läs en bok

19. Börja läsa en bok

Jag vet att många av mina läsare och följare läser mycket böcker. Och den här utmaningen är säkert väldigt lätt för många.

Själv är jag en periodare. Läser massor när jag väl läser och däremellan lägger jag min tid på annat. På sommaren läser jag oftast mest, men i år har jag faktiskt nästan haft en bok på gång hela tiden. Anledningen till det är att jag har fått så många tips på böcker och författare, tack vare bloggar jag följer. Särskilt tack till Hannele!

Om du läser mycket – kanske du idag kan börja leta efter en bok som du normalt inte skulle läsa. En genre, författare eller i ett format som du inte tidigare gett chansen. Läs den när din nuvarande bok är slut.

Du som inte läser särskilt mycket, börja på en bok idag! Har du ingen hemma kanske du kan gå till biblioteket och låna en ”riktig” bok. Eller så loggar du in på biblioteket online och laddar hem en digital bok. Finns ju massor av tjänster också där du kan läsa digitalt gratis en tid: Storytel, Nextory, Bookbeat t.ex.

Jag håller på att läsa en bok just nu som heter Sly, av Sara Strömberg. Finns en del två som heter Skred, som jag ska läsa efter den. Sen tänker jag faktiskt prova att läsa en bok med dikter. Det är nämligen inget jag normalt läser och jag har lite svårt för just poesi, men vill testa! Har du något tips på något enkelt jag kan börja med?

Julmusik från min spellista

Lucköppning 19 december
Jag utmanar dig att idag börja läsa en bok!

Publicerat:

i:

34 svar till ”19. Börja läsa en bok”

 1. Profilbild för LillaSyster

  Jag fick en läsplatta i somras och sedan dess har jag nog slukat ett 30 tal böcker. Och numera är det ju nästan gratis att läsa då de går att ladda ner från biblioteket eller köpa då eböcker är betydligt billigare än en tryckt bok. Poesi har jag ingen erfarenhet av, vill ha mer spänning =) Ha en bra bokläsardag!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja det går lätt att sluka digitala böcker! Ett tag så hade jag läst att böcker på biblioteket som jag ville läsa.. och de var dåliga på att utöka sortimentet, men nu har de fått in fler (de bytte system och fokuserade väl på det). Jag gillar också spänning, därför jag inte läst någon poesi, men jag vill åtminstone ha provat en gång 🙂

 2. Profilbild för Äventyret framtiden

  Jag gillar detta med att man kan ladda hem en bok, vilket jag har som en plan att göra om jag inte kan få tag på böcker i pappersformat. Men först måste det till en padda…
  Jag läste mycket poesi i min ungdom, faktiskt tillsammans med min mamma. Jag läste högt för henne och sedan analyserade vi innehållet. Men så här på rak arm kan jag inte ge dig ett förslag på poeter, trots att de är många. Visst är de många gånger tidlösa men …ja, vi är förändrade, tiden är förändrad och jag kan tänka mig att du gärna läser någonting som är av idag. Hannele kan säkert ge dig ett gott tips, gissar jag. 🙂

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Finns så många olika läsplattor av olika slag. Jag skulle vilja ha en Kindle (har en padda nu) men de har mest böcker på engelska. Jag vill läsa på svenska. Portugisiska har jag för få ord i för att ens försöka ta mig an en bok. En tidningsartikel är svårt nog… Ja vi får hoppas på ett tips av Hannele, eller kanske Christina.

 3. Profilbild för Anita

  Böcker … det är fint det! Själv hör jag till dom som vill ha en riktig bok i min hand. Sitta bekvämt i min läsfåtölj och bläddra sida för sida, känna den speciella bokdoften, lägga i ett bokmärke och slå ihop boken tills nästa gång det är dags att läsa lite. Här blir det julklappsböcker varje år och sedan blir det läsa av … och en av dom är faktiskt Sly av Sara Strömberg. Men läsandet börjar inte förrän på juldagen … 🙂

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Jag älskar också riktiga böcker. Men det finns många fördelar med de digitala böckerna också. Så jag blandar .)

 4. Profilbild för Hanneles bokparadis

  testar gärna olika genrer… deckare kanske inte har varit mest läst, gillar se som film 🙂

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Deckare på film eller TV-serie är toppen! Har du något tips på en enkel poesibok?

