17. Lär dig 3 tecken i teckenspråket

Jag inspirerades till denna utmaning via en TV-serie vi följer som heter New Amsterdam, en sjukhusserie där det bland annat finns en döv läkare.

Läkaren har ständigt med sig en tolk och det gör att hon inkluderas och kan kommunicera fritt med både patienter och kollegor. Men så klart utvecklas det varma känslor mellan henne och en annan läkare, och han kämpar på med att lära sig hennes språk.

Jag har kunnat hela alfabetet på svenska teckenspråket tidigare, men har glömt mycket. Men mitt namn kan jag i alla fall fortfarande, på svenska – för på portugisiska ser A:et annorlunda ut.

Kan du redan det svenska teckenspråket? Härligt, kanske du ändå kan lära dig några fler tecken? Eller kanske du kan hjälpa någon annan att lära sig några?

Är du helt novis kanske du kan lära dig ditt namn, tänker det är en riktigt bra början. Här är en video där du kan lära dig alfabetet!

Några nya kunskaper för mig:

 • Teckenspråket är inte internationellt, utan är som alla andra språk, unika för varje språk. Här finns en sida med alla teckenspråk.
 • Och att det inte bara är händerna som används, utan ansiktsrörelser också, t.ex. ögonbrynen vid en fråga.
 • Att när en bokstaverar en dubbelkonsonant så görs det med en svepande rörelse, en gör inte bokstaven två gånger.

Jag hittade att Josefine Sandberg har gjort en teckenspråkskurs på YouTube, så där kan du hitta flera videor för att hitta tecken du kanske vill lära dig.

Julmusik från min spellista

Lucköppning 17 december
Jag utmanar dig att idag lära dig några tecken i svenska teckenspråket, t.ex. bokstavera ditt namn.

Eftersom det regnat så mycket den sista tiden får det väl bli en bild som visar det också. Gillar ju inte spindlar generellt, men spindelnät kan vara vackert.

Publicerat:

i:

28 svar till ”17. Lär dig 3 tecken i teckenspråket”

 1. Profilbild för Znogge

  En del elever med Downs syndrom får tidigt lära sig teckenspråket som komplement till talet och då fick vi lärare också en inblick i det. När vår dotter gick på gymnasiet fanns teckenspråk som valbar kurs så det läste hon. En kurs som var väldigt populär och uppskattad.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Det var nytt för mig, tack för den informationen! Bra att det finns kurser på gymnasiet för den som vill.

 2. Profilbild för bmlarsreseblogg

  En bra utmaning men just nu får det nog vara. Jag har en väninna som har ett barnbarn med Downs syndrom och hon har lärt sig teckenspråk som de konverserar på.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   En annan gång BM 🙂 Jag visste inte att det användes i samband med Downs också, jättebra ju!

 3. Profilbild för LillaSyster

  Regn är bättre än snö 🙃 men det ska såklart vara i lagom mängd. 19gr låter helt okej i mina öron.
  Utomlands kommer man långt på eget teckenspråk och en blandning av engelska/småländska =) Ha en bra lördag!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Vad bra att det svenska teckenspråket funkar bra även utomlands, bättre än svenska språket då ;). Detsamma!

 4. Profilbild för Micke

  Teckenspråk har jag ofta undrat över varför vi inte får lära oss det på skolan, i förebyggande syfte om inte annat fast vi är ju vara en vanlig skola med 4-9, men särskolan vi har borde kanske lära sig lite, vore ju något att kunna ta till och välkomna även döva elever.
  Får nog googla lite på detta.

  Ha nu en underbar lördag.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Det har du rätt i Micke, visst vore det bra om det lärdes ut mera, särskilt när jag nu läst i andra kommentarer att det används för ex. de med Downs syndrom också, inte bara ett språk för döva med andra ord. Detsamma!

 5. Profilbild för Hanneles bokparadis

  teckenspråk är ju olika på olika språk för vuxna…
  Våra barnbarn har fått teckning för att förstärka språket (även om inget ”fel”)

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja och det visste faktiskt inte jag, så nytt för mig.

