olaglig fricamping

46 olagliga fricampare

I Portugal trotsas lagen som skyddar naturskyddsområdena hela tiden av husbilar som parkerar precis där de vill, men nu åkte ett gäng fast.

Som gammal husbilist så blir jag förtvivlad när jag läser om att det är så många som fortsätter att envisas med att parkera på klipporna utmed västra Altantkusten, Costa Vicentina, med sina husbilar. Vi såg massor av olagliga fricampare när vi själva bodde i husbil på heltid och vi ser det fortfarande varje gång som vi rör oss utmed kusten.

Västkusten söder om Sines är ett stort naturskyddsområde. Till och med de som har hus och mark i det området har regler att följa. Men husbilister tycker de har rätt till utsikten och närheten till havet, gratis. Det finns kustnära campingar (som inte alls är detsamma som fricamping, jag vet) och det finns gratis anordnade gratis platser bara 15 min körtid inåt land. Men det finns alltså lagliga alternativ!

Polisen slår till mot fricamping (engelska men kan översättas till svenska i menyn)

I artikeln från denna veckan går det att läsa att de hittat 46 st olagliga fricampare. Anledningen till att det inte är tillåtet att stå just i naturskyddsområden är enligt artikeln:

Illegal eller oriktig camping och husvagnsanvändning i ett skyddat område kan leda till överdriven och oordnad ockupation av offentliga platser och kustområden med husbilar och liknande, med negativa konsekvenser för landskapet, miljön, markanvändningsplaneringen och folkhälsan.

Från den svenska versionen av nämnd artikel.

Om en läser vidare under engelska artiklen så finns det kommentarer där. Och den andra (av Olli) gör mig arg.

Olli beskriver att alla andra länder har lösningar för husbilister, med faciliteter, men att Portugal bara jagar fricampare istället. Det hen önskar finns det massor av i Portugal, men inte just i naturskyddsområden. Såklart! Det är dessutom tillåtet att fricampa i 48 timmar inom en och samma kommun i Portugal, så länge du undviker de naturskyddade områdena.

Personligen är jag väldigt tacksam att Portugal vill skydda sin fina vilda södra västkust. Det är en av anledningarna till att vi älskar Alentejo.

Bilden är från när vi besökte Porto Covo sist. Vi kollade solnedgången och massor av husbilar hade parkerat för natten precis på klipporna intill havet i naturskyddsområdet Costa Vicentina.

Publicerat:

i:

,

14 svar till ”46 olagliga fricampare”

 1. Profilbild för Äventyret framtiden

  Det är tråkigt när man inte följer de krav som ställs. Därför är det bra att de har ”tagit” fast så många som 46 olagliga fricampare. Finns det platser som är lagliga så..
  En annan sak är att många husbilar på t.ex Åland, har svårt att hitta platser att campa över på under en natt eller två. Där är det omvänt, husbilsfolket vill vara lagliga men har svårt att vara det när det inte fungerar helt ut.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Så himla tråkigt är det. Intressant med Åland. Visste inte det var brist på campingplatser där.

 2. Profilbild för Ove Lundqvist
  Ove Lundqvist

  Samma sak här på Gotland längs kusterna då fricampare kör ut i naturen i stället för att hålla sig till anvisade platser 🥹

 3. Profilbild för BP

  Regler är till för att följa varken man gillar dom eller inte. Frågan är om det var portugiser som haffades eller utländska husbilar. Och hur höga var böterna! Det gäller ju att ”ta i” med rejäla bötesbelopp, annars kommer det ju bara hända igen och igen.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Precis så! Det vi sett har varit 200-6000€ så kanske höga belopp. Det är nog blandade nationaliteter, det har iaf varit blandat när vi sett bilarna.

 4. Profilbild för Ditte

  Har aldrig haft husbil eller husvagn men runt om i både Europa och på andra ställen i världen sett denna nonchalans. Verkligen trist. Här i Torrevieja var detta också ett problem men bötfällning, höga böterm har fåt stopp på eländet.
  Vet att detta även är knepigt i Sverige.
  På Åand är det liknande. Men jag tycker man som husbilsförare måste ta reda på vad som gäller och var man kan stå . Finns inga platser så får man välja annat- Säkert finns en anledning att man inte välkomnar husbilar. Och regler är till för att följas.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja i Torrevieja vet jag folk stod olagligt ute på en klippa vid havet. Jag förstår inte varför det ska vara så svårt att följa regler. Men som alltid så tror jag folk bänder på reglerna så de tolkar dem så det passar deras behov. Vi har flera exempel på detta.

 5. Profilbild för Susjos

  Trist när man inte fattar varför man inte får stå överallt, bra att det blir bötfällda!
  Ha det fint!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja det är ju viktigt att det ageras, annars trotsas förbudet vidare. Detsamma!

 6. Profilbild för Anki

  Som tidigare husbilsägare kan jag bara beklaga hur vissa människor verkar tycka och tro att de får göra som de vill, utan hänsyn till rådande regler. Sådan attityd förstör för alla som verkligen är måna om att följa de regler som finns. Hoppas de fick rejäla böter!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Så är det verkligen, vi har mött väldigt många under våra år i husbil som tyckte de kunde tolka förbuden så det passade deras behov. Syns ju även på kommentaren som jag hänvisade till, blir så himla less!

 7. Profilbild för Lotta
  Lotta

  Samma visa i samhället oavsett ämne Man ska alltid bestraffa oönskat beteende Eller så kan man försöka titta på en lösning som funkar i längden Lite som att skrika o straffa någon till önskat beteende, man får inte individen med sej Regler är regler o lagar är lagar Sen att alla länder ÄR företag på börsen gör att ett lands lag bara är ett företags policy/regler Maritime law inte common law Såklart alla ska respektera naturen o områdena men istället för att straffa o sätta dit kan man kanske tillsammans med husbilsägare klura ut en vacker empatisk lösning som funkar Utan hängslen o livrems regler som man bara vill flexa sina muskler med Ett Samhälle Sam och hälle Tillsammans Inte uppdelar o

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Jag har inga lösningar och jag är inte heller politiskt aktiv. Så länge lagen säger en sak så är min uppfattning att den ska följas. Sen kan en parallellt arbeta för förändring absolut, men att trotsa lagarna är definitivt inte en lösning i alla fall. Enligt min åsikt.

Vädret

Ourique, PT
24°
Soligt
06:1420:45 WEST
TisOnsTorFreLör
33°C / 12°C
35°C / 14°C
36°C / 15°C
35°C / 16°C
32°C / 14°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.