läkarbesök i ourique

Ett intressant läkarbesök

Jag blev kallad till läkaren som uppföljning eftersom jag var (felaktigt) klassad som diabetiker i deras system.

Jag är inte diabetiker, så det var lite förvirring. Men jag ville gärna ta nya prover och träffa vår husläkare som vi ännu inte träffat så jag protesterade inte mot läkarbesöket.

Den här gången var det lång väntan i väntrummet. Till slut blev jag inkallad till sjuksyster som kollade vikt, blodsocker och blodtryck.

Jag är inte en diabetiker

En stund till i väntsalen innan jag kom in till Sofia. Eftersom det var första gången vi träffades så hade hon en del frågor om mina levnadsvanor. Hon berättade om missförståndet om att jag i deras system var klassad som en diabetiker och jag förklarade att den förra läkaren gav mig en mätningsdosa, nålar och stickor när jag frågade om vilket märke han rekommenderade här i Portugal.

Det var fel gjort av honom sa hon, för de är avsedda för de som är diabetiker. Jag förstår det, sa jag. Men förklarade att jag trodde de jobbade med att förebygga när jag då vid mätningen för ett år sedan låg i överkant på sockret. Mysteriet löst och sockret var okej. De hade inte fått tillbaka resultatet på långtidssockret från labbet jag besökt tidigare under veckan.

Vikten är för hög, det vet jag ju, det har den varit hela mitt liv. Men hon fokuserade inte på den alls. Jag frågade varför de ville väga, att det är en trigger för mig. Hon berättade att de använder vikten för att kunna se stora skillnader, åt ena eller andra hållet, för att det kan vara en symptom för olika sjukdomar. Jag bad att få slippa veta min vikt, och det var inga problem alls. Hon ställde lite frågor om varför jag tyckte det var jobbigt och jag försökte kort förklara. Hon hade en väldigt sund inställning tycker jag. Och det kändes bra.

Förhöjt blodtryck

Mitt blodtryck var för högt. Det är första gången i mitt liv som det någonsin legat utanför rekommenderad nivå på 110-130/80. Jag hade 140/80 när sjuksköterskan mätte.

Detta var något som läkaren ville att jag skulle hålla koll på, så hon rekommenderad mig att köpa en blodtrycksmätare. Jag fick ett papper som jag skulle fylla i mina mätningar på tills nästa gång vi ses. Hon vill se om det var en tillfällighet med blodtrycket eller om det fortsätter ligga för högt.

Jag beställde den billigaste jag kunde hitta på Amazon. Finns på apoteket, men där kostar de €55,-. Nu hittade jag en för €25.

Gynundersökning

Hon frågade mig om det var längesen jag gjorde en gynekologisk undersökning, och ja det var det. Så hon föreslog att vi skulle boka in det. Jättebra, det ville jag. Det är hon som genomför den och det känns bra då jag gillade henne, och hon kunde bra engelska. Även om jag behöver träna på portugisiskan så gör jag inte gärna det hos läkaren.

Bajsprov

Och innan vi skildes åt så frågade hon om jag ville lämna ett bajsprov. Det är något de erbjuder till alla personer som passerat en viss ålder. 50.. någonting. Och hon berättade att de med resultatet från det kan se om jag har blod i avföringen och i så fall ta mig vidare för andra undersökningar för att tidigt kunna behandla ex. cancer. Självklart tackade jag ja till det.

Gick vägen om sjuksyster igen där jag fick utrustningen för provet samt förklaring hur jag ska göra. Det ska sedan lämnas in ett visst datum på vårdcentralen.

Mycket på en gång

Igen en väldigt positiv upplevelse i den allmänna sjukvården i Portugal. Jag har inte en privat sjukvårdsförsäkring så det är så klart viktigt att jag känner mig nöjd med den allmänna. Och det gör jag! Mycket bättre än vad jag upplevt i Sverige. Känns inte som om de har bråttom och vill stressa genom sina patientbesök. Och vår husläkare Sofia är den bästa jag träffat och det känns ju jättebra att hon då är vår husläkare!

Nu ligger höstlöven på vägarna inne i Ourique, men just när jag passerade så höll de på att samla upp dem.

