instagram på egen blogg

Hej då Instagram, på riktigt

Jag har tröttnat på Instagram. Igen. För tre år sen tog jag ett långt uppehåll men kröp tillbaka till slut. Nu är kontot avslutat!

Här kan du läsa om varför jag ”lämnade” Instagram för tre år sen.

Det är ungefär samma anledningar som gör att jag nu avslutat mitt konto helt och hållet. Mycket handlar om reklam, algoritmer och om att vara i någon annans händer.

Jag har börjat skicka (och ta emot) bilder och meddelanden via t.ex SMS istället för att använda Instagram. Det är något helt annat, en avsevärd trevligare upplevelse faktiskt.

Skrev om digitala lurendrejerier för ett tag sedan, berörde detta då också.

Instagram & videos

En ytterligare anledning för mig att avsluta mitt konto är att Instagram nu vill bli mer som TikTok och därför vill att folk ska använda video och reels. Det är inget för mig, jag gillar bilder. Det visade sig att jag följde allt färre personer eftersom det var så mycket filmer i flödena. Och jag skulle ändå inte nå ut till mina följare om jag bara fortsatte med bilder, så varför då ha kontot kvar?

Konton & inspiration

Det som gjorde det svårt, och som var anledningen att jag inte avslutade kontot helt för tre år sen, är personerna. Det finns konton som jag kommer sakna. Finns personer jag inte har kontakt med på något annat sätt än via Instagram. Men det får vara så.

Inspirationen om platser att besöka kommer jag sakna, men samtidigt kommer jag inte hinna med under min livstid att besöka alla platser jag sparat ändå.

Och Google Maps är numera riktigt bra på att märka upp platser för olika saker, och folk laddar upp bilder så en kan få en föraning. Att ”surfa” på Google Maps har blivit ett nytt sätt att leta inspiration i områden vi passerar.

Ett urval av Instagrambilder

Flyttat Instagrams bilder hit

Jag använde funktionen med att exportera ut innehållet från Instagram. Vill du göra samma sak så logga in på ditt Instakonto, gå till inställningar, sekretess och sedan ”datanerladdning”.

När jag fått innehållet bad jag min utvecklare att importera de 2600 bilderna (inga kommentarer, stories eller likes) och programmera så jag kan visa dem här på bloggen istället.

Här är bilderna nu – jag fyller på med utvalda bilder, så det blir som en tidslinje i bilder för mig (och kanske dig) att kika tillbaka på.

Du hittar dem via menyn/arkiv/tidslinje i bilder.

Tack och hej

Jag vill inte längre. Jag räcker inte till för att ta in all information jag matas med. Jag raderade appen för ett tag sedan och har sedan dess bara gått in via webben nån gång ibland för att se om jag fått några DM. Saknar det konstigt nog inte alls.

Nu har jag bara Facebook kvar (endast på datorn) och jag använder Messenger flitigt (på telefonen), så det kontot vill jag inte säga upp. Inte än i alla fall 🙂 Här i Portugal används WhatsApp mestadels för att skicka meddelanden, så det har jag så klart också, kopplat till mitt portugisiska telefonnummer.

Och här på bloggen har jag ju allt samlat och jag äger allt. Ingen kan ändra algoritmer eller regler. Här slipper både du och jag reklam. Här är mitt digitala hem.

Mitt instagramkonto är raderat och det känns så skönt!

Publicerat:

i:

28 svar till ”Hej då Instagram, på riktigt”

 1. Profilbild för bmlarsreseblogg

  Precis som du har jag just avslutat mitt Instagramkonto. Jag var så trött på alla filmer och inlägg jag fullkomligt dränkts i. Det hann bli 500 inlägg och tack för tipset att kunna importera mina bilder till bloggen istället.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Jag förstår dig verkligen. Du har ju en intressant blogg med fina bilder som jag kan hänga med på istället, vilket jag är glad för!

