Att leva minimalistiskt handlar inte bara om att ha få saker. Det handlar även om att använda sin tid medvetet, att leva långsamt. Att stänga grinden.

Följer vissa bloggar som hjäper oss att tänka minimalistiskt. Ofta blir läsningen bekräftelser på att vi redan lever så som de beskriver och det är ju väldigt skönt att någon annan kan sätta ord på det vi känner. Ett inlägg jag läste hos Be more with less fick igång våra tankar! Det handlar om vad vi medvetet väljer att lägga vår tid på, vad som är rätt för oss. Men framför allt vad vi aktivt väljer att inte lägga vår tid på.

Lägger inte tid på

I artikeln jag läste så är det 9 saker som skribenten vägrar att lägga sin tid på. Alla punkter stämmer inte på oss, men vi kom ändå på följande 9 saker som vi inte lägger tid på. Längre.

1. Skriva om vår historia

Vi har gjort val som påverkat våra liv på olika sätt. Vi ödslar ingen tid på att älta eller försöka ändra på det och inte heller ångra de val som vi gjort. Det som varit har varit och vi fokuserar på nuet. Och framtiden.

2. Baksmällor

Att vara bakfull är inget som får plats i vårt liv. Vi dricker gärna vin till maten och tar ett litet glas fin rom eller lite likör till kaffet emellanåt. Men vi dricker inte så det påverkar oss dagen efter. Att lägga tid på att vara bakfull känns inte alls relevant för oss.

3. Förklara våra val

Vi bloggar och beskriver många av våra val, vi förklarar dem. Men inte för att på något sätt försvara våra val eller beslut. Att försöka övertyga någon varför vi gör de val vi gör är det slut med. Om någon inte gillar eller förstår våra val så ligger det inte i vårt intresse att tillfredsställa någon annans behov genom att förklara eller försvara.

4. Skuld och skam

Hänger ihop lite med punkt ett. Men samtidigt gäller det nuet och framtiden. Att skuldbelägga oss själva eller någon annan är otroligt energikrävande. Visst finns det fortfarande tillfällen där vi verkligen måste aktivt arbeta bort skuld och skamkänslor. Men det är allt mer sällan som vi känner de känslorna. Vi skuldbelägger inte heller någon annan, en medveten tankeprocess har lett oss till detta.

5. Låtsas

Vi är de vi är. Låtsas inte vara någon annan. Det går ju inte vara någon annan än sig själv om en vill vara sann mot sig själv. Att försöka nå andras mål eller leva andras liv är inte för oss. Vi är vi. Och de som inte trivs med det har vi inte i vårt umgänge. Vi har låtsats mycket i våra liv, men det är verkligen inget vi lägger tid på idag. Vi är inte perfekta och har ingen som helst ambition av att försöka bli det heller. Insikten att vi inte kan älskas av alla gör ont ibland, men det är ett faktum som vi accepterar.

6. Väga oss

Att veta vad vi väger är fullständigt ointressant. Anna som alltid varit i slagsmål med vågen har fått massor av utrymme till annat i tankarna än att fokusera på vad vågen säger. Vi har de kroppar vi har oavsett vad vi väger.

7. Shopping som nöje

Vi har inte någonsin shoppat som nöje, aldrig gått och strosat i affärer en lördagsförmiddag för att det är kul. Men visst har vi shoppat mycket mer onödigt förut än vad vi gör nu. Idag shoppar vi bara sånt vi verkligen behöver, tid kan läggas på research för att hitta rätt produkt/tjänst, men själva köpet går ofta fort.

8. Zappa på TV

TV finns inte i FrankieBoy, inte ens fästen är monterade. Så zappa gör vi inte. Vi tittar däremot på film och vissa TV-serier via datorn, men vi slötittar inte på TV längre.

9. Oroa oss

Att oroa oss för vad som ska hända i framtiden får inte plats i våra liv. Vi lever här och nu och gör det som vi mår bra av. Det finns inget positivt i oro, oro infinner sig oftast över sånt som en inte kan påverka. Det vi inte kan påverka får inte vår tid och kraft.

Finns det saker som du medvetet valt bort ur ditt liv?

Bilden är från Tavira en dimmig dag. Grinden symboliserar gränsen för det vi inte lägger tid på.

/Anna (& Roger)