Publicerat:

i:

,

26 svar till ”Ett intressant läkarbesök”

 1. Profilbild för Hanneles bokparadis

  Skönt att de har koll, värre om det är något fel och ingen bryr sig…

 2. Profilbild för Hanneles bokparadis

  (inget fel på svensk sjukvård, inga stressiga besök, de bryr sig verkligen, Förr trodde jag att de inte bryr sig om gamla tanter, men det är tvärtom 🙂 )

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Justerade mitt inlägg, för det är ju min upplevelse i svenska sjukvården det gäller, inte en allmän. Tack för att du fick mig att inse att jag uttryckt mig fel. Glad du får den hjälp du behöver!

  2. Profilbild för Hanneles bokparadis

   Sjukvården, hemtjänsten tog väldigt bra hand om min 90-åriga mor.

   1. Profilbild för Anna Forsberg

    Vad härligt att höra!

 3. Profilbild för Husbil Kors och Tvärs

  Vad skönt att vården fungerar. Det är ju en väldigt viktig parameter när/om en behöver vård. Den hjälp jag har fått i Sverige, vid olika tillfällen, kan jag bara ösa lovord över. Fantastiskt bra det med.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Det är verkligen skönt och det känns tryggt att jag blir omhändertagen när jag väl behöver det. Fint du fått bra vård i Sverige! Kram

 4. Profilbild för Annika

  Bra det, att ha förtroende för läkare är a och o.
  Jag har knaprat blodtrycksmedicin länge, i mitt fall är det rent genetiskt. Der spelar ingen roll hur mkt jag går ner i vikt. Trycket högt.
  Kram!!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Jag tror jag hittat orsaken… det har inte med vikten att göra, för då borde jag haft mycket högre blodtryck när jag vägde mycket mer än vad jag gör idag. Jag återkommer när jag tycker jag har belägg nog för min teori 🙂 Kram

 5. Profilbild för LillaSyster
  LillaSyster

  Bara ordet sjukhus får ju mitt tryck att öka till det dubbla….nä inte riktigt, men det skulle absolut inte vara godkänt. Mäter det hemma, har haft en mätare i många år. Inga fel på trycket, kollar det kanske 3ggr om året.
  Husläkare…… här läser man mest om stafettläkare. Nu uppsöker jag ju inte vården så ofta. Men förra veckan fanns inget annat alternativ och då var det 7 år sedan jag ringde vårdcentralen sist. ( Nu ville inte vårdcentralen ta emot mig utan se bokade genast in mig till sjukhusets jourcentral) Så fast den svenska vården blöder, fick jag komma samma dag. Tack för det=)

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Vad bra du har ett bra blodtryck! Mitt är bra igen också.. och jag har en teori om varför det var högt. Vi får vara glada så länge vi inte behöver uppsöka vården, för vi vill ju så klart vara friska! Men härligt att du fick komma in samma dag!

 6. Profilbild för Matilda

  Vilken fin upplevelse! Det är så det ska vara när allt fungerar precis som det ska. Skönt också att de gör uppföljningar och ställer rätt frågor.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja det var det och väldigt skönt att de ställer bra frågor och inte varken dömer eller skammar.

 7. Profilbild för Ibod11 - Ingrid

  Vilken positiv upplevelse och kanske var det bra att du hade en felaktig diagnos så att du blev kallad. Nu är du inne i systemet och verkar ha fått en fantastisk läkare. Förhoppningsvis får du komma på årliga läkarundersökningar nu. Här erbjuds vi som uppnått en viss ålder (60) att lämna avföringsprov av samma anledning som för dig. Det kom ett brev med provtagningskit och instruktioner med posten och ett frankerat brev för retur av provet. Väldigt bra och självklart skickade jag in det. I övrigt så har jag ju förmånen att få omfattande provtagning 4 ggr/år, läkarbesök varje halvår och ibland bentäthetsmätning och njurfunktionsundersökning. Känns lite onödigt eftersom levern mår bra men självklart är jag tacksam för allt detta. Nu är det dags igen och det klumpar ihop sig kommande veckor.
  Jag hoppas att de prover du ännu inte fått svar på ska visa fina resultat och att blodtrycket kanske är lite lägre normalt sett än det som togs. Jag ligger i samma område som det din mätning visade men i mitt fall beror det troligtvis på medicineringen. En liten svag dos blodtryckssänkande måste jag ta. Fint att du även får en gynundersökning.
  Kram

