soluppgång i öst

De västliga vindarna kom tillbaka!

Det är de östliga & sydliga vindarna som gör att vi får värmeböljor säger de som vet. Och det har verkligen blåst mycket från de vädersträcken i sommar.

Men sen en vecka tillbaka har vi äntligen fått västliga vindar igen och det märks direkt på temperaturen, dag, kväll och natt.

Det blir mycket väderprat, men det är bra för mig att skriva ner så jag minns vad som gör skillnaderna. Kanske det även är intressant för dig. Bilden är från en vacker soluppgång härom morgonen, i öst så klart.

På dagen

Även om det blåser från väster så är ju solens strålar heta hela sommaren, så vi jobbar bara utomhus på förmiddagen, fram till lunch. Efter lunch, som vi helst äter utomhus i pergolan, tar vi gärna en siesta.

Inne stiger temperaturen 0-1 grad under dagen när det är 30-35 grader utomhus. När det var över 40 grader steg den 1-2 grader.

Vår golvfläkt står på hela dagen och cirkulerar runt luften, även när vi inte är inne själva. Det har vi märkt gör en enorm skillnad på temperaturen.

Kossorna i omgivningarna verkar inte känsliga för värmen, de står i solen mitt på dagen, trots att de har skuggplatser. Just denna dagen var det inte sååå varmt dock.

På kvällen

Redan vid 19-tiden är det under 30 grader när det blåser från väster. Under värmeböljan kom temperaturen inte ner under 30 grader förrän efter midnatt. På kvällen vattnar jag och gör andra trädgårdsuppgifter som inte hanns med på förmiddagen, då är det underbart att vara utomhus igen.

På kvällen är allt öppet med härlig genomströmning av luften. Så skönt med svala vindar genom huset efter att ha haft allt stängt i ett antal timmar på dagen. Jo, våra ventiler är alltid öppna men det är ju inte samma sak.

Eftersom vi har fönster åt väster och öster så blir korsdraget riktigt effektivt. Vi sänkte temperaturen med 4 grader inne på fyra timmar första kvällen som västvindarna återvänt. Det blev så kyligt (25 grader) så vi behövde filt på våra bara ben i soffan. Men när vinden upphörde så steg det upp ett par grader igen för det blir ju varmare när luften stannar och temperaturmätaren är nära balkongdörren, så är ju känslig för temperaturen precis vid dörren.

På natten

Vinden mojnar som regel fram på kvällen och det är oftast vindstilla på natten, så temperaturen sjunker bara ytterligare någon grad inne under natten om det håller sig runt 17-19 grader ute (vilket det gjort de senaste veckorna).

På morgonen

På morgonen stiger solen i öster och vi stänger luckor och fönster på balkongen direkt när vi vaknar så vi behåller den svalare temperaturen inne. Åt väster kan de stå öppna ett par timmar till.

Och så börjar processen om 🙂

Västvindar är bäst

Vi sänker alltså temperaturen inne 1-3 grader/dygn när det är västvindar, beroende på hur mycket det blåser. Och i princip inget alls när det är öst och sydvindar. Så väldigt tacksam för västvindar sommartid.

På vintern får det gärna blåsa mer från öster, som det gjorde i vintras, men tror vi behöver västvindarna då för att få mer regn.

Igår blev det varmare igen, men nästa vecka kryper det ner under 35 säger prognosen med neråt 15 på natten. Västvindarna fortsätter, men det blåser inte så mycket just nu, kanske därför det ska bli 40 grader idag (lördag) igen.

Finns mycket jag kan lära mig om vädrets makter!

Publicerat:

i:

10 svar till ”De västliga vindarna kom tillbaka!”

 1. Profilbild för Äventyret framtiden

  Precis så är det. Man lär sig hela tiden någonting nytt av det nya man lever i.
  Vädret här är förstås fuktigare än det ni har men i stort så känner jag igen vädret i dina beskrivningar.
  Dina foton är helt magiska, jättefina!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Det är häftigt med det varierande klimatet, beroende på var en bor i landet. Samma sak i Sverige. Ö-liv blir ju naturligt fuktigt, men ni har ju vanan inne 🙂
   Tack, glad du gillar mina bilder!

 2. Profilbild för Susjos

  Vilken soluppgång, wow! Jag förstår att ni lär er hela tiden om hur ni ska göra vad gäller temperaturen, så ni får den svalka ni behöver!
  Här hemma har det svängt väldigt i temperaturer, idag är det riktigt grått på himlen och bara +17 grader! Men nåt regn har vi inte fått ännu i 08-området.
  Ha en fin lördag!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tack! Så är det, vi hittar våra lösningar 🙂 Det är väl typiskt svenskt sommarväder med varierande temperaturer. Himla skönt att ni sluppit regn, fast det kanske behövs i naturen? Detsamma!

 3. Profilbild för Ditte

  Verkligen en vacker soluppgång! Skönt nu att de västliga vindarna är tillbaka så att det är svalare. Och att testa olika lösningar för att ha det så behagligt som möjligt är ju värt en hel del.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tack, det var en magisk morgon! Ja det gäller att vara kreativ 🙂

 4. Profilbild för Veiken

  Den soluppgången är som en vacker tavla – så läcker!
  Vi är så beroende av vädret. Det gäller att lära sig vad man har att vänta sig när man kollar vinden. Min pappa gjorde det och han tyckte att han kunde säga vilket väder det skulle bli. Det gick väl sådär!
  Angående kryssningen så svarar jag på min blogg!
  Ha det fint!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tack! Sant, vädret är viktigt. Fast jag gillar normalt inte att ”prata väder”.

 5. Profilbild för Eva Haraldsson
  Eva Haraldsson

  Vilken vacker soluppgång. Du tar så fantastiska bilder och beskriver så målande och intressant om ert liv. Söndagsmorgonen är så spännande då jag sätter mig och läser dina inlägg för veckan

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja, den var magisk! Tack Eva, så roligt att du uppskattar mina inlägg.

Senaste inläggen

Vädret

Ourique, PT
14°
Mestadels molnigt
06:5020:13 WEST
SönMånTisOnsTor
24°C / 12°C
26°C / 10°C
25°C / 8°C
25°C / 9°C
22°C / 8°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.