kvällning Fotö

Våra värsta misstag med husbilen

Funderade på vilka misstag vi gjort för att kunna kora det absolut värsta. Och nog har vi gjort en del tokigheter under de här 2,5 åren som vi bott i husbilen.

Det absolut värsta misstaget tar vi sist.. Vi har i alla fall aldrig krockat, kört emot något eller råkat köra för långt över nivåklossarna. Två gånger har vårt överhäng tagit i mot marken, men det har inte lämnat några synbara spår, varken på FrankieBoy eller vägen.

Det bästa med misstag är att det är lärorikt – för det är bara några få misstag som vi gör igen.. och igen.

Glömt när vi kört iväg

Att inte stänga dörrar, lådor, eller ta in lösa föremål när vi börjat rulla har hänt. Trappsteget vid sängen dunkar ner i golvet emellanåt, det är nog det vi oftast glömmer när vi kör iväg. Ett par lådor har också farit ut, men inte så de gått sönder eller fallit ner. En gång flög en taklucka upp, fast vi hade stängt den. Men vi hade inte stängt den helt i låst läge.

En gång försökte Roger backa ner från nivåklossarna fast de manuella stödbenen var nere. Den ena blev knäckt, men gick att använda vidare med lite meck. Så ingen större skada skedd.

Vatten in i husbilen

Första gången vi tvättade taket så sprutade vi för nära takluckorna bak, där ventilationshålen finns, så det kom in en del vatten.

När vi rullar av nivåblock eller tar in stödbenen har vi ett par gånger haft fönster eller dörrar öppna. Har det då regnat och samlats vatten på taket så kommer det in!

Lås & larm

Vi är väldigt flitiga med att larma bilen, både på natten och när vi lämnar FrankieBoy. Det har hänt flera gånger att vi både låst och larmat när vi gått och lagt oss men sen upptäckt att luckor inte varit låsta när vaknat på morgonen.

En gång var bakluckan inte bara olåst, låsvredet var inte ens i rätt läge. En gång, den första tiden i vårt husbilsliv, så gick larmet när vi inte var i närheten. Det visade sig att vi hade glömt att stänga sidofönstret som skjuts åt sidan. Gardinen innanför fladdrade framför rörelsedetektorn som satte igång det högljudda larmet under ett par timmar. Tacksam för förstående grannar på ställplatsen.

Gråvattenkranen

När vi tömmer gråvattnet så är det ett handtag som ska vridas åt sidan. Då töms gråtanken ut under bilen. Vi har missat att stänga den kranen vid tre tillfällen. Första gången var på Apelvikens ställplats, första sommaren. Kranen var öppen endast pyttelite och stod och droppade ut gråvatten på gruset. Andra och tredje gången var alldeles nyligen. Den ena gången var när vi nyttjade ställplatsen i Jönköping för att tömma och fylla, och när vi tömt så glömde vi stänga kranen så det lilla som då var kvar rann rätt ut i asfalten när vi körde därifrån. Och den värsta gången var på Gate när vi kollade in Bisonoxarna, då hade vi tömt gråvattnet dagen innan på Bauergården och där glömt stänga kranen. Så i Gate rann det ut gråvatten under cirka ett dygn rätt ut i gruset. Illa!

Tömma toan felaktigt

Vi har kassetttoalett och har två kassetter att växla mellan. När de är fulla väger de en del. Så när jag (Anna) tömmer så vilar jag ofta röret på kassetten mot själva tömningskarets kant. För då slipper jag hålla den tunga kassetten i luften. Men det gör jag aldrig igen. För när vi stod på Öckerö på midsommarhelgen i år så hände en olycka.

’Jag passade på att tömma gråvatten i en av kassetterna, drog sedan med mig båda kassetterna bort till tömningen. Väl där så började jag med kassetten med gråvatten och gjorde som jag alltid gjort.. tog stöd mot kanten på karet. Och då lossnade röret! Gråvatten precis överallt. Tänk om det varit svartvatten.. Urk!

Glömma markisen

Det värsta är ändå när vi glömde ta in markisen. Och det har hänt två gånger! När vi ska köra iväg alltså. Första gången var första året, vi stod på Grimeton och hade markisen ute kanske 80-90 cm för att hindra regnet att blöta ner dörren som var öppen. Inga markisben var nere, inga klossar eller andra saker på utsidan. Så när vi sen körde iväg glömde vi att ta in markisen. Efter några kilometer var det en husbil som uppmärksammade oss på vårt misstag, vilket vi är så innerligt tacksamma för! Det kunde gått illa, vi kunde fastnat mot en lyktstolpe, trädgren eller annat som hade orsakat att markisen förstört mycket på FrankieBoy.

