varför flytta till portugal

12 anledningar att flytta till Portugal

När vi bestämt oss för att flytta till Portugal skrev jag ett inlägg om varför vi valde Portugal som vårt nya hemland. Nu när vi bott här ett tag vill jag uppdatera den listan.

Här kan du läsa inlägget jag skrev för två år sen.

Den här listan är inte i någon särskild ordning, Men 12 anledningar att flytta till Portugal har jag kommit på.

1. Människorna

Redan i förra inlägget nämnde jag människorna, men lite förbigående under rubriken Det typiska Portugal. Men människorna i Portugal kräver absolut sin egna rubrik! I princip alla jag möter är vänliga och hjälpsamma. Finns så klart undantag, men generellt är all integration med portugiser väldigt positiv.

Vi har valt att bo i en by som är väldigt portugisiskt, något vi verkligen uppskattar. Visst är portugiserna nyfikna på oss, jag är väldigt nyfikna på dem också. Alla hälsar glatt och när jag kan mer portugisiska ser jag fram emot att prata med de äldre byinnevånarna.

2. Solens upp- & nergång

Solnedgångarna är magiska, himlen färgas i de mest starka och fantastiska färger. Men även soluppgångarna (tack och lov eftersom vårt hus inbjuder till uppgången mer än nedgången) är ljuvliga, om en är vaken då…

Solnedgång vid Furnas Beach, Milfontes

3. Klimatet

För oss var klimatet den främsta anledningen till att vi valde att flytta till Portugal och det är fortfarande det som väger tyngst. Det är nog så för de flesta som flyttat hit. Många väljer att bosätta sig i Algarve som har det jämnaste klimatet. Vi bor en timme norr om Albufeira och har hetare somrar och något svalare vintrar, vi har även frost ibland. Med 300 soldagar om året och i princip ingen risk för regn på sommaren så njuter vi verkligen av vädret.

Vår sommar är varm och solig, men med väldigt låg luftfuktighet, vilket jag gillar! Spenderar massor av tid utomhus och skapar förutsättningar för att kunna vara ute ännu mer.

Och det finns faktiskt en plats även för skidåkaren, Serra da Estrela är det enda stället i Portugal där det finns chanser till skidåkning.

4. Lilla huset på prärien

Åsa, som skriver bloggen Bortugal, skrev en kommentar till mina reflektioner om kriget i Ukraina och kallade vår plats för just Lilla huset på prärien, och det var en så himla bra beskrivning så den snor jag.

Det här är en fantastisk plats för oss, vi bor avskilt men inte enskilt. Och om en önskar en sån här boendemiljö finns det många sådana här fastigheter (i olika skick) att köpa i Portugal.

Men oavsett om en vill bo i ett urbaniserat område, i en lägenhet eller hus, så är det full fart på fastighetsmarknaden. Än så länge har inte priserna slagit i taket, det går att hitta boende till bra priser i alla fall om en söker sig inåt land lite.

Inte vår prärie – men ändå vackert!

5. Livsstilen

Det är ett lugnt tempo här, saker tar den tid det tar. Vilken kan vara frustrerande i början, men det var en av de viktiga anledningarna för oss att flytta hit. Att leva långsamt. Och här är det en väldigt vanlig livsstil så vi smälter liksom in lätt.

6. Dynamisk natur

Vi har så mycket kvar att se av naturen. Kan ändå säga att det verkligen är en varierande natur. Klippformationer, eukalyptus skogar, berg, vita långa och korta stränder, hav, sjöar, dammar, gröna ängar, guldiga betesmarker med korkekar, böljande kullar, tallskog och massor av planteringar av vin, majs, havre, apelsiner, clementiner och oliver mm.

7. Klarar sig bra på bara engelska

Om en inte kan eller vill lära sig ett nytt språk så kanske du vill flytta till Portugal, för det är inte nödvändigt att kunna portugisiska här. I alla fall inte i regionerna Lissabon och Algarve. I lantliga områden är engelskan dock inte alls utbredd på samma sätt.

Även här i Ourique talar alltid (nästan) någon engelska på banken, vårdcentralen, kommunen, skattekontoret, mataffären etc.

Men om en vill integrera ordentligt i det portugisiska samhället så behöver en kunna portugisiska. Det är främst av den anledningen jag sakta men säkert lär mig mer och mer.

8. Frukt & grönt

I förra inlägget hade jag rubriken ”maten”. Jag är ju vegetarian och äter inte det som många uppskattar med maten i Portugal. Preto porco (svart gris), lammkött, kyckling och fisk är vanliga ingredienser i portugisiska köket. Men också olika grönsaker så klart.

Med min egen odling har vi gott om egen producerad mat, men vi är långt ifrån självförsörjande, jag lär mig fortfarande! Att ha två odlingsperioder istället för en, för många grödor, ger fantastiska förutsättningar för den som vill odla.

Lokalt producerad frukt och grönsaker kan köpas året om, marknadsstånden som dignar av färgglad mat är alltid där jag fastnar när vi besöker marknader.

Fikonskörden är ljuvlig i juli!

9. Lättare att leva billigt

Våra pengar räcker längre i Portugal än i Sverige. Det är självfallet styrt av vilka val vi gör, som alltid. Men det finns förutsättningar här som gör det lätt att hålla nere de utgifterna per månad. Att valutan är euro, som i de flesta länder vi gillar att besöka, så slipper vi valutaförluster.

inlägg med våra månadsutgifter

det är lättare att leva billigt i Portugal

10. Massor att se och uppleva

Med en riktigt gammal historia, både intressant och otäck, finns det mycket gamla hus och borgar att utforska. Men också mycket nytt och modernt om en gillar det. En härlig mix av allt finns så klart i Lissabon. Vi har massor kvar att utforska på fastlandet och vi vill gärna besöka Madeira igen snart samt ser fram emot att få uppleva Azorerna.

