favoritmat

18. Laga en favoriträtt

Jag har ju ganska nyligen börjat uppskatta att laga mat, och dagens utmaning är att du också ska laga mat, gärna en favoriträtt och gärna från grunden.

För att kunna laga sin favoriträtt behöver en först bestämma vad det är. Kanske det finns så många favoriter att det går att välja och vraka ur en hel hög med recept. Eller så finns det den där ljuvliga rätten som du längtat efter men inte gjort på ett tag för att det tar lite för lång tid att laga?

Oavsett vilken rätt du väljer, så är dagens utmaning att laga den och gärna göra det från grunden. Är det t.ex. köttbullar, så köp färs och rulla dem själv.

Har du möjlighet så kanske du kan laga favoriträtten tillsammans med någon du tycker om, då blir det ännu trevligare i köket. Och kanske rätten då också får en annan nyans i smakerna!

Min favoriträtter är pizza och falafel. Falafel gör jag från grunden på blötlagda kikärtor men pizza köper jag gärna antingen fryst (helst från Mercadona) eller på restaurang (när jag lyckas få tag på glutenfri). Det var inte så längesen vi åt falafel, så idag blir det pizza! Dessutom skördade jag både paprika och zucchini igår och det ska det vara på den pizzan jag ska göra. Perfekt timing!

Godast pizzan med svensk dill på

Skulle gärna göra degen själv, men har inte hittat den perfekta botten än, eftersom jag vill ha glutenfri. Det som funkar bäst är den varianten där botten är gjord på riven blomkål och en massa riven ost. Men idag blir det upp- och nervänd pizza på recept från Jamie Oliver på färdigköpt glutenfri smördeg.

Julmusik från min spellista

En helt ny jullåt för i år, av Sam Smith.

Har du hört några nya jullåtar i år? Kanske du kan dela med dig av någon i en kommentar?

Rödbetssallad

I fredags gjorde jag två olika rödbetssallader. En där jag använde nyplockade rödbetor från trädgården, som jag kokade och sen gjorde dressing med kryddor enligt recept. Den andra använde jag inlagda rödbetor från vårens skörd, ett äpple och så samma dressing. Rödbetssalladen på inlagda rödbetor blev godast! Men för att inte slänga något så blandade vi ihop båda varianterna till en och det blev ännu bättre, med den lite mildare smaken av inläggningen. Roger gjorde en av sina favoritmackor till frukost igår – köttbullemacka!

Lucköppning 18 december
Jag utmanar dig att idag laga en favoriträtt, gärna tillsammans med någon och gärna från grunden.

Publicerat:

i:

28 svar till ”18. Laga en favoriträtt”

 1. Profilbild för Hanneles bokparadis

  har nästan glömt min favoriträtt, den varierar, men ikväll har vi beställt räkmacka före julkonsert i Konserthuset, firar maken… glutenfritt… är du allergisk?

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Visst varierar favoriträtter, när jag var ung var det Flygande Jacob 🙂 Min kropp reagerar på gluten, men jag har inte brytt mig om att göra någon utredning och få en diagnos.

 2. Profilbild för Ingrid

  Här blir det lax, det tycker jag är gott och jag jag inbillar mig att det är nyttigt också.
  Ha en skön fjärde advent!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Lax är gott! Det är en av de få fiskar jag fortfarande äter ibland (äter ju mestadels vegetariskt). Detsamma!

 3. Profilbild för Micke

  Jag älskar ju att komma till en ren diskbänk och där börja skapandeprocessen av en måltid för mig och frugan.
  Mina favoriter är dock av enkel karaktär, spagetti och köttfärssås eller halv special med egen-stampat mos.

  Det där var ju en god pizza det, inger ju inspiration här för framtida bruk.

  Ha en underbar söndag.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Spelar ju ingen roll hur avancerad maten är tänker jag. Favoriter kan absolut vara enkla – se på min pizza – inte så svårt 😉 Ja kan varmt rekommendera den pizzan, den är fantastiskt god! Detsamma!

 4. Profilbild för Znogge

  Här blev det hemlagat både fredag och lördag så passande nog är det rester kvar till två middagar. Pizza är min absoluta favoriträtt!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Underbart med rester, och pizza. Vi är lika där!

 5. Profilbild för LillaSyster

  Mmmmm köttbullemacka så gott!
  Här blir det hemlagad kålpudding idag. Ha en fin 4e advent och ♡

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Kålpudding är gott, tack för inspiration, det ska jag göra av min kål i trädgården och soyafärs, har inte provat det så blir spännande. Detsamma!

