Våren har kommit till Portugal

Idag börjar våren här i Portugal. Jag läser mer och mer om vårtecken i andras bloggar. Längtan efter olika signaler om att våren är på gång verkar stor, vilket jag har full förståelse för.

Här i Portugal har jag inte riktigt samma intensiva längtan som när jag bodde i Sverige. Men visst längtar jag också efter lite varmare och pålitligare väder, vilket tydligen ska komma på söndag enligt prognosen.

Sveriges vår

Våren är den tid då vårt halvklot alltmer vänds mot solen, som stiger allt högre upp på himlen och smälter snön och isen. Jorden värms upp och både växter och djur lockas fram. Men att definiera meteorologisk vår är ingen lätt uppgift. Det finns ingen vedertagen internationell standard.

SMHI

Men SMHI säger också att den meteorologiska definitionen av vår är att dygnsmedeltemperaturen ska vara stigande och över 0,0°C men under 10,0°C och att våren inte får inträffa före den 15 februari.

Portugals vår

Medeltemperaturen är i princip alltid över 10 grader här så då skulle våren med andra ord ankomma 15 februari här om vi skulle gå efter den svenska definitionen.

Men på IPMA (Portugals motsvarighet för SMHI) definieras våren med månaderna mars, april och maj, för Portugals fastland. På andra sajter är det den kalendariska våren (20 mars – 21 juni) som gäller.

Så här är det inte vädret som avgör när våren kommer utan det är månadsskiftet februari – mars som säger att våren är här. Idag den 1 mars har alltså våren officiellt börjat här där vi bor!

Mimosan blommar i februari så klassas väl inte som vår då.. men oj vad jag älskar den doften!

Lite vårtecken

Så eftersom vi har ett annat klimat här så är det inte riktigt samma vårtecken som jag hade när vi var i Sverige. Sädesärlan t.ex såg jag i januari och då är ju inte våren på gång, utan det var mitt i vintern här. Men en del är säkert liknande.

T.ex så börjar jag laga mer mat utomhus och så äter vi också mer utomhus, åtminstone de varma dagarna.

När våren kommer med högre värme och växterna börjar vakna efter vintervilan så behöver jag vattna. För regn kan vi inte räkna med, även om det kommer skurar fortfarande.

Vi kan börja ha fönster och dörrar öppna. Inte hela dagar men det är en mer avkopplad relation till att det är öppet, eftersom värmepannan inte går lika mycket.

Vi vaknar tidigare, vi har inga mörkläggningsgardiner i sovrummet och luckorna är öppna. Så i takt med att dagarna blir längre så vaknar vi allt tidigare.

I mars börjar Formel 1 säsongen, det har varit ett vårtecken för mig länge, då Roger sitter bänkad för varje lopp och jag får planera annorlunda på helgerna.

Här har vi två odlingssäsonger och i mitten på mars är all frostrisk över och vi kan stoppa ner tomater och allt möjligt smarrigt i sålådorna.

Även här kommer ju lökväxterna upp på våren, nu blommar det påskliljor och pärlhyacint till exempel. Kallorna blommar också (men har blivit ledsna av frosten som varit).

Hoppas du börjar få vårkänslor, för det är en härlig känsla. Särskilt i Sverige där mörker och kyla har hållit sitt grepp i flera månader.

Publicerat:

i:

32 svar till ”Våren har kommit till Portugal”

 1. Profilbild för Ingrid

  Visst är det härligt med alla vårtecken. Du har blommande pärlhyacinter och här är jag glad över bladen som sticker upp. Men det bästa vårtecknet är faktiskt att ljuset återvänt.
  Ha en fin onsdag!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Absolut är ljuset det vikigaste, men det är ju inte lika påtagligt här nere.

 2. Profilbild för Lena i Wales och Spanien

  Jag känner igen känslan av årstiderna, betyder inte så mycket när man är i ett varmare klimat som i kalla Norden. Här hos mig på Västkusten har snödropparna kommit fram, ett bra vårtecken.
  Njut!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Vad härligt med snödropparna, snart kommer det även gula blommor då 🙂 Det gör jag!

