lägger inte tid på

Vi lägger inte tid på…

Att leva minimalistiskt handlar inte bara om att ha få saker. Det handlar även om att använda sin tid medvetet, att leva långsamt. Att stänga grinden.

Följer vissa bloggar som hjäper oss att tänka minimalistiskt. Ofta blir läsningen bekräftelser på att vi redan lever så som de beskriver och det är ju väldigt skönt att någon annan kan sätta ord på det vi känner. Ett inlägg jag läste hos Be more with less fick igång våra tankar! Det handlar om vad vi medvetet väljer att lägga vår tid på, vad som är rätt för oss. Men framför allt vad vi aktivt väljer att inte lägga vår tid på.

Lägger inte tid på

I artikeln jag läste så är det 9 saker som skribenten vägrar att lägga sin tid på. Alla punkter stämmer inte på oss, men vi kom ändå på följande 9 saker som vi inte lägger tid på. Längre.

1. Skriva om vår historia

Vi har gjort val som påverkat våra liv på olika sätt. Vi ödslar ingen tid på att älta eller försöka ändra på det och inte heller ångra de val som vi gjort. Det som varit har varit och vi fokuserar på nuet. Och framtiden.

2. Baksmällor

Att vara bakfull är inget som får plats i vårt liv. Vi dricker gärna vin till maten och tar ett litet glas fin rom eller lite likör till kaffet emellanåt. Men vi dricker inte så det påverkar oss dagen efter. Att lägga tid på att vara bakfull känns inte alls relevant för oss.

3. Förklara våra val

Vi bloggar och beskriver många av våra val, vi förklarar dem. Men inte för att på något sätt försvara våra val eller beslut. Att försöka övertyga någon varför vi gör de val vi gör är det slut med. Om någon inte gillar eller förstår våra val så ligger det inte i vårt intresse att tillfredsställa någon annans behov genom att förklara eller försvara.

4. Skuld och skam

Hänger ihop lite med punkt ett. Men samtidigt gäller det nuet och framtiden. Att skuldbelägga oss själva eller någon annan är otroligt energikrävande. Visst finns det fortfarande tillfällen där vi verkligen måste aktivt arbeta bort skuld och skamkänslor. Men det är allt mer sällan som vi känner de känslorna. Vi skuldbelägger inte heller någon annan, en medveten tankeprocess har lett oss till detta.

5. Låtsas

Vi är de vi är. Låtsas inte vara någon annan. Det går ju inte vara någon annan än sig själv om en vill vara sann mot sig själv. Att försöka nå andras mål eller leva andras liv är inte för oss. Vi är vi. Och de som inte trivs med det har vi inte i vårt umgänge. Vi har låtsats mycket i våra liv, men det är verkligen inget vi lägger tid på idag. Vi är inte perfekta och har ingen som helst ambition av att försöka bli det heller. Insikten att vi inte kan älskas av alla gör ont ibland, men det är ett faktum som vi accepterar.

6. Väga oss

Att veta vad vi väger är fullständigt ointressant. Anna som alltid varit i slagsmål med vågen har fått massor av utrymme till annat i tankarna än att fokusera på vad vågen säger. Vi har de kroppar vi har oavsett vad vi väger.

7. Shopping som nöje

Vi har inte någonsin shoppat som nöje, aldrig gått och strosat i affärer en lördagsförmiddag för att det är kul. Men visst har vi shoppat mycket mer onödigt förut än vad vi gör nu. Idag shoppar vi bara sånt vi verkligen behöver, tid kan läggas på research för att hitta rätt produkt/tjänst, men själva köpet går ofta fort.

8. Zappa på TV

TV finns inte i FrankieBoy, inte ens fästen är monterade. Så zappa gör vi inte. Vi tittar däremot på film och vissa TV-serier via datorn, men vi slötittar inte på TV längre.

9. Oroa oss

Att oroa oss för vad som ska hända i framtiden får inte plats i våra liv. Vi lever här och nu och gör det som vi mår bra av. Det finns inget positivt i oro, oro infinner sig oftast över sånt som en inte kan påverka. Det vi inte kan påverka får inte vår tid och kraft.