 2. Profilbild för Kristina

  Heja! Inspirerande att läsa. Jag har sett så många som istället har (mer eller mindre mot sin vilja) börjat göra reels istället.
  Jag ska ta mig en funderare…

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja det blir mer och mer videos, inget för mig 🙂

 3. Profilbild för Lena i Wales och Spanien

  Jag har inte avslutat mitt Instagram, men inte besökt den på länge, blev för mycket.
  Känner igen dina känslor för Insta.
  Jag är ju en teknisk idiot, så hänger inte med på allt heller.
  Trevlig lördag!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tror vi är allt fler som ledsnat. Trevlig lördag önskar jag dig också!

 4. Profilbild för Micke

  Har ju konto på instagram, har ju många av skolans gamla/nuvarande elever där, om det inte varit för det så hade jag nog funderat på att lägga ner det också.
  Sen har jag ju en del av mina läsare där också, lite av den stora behållningen av det trots allt, kul att se vad alla lägger ut där.

  Men bloggen är nog det bästa av allt.

  Ha en fin kväll.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Personerna är det svåraste att lämna helt klart. Men samtidigt så räcker i alla fall jag inte till för alla relationer som skapas. Ja bloggen är bäst!

 5. Profilbild för Åsa Rydhard

  Jag förstår helt din känsla.
  Från början gick jag med i Instagram för att jag använde det till att redigera bilder.
  Senare blev det ett sätt att hålla kontakt med vänner och bekanta. Jag har aldrig använt det för mitt företag ”på riktigt”.
  Det sista har jag märkt att jag bombarderas med reklam och förslag på nya konton, mer än jag ser dem jag faktiskt vill följa!
  Ser inget behov av att tävla i content skapande där så jag engagerar mig mindre och mindre. Tråkig utveckling.
  Mvh Åsa

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Visst är det så korkat att en inte får se de konton som en valt att följa! Blev så otroligt frustrerad över det 🙂 Mycket tråkig utveckling!

 6. Profilbild för Camilla Hiller

  Det blir allt viktigare att äga mig själv på nätet. Inte tvärtom.
  Jag bygger eget efter att jag blivit hackad två gånger och Facebook stängt mina businesskonton och nu bygger jag på ett nytt sätt, ringer mer till människor jag vill möta och lära känna. Sociala media har förändrats och blivit ett tidskrävande slukhål. Vi hittar varandra alltid du och jag via telefonen och jag är själv en textmänniska så jag har också övervägt en utrensning av mina sociala media också. Det finns mycket att reflektera över i detta. <3

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja det är verkligen viktigt att äga sig själv på nätet. Lätt det blir tvärtom. Du och jag hittar så klart varandra på andra sätt. Kram

 7. Profilbild för Marguerite Koos
  Marguerite Koos

  TOPPEN! Har aldrig gillat instagram, gillar inte alla dessa påtvingade videos. Överallt dräller det plötsligt in musik och rörliga bilder, blir galen av det.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Jag gillade när det bara var bilder 🙂 Men håller med om alla bilder och ljud. Mkt irriterande.

 8. Profilbild för Äventyret framtiden

  Jag kom aldrig igång med Instagram, tyckte det räckte gott och väl med blogg och med facebook. Nu har jag snudd på bara bloggen kvar…
  Förstår dig väl!
  Men stanna kvar på bloggen Anna! Den är så fin!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Jag fastnade direkt på IG med alla bilder där. Bloggen överger jag inte, älskar att skriva och har så mycket att berätta.

