19. Självkänsla

Citat som kan stärka vår självkänsla finns det mängder av. Jag har med några stycken idag, som kan vara lite provocerande, men som är självpeppande.

Vi har i tidigare luckor pratat om att vara sig själv eller våga vara annorlunda. Och även om den mentala styrkan.

De här citaten är pepp för att stärka sig själv. Att känna att en kan vara något som andra kanske inte gillar. Att ens personlighet är helt okej.

Har du svårt att hålla isär begreppen självkänsla och självförtroende så kan du läsa mer om det här.

I am not going to apologize for my fire; I wasn’t born to be sugar and spice, silence and servitude. No one gets to decide when I’m too much. No one gets to dictate my volume, my passion, or my heart.

C. Ara Campbell

Precis som ovan citat säger så är det ju så en vill att det ska vara. Och det är det förhoppningsvis för det mesta. Men ibland skiter det sig. Då kan ovan citat vara viktigt, som pepp för sig själv.

I make no apologies for the fact that your balls aren’t big enough to handle my personality.

Det här är ganska träffande tycker jag. Det är viktigt att känna att en inte behöver be om ursäkt för sin personlighet. Att be om ursäkt för sina handlingar är något helt annat.

Jag då?

Jag var ungefär 45 år när jag förstod skillnaden på självkänsla och självförtroende. Jag förstod då att jag hade ett enormt självförtroende medan jag fått jobba mer med min självkänsla. Jag har tvekat på min egen duglighet som person i stora delar av livet, men jag blev trygg i mig själv när jag träffade Roger, för 26 år sedan.

Då upplevde jag för första gången att någon älskade mig för den jag var. Att det inte spelade någon roll alls vad jag sa, vad jag hade på mig, tänkte eller gjorde. Jag var värd att bli innerligt och passionerat älskad. Villkorslöst.

Det händer att min självkänsla faller fortfarande i vissa stunder och situationer. Trots att jag är stark. Jag kan oftast ta mig därifrån snabbt numera. Men när jag känner mig låg så hjälper det att läsa såna här citat. Jag skulle inte uttala dem till någon, men de stärker mig. Och det är ju det självkänsla handlar om, att tänka snälla tankar om sig själv.

En sak som jag behöver lära mig är att även om jag gör fel så är det inte samma sak som att jag är fel. När jag är låg så händer det tyvärr att jag ber om ursäkt för den jag är, vilket inte är stärkande för självkänslan.

Du då?

Blir du provocerad av de här citaten? Tycker du de är för hårda? Eller är det något du skulle kunna både känna och säga? Har du saker som du känner du vill dela med dig av när det gäller din självkänsla? Berätta gärna om dina tankar kring dessa ord.

Alla inlägg i julkalender kan du hitta i tidsarkivet för december 2023.

Publicerat:

i:

30 svar till ”19. Självkänsla”

 1. Profilbild för Veiken

  Tack för visdomsorden. Som sagt, min personlighet kan jag inte ändra. Folk som vill vara i min närhet får helt enkelt stå ut med den jag är!
  Folk borde inte bry sig så mycket om vad andra tycker och tänker.
  Ha det bäst!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Vassego, tack för att du läser och kommenterar! Att bry sig om vad andra tycker och tänker kan vara väldigt skadligt för en själv. Men det är inte svart eller vitt heller känner jag. Detsamma!

 2. Profilbild för LillaSyster
  LillaSyster

  När jag läser citaten så poppar Jonas Gardell upp i mitt huvud och: ’ I’m the queen of fucking everything’

  Inte helt fel att tänka så!
  Självkänsla och den tryggheten kommer med livserfarenhet. Vi duger alla som vi är =) Ha en bra tisdag!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Visst duger vi alla som vi är! Jonas Gardell har sagt en del bra också. Detsamma!

 3. Profilbild för LillaSyster
  LillaSyster

  Svar: smakar mest krispigt och av strösockret som är på. Nu fick jag struvjärnet av mormor för hon visste att jag var den enda som skulle orka hålla traditionen vid liv. Järnet är gammalt min morfars mamma gjorde struvor med det och morfar var född 1919 om järnet var nytt under hans uppväxt eller gått i arv det vet jag inte. Men jag vet att morfar och jag gjorde struvor en gång, jag kan nog bara varit 4 eller 5 år.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Hrm.. så egentligen lite som en donut kanske? Fast hård? 🙂 Kul att du fortsätter traditionen. Finns det någon som tar över efter dig tror du?

 4. Profilbild för bmlarsreseblogg
  bmlarsreseblogg

  Självkänsla som så mycket annat har blivit så mycket bättre med ökad livserfarenhet. Tyvärr kan antagligen mina visdomsord till barn och barnbarn inte göra så mycket mer än min genomtrygga mammas gjorde för mig. Det verkar som om det är livets skola vi alla måste gå igenom och förhoppningsvis komma ur styrkta.
  Tack för ännu en fin lucka i kalendern.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja livet är föränderligt och så även vi. Tack för din reflektion!