 3. Profilbild för Marianne

  Så fint med dina pärlhyacinter, att laga mat och äta utomhus låter härligt, jag brukar grilla året om, men det har varit dåligt med det i vinter. Att vakna till sol från blå himmel är underbart och en bra start på dagen jag drar heller aldrig för mina fönster.
  Vårtecken ger ett hopp om sol och värme, men så är det ju inte alltid här, då det kan vara samma temperatur på julafton som midsommarafton.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Det lyst upp i rabatten med lite lökväxter även här 🙂 Så sant, vädret är mer pålitligt här, fast denna vintern har varit ovanligt kall. Hellre mer regn och varmare (om jag får önska då).

 4. Profilbild för Äventyret framtiden

  Våren känns och syns här också. Ljuset är annorlunda, fåglarna sätter igång och sjunger tidigare än tidigt, grodorna i ribeiran kväker sina kärleks”sånger” och alla ser lite gladare ut. Men jag blev förvånad i fjol när de påstod på stan att våren kommer först till första maj här. Antagligen var det folk från de högre höjderna som tyckte så, för här är det redan vår..för någon dag sedan var det vinter.
  Spännande med årstiderna här, så annorlunda än i Norden där skillnaderna är så markanta.
  Sköt om er båda, krya på er massor och kram på det!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Det är häftigt med årstiderna, här är ju ”gränserna” mellan dem så subtil egentligen. Iaf om en jämför med Norden! Tack, det går åt rätt håll och snart är vi nog på benen igen! Tack och kram till er båda.

 5. Profilbild för Susjos

  Underbart med pärlhyacinterna! Och ljuvligt att våren är hos er redan! Här får vi vänta ett tag till, men nog kändes det som vår när jag gick min promenad runt Råstasjön idag, vattenpölar istället för snö ,haha! En underbar känsla när solen värmer lite och snön smälter, och så ljuset som återvänder, det är sååå skönt!
  Ha det fortsatt fint!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Visst är de söta de små pärlhyacinterna! Och jo, våren är härlig, även om gränserna är ganska diffusa här 🙂 I Sverige är det en påtaglig skillnad så mer kännbart för er. Njut!

 6. Profilbild för Hanneles bokparadis

  Vi har knappt haft vinter… men snödroppar och tidiga krokus blommar i vår trädgård 🙂

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Allt är ju relativt, i mina ögon har Göteborg (utifrån det jag fått höra och se) haft vinter 🙂

  2. Profilbild för Hanneles bokparadis

   Meteorologerna säger att Södra Sverige inte haft vinter, endast några enstaka dagar.

   1. Profilbild för Anna Forsberg

    Jag förstår det, men jag tycker det varit vinterväder (allt som innebär behov av ytterjackor..)

 7. Profilbild för LillaSyster

  Här dröjer ett tag till innan det går att så ute. Men det är varmt och gott i växthuset om dagarna då solen är framme, skönt att sitta där och ta en kaffe=)

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja, vi sår inget ute än heller. Men att sätta ner pluggplantor går att göra om ett par veckor, jag har redan köpt dem och håller på att avhärda dem just nu.

 8. Profilbild för Znogge

  Vårtecken ser så klart olika ut i alla länder men de finns. I Sverige finns ju både den meteorologiska våren och den som följer kalenderindelningen.
  Husse här hemma sitter som klistrad när det är Formel-1 så då vet jag att det snart är dags.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Så är det ju och i Sverige är ju skillnaderna mellan årstiderna skarpare så att säga. Japp, snart sitter de bänkade våra partners 🙂

 9. Profilbild för Anette

  Så härligt med dessa vårtecken och att vi är inne i mars månad känns bra.
  I morse var det första gången i år som jag hade solen i ögonen på väg till jobbet, det var inte bara ljust utan riktigt solsken.
  Skönt att ni kan börja laga och äta mat utomhus.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Underbart att du blev bländad av solen i går morse. Hoppas du får känna det många mornar framöver.

