Vi har inget omkullvält ekorrhjul

Ekorrhjulen snurrar inte på samma sätt i coronatider. Läser och hör mycket om folks förändrade vardag. Om hur allt kastats omkull. För oss ser det lite annorlunda ut.

Vi har hoppat ut och in i ekorrhjulet det senaste decenniet. Men att flytta in i FrankieBoy blev det tydligaste, och förhoppningsvis det sista, steget att lämna ekorrhjulet.

Ekorrhjulet är en metafor för människans till synes otacksamma strävan genom det moderna samhället. Trots alla ansträngningar finner man sig förbli på samma plats.

Läste ett inlägg hos 4000 mil, om hur livet tuggar på, men i ny skepnad. Och vi läser om hur vardagen förändrats för många lite överallt. Vi har redan gjort de omställningarna som många nu gör. För oss är vardagen inte så väldigt förändrad (om vi bortser från att vi inte har friheten att välja var vi ska vara), kanske för att vi lämnat ekorrhjulet innan coronakrisen?

Ny vardag?

Nu handlar ju inte alla förändringar om just ekorrhjulet, men vardagen är i alla fall förändrad för många. Både i positiv och negativ bemärkelse.

Jobba hemifrån

Allt fler jobbar hemifrån och det verkar onekligen uppskattas av många medan andra tycker det är svårt med barn som stör videomöten etc.

– Vi har jobbat hemifrån sedan 2007, Roger gjorde i och för sig ett avbrott under 4 år, men vi uppskattar båda två att kunna jobba när och där det passar oss.

Stressen borta

När en inte behöver passa tider hela tiden, pendling uteblir och tempot är lugnare rinner stressen av.

– Det var otroligt tydligt för oss när vi lämnade lägenheten för två år sedan, att tempot i stan samt alla rutiner skapade en enorm stress hos oss.

Socialt umgänge

Att inte kunna hänga med vänner, kollegor och familj är svårt för många.

– Vi är vana att vara bara vi två. Såklart gillar vi att vara med familj och vänner, men att endast vara vi i några veckor eller kanske i ett par månader är faktiskt inte så konstigt för oss.

En av våra kära vänner 😀

Kalendern gapar tom

En märklig känsla när kalendern är tom. Den som styrt livet med tider för fika, arbetsmöten, träningspass, barnens fritidsaktiviteter, föräldramöten.. etc.

– Jag (Anna) kunde inte leva utan min kalender förut. Det som inte stod i kalendern glömde jag bort. Jag digitaliserade allt för att ha både hängslen och livrem. Numera är vår kalender nästan tom, vi har stor frihet att vara spontana i det som ska göras. Och hjärnan kommer idag ihåg saker utan hjälp av kalendern, men den är ett bra stöd.

Håret växer ohejdat

Att gå till frisören med jämna mellanrum är något som känns viktigt läser vi. Att frisyr och naglar nu växer utan kontroll skapar obehag.

– Vi sköter klippningen själva eller låter håret växa i månader tills vi inte står ut längre. Ju längre det blir desto lättare är det att sätta upp det i tofs 😀

vardagen får ta tid
Håret växer

Rastlösheten stiger

Teater, bio, restaurangbesök, träning och andra aktiviteter kanske inte går att genomföra längre (även om det i Sverige är mycket som fortfarande är möjligt). Att använda fantasin och finna meningsfulla och roliga saker att fördriva tiden med är en utmaning.

– Att vara utomhus är vår medicin mot rastlöshet. Men vår vardag tar också mycket tid.

Oro för ekonomi & jobb

Vardagen fylls med oro för jobb och ekonomi. Konkurser och uppsägningar drabbar alltför många. Arbetsbelastning minskar och tid för egna val ökar.

– Vi känner inte stor oro för egen del vad gäller vårt företag, men tänker på er alla som drabbas även ekonomiskt av denna krisen. Att vi har mer tid för fritidssysslor gäller även oss, vi håller som bäst på att fundera kring vad vi vill göra med den tiden, kanske något som vi också kan sysselsätta oss med i vinter, om vi stannar i Sverige då.

När vi var instängda i bunkern i Peniche spelade vi Yatzy utomhus.

Tid för eftertanke?

I rådande kris finns det kanske mer tid för eftertanke? Att förtränga oro med lite hopp genom att planera och drömma om framtiden kanske kan vara både en sysselsättning och en tröst.

Vad vill du göra med ditt liv? Springer du i ett ekorrhjul? Är status viktigare än upplevelser? Livet är inte en transportsträcka till pensioneringen. Ditt liv kan bara du bestämma över, alla kommer inte gilla eller acceptera dina val, men dina val är just det. Dina.

Kanske du inspireras av vårt inlägg ”Vi lever så mycket bättre..”

På Facebook cirkulerar det många kloka ord (tillsammans med fejk och hat) just nu. Detta citat, som vi dessvärre inte vet ursprunget till, vill vi gärna dela med er.

Moder jord har skickat oss ett meddelande:
Du är inte nödvändig. Luften, jorden, vattnet och himlen är fin utan dig. När ni kommer tillbaka, kom ihåg att ni är mina gäster. Inte min herre.

