Praia de luz

x antal kronor = x antal månader

Ovan ekvation har vi använt nåt år eller två. Nu mer än nånsin. För vi älskar den här livsstilen!

I går var det 10 månader sedan vi flyttade in i husbilen. Det firade vi genom att kika på hur länge vi kan hålla på med det här livet, hur länge räcker våra pengar att leva så här där vi båda arbetar i gemensamma företaget och utforskar världen samtidigt.

När vi tittar på våra konton, beräknade inkomster och vårt kapital så ser vi inte X antal kronor. Utan vi räknar om det till X antal månader. Vi lever vår dröm, för att vi gör medvetna val vad gäller våra utgifter och vårt sparande.

Kalkylen är enkel:

x antal kronor = x antal månaders frihet

Anledningen till att vi använder denna kalkyl är att vi vill äga vår tid och välja vad vi gör med den. Lönearbeta, ideellt arbete i hjälporganisation, golfa, utforska, simma, andra intressen… ja endast fantasin vill vi ska vara vår begränsning, Om vi har exempelvis kapital som skulle räcka i 12 månader så innebär det att vi under ett års tid skulle kunna göra precis vad vi vill varje sekund på dygnet. Vi har vår budget att hålla oss till, för att kapitalet & inkomsterna ska räcka i de uträknade 12 månaderna, men så länge vi håller oss till den kan vi göra vad vi vill. Med vår tid.

Kronor och ören är egentligen ingenting värt om en inte använder dem, tänker vi. Och med använder menar vi inte spenderar. För det kan vara att spara till kommande beslut. Genom att göra aktiva val av de kronor vi har så skapar vi vår stora frihet. Tid. Egen tid. Som vi i detta nu använder till att leva det här livet med att bo i husbil. Ett liv som ger oss lägre utgifter, mer resor, mycket tid tillsammans och fantastiska vyer och möten.

För oss är det tydligt att det är vår tid som är viktig. Vi inser att livet är för kort för att inte njuta av det. Ja det är ofta något som bara sägs, men för oss är det viktigt. Att leva och uppleva. Vi tycker också det är roligt med vissa kapitalvaror, som elcyklarna till exempel. Så det gäller att hitta en balans som funkar för oss och våra värderingar. Som ger oss en massa frihet men samtidigt den guldkant vi vill ha.

Ni vet ju vad vi spenderar, genom våra månatliga inlägg om utgifter, så då kan du själva räkna ut hur många månader ditt kapital skulle räcka för att leva ett liknande liv, om det är vad du drömmer om.

Oavsett vad dina drömmar innehåller, så kanske det här sättet att räkna kan göra att du kommer närmare din dröm.

Bilden är över orten Praia de Luz i Algarve. 

/Anna

Publicerat:

i:

12 svar till ”x antal kronor = x antal månader”

 1. Profilbild för Rolle o Carina

  Härligt,pengar ska användas till nåt man gillar och drömmer om!

  Ha det gott o njut vidare…..Trevlig Helg

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Ja det tycker vi också! Detsamma!

 2. Profilbild för Britt-Marie Lundgren

  Nog är det så att pengar inte har något värde förrän man gör något med dem.
  Vi sätter ofta saker i förhållande till varann; köper vi inte det här kan vi göra det och det istället.
  I vår ålder är det passa på att göra det vi vill så länge vi kan, oavsett vad omgivningen tycker och tänker. (Många gånger är det nog bara avundsjuka…)

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Då har ni också ett sätt att värdera pengarna. Tidigare i livet så tänkte vi bara på beloppet det hade på nåt sätt ett inprogrammerat värde. Fast det är ju bara nonsens 🙂

 3. Profilbild för Lisa
  Lisa

  Vår dröm är att få ha god hälsa , utan den hjälper inga penning kalkyler. Det är sådana tankar som dyker upp när man blivit lite äldre. Som bekant känner man sig odödlig som ung men ju äldre man blir kommer känslan av att nån gång har man gjort sitt. Till dess har pengarna ett värde och går att använda till trevliga saker och till att uppfylla dom drömmar som ännu inte har hunnit bli uppfyllda.

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Ja hälsan är så klart en grundbult i livet. För oss innebär den här livsstilen en vi har en bättre hälsa. Mindre stress och mindre monotona skadliga rörelser till exempel. En bör vara glad för varje dag en vaknar upp till en ny dag! Hoppas hälsan får var med er länge.

 4. Profilbild för Lisa

  Tack det hoppas vi med och önskar er detsamma. Håller helt och fullt med om att detta livet innebär en hälsosammare livsstil. Mycket frisk luft , sol, promenader och cykling och nästan ingen stress. Dessutom vitaminrik kost med lite vin att skölja ned vitaminerna med .Så borde man väl bli 100 år .

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Ja det vore fantastiskt att bli gammal, om en samtidigt får vara frisk!

 5. Profilbild för Helena S/y Wilma

  Ja vi räknar också pengarna i tid. Då hjälper det bättre att fatta en del beslut. Som när vi var hemma senast och vi var iväg och kollade på varsitt kvalitetsregnställ. Superfina och superbra, vi hade sannolikt haft stor glädje av dem. Men de var också dyra. När vi stod där och velade så började vi tänka pengarna i tid och vi insåg att regnställena kostade 5 månaders segling och fri tid. Då valde vi att åka till en annan butik, en Outlet där vi köpte bra och funktionella dito (men inte det allra bästa på marknaden) för totalt två veckors segling och fri tid.

  Om alla tänkte så här kring sin konsumtion så skulle vi börja handla mer hållbart är vi övertygade om. Jag har under flera år läst en blogg, skriven av författaren av boken ”köp inte den här boken”. Titeln ska uppmuntra till att låna den istället ? . Hon som skriver är en ensamstående mamma med två barn som älskar att resa. Genom att syna varje kostnad och hålla nere utgifterna (och det är det boken handlar om, en massa bra tips) så lyckas hon om och om igen finansiera långresor tillsammans med sina barn. De besöker många länder och reser såväl långt bort som nära, de gör 3-4 spännande resor/upplevelser varje år, samtidigt som hon betar av sina lån i snabbare takt.

  Kul inlägg! ? Skepp å håj!

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Oj, det var ingen liten summa för regnställ.. även om jag förstår att ni har behov av riktigt bra och har låga omkostnader, men 5 månader är mycket tid! Helt säker på att vi handlat mer hållbart om vi alla tänkte i tid. För det är verkligen en bristvara för många.

 6. Profilbild för Chatrine

  Ni tänker så klokt! Att välja vad en lägger pengarna på är verkligen det som avgör hur ens liv ser ut. Vi har valt att ha väldigt billig vardag/liv vilket ger oss stor möjlighet att utveckla vårt liv i den riktning vi vill ha det. Om ett par år räknar vi med att vara där vi vill och som tur är njuter vi av ”resan” dit.
  Inser efter dina härliga bilder att Portugal i Februari/Mars ligger på vår lista inför 2021.
  Jag ska se till att ladda med glutenfritt mjöl så ska jag baka en sån där kaka du tipsade om i förra inlägget för jag misstänker att vi kommer hitta er där då också 🙂

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Det är lätt att hamna i ekorrhjulet, det krävs aktiva val för att inte bara springa med. Och fortare. Ja det är väl stor risk för att vi befinner oss nånstans i värmen även nästa vinter.

Vädret

Ourique, PT
11°
Klart
06:1720:41 WEST
TorFreLörSönMån
27°C / 9°C
30°C / 10°C
29°C / 12°C
29°C / 11°C
29°C / 11°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.