23. Livet kommer inte igen

Julkalendern börjar närma sig slutet. Idag är det näst sista luckan och då vill jag summera en del av de citat vi haft, i ett enda.

Många av julkalenderns, och andra, citat hänger ihop. Det handlar i mångt och mycket om livet, att fånga dagen och välja ett så bra liv som möjligt.

Att det aldrig kommer igen är det som gör livet så vackert


Emily Dickinson

Dagens citat tycker jag blir en bra summering. För det är verkligen så att livet är vackert. Och en av anledningarna är att vi endast har ett liv. Att vi vill ta tillvara på det och göra det allra bästa av det. Vi anstränger oss för att finna sånt som är roligt och utvecklande. Vi skrattar, gråter och älskar. Vi upplever många känslor och situationer samt skapar minnen för en annan dag. Vi lever. Och vi väljer var och en själva hur vi gör det på bästa sätt. Om vi kan inspirera varandra till nya val och insikter är det fantastiskt, men det viktigaste är att vi hittar vår egna väg. Tänker jag.

Oavsett hur de olika citaten i den här julkalender har landat hos dig, vilken sträng de slagit an eller om du inte alls uppskattat dem så kan vi nog vara rörande överens om att livet inte kommer igen. Åtminstone inte detta livet. Det livet vi känner till och lever just nu.

Jag då?

Jomen jag drömmer samtidigt som jag lever här och nu, badar, skrattar, tar aktiva beslut och provar nya saker. Till exempel. Jag lever det liv jag väljer (som är en god väns ord) och jag trivs med mina val, nej jag älskar mina val och mitt liv!

Oavsett hur långt mitt liv blir så vill jag leva det så rikt som möjligt. Jag vill göra skillnad i det lilla. Har inga behov av att bli ihågkommen när jag är död, annat än av de som älskar mig.

Och mitt i allt detta vill jag bara vara.

Du då?

Hur landar dagens citat hos dig? Slår det an någon sträng? Väcks något som du inte tidigare reflekterat kring?

Alla inlägg i julkalender kan du hitta i tidsarkivet för december 2023.

Publicerat:

i:

38 svar till ”23. Livet kommer inte igen”

 1. Profilbild för en vanlig man

  Ja har inga bra tankar om dagens lucka., kanske kommer några under dagen. 🙂
  Fina mysiga bilder på katten.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Jag läste ”baktankar” istället för bra tankar 🙂 Jag har dina bloggar på RSS så jag ser när du kommer med nytt. Tack!

 2. Profilbild för Hanneles bokparadis

  som dåraktiga optimist tror jag att vi får en chans till… (menar inget religiöst)
  tycker mycket om Emily Dickinson, hon finns i min bokhylla, riktiga pappersböcker 📖

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Även om en tror på ett liv till så är det ju detta livet jag lever nu som är viktigt tycker jag 🙂

  2. Profilbild för Hanneles bokparadis

   klart det är viktigt, men om man inte lyckas göra allt perfekt så finns det ny chans till förbättring 🙂

   1. Profilbild för Anna Forsberg

    Det låter ju toppen om det är så!

    1. Profilbild för Hanneles bokparadis

     (tror inte på livet efter detta)

     1. Profilbild för Anna Forsberg

      Förstod det, men det finns många som gör 🙂

 3. Profilbild för LillaSyster
  LillaSyster

  Älskar bilderna på Assi. Jag har sagt det innan och jag säger det igen: Jag ska bli katt i nästa liv och bo på ett bra ställe=)
  Men tills dess lever jag mitt liv, på det sättet jag mår bra utav. Du har verkligen gjort ett jättejobb med årets kalender, tack för att du får oss att stanna upp och reflektera. Ha nu en fin lördag! Kram

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Att vara katt eller gris skulle jag kunna tänka mig vara! Grisar lever ju för att njuta av kel, mat och sömn 🙂 Men visst, en katt leker och jagar också, det låter också kul. Svårt att välja 🙂 Tack för att du stannat upp! Kram

 4. Profilbild för bmlarsreseblogg
  bmlarsreseblogg

  Jonas Gardell, den kloke mannen, säger också något om att livet inte går i repris och att det är just det som är själva grejen.
  Själv försöker vi leva så vi på kvällen kan gå till sängs nöjda med vår dag även om det kanske innebär att vi inte gjort något speciellt alls en dag….

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Nej det går inte i repris och det är verkligen det viktiga. Jag känner att vi är ganska lika med våra inställningar och värderingar i livet, att leva nu.