Den andra gången var i år, det hände när vi drog iväg i all hast från Fotö. Då var markisen också ute bara en liten bit, den gången kanske bara 40-50 cm. Och vi körde med den ute hela vägen till Öckerö ställplats! Inget hände tack och lov den gången heller.

Ja, en del misstag blir det så klart. men vi har klarat oss bra och det är vi väldigt tacksamma för!

Vad är ditt värsta misstag i husbilslivet?

Livar upp det här inlägget med en bild på kvällningen på Fotö i juni.

/Anna & Roger

Publicerat:

i:

14 svar till ”Våra värsta misstag med husbilen”

 1. Profilbild för LenaFlink
  LenaFlink

  Vilken underbar bild ????
  Inga stora misstag som väl är. Det mest retliga är ju att vi inte kan lära oss att vänta ut att ”takvattnet” ska rinna av innan sidorutorna dras ner. Vi har trångt på gården när vi ska ut så jag måste kunna skrika när det blir för nära källarräcket????och då har det hänt flera ggr att vattnet forsar in. Kan ju bli en del på taket.
  Glömde också trätrallorna utanför dörren i Ö-vik för några år sen pga att det ösregnade????????

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Tack Lena! Ja det där takvattnet är opålitligt 😀 Tur det bara är blött..

 2. Profilbild för Gunnel
  Gunnel

  En Midsommaraftonsmorgon för flera år sedan med den tidigare husbilen, blåste bodelsdörren igen o gick i lås. Bägge nycklarna inne i husbilen o alla fönster stängda. Jag i bara nattlinnet stod utanför i blåst o mulet väder o Kent hade kört iväg för att köpa nypotatis. Tog flera timmar innan vi lyckades öppna igen.
  Tack o lov har vi inte den låsanordningen på vår Hymer nu.
  Många skratt efter det minnet blev det.

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Usch det är verkligen inte en rolig upplevelse. Vi har (nästan) alltid nycklarna med oss för att undvika det. Dörren har än så länge inte gått i baklås.. peppar, peppar.

 3. Profilbild för Anders och Birgitta

  En incident som vi sent ska glömma var när vi körde in i La Linea, vid Gibraltar, och lyckades ”måla” in oss så vi inte kom vidare. Vi fick ta hjälp av polisen som fick stänga av trafiken, och den var riktigt tät, och backa tillbaks två kvarter.

  Här kan man läsa om denna rysande upplevelse

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Men åh, det där är en fasa! Hittills klarat oss från att behöva backa ut från trånga passager.. Skönt det löste sig bra för er! Tack för att ni delar med er 😀

   1. Profilbild för Reiselinda

    Inte lyckats med så mycket sånt faktiskt, men i mirse kom campinggrannen och sa till om att gråvattnet rann rätt ut. Hade glömt stänga och verktyget att stänga med hade suttit på kranen i två timmars bilresa! Tur att den fanns kvar och trevligt av grannen att säga till i stället för att hänga ut oss på Faceboon för ett ärligt misstag!

    1. Profilbild för Anna
     Anna

     Ja det är lätt hänt även om det finns rutiner för att inte glömma. Väldigt bra att den som såg det sa till!

 4. Profilbild för FREEDOMtravel

  Jo, vi har väl gjort lite misstag … Nyligen körde vi sönder stödbenen. 2015 körde vi sönder ett fönster (det var öppet och campingägarna ville att vi skulle backa en meter, och där stod en stolpe …)

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Men så snopet med fönstret! Tråkiga utgifter oxå..

 5. Profilbild för Stig Lottkärr
  Stig Lottkärr

  Misstag? Jo, men en är ju ingen maskin som programmeras. Även om man vet – så blir det ändå. Utrullende lådor, stegar m.m.. Mitt största ”misstag” var när jag försökte släpa med mig garaget, hemmavid, med elsladden. Inget allvarligt hände, jo sladden rycktes ur stickproppen. Det gick ju att laga – men så onödigt. Sedan krockade jag i Norge med en Halmstadbo som kom på fel sida vägen och vr backspegel for av. Det var på väg till Lofoten. Upprörda känslor ett tag men livet gick vidare. Härliga kunniga kompisar på safarin hjälpte till att laga, med silvertape. Höll i 150 mil tills vi var hemma igen.

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Ja visst gör vi nog alla misstag, härligt nånstans att höra om andras också 😀 Skönt att inget värre hände.

 6. Profilbild för Madde

  Åh, det är så lätt hänt med misstag. Att stänga och låsa luckor är våra (bör jag säga mina…?) största misstag haha!

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Ja det är så lätt hänt!

Vädret

Ourique, PT
26°
Soligt
06:1420:45 WEST
TisOnsTorFreLör
33°C / 12°C
35°C / 14°C
36°C / 14°C
35°C / 16°C
31°C / 14°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.