 5. Profilbild för Tove
  Tove

  Självförtroendet finns där – känslan kan släpa efter eller inte finnas, behöva byggas upp, steg för steg. Först och främst av en själv. Några får den bekräftelsen genom att möta en partner och bli älskade. Lycka för dem och för dig Anna!
  Så fint!
  För min del blev vägen att gå till den känslan till största delen buret av mig själv. Utmattningssyndrom då allt i livet, både kropp och själ måste startas om och finna nya värden. Jag tror det blir rätt att skriva att när jag mötte mig själv med alla brister och fel men också möjligheterna att förändra gammal skit till något annat än bryta ner, bygga vidare på. Då kunde jag beta av av steg för steg till självinsikten vem jag var, vem jag trodde jag ville vara och vem som mötte mig i dörren med både ett leende och inte.
  Aforismer och citat menat att peppa mig fungerande inte. De kom sedan när
  jag fattade galoppen så att säga.
  Trygghet och tillit i mig själv kom att räcka, ibland får jag ta en runda när känslan av någon orsak sviktar. Bekräftelsen från andra får jag genom nära vänner, olika vänner i olika ålder. Familjen spelar viss roll. Genom konsten, genom böcker film och serier. Så står det verkliga livet där med allt som hände då det hände sånt som söndrar. Även tillfälliga möten ger bekräftande effekter.
  Att bevara och ibland finna nya faktorer för självkänsla pågår hela livet som jag ser det.
  En blir aldrig helt klar <3
  Tack igen för reflektionstillfällen Anna!
  Kram

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Att få den bekräftad av Roger gjorde att jag till slut hittade det själv. Idag behöver jag inte hans kärlek för att veta att jag duger, men då behövdes det som en katalysator. Men visst behöver jag fortfarande bekräftelse emellanåt, från flera håll. Tack för din reflektion Tove! Nej klar blir en nog aldrig, tur är väl det 🙂 Kram

 6. Profilbild för Znogge

  Det kan vara lite knepigt att hålla isär begreppen självkänsla och självförtroende. Själv tänker jag att det första är mer en värdering av sig själv medan självförtroende har med prestation att göra och vad vi klarar. Man kan ha ett gott självförtroende men självkänslan kan svikta ändå.

  Jag gillar Elenor Roosevelts citat: ”Kom ihåg att ingen kan få dig att känna dig underlägsen om du inte tillåter det”. Det är inte helt lätt alla gånger men jag tror att en viss livserfarenhet gör det enklare.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Då tolkar du det så som jag gör också. Mycket bra citat, tack!

 7. Profilbild för Micke

  Självkänslan var ju något jag fick bygga upp på nytt när jag för snart 20 år sedan ändrade mitt sätt att leva.
  Det tog lite tid men det får ju ta den tid det tar.

  Peppa upp sig får man ju göra ibland när man känner sig låg, bra det.

  Ha en underbar tisdag nu. 🙏

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Bra att du fann dig själv efter din livsförändring Micke! Peppa varandra är ju bra om vi kan göra, även i Blogglandia 🙂 TAck!

 8. Profilbild för Hanneles bokparadis

  Det är frågan, vilket är vilket. I min åldern bryr jag mig inte direkt… mer intresserad av andra i min närhet 🙂

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Znogges förklaring var bra tycker jag!

 9. Profilbild för Anita

  Här kommer jag på mig själv att jag inte vet vad jag ska skriva. Kan kanske bero på dålig självkänsla. Men samtidigt, självkänsla … jag känner på ordet. Är det inte att känna sig själv, känslan hur jag själv uppfattar mig. När jag var barn var jag väldigt blyg och är nog fortfarande blyg. Är inte den framfusiga typen. Introvert passar på mig. Men samtidigt tycker jag om att vara med i sociala sammanhang. Var aldrig rädd att ta tag i saker i arbetslivet. Ledde projekt och implementationer. Gjorde kurser och höll utbildningar. Älskade det! Var alltid den man kom till och frågade om råd när det gällde jobbrelaterade saker. Kände mig alltid säker i mitt jobb och kände mig ofta stolt över mig själv. Tror det är viktigt, just att våga känna sig stolt över sig själv.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Intressant reflektion Anita. Älskade också utbildningsbiten i mitt arbete, att få se poletten ramla ner hos ”eleverna”. Och har liksom du också varit någon som folk kommit till, i tid och otid. Men det har med självförtroendet att göra, att jag vet att jag kan prestera. Självkänslan däremot syftar ju till hur jag är som människa. Inte vad jag gör. Men det kanske börjar med att lära känna sig själv som du skriver inledningsvis. Tack för tillbakareflektionen 🙂

 10. Profilbild för Mamma C

  Självkänslan var väl inte alltid på topp när man var yngre.
  Men nu kan jag nog säga att den är det inget fel på alls.
  Nu bryr jag mig inte längre vad folk tycker och tänker om mig.
  Ha en fin tisdag.
  Kram Carin

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Härligt att höra Carin! Kram

 11. Profilbild för Marianne

  Jag tycker som du nämnde, det inte svart eller vitt.
  Jag har nog bra självförtroende när det gäller många saker, men vet samtidigt min begränsning när det gäller andra. Min självkänsla har nog gått fram och tillbaka, det hänger nog ihop med det jag berättade om i förra kommentaren.
  Kram

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Att veta sin begränsning tycker jag är en styrka. Det är inte statiskt med självkänslan och det finns ju olika triggers tänker jag. Kram

 12. Profilbild för Husbil Kors och Tvärs

  Min självkänsla har vuxit ju äldre jag blivit. Kanske det har med livserfarenhet att göra. Det känns bra.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Det är många som skriver att de tror det hänger ihop med livserfarenhet. Jag tänker det kanske också hänger ihop med ens egna personliga resa och arbete med sig själv.

