Varför bo i ett Tiny House

Varför bo i ett Tiny House?

En väldigt relevant fråga eftersom vi verkligen stortrivs med att bo i vår husbil. Men det finns vissa saker som vi vill göra, som vi inte kan när vi bor på heltid i husbilen.

Anledningarna till att vi vill flytta till ett Tiny House har byggts på med tiden. För vi gillar verkligen det minimalistiska livet och har inte alls lust att återgå till det mer traditionella boendet i en villa, radhus eller lägenhet.

Rörelsen förespråkar att man bygger själv av miljövänliga material, helst återbrukat. Lockelsen beskrivs ofta som en längtan efter en friare tillvaro där man själv styr över sitt liv och utformar sitt boende efter de egna behoven. Man eftersträvar en hållbar livsstil med en enklare standard och med så få prylar som möjligt, gärna nära naturen och med självförsörjande inslag.

Folkbladet

Det är ju exakt så vi lever idag. I FrankieBoy. Men med ett Tiny House får vi även in biten med att få bygga igen samt att det är steg 1 i en fundering vi har, som vi inte tagit beslut om än. Nedan kommer en del orsaker till att vi vill bo i ett Tiny House men den största anledningen är att vi vill.

Litet är vår melodi

Genom livsstilen att bo i en husbil har vi insett att vi verkligen uppskattar det lilla boendet. Att inte ha större yta än vi behöver. Däremot hoppas vi att vi kan använda, egna och andras, smarta lösningar för bästa komforten i vårt Tiny House!

Dockningsstation

Vi saknar en dockningsstation för husbilen, en plats där vi alltid vet att vi vill och kan stå. Har tidigare funderat på ett husbilskollektiv men också andra möjliga lösningar då traditionell camping inte är vår melodi, i alla fall inte under en längre period. Med ett Tiny House skapar vi den fasta platsen samtidigt som vi kan rulla och utforska hur mycket som helst med husbilen.

Ekonomisk bättre

Att bygga ett Tiny House är oftast billigare än att bygga ett ”vanligt” hus. Det är mindre och kräver mindre byggmaterial. Vi kommer försöka bygga in så bra miljöval som möjligt, vilket påverkar priset, men återbruk är något vi vill nyttja också. Här finns mycket kvar att utforska och lära oss innan första spiken slås in! Men det är i slutändan billigare än ett traditionellt hus eller att köpa en lägenhet. Vi kan bygga vårt hus så gott som själva, vilket inte bara passar oss, utan även vår ekonomi. Med ett Tiny House på hjul finns också möjligheter att inte köpa mark, utan hyra istället.

Trädgård & altan

Vi saknar att kunna odla och att ha en skön plats utomhus. Saknar att kunna leva på egen skörd. I husbilen har vi inte heller möjlighet att förvara torkade, frysta eller kylda skördevaror då utrymmen för sånt är minimalt. I ett Tiny House kan vi ordna mer sån förvaring, även om det blir begränsat där också.

Volym viktigt

Att ha mycket volym omkring oss har vi alltid uppskattat, men det är inte boytans kvadratmeter som är viktigt, utan kubikmeter. Alltså högt i tak och öppna vyer omkring oss. Därför passar husbilslivet oss utmärkt, eftersom himlen är taket då de flesta timmarna är utomhus. Men det blir ännu bättre i ett Tiny House då vi kan ha hög takhöjd även inomhus.

Rätt i tiden

Tiny House ligger i tiden just nu. Medvetenheten ökar hela tiden och efterfrågan också. Att bygga ett litet hus känns så rätt ur alla aspekter ju mer vi tänker på det. Finns massor av information och inspiration på nätet, vi känner oss trygga i att tack det stora intresset så finns det massor av kunskap att hämta. Det ligger också rätt i tiden med våra egna värderingar.

Byggintresset stimuleras

Renovera och bygga är ett stort intresse för Roger. Att bygga ett Tiny House skulle stimulera det intresset samtidigt som Annas kompetens i projektledning, struktur och planering verkligen skulle komma till godo.

Sista chansen att bygga?

I många år har vi pratat om att bygga vårt eget hus. Men omständligheter har gjort att det aldrig blivit av. Vi är glada för det idag, då vi tycker om att flytta, göra ändringar och testa på nya saker. Nu är det kanske sista chansen för oss att göra ett bygge? Kommer vi vilja/kunna göra det längre fram i livet?

Självförsörjande till viss del

Även om vi troligen kommer vara kopplade till el, vatten och avloppsnät så kommer vi inte nyttja det fullt ut. Vi kommer ha solceller, solfångare, miljötoalett och kompost till exempel. Det känns rätt och viktigt att göra vad vi kan för att minska vår belastning på miljön.

Detsamma gäller ju med odlingen jag skrivit om ovan, vi vill verkligen odla vår egen mat i den mån det går. I Portugal är dessutom klimatet bra för att kunna odla mer varierat och under större delen av året. Ser fram emot att lära oss ännu mer om självförsörjandets konster.

Komma undan

Campinglivet har vi aldrig tilltalats av, så att bo i en husbil kan ju onekligen verka dumt då. Men vi älskar verkligen vår fria livsstil, det är just de trånga campingarna & ställplatserna vi har väldigt svårt för. Att grannar är inpå oss hela tiden. Att det ”slåss” om platserna som finns och att regler anpassas efter eget behov och önskemål. Med ett Tiny House kan vi åka hem till vår egna plats när vi vill och behöver.

Hjulen ger valmöjligheter

Vi tyckte först att hjul var onödigt, men nu tycker vi det är en viktig del. Att ha sitt hus på hjul är en långsiktig satsning. För oss som, med detta bygget, också flyttar till ett nytt land skulle det vara en extra trygghet att faktiskt kunna flytta till ett nytt område om vi inte skulle trivas där vi bosatt oss. Utan att behöva bygga ett nytt hus.

Även om det inte är lika enkelt som med FrankieBoy så är ändå ett Tiny House på hjul flyttbart. Det är dock en del regler att ta hänsyn till, så vi får se om det blir med eller utan hjul. Beslutet är inte taget kring det, finns för många oklarheter än.

Publicerat:

i:

Senaste inläggen

Vädret

Ourique, PT
14°
Klart
06:2320:54 WEST
MånTisOnsTorFre
28°C / 14°C
30°C / 13°C
34°C / 14°C
36°C / 16°C
37°C / 17°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.