 5. Profilbild för Znogge

  Jag har alltid en bok på gång så det är ingen större utmaning för min del. Husse här läser på läsplatta men jag vill absolut hålla i en bok. Tycker inte det blir samma sak annars men självklart är det en smaksak. Jag har precis läst ut Joakim Zanders ”Ett ärligt liv”. En bok som jag slukade men som jag faktiskt inte vet om jag tyckte om eller inte. En mycket speciell bok.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Det var lite intressant att du slukat en bok och inte vet om den var bra eller inte 🙂 Jag slutar genast läsa om jag känner att det inte fängslar mig tillräckligt. Men en bok jag inte kan lägga ifrån mig är bra, fast kan ju vara bra på olika sätt tänker jag.

   1. Profilbild för znogge

    Jag läser aldrig heller klart en tråkig bok för det finns så många andra som väntar på att bli lästa. Denna hade ”något” som gjorde att jag inte kunde sluta läsa men jag kunde inte bestämma mig för om jag tyckte om det där ”något” eller inte. Det låter kanske märkligt men så var det…

    1. Profilbild för Anna Forsberg

     Jag tycker inte det är märkligt! Ibland kan en ju bara vilja veta hur det slutar tänker jag.

 6. Profilbild för Jag

  Jag har i natt avslutat Skred som ljudbok, den tog lite tid eftersom jag fick backa hela tiden när jag somnade. Men den var bra. I många år har jag enbart lyssnat på ljudböcker efter att ha gått in i väggen och inte längre klarade av att läsa, en stor sorg för mig som har varit en bokslukare hela mitt liv. Nu längtar jag efter att återvända till vanliga böcker där jag kan bläddra tillbaka och betona saker på mitt sätt. Men ljudböcker kväll och natt kommer jag att fortsätta med, endast då kan jag sova.

  Att läsa dikter ska man göra portionsvis, tycker jag, inte plöja en hel diktbok. Om du har en diktsamling liggande vid soffan eller sängen kan du läsa en då och då och njuta av den, känna på den, fundera över den, återkomma till den och sen läsa en ny. Tomas Tranströmer är en av mina favoriter men jag minns att jag som ung tyckte att han var svår.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Hahah, ja det är nackdelen med ljudbok, att en somnar. Men om det hjälper dig att somna är det ju toppen. Förstår att jag inte ska plöja en diktbok, utan som du säger läsa lite då och då. Tomas Tranströmer har jag ju hört talas om, ska ta och kika och se om jag kan hitta något. Tack!

 7. Profilbild för Ingrid

  Njaa.. julstressen gör att jag nog inte kan samla ihop och sätta mig och läsa. Det får vara tills i mellandagarna.
  Ha en skön måndag!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Du läser ju så mycket annars så kanske kan vara skönt att vila från det ett tag. Detsamma!

 8. Profilbild för Susjos

  Via ”Legimus” för mej med dålig hörsel, läser jag nu ”Sanningen om Ostrondykerskan” (Legimus är ett konto via biblioteket med både text och tal)..och det är inte min genre, jag läser ju helst deckare. Kan inte påstå att jag tycker den är så bra…ännu, vi får se om den tar sig!
  Ha det gott!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Vad bra du ändå provar en ny genre, det kan ju vara rätt… men jag är som du, gillar deckare bäst. Bryter av med en riktig slimig feelgood däremellan 🙂 Detsamma!

 9. Profilbild för Marianne Cargus

  Wow, jag gillar verkligen Magnus Carlson!
  Dagens utmaning antar jag inte, jag lyssnar på böcker, förr läste jag periodvis, men numer har jag svårt med koncentration och läsförståelse. Kokböcker är nog de enda böcker jag läser nu, de är lätta att förstå, haha.
  Poesi har jag läst i min ungdom, men jag kan inte påstå att jag fastnade för det.

  Antar att det var recept på pizzadegen du var intresserad av? Det är taget ur en bok om Paleokost, ”Ren & Naturlig Mat”, har du instagram så kan du leta upp paleoskafferiet, där finns många spännande rätter att laga.
  Blanda 2.5 dl tapiokastärkelse, 1.5 dl kokosmjöl och 1 tsk mineralsalt,
  Värm 1 dl vatten, blanda med 1 dl (oliv)olja vispa snabbt ihop med mjölblandningen,
  lägg i ett lätt uppvispat ägg och vispa ihop till en deg.
  Rulla ihop till en boll och kavla ut på bakplåtspapper, bred ut tomatsås och toppa med valfria ingredienser.
  Grädda ca 35 min i 175 grader.
  Om det var recept på pastasåser, så blir det svårare, de gör jag efter huvudet varje gång så det blir sällan samma två gånger, haha

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tack! Det var pizzadegen jag ville ha recept på. Ska testa det nästa gång (jag har inte Instagram längre).

