Funderade på vilka misstag vi gjort för att kunna kora det absolut värsta. Och nog har vi gjort en del tokigheter under de här 2,5 åren som vi bott i husbilen.

Det absolut värsta misstaget tar vi sist.. Vi har i alla fall aldrig krockat, kört emot något eller råkat köra för långt över nivåklossarna. Två gånger har vårt överhäng tagit i mot marken, men det har inte lämnat några synbara spår, varken på FrankieBoy eller vägen.

Det bästa med misstag är att det är lärorikt – för det är bara några få misstag som vi gör igen.. och igen.

Glömt när vi kört iväg

Att inte stänga dörrar, lådor, eller ta in lösa föremål när vi börjat rulla har hänt. Trappsteget vid sängen dunkar ner i golvet emellanåt, det är nog det vi oftast glömmer när vi kör iväg. Ett par lådor har också farit ut, men inte så de gått sönder eller fallit ner. En gång flög en taklucka upp, fast vi hade stängt den. Men vi hade inte stängt den helt i låst läge.

En gång försökte Roger backa ner från nivåklossarna fast de manuella stödbenen var nere. Den ena blev knäckt, men gick att använda vidare med lite meck. Så ingen större skada skedd.

Vatten in i husbilen

Första gången vi tvättade taket så sprutade vi för nära takluckorna bak, där ventilationshålen finns, så det kom in en del vatten.

När vi rullar av nivåblock eller tar in stödbenen har vi ett par gånger haft fönster eller dörrar öppna. Har det då regnat och samlats vatten på taket så kommer det in!

Lås & larm

Vi är väldigt flitiga med att larma bilen, både på natten och när vi lämnar FrankieBoy. Det har hänt flera gånger att vi både låst och larmat när vi gått och lagt oss men sen upptäckt att luckor inte varit låsta när vaknat på morgonen.

En gång var bakluckan inte bara olåst, låsvredet var inte ens i rätt läge. En gång, den första tiden i vårt husbilsliv, så gick larmet när vi inte var i närheten. Det visade sig att vi hade glömt att stänga sidofönstret som skjuts åt sidan. Gardinen innanför fladdrade framför rörelsedetektorn som satte igång det högljudda larmet under ett par timmar. Tacksam för förstående grannar på ställplatsen.

Gråvattenkranen

När vi tömmer gråvattnet så är det ett handtag som ska vridas åt sidan. Då töms gråtanken ut under bilen. Vi har missat att stänga den kranen vid tre tillfällen. Första gången var på Apelvikens ställplats, första sommaren. Kranen var öppen endast pyttelite och stod och droppade ut gråvatten på gruset. Andra och tredje gången var alldeles nyligen. Den ena gången var när vi nyttjade ställplatsen i Jönköping för att tömma och fylla, och när vi tömt så glömde vi stänga kranen så det lilla som då var kvar rann rätt ut i asfalten när vi körde därifrån. Och den värsta gången var på Gate när vi kollade in Bisonoxarna, då hade vi tömt gråvattnet dagen innan på Bauergården och där glömt stänga kranen. Så i Gate rann det ut gråvatten under cirka ett dygn rätt ut i gruset. Illa!

Tömma toan felaktigt

Vi har kassetttoalett och har två kassetter att växla mellan. När de är fulla väger de en del. Så när jag (Anna) tömmer så vilar jag ofta röret på kassetten mot själva tömningskarets kant. För då slipper jag hålla den tunga kassetten i luften. Men det gör jag aldrig igen. För när vi stod på Öckerö på midsommarhelgen i år så hände en olycka.

’Jag passade på att tömma gråvatten i en av kassetterna, drog sedan med mig båda kassetterna bort till tömningen. Väl där så började jag med kassetten med gråvatten och gjorde som jag alltid gjort.. tog stöd mot kanten på karet. Och då lossnade röret! Gråvatten precis överallt. Tänk om det varit svartvatten.. Urk!

Glömma markisen

Det värsta är ändå när vi glömde ta in markisen. Och det har hänt två gånger! När vi ska köra iväg alltså. Första gången var första året, vi stod på Grimeton och hade markisen ute kanske 80-90 cm för att hindra regnet att blöta ner dörren som var öppen. Inga markisben var nere, inga klossar eller andra saker på utsidan. Så när vi sen körde iväg glömde vi att ta in markisen. Efter några kilometer var det en husbil som uppmärksammade oss på vårt misstag, vilket vi är så innerligt tacksamma för! Det kunde gått illa, vi kunde fastnat mot en lyktstolpe, trädgren eller annat som hade orsakat att markisen förstört mycket på FrankieBoy.

Den andra gången var i år, det hände när vi drog iväg i all hast från Fotö. Då var markisen också ute bara en liten bit, den gången kanske bara 40-50 cm. Och vi körde med den ute hela vägen till Öckerö ställplats! Inget hände tack och lov den gången heller.

Ja, en del misstag blir det så klart. men vi har klarat oss bra och det är vi väldigt tacksamma för!

Vad är ditt värsta misstag i husbilslivet?

Livar upp det här inlägget med en bild på kvällningen på Fotö i juni.

/Anna & Roger