Butternut squash odling &  skörd 2022

Butternut squash odling &  skörd 2022

Butternut squash är verkligen en helt fantastisk gröda. Lätt att ta frö på, odla och förvara. Dessutom är den ljuvligt god!

Nu är all butternut squash skördad och som jag skrev förra året så ville jag ha en större skörd i år. Och det fick jag!

Odling

Använde frön från förra årets skörd. Sådde dem i mitten av mars, planterade ut en månad senare i jord från påse som jag lagt ovanpå wellpapp. Men inte i en sålåda utan alldeles intill altanen där de kunde bre ut sig som de ville.

Jag har vattnat flitigt, men inte gödslat då jag tänkte den nya påsjorden borde innehålla allt som behövs. Och bevisligen så har det räckt, trots att pumpor gärna vill ha massor av näring.

Ett fruktämne och blomma
Så vackert limegröna när de växer sig stora
butternutsquash
Så läskande där i grönskan
Blasten gav upp i värmen
De ser lite olika ut, men hoppas de smakar lika gott allihop

Skörd

Förra veckan skördade jag alla pumpor som var kvar (hade skördat några en vecka tidigare) och rensade bort det mesta av plantorna.

Jag tror att jag hade 10 plantor och jag fick 27 pumpor så är väldigt nöjd med resultatet. Den minsta vägde 744 gram och den tyngsta 2822 gram. ca 46 kg butternutpumpa har vi och det är helt ljuvligt att kunna njuta av alla de härliga pumparätterna vi älskar i höst och vinter. Sicken lyx!

Det går utmärkt att förvara pumpan inne i rumstemperatur.

Glutenfri pumpapaj med tomatsallad av egna tomater.

Förädling & matlagning

Vad är din favoriträtt med butternut squash? Vi gör oftast soppa, ugnsrostar och gör paj. Men tar gärna emot nya receptförslag!

I helgen tog jag den första av vår skörd och den räckte till både en paj, en omgång med soppa och som ugnsrostad tillsammans med potatis till grillat. Så användbar gröda och så god, jag är så lycklig!

Publicerat:

i:

12 svar till “Butternut squash odling &  skörd 2022”

  1. Lyx! 🙂 Så härligt! Pumpa är så behändigt, när man kan förvara den inomhus och ta sig en nu och då när man vill.
    Dessutom så är pumpan en riktig kökskonst i sig, vacker, praktisk, ja, bara fördelar.
    Soppa brukar det bli för vår del. Soppa med tomat, lök och örtkryddor. Mixar allt och äter gott…

  2. Det där har vi aldrig provat, vi är ju inte så erfarna när det gäller odlingar, vi lär oss efterhand, men vi antar att det nog inte går att odla på vår balkong ändå. 😉
    Varken jag eller frugan har ätit något med pumpa, det får vi nog pröva på nån dag säger frugan här.

    Ha en fin kväll.

    • Det kan bli svårt på balkongen då den växer ganska långt utmed marken. Men går ju utmärkt att köpa i mataffären, hoppas ni hittar en ny smak att gilla! Detsamma!

  3. Ser gott ut, men jag vet inte om jag har ätit det någon gång? Minns när vi hade hemkörning av Linas Matkasse, där vi fick med pumpa någon gång , som vi gjorde soppa på, supergott!
    Ha det fint!

  4. Jag har faktiskt aldrig provat pumpa utan nöjt mig med att beundra odlingarna. För både den vanliga pumpan och butternut ser ju så fina ut.
    Men till hösten kanske jag borde prova att göra någon soppa eller gryta med pumpa.

  5. Kan bara säga att du är en fantastisk fotograf. Bilderna är helt underbara. Detta sagt av en som inte är lika entusiastisk vad gäller just den maten;-) Men tomatsalladen tar jag osedd;-)

  6. Så roligt att skörden blev så bra och ni testat att använda pumporna till lite av varje.
    Vad gäller pumpa är den inte min favorit, men ha heller aldrig skördat egen. Skulle kanske då tycka mer om den. Brukar under hösten testa att göra soppa och då på pumpa jag köpt på ”självplock”.
    Roligt att du kan skörda så många olika varianter-

    • Självplock på pumpor – vad kul! Och bra att köpa direkt av bonden. Jag har bara en variant av pumpor men många variationer av grönsaker och det är jag innerligt tacksam för. Men allt kommer jag inte odla igen, jag testar mig fram för att hitta de grödor som passar oss bäst.

Translate »