8. Låt personen bakom dig i kön gå före

Bråttom, bråttom.. allt ska gå så fort hela tiden och den lilla väntetid vi ibland tvingas till använder vi till våra telefoner. Känner du igen dig?

Jag har reflekterat över detta att jag liksom inte kan stå i en kö utan att göra något. Och oftast blir det då att jag tar fram telefonen och spelar suduko eller kollar väderappen. Numera försöker jag faktiskt göra ingenting istället. Att bara låta tankarna få fart istället. Eller så byter jag några ord med någon i kön.

Idag vill jag utmana dig att stanna upp i kön en stund. Och samtidigt göra stunden lite längre genom att låta en person gå före. Att låta någon annan gå före är en väldigt fin gest som alltid uppskattas, jag gjorde det igår när vi var och handlade. Gör någon annan glad idag på detta sättet! Om du inte hamnar i en kö i dag kanske du kan ta med dig detta till en annan gång.

Julmusik från min spellista

8 december i Portugal

Idag firas den obefläckade avlelsen eller ”Jungfru Marias utkorelse och fullkomliga renhet” som det numera kallas i den svenska katolska kalendern.

Jag är inte särskilt bevandrad vare sig i katolicismen eller annan religion men jag har förstått såpass att denna dagen, den 8 december firas Jungfru Maria och hennes gåva.

Maria i Ourique

Jag ser att Jungfru Maria hyllas väldigt mycket här i Portugal. Nästan alla kyrkor och kapell heter något med Nossa Senhora som betyder vår dam i direkt översättning. Dekorationer på hus och allmänna platser visar Maria, ibland med Jesusbarnet i sin famn men väldigt ofta utan.

Dagen firas med en helgdag och mässa, många besöker också platser där de kan hylla Jungfru Maria.

Läs mer på Wikipedia och på Public holidays

Lucköppning 8 december
Jag utmanar dig att låta någon gå före dig i kön.

Översta bilden är från Castro da Cola

Publicerat:

i:

28 svar till ”8. Låt personen bakom dig i kön gå före”

 1. Profilbild för LillaSyster

  Hamnar sällan i kö, för nu har ju de flesta butiker självscanning =)
  Men visst händer det, men aldrig är köerna så långa att jag skulle börja plocka fram mobilen och surfa runt, inte ens i Ullared. Jag brukar göra några tåhävningar eller lite diskret balansera på ett ben.
  Ha en bra torsdag, nu ska jag åka till jobbet – 11 idag.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tåhävningar gör jag också när jag väntar! Skönt att självscanningen tagit bort köerna. Här finns både ock. I mataffären tar jag inte heller upp telefonen men på andra väntplatser åker den lätt fram.

 2. Profilbild för Anki

  Jag känner mig sällan eller aldrig stressad numer … jag är ju pensionär – och jag brukar ofta släppa före människor som verkar ha ont om tid och står och hoppar med sin lunch i handen 🙂 Mobilen tar jag inte fram när jag står i kön … däremot hamnar jag då och då i samspråk med någon framför eller bakom mig.
  Ha en bra torsdag!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Bra Anki! Hoppas du också får en bra torsdag!

 3. Profilbild för Äventyret framtiden

  Du har så rätt i detta med telefonen. Personligen tar jag inte fram den alls när jag står i kassaköer, jag iakttar, står och tänker på än det ena, än det andra….men jag ser också det du beskriver, väldigt många som är uppslukade av sina telefoner i väntan på sin tur.
  Det händer kanske inte direkt ofta men det händer att någon med väldigt lite i sin varuvagn får gå före mig /oss. Ofta yngre yrkesaktiva personer som man ser att står och trampar lite nervöst, slänger ett öga på sin klocka med jämna mellanrum och som helt klart har en tid att hålla.Men också äldre personer som helt tydligt har svårt rent kroppsligt att köa, vänta etc. Sem problemas, gå före, jag har tid och hela livet på mig. En ganska så skön känsla. Det händer att någon låter mig gå förbi också, beroende på situationen.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Det är så otroligt glädjefyllt att ge någon annan platsen före tycker jag. Gör min dag, kanske mer än för den som fått gå före..hahaha. Här i PT förväntas det ju dessutom att en ska få gå före om en bara har en sak i handen och det är självklart för min del. Vi handlar ju så sällan vi kan och då blir det mycket i vagnen.