 5. Profilbild för Tove
  Tove

  Bilderna av katterna ger mig spontan uppkommen tanke: Katter sägs ha nio liv, troligen en myt. Självständiga, men i stor behov av omsorg sägs det också.
  Möjligen kan en sträng slå in – det här med att ta beslut hela tiden – ibland tar jag inget och se det kommer oftast bra ut av det också. Inte så att jag struntar i livets viktiga – eller surrar omedvetet runt och inte bryr mig, men det finns en öppning i att flyta med en stund.
  Tack Anna för denna dags lucka, jag ser fram emot din avslutning i morgon 🙂

  ,

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tack för att du hängt med och reflekterat så mycket Tove. Jag blir glad om någon av dem fått dig att tänka ett varv till. Det känns som att gå i mål, imorgon är sista dagen i denna julkalender och jag är glad att jag gjort det här!

 6. Profilbild för Ibod11 - Ingrid

  Jag har inte tänkt så förut men kanske är det precis så som citatet säger. Mycket av det som inte kommer igen önskar jag så klart att jag skulle kunna få tillbaka men samtidigt lever jag nu med väldigt många fina minnen. Minnen som ibland ger mig insikter om hur bra vissa delar var, delar som jag inte tänkte så mycket på då. Så ja, ur den synvinkeln är det kanske just att de inte kommer tillbaka som gör det vackert. Men jag kan ändå inte helt hålla med. Livet är fantastiskt och jättebra men…det finns ändå där…den där saknaden av det som aldrig kommer tillbaka.
  Din julkalender har väckt många tankar och insikter och den kommer också att bli ett fint minne som förmodligen inte kommer tillbaka i samma form.
  Tack för den och kram <3

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Jag tänker att saknaden är tuff, men den är också en del i livet och det formar en. I alla fall får jag en annan känslighet för olika saker. Jag kan känna en doft och tänka på ex. pappa. Eller äta en maträtt och tänka på någon annan. Jag menar inte att jag vill ha saknaden för att uppleva det där, men vi kommer inte från det faktum att vi förlorar personer på vägen. Och då är jag glad att det finns ljus i det också. Svårt att förklara, jag hoppas du förstår vad jag menar. Tack själv för att du hängt med! Kram

 7. Profilbild för Anita

  Försöker leva livet och njuta av de små stunderna. Just nu njuter jag av att titta på dina fina bilder av Assi.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Härligt att höra Anita! Tack!

 8. Profilbild för Znogge

  Det finns ett uttryck som jag inte är så förtjust i för jag tycker det används lite ytligt och det är ”Carpe diem”. Samtidigt ligger det mycket i det. Vi vet ingenting om morgondagen eller något annat så att leva här och nu är viktigt. Ett annat uttryck är att man ska fylla dagarna med liv och inte livet med dagar. Så viktigt det med. Att leva det liv vi vill men samtidigt ha drömmar, så ska det vara.

  Jag är själv väldigt förtjust i citat så det har varit en mycket bra kalender och det har varit så intressant att ta del av dina och andras tankar. Funderar faktiskt att ta upp min tradition med ett citat i bloggen igen men kanske bara en dag i veckan. Vi får se…

  Önskar en fin lillejulaftoon!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Att fylla dagarna med liv och inte med dagar hade vi med tidigare i julkalendern och det är verkligen något jag lever efter. Vad kul om du tar upp din tradition med citat! Jag kommer nog också ta upp citat mer än jag gjort tidigare, men inte med någon återkommande intervall utan när jag ser ett citat jag börjar fundera kring så kommer jag blogga om det. Detsamma!

 9. Profilbild för Mamma C

  Jag lever här och nu och är supernöjd med det livet som jag lever.
  Carin

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Det är glädjande att höra!

 10. Profilbild för Marianne

  Jag vet inte riktigt vad jag ska tänka här, Är livet vackert? Ja vissas liv men långt ifrån allas. Jag försöker vara positiv, men ibland är det svårt. Jag gillar Nasse och Nalle Puh ”man lever bara en gång! nej, vi lever varje dag, men dör bara en gång” Minns inte ordagrant men tänker ofta i de banorna.
  Önskar dej en fin dan före dan,
  kram

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja det citatet hade vi ju tidigare i december och jag håller med dig om att det är riktigt bra. Jag tycker livet är vackert. Tack för din reflektion! Kram

 11. Profilbild för Susann "Susie" Bloom
  Susann ”Susie” Bloom

  Jag gillar inte dagens citat; Livet kommer inte igen!
  Antagligen för att man börjar närma sig slutet av sitt fantastiska liv och det är ju fruktansvärt trist. Men än så länge hänger jag med och kan njuta av livet…trots mina krämpor!
  KRAM och GOD JUL
  Susie

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Jag är glad att du hänger med och njuter av livet Susie! Kram och God Jul till dig också.