 10. Profilbild för Micke

  Laddar ju ner en och annan bok i en app under ett år, det senaste var ”illegalisten” av Anders Jallai, redan avlyssnad och klar och ser redan fram emot nästa.
  Får lyssna igenom tidigare böcker i väntan på nästa.

  En och annan ”E-bok” blir det också, pappersböcker blir det inte så ofta, bekvämligheten talar.

  Ha en fin måndagskväll.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Jag läser bara en bok en gång, är för nyfiken för att läsa en gammal bok, vill ha nya textrader hela tiden 🙂 Detsamma Micke!

 11. Profilbild för Kraka

  Tyvärr blir det ingen bok påbörjad idag. Men jag har en liten hög med studieböcker att konsumera och precessa under julhelgen. Ska utmynna i en cirka 10-15 sidors uppsats som är examinationsuppgift i en av kurserna.
  Idag blir det artiklar som ingår i min andra kurs och de är på engelska.

  Som avkoppling lyssnar jag på ljudböcker och just nu Elizabeth Georges senaste.

  Ha en fin kväll!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Du har mycket att läsa helt klart 🙂 Elisabeth Georges har aldrig fastnat hos mig, jag har en fysisk bok av henne i bokhyllan, så det lär bli ett försök till så småningom.

 12. Profilbild för Ditte

  Jag läser mycket, så det hela året, och är allätare vad gäller böcker. Har alltid en fysisk bok till hands och också en jag lyssnar på via ”Storytel” som har ett stort utbud. Har många böcker på listan av de som jag kanske inte skulle välja, bl.a Carl Bildts nya bok ”Mina Krig”.

  Vad gäller poesi är det ju så induviduellt vad en tycker. Men här är jag en stor vän av Gustav Fröding, Ferlin, Bo Bergman från den äldre skolan. SEdan har jag g´fastna för haikudikter som bloggvännen Christina Karlsson skrivit.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Att läsa om andras läsupplevelser vidgar vyerna och du är ju mottaglig för det tänker jag som har en lång lista med att läsa böcker. Kanske det blir en bok med Haikudikter jag testar. Har börjat läsa lite dikter som jag hittar online.. men hittills är det inte något som fastnat. Och så kan det ju vara .)

 13. Profilbild för Lillan Kind

  Innan jag blev sjuk och hjärntröttheten blev en begränsning var jag en riktig bokslukare. Men nu har jag kommit igång med läsningen igen, även om den går med snigelfart i jämförelse med friska tider. Men jag är tacksam att jag åtminstone kan läsa riktigt långsamt. Jag läser pappersböcker, för det ger mig en trivsam känsla.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Vad roligt du kommit igång med läsningen igen!

 14. Profilbild för Anita Vesterli
  Anita Vesterli

  Mitt tips på lätt poesi är Karin Boyes dikter.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tack, jag ska kolla in Karin igen. Har ju så klart sett hennes dikter passera både här och där, men inte tagit mig tid att aktivt läsa dem. Tack!

 15. Profilbild för Chatrine

  Just nu har jag begränsat med utrymme och lyssnar bara på ljudböcker. Har däremot väldigt svårt att tänka mig ett liv utan en välfylld bokhylla. Har en mängd faktaböcker och kokböcker som jag gärna bläddrar i. Även en massa romaner förstås. Längtar efter att få packa upp mina böcker faktiskt. Hittar många av mina böcker på loppis.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   När huset är klart kan du ju ha höga bokhyllor med stegar som de riktigt smockade gamla biblioteken och bokaffärerna!

   1. Profilbild för Chatrine

    Du fattade direkt vad jag tänkt mig 😊

Senaste inläggen

Vädret

Ourique, PT
36°
Soligt
06:3020:48 WEST
TorFreLörSönMån
34°C / 17°C
34°C / 17°C
34°C / 16°C
35°C / 19°C
36°C / 19°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.