Ekorrhjulen snurrar inte på samma sätt i coronatider. Läser och hör mycket om folks förändrade vardag. Om hur allt kastats omkull. För oss ser det lite annorlunda ut.

Vi har hoppat ut och in i ekorrhjulet det senaste decenniet. Men att flytta in i FrankieBoy blev det tydligaste, och förhoppningsvis det sista, steget att lämna ekorrhjulet.

Ekorrhjulet är en metafor för människans till synes otacksamma strävan genom det moderna samhället. Trots alla ansträngningar finner man sig förbli på samma plats.

Läste ett inlägg hos 4000 mil, om hur livet tuggar på, men i ny skepnad. Och vi läser om hur vardagen förändrats för många lite överallt. Vi har redan gjort de omställningarna som många nu gör. För oss är vardagen inte så väldigt förändrad (om vi bortser från att vi inte har friheten att välja var vi ska vara), kanske för att vi lämnat ekorrhjulet innan coronakrisen?

Ny vardag?

Nu handlar ju inte alla förändringar om just ekorrhjulet, men vardagen är i alla fall förändrad för många. Både i positiv och negativ bemärkelse.

Jobba hemifrån

Allt fler jobbar hemifrån och det verkar onekligen uppskattas av många medan andra tycker det är svårt med barn som stör videomöten etc.

– Vi har jobbat hemifrån sedan 2007, Roger gjorde i och för sig ett avbrott under 4 år, men vi uppskattar båda två att kunna jobba när och där det passar oss.

Stressen borta

När en inte behöver passa tider hela tiden, pendling uteblir och tempot är lugnare rinner stressen av.

– Det var otroligt tydligt för oss när vi lämnade lägenheten för två år sedan, att tempot i stan samt alla rutiner skapade en enorm stress hos oss.

Socialt umgänge

Att inte kunna hänga med vänner, kollegor och familj är svårt för många.

– Vi är vana att vara bara vi två. Såklart gillar vi att vara med familj och vänner, men att endast vara vi i några veckor eller kanske i ett par månader är faktiskt inte så konstigt för oss.

En av våra kära vänner 😀

Kalendern gapar tom

En märklig känsla när kalendern är tom. Den som styrt livet med tider för fika, arbetsmöten, träningspass, barnens fritidsaktiviteter, föräldramöten.. etc.

– Jag (Anna) kunde inte leva utan min kalender förut. Det som inte stod i kalendern glömde jag bort. Jag digitaliserade allt för att ha både hängslen och livrem. Numera är vår kalender nästan tom, vi har stor frihet att vara spontana i det som ska göras. Och hjärnan kommer idag ihåg saker utan hjälp av kalendern, men den är ett bra stöd.

Håret växer ohejdat

Att gå till frisören med jämna mellanrum är något som känns viktigt läser vi. Att frisyr och naglar nu växer utan kontroll skapar obehag.

– Vi sköter klippningen själva eller låter håret växa i månader tills vi inte står ut längre. Ju längre det blir desto lättare är det att sätta upp det i tofs 😀

vardagen får ta tid

Håret växer

Rastlösheten stiger

Teater, bio, restaurangbesök, träning och andra aktiviteter kanske inte går att genomföra längre (även om det i Sverige är mycket som fortfarande är möjligt). Att använda fantasin och finna meningsfulla och roliga saker att fördriva tiden med är en utmaning.

– Att vara utomhus är vår medicin mot rastlöshet. Men vår vardag tar också mycket tid.

Oro för ekonomi & jobb

Vardagen fylls med oro för jobb och ekonomi. Konkurser och uppsägningar drabbar alltför många. Arbetsbelastning minskar och tid för egna val ökar.

– Vi känner inte stor oro för egen del vad gäller vårt företag, men tänker på er alla som drabbas även ekonomiskt av denna krisen. Att vi har mer tid för fritidssysslor gäller även oss, vi håller som bäst på att fundera kring vad vi vill göra med den tiden, kanske något som vi också kan sysselsätta oss med i vinter, om vi stannar i Sverige då.

När vi var instängda i bunkern i Peniche spelade vi Yatzy utomhus.

Tid för eftertanke?

I rådande kris finns det kanske mer tid för eftertanke? Att förtränga oro med lite hopp genom att planera och drömma om framtiden kanske kan vara både en sysselsättning och en tröst.

Vad vill du göra med ditt liv? Springer du i ett ekorrhjul? Är status viktigare än upplevelser? Livet är inte en transportsträcka till pensioneringen. Ditt liv kan bara du bestämma över, alla kommer inte gilla eller acceptera dina val, men dina val är just det. Dina.

Kanske du inspireras av vårt inlägg ”Vi lever så mycket bättre..”

På Facebook cirkulerar det många kloka ord (tillsammans med fejk och hat) just nu. Detta citat, som vi dessvärre inte vet ursprunget till, vill vi gärna dela med er.

Moder jord har skickat oss ett meddelande:
Du är inte nödvändig. Luften, jorden, vattnet och himlen är fin utan dig. När ni kommer tillbaka, kom ihåg att ni är mina gäster. Inte min herre.

/Anna & Roger