 6. Profilbild för Marianne Cargus

  Det var en lite modernare jullåt, Sia är jag osäker på om jag hört eller sett tidigare.
  När jag behövde hjälp med en av mina hästar hade jag en tjej som var döv, då lärde jag mej en hel del tecken, mest häst- och rid-relaterade, men även vanliga vardagsord också, men man glömmer fort när man inte använder de.
  Idag ska jag plocka fram tre tecken ur minnet.
  En väninna är gift med en hörselskadad man och där är det hjälptecken som används, jag fick en bok med de tecknen, jag borde nog lära mej eftersom jag är hörselskadad på ett öra, men jag ”hör” om jag ser ansiktsutrycken på den som pratar.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja Sias julskiva kom förra året, jag älskar hela skivan faktiskt. Ja som med alla språk behöver en hålla det aktuellt. Kul du antar utmaningen!

 7. Profilbild för Ingrid

  Jag återkommer och ska träna in mitt namn. Det borde jag klara av tycker jag.
  Ha en fin helg!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Vad roligt att höra Ingrid! Lycka till!

 8. Profilbild för Lena i Wales och Spanien

  Jag har kunnat det mesta av alfabetet, men också glömt mycket.
  Också några ord som kaffe, åka bil, samt några till, men det var nog allt.
  Borde egentligen läras ut baserna i svenska skolan.
  Trevlig advent!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Håller med, borde läras ut i skolan. Detsamma önskar jag dig!

 9. Profilbild för FREEDOMtravel

  Vilken bra utmaning! När jag var barn gick jag på en förskola med hälften hörande och hälften döva barn. Då lärde jag mig en hel del, inklusive alfabetet och att teckna olika sånger vi sjöng. Minns lite (jo jag kan teckna mitt namn) men har glömt väldigt mycket …

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Då finns det säkert lite sparat i muskelminnet, men det är väl som med alla språk, en behöver använda det för att det ska finnas kvar.

 10. Profilbild för Carita

  Visst skulle det vara bra att kunna några tecken på teckenspråk <3
  Kunde någon gång nån bokstav, men nu kan jag nog inget mer, annat än visa sånt som inte är teckenspråk i sig – men forma hjärta med fingrarna eller visa "sova", "krama" och sånt.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja kroppsspråket och alla emojier vi numera formar med händerna är ju också en variant av teckenspråk.

 11. Profilbild för Äventyret framtiden

  Det är mycket att ta in nu. Portugisiska och teckenspråk. Får nog lära mig teckna mitt namn på portugisiska och sedan träna på det svenska teckenspråket. Utmaningar är till för att klaras av! Tack Anna! du är en stor inspiratör!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Så är det, så känn ingen press av mina utmaningar (även om jag uppskattar ditt engagemang). Men stress och prestationsångest är ju inget jag vill framkalla 🙂

 12. Profilbild för Susjos

  Jag som hör så dåligt borde verkligen lära mej teckenspråket eller i alla fall TSS, ”tecken som stöd”. Tror att jag kan teckna pojke och flicka i alla fall…
  Ha det gott!
  Spindelnät är fina!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Det är ju en början i alla fall 🙂 Och insikten har du, så kanske du lär dig lite fler ord framöver. Tack!

 13. Profilbild för Madde

  Jag arbetar mycket med AKK ( alternativ och kompletterande kommunikation) där just tecken som stöd är en del. Det finns de som är mycket bättre än mig, men är ändå bättre än de flesta 🙂 Dottern kan riktigt teckenspråk då hon har en döv kollega och hon gav sig inte förrän hon kunde prata med henne. På flera förskolor lär dom sig tecken och det är så bra. Min man kan inget, så ena barnbarnet har så roligt åt det då hon och jag tecknar till varandra.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Vilken fantastisk dotter som lärde sig språket för att kunna prata med sin kollega, bra också att de på förskolor lär sig. Att du kan tecken som stöd är fantastiskt, jag blir så glad när jag läser att du kan så bra!

Senaste inläggen

Vädret

Ourique, PT
28°
Soligt
06:2720:51 WEST
SönMånTisOnsTor
32°C / 14°C
38°C / 20°C
39°C / 20°C
40°C / 17°C
35°C / 16°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.