/Anna & Roger

Publicerat:

i:

14 svar till ”Vi har inget omkullvält ekorrhjul”

 1. Profilbild för Linda
  Linda

  Ja, jag tänker som er och har det lite som er fast jag långt ifrån bor i en husbil. Jag och min familj har en mjölkgård. Vi jobbar hemifrån jämt. Visst det ekonomiska i dagens läge ligger inte i våra händer. Om dom tex slutar hämta mjölken vi producerar då får vi med problem. Men vi umgås med varann hela dagarna, jag, min man och våran son. (våran dotter har flyttat 3km härifrån och skaffat ett annat yrke).
  vi umgås både i jobbet å det privata…
  Men jag funderar mycket på i dessa dagar nu när många jobbar hemifrån. Många trivs men, många mår så dåligt med att inte få träffa kollegorna osv.. Är det för dom gillar sitt jobb och sina kollegor eller är det för att det är nåt där hemma dom flyr ifrån?
  men jag tror iallafall att det är nyttigt det här på många plan. Lära om testa nytt..
  Ha en fin helg nu!

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Exakt så där tänker jag med, ger utrymme för nya tankar och reflektioner. Och jag tror definitivt det kommer något gott ur denna krisen.

  2. Profilbild för Åsa

   Ni har så bra och kloka tankar. Livet blir ju vad du gör det till. Och ibland måste man göra om en del. Vi är inte där än, men inspireras av er!
   Extra cred ska ni ha för bloggen eftersom min käre make normalt sett inte läser bloggar, men nu följer han er.

   1. Profilbild för Anna
    Anna

    Men vad roligt att höra Åsa att du uppskattar våra tankar! Att fundera och omvärdera tror jag vi alla behöver göra emellanåt. Lever en det liv en vill? Lätt att glömma av att vi dör en dag men ska leva alla andra. Hej maken!

 2. Profilbild för Eva

  Det är ändå tur att vi alla är olika. Annars hade det nog inte varit så skönt att lämna ”ekorrhjulet”. Klippa sig själv går väl an, men operera, odla mat, bygga broar, pumpa olja, tillverka husbilar, upprätta lag och ordning osv. osv. skulle göra det omkullvälta ekorrhjulet rätt fängslande.

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Visst är det härligt att vi är olika! Självklart ska det jobbas – vilket vi ju också gör. Frågan är hur upplägget ska se ut. Behöver vi ”jobba ihjäl oss” och ”springa fortare i ekorrhjulet” för att sen ändå inte få uppleva det vi jobbade så hårt för? Kanske du misstolkade mig?

 3. Profilbild för Eva

  Jag vet inte om jag misstolkar, men jag är glad för att vissa människor ”jobbar ihjäl sig”. Det gör livet så mycket tryggare för de som inte kan hoppa av ”ekorrhjulet”. Ni får se er som priviligerade då ni kan ta med er ert jobb hem. ❤️ Jag som jobbar på förskola kan inte göra det., hur stor lust jag än har.

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Jag är inte glad att folk jobbar så mycket att de inte mår bra. För en del är 110% rätt nivå, för andra 80%, för vissa kanske 50%. Att springa i ekorrhjulet är verkligen inte samma sak som att jobba, se definitionen högt upp i inlägget. Som förskollärare behöver en inte heller springa i ett ekorrhjul. Att jobba hemifrån kan så klart vara svårt att göra som förskolelärare, eller finns ”dagmamma” fortfarande så kanske det kan vara ett alternativ om det är hemmajobb som en mår bra av. Tanken med dagens inlägg är att öppna upp lite, att kanske inspirera till att tänka utanför boxen. Vi är väldigt privilegierade, men vi har också slitit hårt för att komma hit.

 4. Profilbild för Lisa

  Det låter som att ni ligger steget före, ni har ju redan gjort en omställning med färre måsten och mer fritänk kring både jobb och vardagsrutiner. Glad påsk!

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Så glad för färre måsten och stor frihet! Detsamma!

 5. Profilbild för Ann-Charlotte Rådendal

  Om jag bara fått läsa detta för många år sedan. Nu har vi ju pensionerat oss och bor i ett litet hus här i Frankrike. Det blev bra tillslut.
  Ni har gjort helt rätt och borde skriva en bok om hur ni gjorde så fler får ta del av era klokskaper.
  Vi har ju stora hundar som gjort att vänner är få och har varit hänvisade till varandra i flera år. Vi trivs också tillsammans som ni gör.

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Men vad fint, tack! Att landa i Frankrike låter fantastiskt, varmt och vackert.

 6. Profilbild för Reiselinda

  Även om våra situationer inte är lika, så känner jag lite lika som er. Jag har jobbet kvar, men sitter för det mesta hemma och jobbar. Det ger mera tid att pyssla med hus, husbil och trädgård, läsa, promenera och umgås med Pär. Vi trivs i varandras sällskap och går mycket av detta tillsammans. Vi har accepterat läget och njuter snarare av att ta det lite lugnt än att stressa över det vi inte för göra just nu. Någonstans finns såklart lite tankar om hur länge detta kommer pågå och hur det kommer påverka livet framöver, men det visar sig hur det blir!

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Vad skönt att ni kan njuta av lugnet istället för att känna stor oro och stress. Ja det kommer visa sig, för oss alla. Men det kommer säkert en del gott ur detta, det tror jag iaf.

Senaste inläggen

Vädret

Ourique, PT
16°
Klart
06:2320:54 WEST
MånTisOnsTorFre
28°C / 14°C
30°C / 13°C
33°C / 14°C
36°C / 16°C
37°C / 17°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.