varför flytta till Portugal

Varför flytta till Portugal?

Drömmarna om att flytta utomlands har funnits länge och rört sig i olika länder. Men Portugal är det land som erövrat bådas hjärtan så dit vill vi flytta.

Att lära oss hur det är att leva i ett annat land är kittlande och en upplevelse vi inte vill missa i livet. Italien, England och Spanien har också funnits med på listan över tänkbara länder.

Men varför flytta till Portugal då?

Vissa anledningar är så klart större än andra. Några kanske självklara och andra mindre väntade. Vi vill flytta till Portugal för att och på grund av…

Klimatet

Att slippa snö och kyla utan att för den skull leva i ett tropiskt, svettigt och fuktigt klimat. Vi är intresserade av att bo på Portugals västkust, tror vi, där är några grader svalare än i Algarve. Klimatet bidrar till att vi mår bättre fysisk och dessutom rör vi oss mer då vädret inte stänger oss inne. Att spendera många timmar utomhus varje dag ger oss energi och ett friskare liv. Det kalla, fuktiga och varierande klimatet i Sverige passar inte våra kroppar alls.

Vacker & dynamisk natur

I Portugal är grönt och guld i naturen, beroende på årstid. Klippformationerna utmed kusterna ger ljuvliga vyer. Havet slår in över landet och vågorna hörs långt upp. Stränderna är små och många. Surfarna leker i vattnet.

Landet erbjuder också berg, dalar, skog och vidder. Alltid är det något som blommar. Variationen i naturen är stor. Det finns något för alla. Eller kanske inte för skidåkaren…

Mimosan doftar starkt i februari-mars
portugal
Havet är magiskt i Portugal.

Vi vill så klart bo precis intill havet, men det är inget vi hoppas på, då markpriserna är högre där än vad vår ekonomi klarar.

Språket

Nästan alla pratar engelska i Algarve, Lissabon och Porto områdena. I inlandet är det annorlunda, men de som inte kan engelska är villiga att använda kroppsspråket eller ta hjälp av appar i telefonen. Portugisiskan är spännande och något vi vill försöka lära oss.

Maten

De färska, solmogna, saftiga, goda och ljuvliga grönsakerna och frukterna är nästan den enda anledningen som behövs för en flytt. I alla fall för en vegetarian som mig (Anna).

Våra pengar

Det är billigare att leva i Portugal än i Sverige. Beroende på vilka källor en tittar på så varierar procentsatsen, men vi överdriver inte när vi säger att det 30% billigare än i Sverige. Att lönen räcker längre är så klart inte dumt alls.

Madeira

En plats vi väldigt gärna vill besöka igen är Madeira. Och när vi bor i Portugal reser vi med inrikesflyg dit. Förhoppningsvis kan det börja gå färjor dit i framtiden också.

Massor att se och uppleva

Som alla nya länder en besöker finns det massor att upptäcka. Så även i Portugal så klart. Alla de månader vi spenderat där har gett oss mersmak och vi hoppas att vi lär känna landet lika bra som vi känner Sverige.

Litet land

Portugal är ett litet land där ytan är ca 1/5 av Sveriges men med ungefär lika stor befolkning. Avstånden inom landet är inte stora, så det går att göra dagsutflykter och ändå få uppleva stora skillnader i natur och klimat.

Det typiska portugal

Finns massor kvar för oss att hitta av det som är det typiska för Portugal. Men vi älskar redan portvinet, keramiken, fadon, korken, enkelheten och alla vänliga människor.

Setúbal är en arbetarstad. Här ”balkongen” med vackert kakel och Arrábida nationalpark i bakgrunden.

Solnedgångarna

Eftersom den längsta kuststräckan i landet vetter mot väster så finns det många platser att uppleva helt fantastiska solnedgångar.

Samhället

Vad gäller samhället och dess strukturer kan vi inget om än. Har läst att det är låg brottslighet i jämförelse med andra europeiska länder. Vi upplever att landet hänger med bra. Internet är snabbt och ganska utbyggt. De satsar på lantlig turism. Och vi tycker de agerade snabbt och effektivt när corona kom (vi var ju där då).

Euron

Att ha € som egen valuta underlättar våra resor, vilka kommer fortsätta runt i Europa även när vi flyttar till Portugal.

Listan kan säkert fyllas på med fler anledningar, men just nu är det dessa vi kommer på.

Översta bilden är från Cascais.

Skrev ytterligare ett inlägg två år senare, efter att ha hittat vårt hem och bott här i ett år.

Publicerat:

i:

2 svar till ”Varför flytta till Portugal?”

 1. Profilbild för Jack Soifer
  Jack Soifer

  GRATULERAR fçr iniciativet. Jag haft affärer m Port sedan 1979 o är en av representanter i Port för SVIV, Svenskar i Världen. Bot här i ca.22år, numera i Algarve.
  FÖRSIKTIGT! I vissa kommuner är det inte alls lätt att få fast bostad utan att följa vissa (krångliga) regler. Flera svenska par som kom hit för ca. 10-15år sedan, hoppat av efrer 5års väntan på bygglov.
  Mäklarna ljuger ofta, jag känner flera par som köpt under lov att de fick bygglov, men när alla papper var inne hos kommunen fick de nej.
  Känner ett annat som, efter att byggt själv o bott i ca.10år, fick en process och nästan förlorat sitt hem.
  Trähus, som jag själv var på väg att köpa för ett bra pris, o installera solpaneler mm, är lagligt förbjudna sedan föra året.
  Edra drömmar är underbara, mina handböcker om SUSTAINABLE TOURISM har flera kapitel om såna hem och nanohotell, men nya lagar stoppat dem.
  Mitt kapitel om TURISMO VIVO i boken RESSURGIR, 33 författare fr 6 länder, inkl. f.d 1a.Dam Manuela RAMALHO EANES, f.d FinansMin.Bagao FELIX, mm
  föreslår lagändringar, miljövänliga. Men bygglobbyn är stark.
  Mina spalter på Port i VIDA ECONOMICA, på Eng i A-DailyNews ger råd.
  LYCKA TILL!!!

  1. Profilbild för Anna

   Tack för din kommentar. Förstår jag dig rätt när du säger att trähus med solpaneler är förbjudna? Kan du kanske ge mig lagen eller länk så vi kan lära oss?

Vädret

Ourique, PT
29°
Soligt
06:1120:57 WEST
LörSönMånTisOns
35°C / 15°C
36°C / 18°C
35°C / 15°C
31°C / 15°C
29°C / 14°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.