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja det var verkligen positivt på alla sätt. Det är tryggt att få göra lite prover emellanåt så även kroppen får en chans att tala om ifall ens misshandlingen av den gått för långt 🙂 jag misstänker jag inte får några fler provsvar, för nu har det gått lite för lång tid tänker jag. Men då hojtar hon väl och vill att jag lämnar nya prover. Annars kanske de kan vänta till nästa gång. Jag tror jag vet vad blodtrycket berodde på.. ska skaffa lite mer data först, sen ska jag berätta om min teori! Kram

 8. Profilbild för Ingrid

  Det var verkligen en ordentligt hälsokontroll. Lite högt blodtryck tror jag alla får när man blir lite äldre. 100+åldern som man förr var godtagbart. Skulle jag ha 183 i blodtryck blev jag väl inlagd på sjukhus…..
  Ha en fin kväll!
  /Ingrid

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja så är det nog, det är lägre nu, så det är ju bra. Ja inte vill du väl ha 183! 🙂 Detsamma, det blir julfilm nu.

 9. Profilbild för Susjos

  Låter som ett bra besök! Här hemma får vi som fyllt 60 år hem ett kuvert om att lämna avföringsprov om man vill, för att kolla om man har blod i avföringen, vilket kan betyda cancer, sen kommer detta kuvert regelbundet, inte dumt alls, liksom mammografin.
  Gyn undersökning för man dock boka själv, jag som tar lite östrogen ser till att gå regelbundet.
  Va skönt att sockret ligger bra, hoppas att blodtrycket gör detsamma!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Anade att det fanns liknande prov i Sverige, bra! Nu är blodtrycket normalt, jag tror jag vet varför 🙂

 10. Profilbild för Ajli

  Vad skönt att få en rejäl genomgång när du liks var där! Jag avskyr sjukhus, har vita-rocken-syndrom och blir sjuk av blotta tanken på att bli sjuk ibland, hehe…. nu är jag ganska ofta på sjukhus och vårdcentraler, så jag borde försöka KBT:a, det är ju så ofta att det skulle gå, men där och då glömmer jag liksom bort det och har vita knogar och går därifrån så fooooort det bara går!

  Angående oro… Jag har ganska mycket ångest. Och den tenderar att bli ganska generell också, så oro figurerar nog också. Tack och lov ältar jag inte saker, det räcker med att oroa sig framåt, inte oroa sig bakåt också! Tacksamt.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja det är bra när de tar saker på allvar tycker jag. Tråkigt att höra att du har ångest för framtiden.

 11. Profilbild för Marianne

  Det var verkligen en grundlig undersökning, och skönt att allt är som det ska, jag läste här över att blodtrycket gått ner.
  Att trivas med in husläkare är viktigt, jag har hoppat mellan många de år jag bott här, så min ordinare hade tjänstledigt, men sist fick jag en som jag gillar och han lovade att stanna kvar 🙂
  Prover för tarmcancer har jag lämnat och jag har genomgått flera undersökningar, men förutom den första gången har jag fått begära de själv, det är konstigt att de inte kallar mej med tanke på att två av mina syskon hade det och det står ju i min journal.
  Kram

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Japp, nu är blodtrycket under 130. Skönt när en har en bra läkare. Det låter ju dumt att de inte kallar dig. Kram

 12. Profilbild för Elisabeth Nilsson

  Log så häääär mycket när jag läste om att du inte villeveta din vikt. Det ville inte jag heller och sköterskan såg så frågande ut. Nej, jag vill inte! sa jag. Sen kom jag till läkaren och då var det andra bullar .., då var det bara att vara lydig. Kom då ihåg när mitt ex var på besök på ett skånskt sjukhus och beordrades (nåja, ombads) ställa sig på vågen och tala om vad vikten blev. Han anade väl att det här kanske kunde bli bannor från personalen, så han ställde sig lite försiktigt på våg-eländet och till hans fasa var det en talande våg, så de som satt i närheten kunde höra vad resultatet blev! ”Jag har aldrig klivit av en våg så snabbt!” sa han efteråt och log …

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Hahhaha, vilken upplevelse med den talande vågen! Tack för det leendet!

Väderprognos

Ourique, PT
11°
Regn
07:0818:22 WET
TisOnsTorFreLör
15°C / 4°C
17°C / 6°C
17°C / 5°C
17°C / 5°C
17°C / 7°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.