11. Litet land & det typiska Portugal

Slår ihop de där rubrikerna från förra inlägget.

Att landet är litet tycker vi är en stor fördel, det går därför ganska enkelt att utforska hela landet och verkligen uppleva skillnaderna i både natur och klimat, vilka skiljer sig rätt rejält åt mellan regionerna.

Och det typiska som också varierar i regionerna. Vi gillar nästan allt med Portugal. Men allmänna synen på djur är tyvärr inte alls överensstämmande med min, men det lobbas mycket för djurskyddet just nu, så det hoppas jag gör resultat snart. Inte ovanligt att se hästar kedjade och mycket små hundgårdar.

Allt kakel är något vi älskar!

12. Samhällsfrågor

Jag är fortfarande inte insatt i de politiska partierna och alla samhällsfrågor. Men jag gillar hur Portugal hanterar pandemin och jag älskar att gränserna är öppna. Att ledarna i landet välkomnar nya invånare. De hämtar aktivt flyktingar från både Afghanistan och Ukraina till exempel. Läste någonstans att ukrainare har kommit hit i många decennier och integrerats väl i samhället.

Däremot blir jag väldigt illa berörd av att se svenskar och andra expats förakta just det, när de själva valt att flytta hit. Alla är välkomna, det är tjusningen!

Visst är vissa system krångliga och onödigt omständliga. Men det gick snabbt att anpassa sig, nu vet vi det och har därmed ingen annan förväntan.

Det står på många ställen på nätet att det är låg kriminalitet här och det tycker jag låter fantastiskt, men jag har ingen data att visa. Vi har inte sett några brott och vi känner oss trygga i alla fall.

Kommer du att flytta till Portugal nu?

Det finns säkert många fler anledningar att flytta till Portugal, kanske det finns underlag nog att revidera den här listan om ett år igen 🙂 Tycker du jag missat något? Känner du att du vill flytta hit nu?

Publicerat:

i:

,

8 svar till ”12 anledningar att flytta till Portugal”

 1. Profilbild för Anna viebke
  Anna viebke

  Att ni gjort rätt val är utan diskussioner! Om jag vill flytta nu? Oja, det ville jag redan innan ni bestämde er. Kommer jag att göra det? Troligen inte. Att flytta ensam är något svårare än om man är två, men det stora är 7nkomst och jobb är inte alltid lätt. Hör du om ett jobb som kunde passa, hojta ????
  Älskar läsa om ert liv!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tandsköterskor behövs helt säkert här också, så när du studerat klart kanske det finns öppningar för en flytt. Tack Anna!

 2. Profilbild för Carolyn johnsen
  Carolyn johnsen

  Jag håller fullständigt med dig Anna. Jag älskar Portugal och Portugiserna.

 3. Profilbild för Barbro Netz
  Barbro Netz

  Du är så duktig på att uttrycka dig! Välformulerat, tydligt och lättläst. Det är en fröjd att läsa dina texter.
  Kram

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tack mamma, vet hur noga du är med språket så det glädjer mig att du tycker det 🙂 Kram

 4. Profilbild för Ditte

  Väldigt intressant läsning! Verkligen. Och roligt att ert beslut känns så rätt. Har följt dina länkar för en återblick. Lätta att hänga med även där.
  Vad gäller kostnaderna kändes ändå som om de inte var så rimliga som jag tänkt mig. Tänkte på det lilla hus vi har i Spanien som totalt kostar den oss 100 euro i månaden inkl. allt så det är väldigt rimligt. När vi är där går det mer el och vatten men i snitt blir det 100 euro/månad.
  När jag nu gjorde en kalkyl över våra utgifter här i Stockholms Innerstad och en bostadsrättslägenhet på 70m2 på Södermalm så kom jag fram till liknande summa. som ni har. Något lägre. Men vi har ingen bil och det gör ju en del. Och t.ex. vatten och elkostnaderna här är lägre och annat dyrare.
  Men det viktigast är ju att man trivs med det liv man lever och var man lever det. Tycker ni gjort ett bra val på alla sätt.
  För egen del väldigt intresserad av att resa mer i Portugal och hoppas kunna göra det. Madeira jar jag besökt mer-
  För egen del har jag rest i stort sett sedan jag föddes och bott en del utomlands men vet att jag vill bo permanent här där vi bor på kajen på Södermalm i Stockholm-
  Och nyfikenheten på Portugal är stor på alla sätt. Har vänner som bott där under några år men som flyttat tillbaka nu till Stockholm och andra som har valt både ett boende i Sverige och ett i Portugal. Och andra som har Portugal som sitt första alternativ.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Om vi inte bott här utan haft det som ett 2:a hem hade vi landat på mindre än 100,- € per månad. Så då borde det vara rimligt 🙂 När du jämför med Sthlm blir jag nyfiken, menar du att ni hamnar på samma summa inkl hyra, mat o restauranger och allt annat? Beakta att vatten o el gäller inkl renovering o bevattning av odling i torka 🙂 Hur har du jämfört?

Senaste inläggen

Vädret

Ourique, PT
28°
Soligt
06:2720:51 WEST
SönMånTisOnsTor
32°C / 14°C
38°C / 20°C
39°C / 20°C
40°C / 17°C
35°C / 16°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.