rensa-ut-nagot

3. Rensa bort något

Jag är övertygad om att du har något som du kan rensa bort ur ditt hem. Det är dagens utmaning, att finna det och göra dig av med det.

Om du inte rensar regelbundet så kan du nog öppna vilken låda eller skåp som helst och hitta något som du kan ge bort eller kanske rent av slänga. Kanske du då kan tänka dig att gå igenom hela lådan eller skåpet du öppnat och rensa bort sånt du faktiskt inte använt på ett par år.

Vi som rensat rejält och lever utan en massa extraprylar kan också rensa. Jag har t.ex. min handarbetskorg som behöver gås igenom. I hallen har jag en korg där jag vet att det ligger sånt som kan slängas. I förrådet i trädgården finns flera trasiga krukor som ska till återvinningen.

Om du är ovan av att rensa men gillar tanken och efter idag kanske även gillar känslan så kanske du vill införa en ny rutin att rensa lite grann varje månad, jag kan lova dig att det otroligt befriande.

Här har en av mina vänner skrivit ett väldigt bra inlägg med tips på sånt du kan börja med i din rensning. Inspireras gärna 🙂

Kanske du påbörjar resan där du till slut står på stationen där du inte önskar äga en massa prylar du inte använder och som inte har en funktion.

Jullåt från min spellista

Fem en fredag (lördag)

Elsamatilda.se har fem frågor om julförberedelse den här veckan.

Hur förbereder du för julen inför första advent?

Jag gillar upptakten till jul, som börjar 1 advent för mig så då ska allt pynt helst vara på plats.

Finns det något du alltid måste göra inför jul?

Nej, har inga måsten alls. Har inte ens firat jul varje år.

Vad har du kvar att göra inför julen?

I år vill jag baka lussekatter till Roger (med riktigt vetemjöl) så det ska jag göra. Sen ska vi planera julafton tillsammans med vänner.

Ordnar du hembakat eller färdigköpt julbak/godis?

Bakar gärna eget, men blir inte mer än 1-2 sorter. I år bara en sorts kulor, faktiskt gjorda på kikärtor konstigt nog. Men riktigt gott!

När kommer granen in i värmen? 

Här finns inte granar på det sättet som i Sverige. Plastgranar är vad som används. Vi har en liten plastgran på 30 cm som står på ett bord, vi får inte plats med en stor gran och jag vill inte ha det heller.

Lucköppning 3 december
Idag tar vi tag i detta! Något ska rensas bort. Vad blev det som fick lämna ditt hem idag och var hamnade det istället?

Bilden är innertaket på rummet vi hyrde i Coimbra. Inga onödiga prylar där, i taket alltså… rummet var inte direkt minimalistiskt dock. Men fantastisk tak!

Publicerat:

i:

33 svar till ”3. Rensa bort något”

 1. Profilbild för LillaSyster

  Jag rensade ut igår i köksskåpet bland plastburkarna. Där svämmar det ju över med jämna mellanrum för att jag väljer att spara förpackningarna från maten som glass, potatissallad, musslor och andra burkar – bra att ha till matlådor och annat. Men som sagt igår var jag till återvinningen.
  Idag skulle jag kunna ta mig an att rensa i min jobbväska. Ha en bra lördag!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Vad skönt att både platsburksskåpet och jobbväskan blivit rensade! Detsamma!

 2. Profilbild för Anita

  Imorse skulle jag kolla hur kallt det var ute och upptäckte att termometern var blank, batterierna var slut. När jag skulle ta fram nya blev jag sååå trött för vilken enorm oreda det var i lådan där batterierna fanns. Insåg att det låg en massa skräp där som jag kunde slänga så den lådan ska jag ta tag i idag. Och det här hände innan jag läste texten i din lucka för idag. Vilket lustigt sammanträffande!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Kul sammanträffande! Vi har alltid förr haft en kökslåda där allt möjligt hamnat, och som mestadels slutade med att allt slängdes. Därför har vi ingen sån låda längre 🙂