 6. Profilbild för Marianne

  Så gott med rödbetssallad, den jag gör är det äpple i.
  Jag började laga mat som tonåring och har alltid tyckt om det, bäst när man gör det tillsammans med någon som har samma idéer om kost, men numer är jag helst ensam i köket.
  Vad som är min favoritmat? Det var svårt, pasta med nån god sås, eller något från havet. Idag blir det kanske pasta med räkor.
  Jamies pizza ser jättegod ut, och enkel, så den ska jag testa nån gång.
  Min mage reagerar också på gluten, enligt prover så har jag ingen allergi, men undviker det ändå. Min pizzadeg innehåller tapiokamjöl, kokosmjöl, olivolja, mineralsalt, vatten och ägg.
  Du bjuder på lugn och fin julmusik.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja äpplet gjorde stor skillnad, precis som i potatissallad. Pasta med god sås är en favorit här också. Har du ett recept får du gärna skicka över det till mig, om du vill. Vill gärna prova göra pizzadeg på tapiokamjöl.

 7. Profilbild för Gunnel
  Gunnel

  Den pizzan ska jag definitivt testa. Även denna jullåt är jättefin att lyssna till. Varm julkram till er från oss

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Hoppas ni gillar den lika mycket som vi gör 🙂 Nu står grönsakerna i ugnen här, så det blir middag vid 19-tiden. Kram!

 8. Profilbild för Anette

  Precis gjort maken favoitpaj, duger det?

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Han blir säkert jätteglad! Vad är det för paj?

 9. Profilbild för Äventyret framtiden

  Du påminde mig om rödbetorna nu, tack för det ! 🙂 Här blir det sillsallad till julafton, även en liten rödbetssallad utan sill för en av oss som ska fira tillsammans. Som du vet så har jag ingen direkt favorit, alla är det mera eller mindre förutom vissa få undantag. Jag gör allting från grunden, kan inte låta bli. Ytterst sällan händer det att jag köper hem en färdigt grillad kyckling. 🙂 Men det händer och det är bra att det finns att tillgå rätter som någon annan har förberett och lagat åt en.,

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Vassego, rödbetssallad är verkligen jätteglad så jag är glad jag nu kan göra en egen, då jag faktiskt inte tänkt tanken på det förut.. knäppt! Vill verkligen göra allt från grunden också och har blivit mycket bättre på det, sällan jag köper något halvfärdigt numera. Verkligen bra det finns, för tillfällen när det behövs 🙂

 10. Profilbild för bmlarsreseblogg

  Det här var en enkel utmaning för mig. Mat lagar jag åtminstone på hemmaplan till 99% från grunden och en av våra vinterfavoriter ska det bli ikväll. Efter en promenad till ICA för att köpa vitkål blir det en mustig rödbetssoppa med vitkål, morötter och lök, så värmande och gott, dessutom både nyttigt och billigt så vad kan man mer önska.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Det låter väldigt gott! Är soppan mixad eller i bitar? Jag kan ju skörda alla de grönsakerna i trädgården nu, så skulle gärna prova den soppan.

   1. Profilbild för bmlarsreseblogg

    Den är inte mixad. Jag ska skicka receptet i ett Mail till dig så får du se om du vill prova. För oss är det lite vintermat med soppor men den kan nog slinka ner i varmare klimat också.

    1. Profilbild för Anna Forsberg

     Tack, ser fram emot att få receptet 🙂 Vi äter gärna soppa, oavsett väder.

 11. Profilbild för Susjos

  Har i år gjort goda julköttbullar som smakade så gott i går ( och idag! ) med bl.a ingefära och kryddpeppar, mums! Liksom hemlagad Janssons frestelse, nu kommer vi väl att tröttna på julmat innan den ”riktiga” julaftonen kommer !
  Ha en fin start på veckan!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Egna köttbullar är de bästa! Ingefära i har jag aldrig hört talas om, spännande och kul! Detsamma!

 12. Profilbild för Ditte

  Kul idé! Blir något jag får ta tag i när jag kommer hem. Men garanterat bir det något asiatiskt. Och lagar en asiatisk mat ingår ofta flera rätter.
  Att laga olika sorters sushi tillsammans med barnbarnen är också väldigt trevligt. Ohc mycket nytt finns att testa även där.
  Pizza kan jag också tycka är riktigt gott, men de men då vill jag ha den lagad i vedeldad ugn och det har jag ingen.
  Rödbetssalladen såg verkligen god ut.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Att asiatiskt är favoriten hos dig har jag förstått. Och sushi med barnbarnen låter som en festlig och god aktivitet. Visst är pizza godast i vedeldad ugn, men det är alltid gott med pizza 🙂

 13. Profilbild för Anki

  Rödbetssallad är en favorit som jag gör då och då. Det finns många varianter, men den jag gör ska det vara äpple, lite fransk senap och lite riven pepparrot i 🙂
  En annan favorit är rotmos med rimmad fläsklägg.
  Just nu är jag lite ”anti” mot all matlagning – inget känns liksom nödvändigt när man är ensam.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Pepparrot kan jag tänka mig är gott i! Undrar om det finns här.. ska leta, tack för inspiration! Rotmos gillar jag inte. Förstår det är trist att laga mat till sig själv bara.

Vädret

Ourique, PT
29°
Soligt
06:1120:57 WEST
LörSönMånTisOns
35°C / 15°C
36°C / 18°C
35°C / 15°C
31°C / 15°C
29°C / 14°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.