 13. Profilbild för Annika

  Ju äldre jag blir ju mer kör jag mitt eget race. Numera har jag bättre självkänsla än vad jag hade för 10 år sedan. Det är jag glad för.
  Självförtroendet kan svikta ibland, det kan det.
  FÖ gillar jag Eleonor Roosevelts citat som Znogge har i sin kommentar, så väldigt sant.
  Kramar!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Härligt att du har bättre självkänsla idag! Ett fantastiskt bra citat Znogge bjöd på! Kram!

 14. Profilbild för Ibod11 - Ingrid

  Jag lärde mig skillnaden mellan självkänsla och självförtroende när jag kom med i en smärtgrupp på 90-talet. Det är inte lätt att riktigt veta hur jag är och vad jag känner för mig själv men jag vet att jag tycker om mig själv som jag är nu och jag vet också att jag klarar av massor inom de begränsningar jag har och till viss del även att besegra dem. Jag är ju ganska envis när jag vill klara något 😀 Men jag har alltid fått höra att jag är snäll. Det har jag inte riktigt gillat. Dels för att det låter mjäkigt och dels för att jag kan vara bitsk och bestämd när det behövs. Eller så kan jag bli iskall och högdragen och det är nog inte bättre 😀 Jag har t ex frågat en alldeles för personlig försäljare om vi verkligen har lagt bort titlarna med varandra. Jag tror inte ens att han förstod frågan och jag förklarade inte utan sa bara tack och hej och la på luren. Ja, det var när telefoner hade en lur 😀 Numera svarar jag inte om jag inte vet vem som ringer.
  Jag håller ju på att lära mig mer om mig själv och får många nya insikter och lite rädsla finns det nog för vad som ska komma fram. Men jag tror nog att jag kommer att vara som jag är nu, kanske bara försöka ta lite mer plats, visa mig sårbar och ta emot stöd och kanske t o m lite tröst. Om det förändrar något i min självkänsa, som är väldigt bra nu, vet jag inte. Kanske ger det jag skriver inte sken av att jag har bra självkänsla men jag är som jag tycker om att vara. Självförtroendet tror jag inte påverkas, i alla fall inte negativt.
  Citaten provocerar mig inte ett dugg. Kanske skulle jag inte själv uttrycka mig så men jag kan ändå känna att det stämmer bra med att jag tänker att duger jag inte så kan det kvitta. Samtidigt så är det ju mänskligt att vilja vara omtyckt.
  Jag gillar orden om att det inte är samma sak att göra fel och att vara fel.
  Återigen, jag är så glad för att du träffade din Roger och att det stärkte dig på så många sätt 😀
  Kram

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tack igen för din fantastiska generositet med din reflektion! Hahhaha, vilken härlig kommentar till försäljaren! Det är intressant att följa din resa med Gunnar. Jag tycker också att om en inte gillas av någon, om de inte kan hantera min personlighet, ja då kan det kvitta. Jag behöver inte fler vänner, men de som jag klickar med behåller jag väldigt gärna! Jag är också väldigt glad att jag träffade Roger! Kram

 15. Profilbild för Paula Merio

  Jag tycker citaten är bra och träffande. Inga problem med dem. Jag har inte jobbat så mycket med mig själv genom åren, dels hann jag inte när jag var kvar i arbetslivet och nu konstaterar jag mer än att jag försöker ändra på mig. Självkänslan kan ibland få sig en törn men jag hittar den alltid igen. På personliga planet har ju mitt liv varit ett fiasko, med fyra avslutade äktenskap o därutöver en avslutad förlovning och ett avslutat samboliv…I efterhand tror jag alla män ville tämja mig, få mig att bli någon jag inte alls var. En del av männen var skitstövlar andra är fortfarande mina vänner och det är jag glad för. I arbetslivet klättrade jag många pinnhål i karriären, såpass att jag själv var väldigt förvånad. Nu lever jag det lilla livet, och njuter av ledigheten o friheten att själv bestämma över tillvaron.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Så härligt att du har en så stark självkänsla! Du duger ju precis som du är, precis som alla vi andra. Tack för din reflektion!

Senaste inläggen

Vädret

Ourique, PT
26°
Soligt
06:3020:48 WEST
TorFreLörSönMån
34°C / 17°C
34°C / 17°C
34°C / 16°C
35°C / 19°C
37°C / 19°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.