 3. Profilbild för Znogge

  Personligen tycker jag det är väldigt befriande att rensa ut bland saker som inte längre används eller behövs. I går påbörjade Husse utrensningen i vårt skräprum. Tanken var dels att få fram julgranen, dels att göra plats för spinningcykeln som vi får överta. Han blev inte klar men är på G i alla fall. Så skönt!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Jag håller definitivt med, jag påverkas negativt av att ha för mycket grejer omkring mig och har också insett att många av de prylar jag förr hade inte alls fyllde någon funktion eller gav någon glädje. Att ha bara för att ha, nä inget för mig.

 4. Profilbild för Hanneles bokparadis

  rensa, rensa, rensa…. man ska också kunna njuta av dina saker, jag köper saker jag tycker om, en hel del återvinning, byter inte till nya gardiner varje säsong, älskar vår gamla soffa 💕

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Självklart ska en kunna njuta av sina saker! Finns ingen anledning att rensa bort sånt som gör en glad. Rensning däremot av sånt som bara finns förvarat utan någon som helst funktion eller glädje, det kan jag rekommendera 🙂

  2. Profilbild för Hanneles bokparadis

   satsar på att ta in färre saker

   1. Profilbild för Anna Forsberg

    Det är ju en ypperlig väg att gå 🙂

 5. Profilbild för Ingrid

  Jag har också en liten plastgran på ett bord. Det räcker så bra och blir en trevlig ljuspunkt.
  Ha en fin andra advent!

  1. Profilbild för bmlarsreseblogg

   De här veckorna vi har varit mestadels hemma har vi faktiskt gjort lite av ett storstäder i kök och garderober. Så många förpackningar med gamla kryddor och saker vi inte använt sedan vi flyttade som fick vandra vidare. Helt plötsligt hade jag riktigt gott om plats i skåpen. Nu återstår vårt sorgebarn, arbetsrummet, som inte röjdes ordentligt vid flytten och med hurtsar som innehåller många”bra-att-ha-saker” enligt Lars (kablar som inte hör till något osv)….

   1. Profilbild för Anna Forsberg

    Vad härligt BM! Eller hur, det behövs inte så mycket förvaringsutrymmen om en rensar bort sånt som ändå inte används. Kablar har en förmåga att samlas på hög helt klart!

  2. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja de är fina och bra substitut de där små granarna. Detsamma!

 6. Profilbild för Ditte

  Här har det pågått rensning en hel del under årens lopp och i samband med flytt. Men numer har vi i stort sett bara kvar det vi tycker om och som betyder något för oss. Så ingen rensning idag.
  Och det mesta som är julrelaretat vad gäller ”prylar” så är det sedan länge bortrensat undantaget några få saker finns kvar. (Bl.a adventsljusstakar)
  Att samla och spara för att ”bara ha” är inget för oss.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Det är så härligt att inte ha mer än vad en behöver. Där är vi lika 🙂

 7. Profilbild för Äventyret framtiden

  Just idag kommer jag troligen inte att rensa ut något men jag gör det nästan alla dagar annars, städar, plockar bort och ger bort vartefter jag hittar någon som vill ha det som är hur bra som helst men som vi inte själv behöver. Jag har fortfarande väldigt mycket att gå igenom för att rensa bort i lådor,askar, bokhylla etc. Jag trivs med att städa på det sättet och har en hylla dit jag lägger det ihopsamlade som ska vidare. Sällan, mycket sällan saknar jag något som har fått vandra vidare härifrån.
  Ha en fin lördag!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Då kan du behöva en dags vila från rensandet 🙂 Tror faktiskt aldrig det hänt att jag saknat något jag rensat bort. Men om jag tvekar vid rensandet så väljer jag alltid att spara. Har funkat för mig. Detsamma!