Finns det saker som du medvetet valt bort ur ditt liv?

Bilden är från Tavira en dimmig dag. Grinden symboliserar gränsen för det vi inte lägger tid på.

/Anna (& Roger)

Publicerat:

i:

15 svar till ”Vi lägger inte tid på…”

 1. Profilbild för Christel

  Oj, nu fick du igång hjärnverksamheten här. Jag väljer inte bort något, det borde jag nog göra. Eller så gör jag det helt omedvetet. Kom på nu att jag faktiskt just nu bestämt mig för att avstå medlemskapet i Fotoklubben och det tänkte jag mycket på, Var det bara roligt eller kändes det som ett tvång? Jag får nog tänka lite mer haha!

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Haha ytterligare funderingar, det är roligt att trigga igång tankarna.

 2. Profilbild för Storbarnsmamman
  Storbarnsmamman

  Tänkvärt inlägg!
  Vore roligt att få tips på bloggar om minimalism. Vilka följer ni som ni kan rekommendera?

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Jag ska göra ett inlägg om det, tack!

 3. Profilbild för Linda
  Linda

  1.Jag väljer också bort vågen.. Som sagt jag har den kroppen jag har..
  2.Jag har helt valt att välja bort alkohol.
  3.jag har numer helt valt bort sociala medier. Jag. märkte inte hur mycket det påverkade mig förens jag slutade med det.
  4.har valt bort TV med. Kollar film eller nåt jag verkligen vill se.
  5.nästan helt valt bort fysisk shopping. Nästan allt shoppas över internet.

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   SoMe har vi minskat, men har kvar FB och LinkedIn. R har även Insta. Men oj så mkt tid det kan ta om en inte aktivt väljer.

   1. Profilbild för Linda
    Linda

    Vet inte hur mycket tid jag la ner.. Den största skillnaden är att jag inte påverkas av allt som jag läser. Både det negativa å det positiva. Kände att jag blev väldigt påverkad av dom som klagar

    1. Profilbild för Ulla Karlsson
     Ulla Karlsson

     Hej Linda. Hoppar in i tråden…. jag vill också minimera mina sociala medier men använder det mycket till att visa foton. Har du ngt bra tips vad jag kan använda istället? Som inte kostar skjortan typ ??

     1. Profilbild för Linda
      Linda

      Åhh! Det är det jag saknar med… Jag gillar att fota.. Men jag håller på att bygga upp en egen hemsida… Sen finns det ju renodlade fotosidor… Där kan man lägga upp sina foton

    2. Profilbild för Anna
     Anna

     Det är så sant, så kände jag också, en viktigare aspekt än tiden faktiskt.

 4. Profilbild för Ulla Karlsson
  Ulla Karlsson

  Vilket bra blogginlägg. Jag skriver under på allt!!
  Jag vill leva mer som ni o jag är på rätt väg. Några grindar i vägen.
  Jag är en glad amatörfotograf o söker just nu min nisch. Det kom upp en idé när jag läste er blogg. MINIMALISM… Så klart! Det enkla .. det vackra…
  Stort tack/Ulla 90 % boende i Plåtis

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Åh vad roligt att du inspirerades till en fotonisch! Hoppas oxå grindarna snart är stängda till fler saker du valt bort, men det är ju en process som behöver ta sin tid tänker vi.

 5. Profilbild för Gunnel
  Gunnel

  Låter som min Sinnesrobönen:

  ”GUD ge mig sinnesro att acceptera det jag inte kan förändra, mod att förändra det jag kan och förstånd att inse skillnaden.”

  För mig står GUD för Goda Underbara Dag. ????

  1. Profilbild för Ulla Karlsson
   Ulla Karlsson

   Samma här Gunnel.
   Bästa bönen…????…

  2. Profilbild för Anna
   Anna

   Underbart Gunnel, tack!

Senaste inläggen

Vädret

Ourique, PT
11°
Växlande molnighet
06:2020:38 WEST
SönMånTisOnsTor
22°C / 10°C
22°C / 10°C
22°C / 9°C
24°C / 8°C
26°C / 8°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.