värmen är på

Vi har satt på värmen!

Den 2 november satte vi på värmen i huset. Den kommer inte vara på alla dagar, vi kan enkelt stänga av den via en liten panel inomhus.

Vi bor i ett hus byggt av tegel och betong med lite frigolit i väggarna och på taket som isolering. Huset blir fort nerkylt om det är regnigt, molnigt och om det är kalla nätter. Dessutom blir inomhusklimatet fuktigt.

Med en avfuktare minskar vi fukten, men med våra installerade element minskar fukten och temperaturen hålls på behagliga på 22-23 grader.

Här kan du läsa om vad vi har för värmesystem

Elementens vred är öppna kanske 1-2 mm, så det behövs verkligen inte mycket för att göra stor skillnad inne. Det var något fel med installationen (vilket åtgärdades i somras), så det ska bli spännande att se både elräkning och effekten inne i huset den här vintern.

När det inte är fuktigt ute så har vi fortfarande vädringsläge på fönstren för att få in frisk luft.

Bilden visar vår elmätare.. som ju kommer snurra fortare nu.

Detta var samma dag som frys/kylen gick sönder och även samma dag som vi fick besök av poolfirman. Kommer mer om dessa händelser på en blogg nära dig.

Publicerat:

i:

,

18 svar till ”Vi har satt på värmen!”

 1. Profilbild för Hanneles bokparadis

  otroligt varm höst i Göteborg, haft värmen på sporadiskt

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Skönt att ni har haft en varm höst. Ja värmen är väldigt sporadisk här också. Men ville dokumentera den allra första dagen för i år 🙂

 2. Profilbild för bmlarsreseblogg
  bmlarsreseblogg

  Här har vi inte haft på värme en enda gång sedan vi flyttade in för 1,5 år sedan. Vi bor ju på femte våning och får värme från alla håll. Däremot har vi problem med för varmt sovrum så det vädras nästan året runt.
  Ha en fin helg!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Vad skönt att grannarna värmer er, nackdelen är väl att det är svårare att reglera hur varmt det blir. Vi har inte på värmen varje dag, så den är redan avstängd igen 🙂

 3. Profilbild för LillaSyster

  Så fint huset har blivit nu efter putsningen. Håller tummarna för att ni får bygga ett garage. Värme är ju bra att ha – ni som har så mycket sol borde väl kunna satsa på solpaneler och producera egen el.
  Trevligt att även du tänder ett ljus på söndag – såg i ditt förra inlägg att du likt Ama satsat på röd klädnypor. Önskar dig en fin helg =) Kram

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tack! Eftersom Portugals el är till stor del förnyelsebar el känner vi inte att egen solel är nödvändigt i dagsläget. Men kanske det är värt en investering när vi ser vad poolen drar. Innan vi tar ett sånt beslut så vill vi ha en massa data 🙂 Vi använder dock solen till att värma vårt varmvatten med solfångare på vårt tak. Ja, jag gillar också rött, precis som Ama och alla bin (som tror klädnyporna är blommor). Tack detsamma!

 4. Profilbild för Ingrid

  Vi har en varm och fin höst här på Gotland och även för Eva och Claudio på Stenstugu räcker det med att elda någon gång då och då. De har vedeldning med bergvärme som tillskott.
  Trevlig helg!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Blir glad att höra att ni har en varm och fin höst! Detsamma Ingrid!

 5. Profilbild för Äventyret framtiden

  Fuktigheten är det värsta problemet för vår del så avfuktaren går på med många jämna mellanrum här hos oss. Tillsvidare har vi inte lagt på någon värme. Vi kollar upp fuktigheten på utsidan och på insidan flera gånger per dag; ibland kan vi öppna upp ordentligt när utsidans fuktighet är lägre än den på insidan. Det är en hel liten vetenskap det här :). Men spännande och lärorik.
  Trevlig helg!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Så är det i hela Portugal under vintermånaderna. Men vi har ju torrt på sommaren i alla fall så då torkar allt upp och avfuktaren behövs inte på flera månader då. Vi har också koll på fuktigheten med vår lilla väderstation som väder det både ute och inne. Otroligt lärorikt! Detsamma!

 6. Profilbild för Znogge

  Fuktigt inomhus vill man inte ha för då blir det lätt råkallt tycker jag. Dessutom är det nog inte så nyttigt för huset. Bra att ni kan reglera detta.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Nä det vill vi inte ha, därför vi investerade i ett dyrt värmesystem, inomhusklimatet är viktigt både för huset men också för vår egen hälsa.

 7. Profilbild för Micke

  Tror våra fastighetsägare har satt på värmen för ett tag sedan, förväntar mig dock att de ökar trycket i värmerören när snön kommer, är lite si och så med det ibland.
  Vi har extraelement vid behov som tur är.

  Nej, fuktigt inomhus är ju inte trevligt alls, usch.

  Ha nu en fin dag.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Hoppas ni slipper frysa i vinter, så de inte snålar när elen är dyr. Torrt och varmt vill vi ha inne! Detsamma!

 8. Profilbild för Ditte

  Ja, fuktigt inomhus vill en ju undvika till varje pris. Och fungerar det system ni installerat så är det ju jättebra.
  I Torrevieja hade vi en kombinerad ac, avfuktare och värmeapparat i sovrum och vardagsrum och dte fungerade superbra. Så tacksam för svalka sommartid och värme när det var kyligt. I badrummet hade vi också ett oljeelement så att det där alltid den svala årstiden var varmt och behagligt.
  Visst är inomhusklimatet viktigt för att en ska må bra.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Låter som ni hade hittat en lösning som funkade för er i Spanien. Vårt system är nog lite överdimensionerat, men hellre det än tvärtom 🙂

 9. Profilbild för Veiken

  Skönt att ni kan hålla ett bra inomhusklimat! Fukt är en styggelse om den tränger in. Man måste nästan vara ingenjör för att hålla det perfekt!
  Här är det AC som gäller vissa nätter. Det är ett måste om man vill sova utan att bada i svett!
  Ha det fint!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Exakt så, fukten är inte bra på något sätt och ja, det är verkligen en vetenskap. Ni har det väl en mycket fuktigare värme än vi om jag förstått det rätt, så förstår behovet av en AC.

Senaste inläggen

Vädret

Ourique, PT
14°
Mestadels molnigt
06:5020:13 WEST
SönMånTisOnsTor
24°C / 12°C
26°C / 10°C
25°C / 8°C
25°C / 9°C
22°C / 8°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.