  2. Profilbild för bmlarsreseblogg

   Jag har nog alltid tyckt att det är en självklarhet att låta någon som står bakom med ganska gå varor ska få gå före i kön. Numera är det självsvängnings som gäller så det blir sällan vi står i långa köer, men gör jag det kan nog mobilen komma fram.

   1. Profilbild för Anna Forsberg

    Jag med faktiskt. Självscanning finns här med, men det är kö dit också 🙂 Här köas det både här och där, något vi har vant oss vid.

 4. Profilbild för Hannas krypin

  jag hamnar i stort sett aldrig i kö men när jag gör det tar jag också upp telefonen. Bra utmaning tycker jag.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tack Hanna! Lycka till med utmaningen 🙂

 5. Profilbild för Anita

  Vet inte när jag senast stod i en kö. Nu är det bara självscanning som gäller i de flesta butiker och de få gånger jag köar tar det bara några minuter. Men förr, vid storhandling, så kollade jag alltid om den/de bakom mig bara hade några få varor och lät då alltid dom gå före. Bra utmaning!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Skönt att inte fastna i några köer. Tack, och vad bra du gjort utmaningen tidigare 🙂

 6. Profilbild för Znogge

  Vi självscannar alltid så köandets tider är förbi. När det begav sig och jag hade en rågad kundvagn släppte jag gärna före om någon bara hade en vara. Själv har jag också fått gå före i liknande situationer och har uppskattat det.

  Jag är inte heller någon expert när det gäller katolicismen men vet att Jungfru Maria hyllas mycket mer än inom protestantismen.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Självscanning minimerar ju köandet, det är ju bra. Fast ofta var det köer till självscanningen också när vi handlade i Sverige. Bra om det är borta nu. Bra du redan har i dig att släppa före.

 7. Profilbild för Hanneles bokparadis

  Nu har jag ju scannat och betalat själv mina matvaror ett par decennier… sällan någon står bakom. Även England har mycket självscanning och att man betalar själv.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Vi har också självscanning men det är kö där med… 🙂

 8. Profilbild för Ingrid

  Vi är ganska artiga mot varandra på Konsum i Klintehamn. Det händer att jag släpper andra före mig om de bara har något litet inköp och jag har en full korg och likadant gör andra mot mig.
  I dag var jag ensam i kassan.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Härligt med trevligt bemötande sinsemellan alla på Konsum.

 9. Profilbild för Ditte

  Stressad är jag ytterst sällan. Står också sällan i köer utan scannar mina varor Men jag har under flera år haft ambitionen att göra något varje dag som jag blir extra glad över eller av. Likaså att varje dag glädja någon annan som inte tillhör familjen eller någon jag känner. Så har det blivit även idag.
  För mig själv att ta ett extra pass på rehab med träningen och att sedan äta en god lunch med en väninna. För andra att ge hjälp på fys. träningen och uppmuntra andra.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Din livsinställning är beundransvärd Ditte, sagt det förut och säger det gärna igen.

 10. Profilbild för Bokdamen

  En person sa en gång när jag stod i en kö att hen tyckte det var skönt att köa då blev det tid över till det. En inställning som jag inte helt lyckats anamma, men tänker på den ibland. 🙂

  1. Profilbild för Bokdamen

   Hoppsan glömde skriva en del av vad hen sa…andemeningen var att hen fick tid över till att fundera över olika saker i köer…

   1. Profilbild för Anna Forsberg

    Förstod att det var det du/hen menade .)

  2. Profilbild för Anna Forsberg

   En skön inställning tycker jag, att använda tiden till att fundera tex.

 11. Profilbild för Jossu

  Jag har blivit ganska bra på att göra ingenting. Att tvinga mig själv att inte plocka fram telefonen på tåget utan titta ut genom fönstret och låta tankarna flöda. Betydligt mer avslappnande.
  Finns möjligheten att låta någon med få varor gå före så låter jag denne göra det. Men oftast brukar mina varor redan ha börjat scannas när någon ställer sig bakom. Jag handlar ofta dagtid och då är köerna så pass korta.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Bra där Jossu! Smart att handla när det inte är många andra i affären.

 12. Profilbild för Susjos

  Visst släpper man fram någon i kön om de bara har någon vara att betala, en fin gest! Har också självscanning på ICA, där är det ingen kö, men på den lokala lilla Hemköpsbutiken finns det ingen scanning, så där kan det bildas köer .
  Ha det fint!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja det är en fin gest, något som gläder en själv lika mycket som den som blir framsläppt 🙂 Detsamma!

Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.