in på denna vägen och det känns som om vi aldrig kommer lämna det fokuset igen.

Så även om vi startat processen att så småningom flytta till Portugal så släpper vi inte fokuset på enkelhet.

Bilden är från Tjörn och får illustrera den enkla vägen.

/Anna & Roger

Publicerat:

i:

,

6 svar till ”Varför lever vi ett enklare liv?”

 1. Profilbild för Malin

  Härligt! Man blir så inspirerad.

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Roligt att höra!

 2. Profilbild för bmlarsreseblogg

  Bra och fint skrivet om era tankar och om ert sätt att leva!

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Tack Brittmarie!

 3. Profilbild för Lotta

  Jag har börjat gå i samma tankar som er. Vad gör livet värt att leva. Tid och upplevelser. Inte pengar och saker. Tack för härlig blogg.

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Tack för din kommentar. Hoppas dina tankar leder dig till en plats med mycket upplevelser 🙂

Vädret

Ourique, PT
18°
Mestadels molnigt
06:1020:56 WEST
TisOnsTorFreLör
23°C / 14°C
22°C / 13°C
24°C / 11°C
30°C / 13°C
34°C / 16°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.