workation jobb semester blandat

Workation är Work+Vacation

Workation är kort och kort när en blandar jobb och semester. Vilket en som egen företagare kanske gör på varje semester egentligen. Men jag har lite andra tankar kring begreppet.

Enligt wiktionary är innebörden av workation att en blandar jobb och semester. I mitt huvud innebär det att en inte jobbar fulltid, utan det är kortare eller färre arbetsdagar som gäller, under en period när man samtidigt har semester. Här är några varianter på hur jag tänker kring det.

Resa bort för att jobba

Ibland kanske en behöver lämna sin bas för att få gjort det där jobbet. Författare åker iväg och skriver sin bok på annan ort. När en ledningsgrupp eller egen företagare ska göra budget, planer för nästa år eller fundera och diskutera kring andra strategiska mål för företaget kan en annan plats än kontoret vara bra. Ingen stör och en kan samtidigt njuta av lite semesterfeeling på exempelvis en alptopp i Italien eller ett spahotell i Polen.

Det kan även vara en stuga mitt i skogen i Norrland. Det gäller att hitta rätt plats där en får inspiration för det jobb en ska utföra. MEN för att det ska vara en workation måste det ju även inkludera någon variant av semester. Så just den där stugan mitt i skogen är verkligen inte en plats för mig när jag har workation.

Semester som inkluderar jobb

Det kan ju också vara så att en har semester men samtidigt passar på att möta kunder i den stad/land en besöker. Jag tänker mig att en kanske gör några timmars jobb varje dag och resten av dagen kör en all-in semester. Vad det innebär för var och en av oss är nog väldigt individuellt.

Arrangerad workation

Arrangerade resor där arbete och aktiviteter blandas verkar vara en stigande trend. En arrangör jag sett men inte provat är Wolfhouse. Tänker att alla svenska resebyråer säkert mer än gärna skulle sätta samman en workation resa om du vill arrangera en egen för dina samarbetspartners till exempel.

Digital nomad

Som digital nomad lever en hela tiden i en workation situation egentligen. En är inte bofast utan en förflyttar sig och upplever därmed nya platser, nya städer, nya länder och nya kulturer titt som tätt.

Att utforska platserna en befinner sig på och göra det av intresse är semester eller ledig tid i alla fall. Just det jag anser vara semester kanske är jobb för någon annan, t.ex. en resebloggare eller journalist.

Skillnaden på affärsresa och workation

Men det låter kanske som vanliga konferensresor? Ja det kan så klart även vara en konferensresa. Men det som skiljer workation från en konferensresa är att en workation innebär semester. Inte två timmar egen tid i konferensprogrammet.

En affärsresa innebär ofta långa arbetsdagar, eller åtminstone 8 timmars arbetsdag varje dag, en workation ska ge semesterfeeling – det är den viktiga aspekten. Exakt hur mycket ledig tid som krävs för att var och en av oss ska känna avkoppling och få semesterkänsla är individuellt.

Kan ju också vara så att man reser bort, jobbar ca 8 timmar och sedan spenderar sin lediga kväll med semesteraktiviteter.

Workation i Los Angeles

Idag flyger vi till Los Angeles, dit vi åker på en veckas workation, jag och min man. Det blir några dagars jobb på hotellrummet eller lämpligt workplace för mig samtidigt som Roger besöker en leverantör.

Men vi börjar resan med några lata och sköna semesterdagar.

Hur tänker och resonerar du kring begreppet workation?

Publicerat:

i:

4 svar till ”Workation är Work+Vacation”

 1. Profilbild för Malin Lundskog

  Älskar alla varianter av workation – semester med jobb, jobbresa med semester … ensam i stuga i skogen, eller tillsammans i storstad. (Konferensresa däremot? Fy så tråkigt det låter!). Har åkt iväg med andra entreprenörer, med andra författare, med mig själv och med min man (som också driver eget). Det viktiga för mig är att jag tydligt uttalar innan vad syftet med resan är, eller hur fördelningen jobb/semester ska se se ut. Lätt att det ena väger över och jag får dåligt samvete för det andra annars.

  Blir spännande att veta mer om din resa!
  //Malin

  1. Profilbild för webbtanten
   webbtanten

   Bra idé att hitta fördelningen innan! Jag har min klar för mig på den här resan, så slipper dåligt samvete nu i alla fall. Men ska ta med mig det till nästa workation jag gör att faktiskt planera in mer noga. Tack!

 2. Profilbild för Dorotea Pettersson

  Workation är verkligen min grej. Komma iväg för att få variation och bättre fokus men också få känslan av att man är på semester. Åker man flera personer för att jobba ihop blir det dessutom utveckling på flera nivåer.

  1. Profilbild för webbtanten
   webbtanten

   Ja det är en skön blandning av aktiviter när man kan blanda både jobb och semester 🙂

Senaste inläggen

Vädret

Ourique, PT
14°
Mestadels molnigt
06:5120:12 WEST
LörSönMånTisOns
23°C / 12°C
24°C / 11°C
25°C / 9°C
25°C / 8°C
24°C / 8°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.