 12. Profilbild för Äventyret Framtiden

  Vi lever det här livet en gång, så tänker jag som är övertygad om många liv, av olika egna erfarenheter. Jag kan ha fel, fastän jag känner att jag har rätt. Men var och en på sitt sätt tänker jag också. Alla har inget vackert liv det här livet, den här tiden. Många har det, andra har det inte…
  Mitt liv just nu är vackert men också fyllt av saknad, sorg…men det hör livet till, något man får ta för sin utvecklings skull. Nu avslut för den här gången. Din adventskalender i år har varit magnifik och imorgon öppnar jag din sista lucka för den här gången.
  Ha en fin dagen innan dopparedagen!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Jag tänker också att vi var och en har olika övertygelser. Vilket är bra och intressant. Mitt liv är inte heller vackert alltid. Självfallet finns det de som har fruktansvärda liv, som lever i krig och annan skit. Men som helhet är livet vackert tycker jag. Att det inte kommer igen. Sen kan det så klart skapa ångest och annat. Ett intressant citat att läsa reflektionerna kring helt klart! Tack vännen, önskar dig en fin uppesittarkväll. Kram

 13. Profilbild för Titti

  Såå tänkvärt inlägg! På alla sätt och vis, Läst om det 2 gånger 🙂 Ja nog borde man leva mer i nuet, ack så svårt det är…men det borde ju vara det enklaste ju. Nåja nu önskar jag dig en riktigt GOD JUL! NJUT!
  Varm kram från Titt

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tack, kul du läst två gånger 🙂 Önskar dig detsamma, kram!

 14. Profilbild för Micke

  Man har ju bara ett liv, en chans att försöka ta tillvara på så gott man kan.
  Man vet ju ofta inte hur det ska gå i slutändan, bara att hoppas på att allt flyter på så bra som möjligt.

  Ha de gott nu.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Jamen så tänker jag också. Detsamma! God Jul!

 15. Profilbild för Paula Merio

  Jag har läst alla inlägg i din julkalender även om jag inte aktivt kommenterat varje dag, jag har varit lite ofokuserad för att orka ta till mig alla budskap så här före jul som är min värsta årstid. Nu säger jag imorgon puh, vad skönt, nu slipper jag den ångesten som kramar om mig varje år, o har så gjort sedan 80-talet. Det har blivit bättre, dels för att ansvaret för julfirandet inte ligger på mig längre, jag har tre yngre generationer i familjen, två av dem har fått ta över. Nu ska jag bara glädjas åt lyckliga barn imorgon, dessutom är de ju min egen älskade familj! Sen drar jag en lättnadens suck och vänder blad till nästa år…God Jul !

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tack för de kommentarer du gett, de har alla bidragit till att jag reflekterat mera. Hoppas du får en julafton med de du älskar. God Jul!

 16. Profilbild för Susjos

  Fina bilder på Assi! Tänk ja om man vore en katt, vi människor vet ju så mycket mer om födelse och död. Däremellan ska man försöka leva ett liv man är nöjd med. Det är dock tufft att vi människor är så galna att vi dödar varandra i dessa krig som nu pågår, så livet är inte alltid vackert tänker jag.
  Men visst ska vi , om vi kan, ta vara på livet, absolut! Just nu njuter jag av att få vara tillsammans med nära och kära, och att fått tillbaka min hörsel. GOD JUL!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tack så mycket! För var och en är inte livet vackert, men som helhet är det vackert. Livet i sig liksom. God Jul!

 17. Profilbild för Carita Liljendahl

  Läser bloggen baklänges, från nyaste inlägget mot de äldre, såsom alltid då jag äntligen har tid att läsa.
  Ja då, visst väcks tankar då man läser din blogg.
  Drömmar väcks också. Kanske jag också kunde lätta ankar, segla iväg i livet, bryta upp, bryta mönster. Eller bara pröva på nåt nytt, utan att sticka iväg.
  I Bloggvärlden går det att göra resor av allehanda slag.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Kul att du inspireras och låter tankar väckas!Blir spännnande att se vad som händer i ditt liv framöver.

Väderprognos

Ourique, PT
11°
Regn
07:0818:22 WET
TisOnsTorFreLör
15°C / 4°C
17°C / 6°C
17°C / 5°C
17°C / 5°C
17°C / 7°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.