 8. Profilbild för Kina

  Sedan jag flyttade hit förra sommaren så pågår en ständig rensning, trots att jag storrensade innan flytten. Det som är användbart lämnar jag alltid till en secondhandbutik, Brödet & Fiskarna.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Väldigt bra att lämna vidare till en second hand butik och låta användbara grejer få nytt liv i andras händer. Fint!

 9. Profilbild för Anki

  Just nu har jag faktiskt ingenting jag inte behöver eller använder … inte ens en gammal tidning 🙂 När vi flyttade från vårt hus, inkl. två gäststugor, garage och förråd förra sommaren, så rensades allt onödigt bort … och efter Lasses död, så rensade jag en gång till. Så här i efterhand så kan jag sakna en del saker, men gjort är gjort.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Skönt att det är så rensat. Jag har faktiskt aldrig saknat något jag rensat bort, eller jo, nu kom jag på, en adventsljusstake hade ju varit bra om jag sparat bland julsakerna, men det var formatet som gjorde att de hamnade i andras hem, otympligt att packa ner helt enkelt 🙂

 10. Profilbild för Jag

  Jag tror inte på att rensa bort sånt som man inte använt på några år. Det händer ofta att det kommer till användning senare, särskilt gäller det kläder. Men nu förbereder jag mig för en storrensning, mitt äldsta barnbarn har ett viloår från pluggande och ska mot timpenning hjälpa mig att gå igenom källaren där barnens efterlämnade prylar finns i kartonger, plus en massa annat. Och även andra utrymmen ska gås igenom har jag tänkt. Om jag orkar. Mår verkligen dåligt av allt som har samlats. Men kläderna använder jag tills de tar slut.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Vissa favoritklädesplagg kan absolut vara värda att spara även om en inte använder dem under en tid. Finns ju inget rätt eller fel i det här med att rensa tänker jag utan det är olika för alla. Jag har inte ett enda klädesplagg som jag inte använder, eftersom jag inte gillar kläder. Men hade jag haft kläder som intresse hade jag säkert sparat och använt i perioder på annat sätt. Bra du tar tag i det som du sparat och som skapar en dålig känsla hos dig.

 11. Profilbild för Gunnel

  Jag har haft en lång period med rensning, men upptäckte just idag när jag lagade middag att jag hade en hel del arbetsredskap som jag aldrig använder, så de åkte iväg. Jag försöker sortera bort så mycket jag hinner så det ska bli enkelt när vi flyttar, men oj vad det tar tid.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Det är lätt att samla på sig under årens lopp om en inte medvetet håller nere antal prylar. Du är i en process som tar tid, men visst blir det lättare för varje dag? Både med rensandet i sig och i sinnet?

 12. Profilbild för FREEDOMtravel

  Jag lever med en man som rensar ut ”allt”. Det är skönt ibland, men det händer rätt ofta att jag saknar något också … haha 😉 (Och det finns inte så mycket kvar för mig att rensa ut ;))

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Håller en efter antal prylar och inte har en massa förvaringsutrymme att samla på så slipper en rensa med jämna mellanrum 🙂

 13. Profilbild för Jossu

  Jag har en låda som behöver rensas. Jag gömde mammas julklapp i den och insåg då att där låg på tok för mycket papper, säkert en hel del som inte behöver sparas.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Bra där! Hoppas det kändes skönt när det var gjort!

 14. Profilbild för Susanne wiksell
  Susanne wiksell

  Det börjar bygga på med saker nu efter husbilsåren, så det ska bli skärpning!🤗PS Vilka bra jullåtar hittills!😀🎼🤶🏻🎅🏻

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Nämen! Skärpning verkligen!

 15. […] Paula, Kina, Janerik, Susanne, Debutsky, Ninni, corkystyle, Karoleen, Hanna, Susie, Violen, Ingrid, Anna, Emilie, […]

Senaste inläggen

Vädret

Ourique, PT
25°
Soligt
06:1020:56 WEST
MånTisOnsTorFre
28°C / 17°C
24°C / 14°C
22°C / 13°C
25°C / 12°C
31°C / 15°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.