 9. Profilbild för BP

  Tillhör minoriteten som vågat vägra Facebook och Instagram från början. Det räcker helt och hållet med en blogg. Å du kan ju fortfarande följa både dina kompisar på FB och Insta, även om du inte har ett eget konto längre.
  Är också en ”bildmänniska” och vet ärligt talat inte ens hur man filmar – oooops! Vet inte riktigt vad TikTok är heller. Men de gjorde arenareklam under dam-EM i fotboll:-) Är inget tekniskt geni som du ser;-)

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Har inte brytt mig om TikTok heller. En behöver inte vara ett tekniskt geni, om tjänsterna är väl gjorda så ska alla kunna hantera dem 🙂

 10. Profilbild för Ditte

  Kan förstå dig! Absolut! Vad gäller bilderna så har jag dem jag verkligen gillar redan hos mig, på datorn, eftersom jag jag direkt skickar dem dit från telefonen eller från kameran.
  Och din tanke om att spara bilder är bra tycker jag.
  Har kvar Instagram men har blockat mycket av reklamen och kryssat i ”följer ”och slipper då en hel del av reklam och det jag inte vill se. Mina bloggvänner på Freedom Travel. Helena och Peter skrev just om sociala medier i fredags. Tänkvärt tycker jag.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja jag har mina bilder i datorn oxå, eller rättare sagt backupade på Dropbox. Men jag har så ofantligt många bilder så det har varit skönt med utvalda bilder i ett enkelt flöde. Därför jag nu lagt dem här på bloggen istället. Jag har följt Freedom i många år, men läser inte alla artiklar. Deras inlägg i fredags hade jag missat. Men ser att de mestadels har samma funderingar som jag redan genomfört och dessutom bloggat om för ett tag sedan.

 11. Profilbild för Susjos

  Det kan bli lite mycket med alla dessa sociala medier. Men jag fortsätter ett tag till, är så glad för t.ex dessa grupper som jag är med i där likasinnande kan byta erfarenheter, för mej är just de människor som också har blivit opererade med ett ci-implantat, eller väntar på operation, så mycket information jag fått genom dem både i text och med bilder.
  Ha det fint!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Jag håller med om att FB grupper är bra. Så jag håller fast vid Facebook ett tag till också. Ha en fin dag!

 12. Profilbild för Chatrine

  Håller med om instagram som för mig i princip blivit en ut-kanal. Dvs använder den till att visa eller kommunicera något till kunder/gäster.
  Följer tydligen för få också för jag får extremt många förslag.
  Tröttsamt!

  Har ju lagt bloggandet på vila ett par år men funderar på att lyfta det igen. Känns som en enklare väg att gå än att störa sig på negativa ändringar en inte rår på.

  Om du skickar en Whatsup till mitt svenska nummer kan vi utbyta fina bilder den vägen 🙂

  Kram

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja det är tröttsamt när det inte blir som en tänkt sig.. Nu har du en bild som jag gärna hade lagt ut på Instagram i din WhatsApp

 13. Profilbild för Ingela Sjöström
  Ingela Sjöström

  Hej
  Håller med börjar tröttna på insta o vill kanske avsluta. Kollade in hur du gjort men hittar inte det som du kallar datanedladdning!! Är så inkompetent när det gäller sånt här. Kan de ha ändrats o isåfall vad heter det nu. Förlåt att jag stör med denna kanske enkla fråga.
  Tack på förhand
  Ingela

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Nu kan jag ju inte gå in på Instagram igen och kolla. Men under dina inställningar ska det finnas en möjlighet att begära att få hem innehållet. Du stör inte 🙂

 14. Profilbild för Anni

  Jag har laddat ned program och appar som gör att jag inte ser reklam på vare sig Facebook eller Instagram, så jag lider inte av de problem du beskriver. Har inte FB-appen utan går in via webbläsare även på mobilen. Fungerar bra. Blir lite chockad när jag loggar in på någon annans dator och ser hur mycket reklam mm det blir där!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja det finns sätt att komma undan reklam, men det är inte bara reklamen, alla faktorerna tillsammans gör att det inte är rätt ställe för mig längre.

Vädret

Ourique, PT
24°
Soligt
06:1420:45 WEST
TisOnsTorFreLör
33°C / 12°C
35°C / 14°C
36°C / 15°C
35°C / 16°C
32°C / 14°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.