 10. Profilbild för Hanneles bokparadis

  inga persienner här heller, gillar vakna till dagsljus, hela året 🌞

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Det är väldigt härligt!

 11. Profilbild för Veiken

  VÅR – ett otroligt vackert ord. Alla förväntningar på den ljusa tiden ligger och skvalpar. Snart ska vi möta våren och lämna den tropiska värmen bakom oss. Det bästa av två världar.
  Så skönt för er att även i Portugal kunna njuta av ljusare dagar och ”bättre” väder!
  Mimosan är så otroligt vacker!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Våren i Sverige är speciell, särskilt om en väntat på den en lång vinter. Men kan förstå att även ni känner en längtan det är ju ett annorlunda klimat mot vad ni har nu. Såg din kommentar om bloggandet hos Karin, jag hoppas du fortsätter, gillar ditt sätt att berätta. Och det du berättar om. Tack!

 12. Profilbild för Amanda (Swedish Passport)

  Alltså vårkänslor ändå, så härligt! Själv har jag noterat flertalet snödroppar under lunchpromenaderna i Stockholm de senaste dagarna – så fantastiskt! 😀

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Vad härligt med vårtecken i Stockholm! Ljuset har förändrats hos er också har jag förstått, snart är sommaren här!

 13. Profilbild för Paula Merio

  Lite lustigt ändå att man klassar samma månader som vår där som här. Jag menar med tanke på hur mycket tidigare värme och grönskan kommer till er. Jag gillar både vinter, vår , sommar och höst bara jag slipper mörkret mellan november och januari. Nu då våra vintrar blir sämre förlängs den mörka årstiden då ingen snö finns som lyser upp.
  Hur är det på insektsfronten när ni öppnar upp allt mer i huset? Inga flug eller mygginvasioner? Jag har inte besökt Portugal , men tror jag skulle gilla det bara jag slapp den värsta hettan.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Fast här är det ju årstider också. Bara annorlunda än i norra Europa. Vi har alla fyra årstider också, med mer diffusa gränser, men ändå märkbara förändringar. Än är det inga flugor eller myggor. Vi har inte mkt flugor alls och myggorna har vi lyckats minimera väldigt mycket. Men. Vi har myggfönster och myggdörrar, för jag gillar inte insekter inomhus oavsett vad det är för typ. Den värsta hettan är är så klart varm. Men med den låga luftfuktigheten är den inte heller jämförbar med liknande temperaturer t.ex. i Sverige där det är så otroligt mycket högre luftfuktighet.

 14. Profilbild för Tove toviska

  Våren är det något visst med; vi letar tecken, vi njuter ljuset och ja, vi får som nytt liv.
  Går ur ide och njuter en mimosabild och blir sugen på mimosa sallad!
  Glad vår Anna 😃

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Mimosasallad var det väldigt längesen jag åt! Det är himla gott, åt det ofta till kassler för hundra år sen 🙂 Detsamma Tove!

 15. Profilbild för Lillan Kind

  Så roligt att få veta vad som är vår och vårtecken i Portugal. Jag har aldrig brytt mig så mycket om SMHI:s definition av våren, och förr såg jag årstiderna som uppdelade efter kalendern. Nu är det så hit och dit att man knappt vet när det är vad. Vi har haft blommor i gräsmattan ett tag, solsken och fågelsång. Men nu väntas en period av sträng kyla och snöfall i många dagar😩

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Våren i Sverige är onekligen opålitlig med många bakslag. Jag hoppas vi slipper fler frostmornar här nu i alla fall. Nu är det 10 plusgrader på nätterna enligt prognosen framöver.

Senaste inläggen

Vädret

Ourique, PT
13°
Växlande molnighet
06:4820:14 WEST
MånTisOnsTorFre
26°C / 9°C
25°C / 8°C
25°C / 9°C
23°C / 9°C
20°C / 9°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.