varför mäta glukosvärde

Varför mäta glukosvärdet?

Jag har inte diabetes ändå mäter jag mitt glukos faktiskt varje dag. Vill berätta varför jag tycker det är viktigt för mig att mäta glukosvärdet, just nu.

Frågan har kommit till mig, varför jag mäter glukosvärdet när jag inte har diabetes. Och här kommer anledningarna.

Förbättra mina värden

Gjorde ju en provtagning i september då vi letade efter orsaken till min långvariga yrsel (som nu är helt borta) och då upptäckte jag att jag hade fyra värden som jag själv anser är för höga.

Det är glukos, insulin, kolesterol och långtidssockret som var högt eller i överkant av referensvärdena. I februari kommer jag göra en ny mätning och till dess gör jag allt jag kan för att påverka dessa värden och det ska bli väldigt spännande att se det nya resultatet. Och för att se att jag är på väg åt rätt håll så hjälper mina dagliga mätningar mig.

Lära mig vad som påverkar glukosvärdet

Genom att mäta mitt blodsocker varje morgon samt före och efter måltid när jag äter något som jag vill se effekten av så lär jag mig hur min kropp reagerar och hur glukosvärdet påverkas av vad jag äter. En gång i månaden gör jag dessutom en mätning varje timme under en hel dag, för att kunna jämföra förändringarna på lång sikt.

Eftersom alla kroppar reagerar olika så vill jag ha mitt eget facit.

Kurvan den 31 oktober då jag mätte varje timme. 103 = 5,7 i svenska mätenheten

Leva utan fokus på mat

Jag vill kunna leva mitt liv utan fokus på mat. Jag har bantat stor del mitt liv (tills jag insåg att det är idiotiskt) och tankarna på vad jag ätit har tagit all energi genom åren. Det jag gör nu är att införskaffa mig kunskap för att kunna leva frisk länge och även om det är fokus på mat just nu så är det på ett helt annat sätt än när jag bantade. Har inget fokus alls på att gå ner i vikt! När en är överviktig så tror folk att en matomställning har med vikten att göra, så är det alltså inte för mig.

Jag vill helt enkelt bygga nya vanor och på det viset slippa tänka så mycket på mat framöver.

Förebygga är bättre än en diagnos

Jag tänker att jag tack vare glykosmätningen håller glukosen i schack och därmed förebygger jag sjukdomsrisken. Så om jag genom att mäta mitt blodsocker under en period kan lära mig så mycket så jag slipper en sjukdomsdiagnos så är det absolut värt det!

Vill igen vara tydlig med att jag inte har diabetes, inte ens pre-diabetes. Men eftersom jag hade ett högt insulinvärde och mina glukosvärden låg i överkant så skulle jag få diabetes 2 (har generna) om jag inte gör förändringar.

Det är därför detta är så viktigt för mig!

Hur länge ska jag mäta?

Tills nästa provtagning på laboratoriet tänker jag mäta och låta mina värden registreras i appen, eftersom jag vill ha statistiken. Om jag är nöjd med mina värden i februari kommer jag sluta att mäta varje dag.

Men jag tänker att jag en dag i månaden ska fortsätta att mäta varje timme för att på det viset ha koll på eventuella förändringar framöver. Då kan jag sätta in åtgärder direkt och vända trenden.

Bilden är från en dag när vi var vid havet och nöjt.

Publicerat:

i:

16 svar till ”Varför mäta glukosvärdet?”

 1. Profilbild för Ditte

  Bra att du hittat en metod som passar dig och som gör att du kan följa dina värden. Och likaså att du genom detta kan förebygga.
  Fint att du då slipper fundera på dina värden utan har svart på vitt. Säkert bidrar den här kunskapen också till att du mår bättre rent kroppsligt när du vet.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Det gör den absolut, märker redan skillnader och kommer berätta om det också så småningom 🙂

 2. Profilbild för Znogge

  Kan man genom att förändra sin kost undvika att få diabetes 2 är det verkligen värt det. Då är det bra att kunna mäta själv för att se hur värdena ändras. Inget konstigt alls tänker jag och kanske fler borde göra så…

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Eller hur, varför inte liksom 🙂

 3. Profilbild för bmlarsreseblogg
  bmlarsreseblogg

  Det är väl mycket klokt att använda glukosmätningen ett tag för att se hur nya vanor påverkar glukosvärdet. Då blir det också lättare att kunna vara trygg i att de nya vanorna gör nytta och inte behöva bekymra sig över vad som är bra eller dåligt. Trygghet istället för oro är ju också en del i att må bra.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja det har du helt rätt i, trygghet är väldigt viktigt och det gäller ju för så många olika områden.

 4. Profilbild för LillaSyster

  Bra tänkt tycker jag =)

 5. Profilbild för Kirsi Ohlsson
  Kirsi Ohlsson

  Hej Anna ! Världen är liten vi har träffat paret från Linköping som köpte er Vega. Dom är så nöjda 👍 Vi bor på camping Playa Mazarron i Spanien 🇪🇸 Ni kanske känner till oss genom Gunnel & Kent , Hälsningar från Kirsi & Dan Alingsås .

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Hej Kirsi, pratade om er förra veckan när vi hälsade på Gunnel o Kent i Luz 🙂 Kul att de är så nöjda med Vega, hon är en mkt fin van.

 6. Profilbild för Micke

  Mäter ju mina världen med jämna mellanrum men nu är värdena stabila efter mycket fokus på kost och annat.
  Lite ny medicin hjälpte ju också förstås.

  Aldrig fel att ha koll på sina världen med eller utan diabetes.

  Ha det så fint nu.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Vad skönt du fått ordning på dina värden Micke! Detsamma!

 7. Profilbild för Kraka

  Jag mäter blodsocker lite då och då. Egentligen är effekten av rörelse mer intressant än effekt av olika slags mat. Idag är blodsockermätare så billiga att man kan hålla sig med en egen. Allt går att skicka efter på internet.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   En kombination av mat och rörelse är vad jag registrerar. Ja mätarna kostar inte många hundralappar, men här är stickorna väldigt dyra, om en inte har recept.

 8. Profilbild för Kjell Johanssson

  Att glukosvärdena skall ligga lågt är ju klart, men är det en nackdel att insulinvärdena är höga?
  Det är viktigt att påpeka att det är de långsiktiga glukosvärdena som är viktigast.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Om insulinvärdena är för höga så kan det vara början till insulinresistens har jag läst mig till. Det kan i sin tur leda till diabetes 2, men det kan ta flera år. Visst är det långsiktiga glukosvärdet viktigt, och det var i överkant men inom referensskalan för mig. Och det tillsammans med högt insulin tolkade jag alldeles själv till att jag behövde göra något.

Senaste inläggen

Vädret

Ourique, PT
13°
Mestadels molnigt
06:5120:12 WEST
LörSönMånTisOns
24°C / 12°C
24°C / 11°C
26°C / 9°C
25°C / 8°C
24°C / 8°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.